Ako si vybrať lyžiarske rukavice?
06.08.2019

Ako si vybrať lyžiarske rukavice?

Či už jazdíte po zjazdovkách, v prašane alebo si skočíte do parku, rukavice sa považujú za jeden z najdôležitejších doplnkov pri lyžovaní alebo snowboardovaní. Výber správneho páru sa môže zdať jednoduchý, ale existuje niekoľko výrazných rozdielov a omrznuté prsty vedie zničiť zábavu z lyžovania. V nasledujúcich riadkoch sa vám pokúsime priblížiť všetky dôležité parametre, ako je veľkosť, materiál a ďalšie vlastnosti, ktoré by ste mali zvážiť pred nákupom.

Ideálna veľkosť rukavíc

Výber správnej veľkosti rukavíc je kľúčovou vlastnosťou, aby vaše ruky zostali v teple a suchu v akýchkoľvek podmienkach. Príliš veľké rukavice môžu sťažiť držanie lyžiarskych palíc, ovládanie zipsov a vykonávanie rutinných záležitosti spojených s úchopom. Ďalšou nevýhodou je zlá tepelná termoregulácia - v príliš dlhých rukaviciach si nevytvoríte dostatok tepla a konce prstov môžu po čase namŕzať. Naopak príliš malé rukavice vás budú obmedzovať v pohybe a odtláčať. Vedeli ste, že správne nasadená rukavica by mala po natiahnutí na ruky prečnievať asi 1/4 palca materiálu? To znamená že si nikdy nekupujte rukavice na doraz, môže sa vám to ľahko vypomstiť.

Rukavice s kompatibilitou dotykovej obrazovky

Mnoho výrobcov dnes vyrába rukavice so špeciálnymi končekmi prstov kompatibilnými na ovládanie dotykovej obrazovky. To vám umožni veľmi ľahko ovládať smartfón alebo tablet bez vystavenia pokožky chladu. Túto kompatibilitu môžete nájsť na ľahkých až stredne hrubých rukaviciach.

Ovládanie smartfónu rukavicami

Vyhrievané rukavice a palčiaky

Vďaka špeciálnym vyhrievacím systémom a zabudovanej batérií si dnes môžete svoje rukavice pred lyžovačkou jednoducho zohriať. Rovnako vám to pomôže aj počas mrazivých dní na zjazdovke, mnoho modelov ponúka celodenné vyhrievanie rukavíc na rôznych úrovniach tepelného výkonu. Batérie a aplikovaná technológia zahrievania robia rukavice drahšími a ťažšími v porovnaní s bežnými modelmi.

Rukavice alebo Palčiaky?

Keď si vyberáte niečo, čo budete nosiť na rukách zvolili by ste obratnosť a pohodlie prstových lyžiarskych rukavíc? Alebo teplo a ochranu palčiakov? Pri výbere rukavíc alebo palčiakov je dôležité zvážiť, o aké činností sa budete pokúšať, ako aj ich dĺžku a za akých teplôt.

Rovnako ako bunda, tak i rukavice a palčiaky sú vyrobené z niekolkých komponentov ktoré Vás chránia a udržujú v suchu a teple. Medzi komponenty patria shell materiál, membrána, izolácia a podšívka.

Vonkajší (shell) materiál

Lyžiarske rukavice vonkajší materiál

Syntetika - Vačšina lyžiarskych rukavíc je vyrobená zo syntetickej látky, zvyčajne z nylonu. Kvalitnejšie modely využívajú nepremokavú priedušnú tkaninu spolu s polyuretánovou membránou.

Koža - Koža je osvedčeným materiálom pre rukavice, obvykle sa jedná o kravskú alebo koziu kožu. Koža môže byť trvanlivejšia a pružnejšia ako nylonové materiály a je prirodzene odolná voči vode.

Vodeodolnosť a priedušnosť - Väčšina rukavíc a palčiakov určených na lyžovanie a snowboarding obsahuje nepremokavú membránu Gore-tex alebo eVent. Takáto membrána je laminovaná na tkaninu vložky rukavice a je umiestnená medzi vonkajšou látkou a izoláciou.

Izolácia lyžiarskych rukavíc

Páperie - Je najlepší prírodný izolátor a je vynikajúcou voľbou pre suché a veľmi chladné podmienky.

Primaloft - Primaloft je izolácia zo syntetických mikrovlákien, ktoré pomáhajú telu udržať teplo a šetriť energiu. Rukavice s Primaloft membránou sú vynikajúce v mokrých podmienkach.

Dĺžka manžety

Dĺžka manžety je skôr osobná preferencia pri lyžiarskych rukaviciach. Hlavná úloha manžety je aby sa sneh nedostal do vašich rukavíc a bundy, takže typ vašej bundy može byť faktorom.

Krátka - Krátke manžeta obvykle končí pri spodnej časti zápästia a ponúkajú väčšiu pohyblivosť v oblasti zápästia.

Dlhá - Dlhšia manžeta ponúka lepšiu ochranu pred snehom.

Tím Najšport