Ako vybrať ideálne snowboardové viazanie
25.10.2021

Ako vybrať ideálne snowboardové viazanie

Potrebujete poradiť so správnym výberom snowboardového viazania? V tomto článku sa dozviete niekoľko užitočných informácií, ako si vybrať ideálne snowboardové viazanie, ktoré bude spĺňať vaše očakávania. Ako iste viete, snowboardové viazanie je neoddeliteľnou súčasťou snowboardového vybavenia a bezprostredne ovplyvňuje jazdné vlastnosti, kvalitu a zážitok z jazdy.

Ideálny prípad nastáva vtedy, ak je vaša doska dokonale zladená s topánkami, viazaním a štýlom jazdy. Len tak získate dostatočnú kontrolu a presný prenos energie z nôh na snowboard. Ak ste začiatočník alebo mierne pokročilí jazdec, odporúčame vám obrátiť sa na skúsenejšieho jazdca alebo na našich vyškolených športových pracovníkov, ktorí vám ochotne poradia s výberom snowboardu, snowboardových topánok či viazania.

Vyberte si snowboardové viazanie podľa štýlu jazdy
Typy snowboardového viazania
Flex index viazania
Kompatibilita viazania s doskou

Vyberte si snowboardové viazanie podľa štýlu jazdy

Je dôležité si vybrať snowboardové viazanie, ktoré zodpovedá vášmu štýlu jazdy. Rozdeľujeme 3 základné kategórie - all mountain (univerzálny snowboard), freestyle (jazda v parku) a freeride (jazda mimo zjazdovku). Rovnako dôležitý je flex snowboardového viazania. Ten by mal byť podobný flexu snowboardu a flexu ohybu snowboarodvej topánky. Nemá moc zmysel používať tvrdé viazanie a mäkkú obuv alebo naopak. Ak sa chystáte dosiahnuť čo najlepšie výsledky a štýl jazdy do budúcna sa zlepšovať, tak to bude pre vás pravdepodobne najlepšia voľba.

snowboardové viazanie podľa štýlu jazdy

All-mountain

Do tejto kategórie môžeme zaradiť všetkých jazdcov, ktorý jazdia na prašane, upravenom teréne - zjazdovke a parku. Takéto viazania majú zvyčajne stredný flex index pre univerzálne použitie. Úrovne ohybov viazania sa líšia podľa úrovne schopností a preferovaného terénu. Väčšina jazdcov volí mäkký až stredný ohyb, zatiaľ čo pretekári volia skôr tvrdý flex.

Freeride

Tu môžeme zaradiť jazdu mimo zjazdovú a jazdu v prašane. Ide o jazdu na strmom svahu, hlbokom snehu a v náročnom teréne. Viazania určené na freeride majú oveľa tuhší ohyb pre lepšiu odozvu a prenos energie na dosku. To umožní oveľa rýchlejšiu jazdu aj v náročnom teréne. V takomto teréne môžeme použiť aj skialpovú verziu snowboardu - splitboard. Viazanie na takomto snowboarde je oveľa tuhšie.

Freestyle

Jazda v parku pre skoky, triky, boxy a podobne. Freestylové viazanie ponúka predovšetkým mäkký flex pre lepšiu ovládateľnosť, pružnosť, manévrovateľnosť a ľahkosť viazania. Takýto flex umožňuje mäkší ohyb a väčší priestor pre chyby.

Typy snowboardového viazania

Strap in viazanie

Predstavuje základný typ viazania pomocou remienku, ktoré zaistí snowboardovú topánku na danom mieste. Viazanie na remienok má viac možností nastavenia, dobrú odpruženie a stabilitu. Tento typ viazania sa ľahko používa - stačí vložiť nohu do viazania, utiahnuť remene a ste pripravený na jazdu.

Strap in snowboardové viazanie

Rear Entry viazanie

Umožňuje nasadenie viazania a vstup zozadu. Viazanie spoznáte podľa vystuženého zadného dielu a jednoduchého remienka v zadnej časti. Je vhodné pre rýchle a efektívne obúvanie jednoduchým otvorením viazania, nasunutím nohy a zapnutia. Viazanie je potrebné vopred nastaviť na presnú veľkosť a typ topánky.

Rear entry snowboardové viazanie

Step on viazanie

Je viazanie navrhnuté priamo výrobcom Burton. Pri tomto type viazania potrebuje presne topánky od Burtonu s technológiou Step On, ktoré umožňujú ľahko zasunúť topánky a zaklopiť pätku na danom mieste.

Step on snowboardové viazanie

Flex index viazania

Flex snowboardového viazania sa určuje alebo hodnotí od 1 do 10, pričom 1 je najmäkší a 10 je najtvrdší:

  • 1 - 2 mäkké viazanie
  • 3 - 5 stredne tvrdé viazanie
  • 6 - 8 tvrdé viazanie
  • 9 - 10 veľmi tvrdé viazanie

Mnoho začiatočníkov, mierne pokročilých a jazdcov, ktorý vyhľadávajú snowpark majú tendenciu voliť skôr mäkší flex index. Ten sa hodí pre pohodovú, pomalšiu jazdu, na učene, skoky a triky. Naopak pokročilejší jazdci a feerideri najčastejšie uprednostňujú tvrdé viazanie (flex index), ktoré je vhodnejšie pre vyššie rýchlosti a lepšiu kontrolu ovládania snowboardu pri vyšších rýchlostiach.

Kompatibilita viazania s doskou

Existujú 4 rôzne vzory dier pre uchytenie snowboardového viazania na dosku. Patria sem vzory (inzerty):

  • 4 x 4 inzerty - Predstavuje štandardné viazanie s montážou pomocou skrutiek 4 x 4 cm. Skrutky sú od seba vzdialené 4 cm, na výšku 4 cm v troch samostatných radoch.
  • 2 x 4 inzerty - Predstavuje štandardné viazanie s montážou pomocou skrutiek 2 x 4 cm. Skrutky sú od seba vzdialené 2 cm, na výšku 4 cm v šiestich samostatných radoch.
  • 3D inzerty - Je špecifická pre snowboardy a viazanie značky Burton. Montáž prebieha prostredníctvom klasických skrutiek.
  • Channel inzerty - Predstavuje dve integrované lišty, ktoré umožňujú celú škálu prispôsobených postojov. Čím vám umožňuje posúvať viazanie po celej dĺžke snowboardu. Tento systém používa predovšetkým značka Burton.

Kompatibilita snowboardového viazania s doskou

Výber ideálneho a vhodného snowboardového viazania vyžaduje určitú mieru trpezlivosti. Všetko záleží od toho koľko ste ochotný do nového viazania investovať, od vašich skúseností, jazdných vlastnosti. Podľa toho zvolíte presný typ a druh viazania.

Ak vás článok zaujal prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport