Najmodernejšie technológie a trendy v skialpinizme
04.11.2020

Najmodernejšie technológie a trendy v skialpinizme

Téma najmodernejších technológií a trendov v skialpinizme sa objavuje medzi nadšencami tohoto športu pomerne často. V dnešnej dobe, keď sa skoro celý náš každodenný život točí okolo počítačov a smartfónov je pochopiteľné, že chceme uniknúť od tlaku týchto zariadení a užiť si čas bez nich niekde v horách. Niektoré technológie sú však nepochybne užitočné a pomáhajú zachraňovať životy v náročných podmienkach, kedy je cenná každá sekunda.

Lavínový vyhľadávač
Lavínová sonda a lopata
Airbag a lavínový batoh
Vysielačky a rádiotechnika
Aplikácie s GPS navigáciou
Naučte sa študovať snehové podmienky

Lavínový vyhľadávač

Je asi najdôležitejšou súčasťou skialpinistickej výbavy, vďaka ktorej sa dá osoba zasypaná v lavíne rýchlejšie lokalizovať a skrátiť tak celkovú dobu zásahu. Najväčšia šanca na prežitie je od 18 do 20 minút, potom nádej na záchranu rýchlo klesá. Takže mať pri sebe lavínou sondu s lopatou sa veľmi hodí. Lavínový vyhľadávač môžu využívať najmä skialpinisti, freeridery, snowboardisti a v podstate každý kto sa pohybuje počas zimy v horách.

Pokiaľ je vyhľadávať zapnutý, tak vysiela signál približne 1 krát za sekundu. V prípade pádu lavíny zapnete vyhľadávač do režimu prijímania signálu. Signál sa automaticky zosilní, čím sa bližšie nachádzate k zasypanému vyhľadávaču. Všetky lavínové vyhľadávače fungujú na rovnakej frekvencií, takže sa vôbec nemusíte obávať že budete mať iný model, resp. značku. Avšak nedoporučujeme kupovať veľmi staré analógové prístroje z druhej ruky, ktorých obmedzená funkčnosť predlžuje čas nájdenia zasypanej osoby. Nezabúdajte však na to, že prácu s vyhľadávačom si musíte vopred nacvičiť, je dôležité aby ste počúvali rady skúsených skialpinistov alebo horských vodcov.

lavinovy-vyhladavac

Lavínová sonda a lopata

Akonáhle lokalizujete zasypaného lavínovým vyhľadávačom je na rade určiť presné miesto a hĺbku zasypaného prostredníctvom lavínovej sondy. Takáto sonda je najčastejšie vyrobená z veľmi ľahkých a odolných materiálov, ako je napríklad karbón, letecký hliník, prípadne kompozit. Výhodou tejto sondy je že sa dá za veľmi krátky čas zložiť. Takáto sonda má najčastejšie dĺžku od 2,5 m do 4 m a váhu okolo 250 až 400 g. Lavínová lopata slúži na definitívne vyhrabanie zasypaného. Lavínová lopata by sa mala zmestiť do skialpového batoha a zásadne musí byť vyrobená z hliníku. Nikdy totiž nepoznáte povahu, hustotu a teplotu snehu, preto zabudnite na lacné plastové lopaty. Ideálna veľkosť sa pohybuje v rozmeroch 25 x 30 cm. Niektoré z nich sa dajú zložiť resp. Majú ohybný kĺb vďaka ktorému môže poslúžiť ako sekerka na ľad.

lopata

Airbag a lavínový batoh

Špeciálne lavínové batohy s airbagom výrazne zvyšujú nádej na prežitie v lavíne. Podľa štatistiky je nádej na prežitie pod lavínou s takouto výbavou zvyšuje na takmer 97 %, pričom obete zasypania sa vďaka fyzikálnym vlastnostiam nachádzajú veľmi blízko povrchu. To uľahčuje a zrýchľuje záchranné práce, zostavenie a tým celkovu pozitívnu prognózu na prežitie. Všetky systémy fungujú na rovnakom princípe. Akonáhle sa spustí lavína, tak musíte aktivovať (spustiť rukou) tzv. záchranný systém, ktorý sa behom niekoľko sekund aktivuje. Aktiváciou dôjde k nafúknutiu špeciálneho airbagu vzduchom čím vás ochráni pred nárazmi. Batoh sa vás snaží unášať na povrchu lavíny a vytvorí dostatok priestoru (tzv. vzduchovej bubliny) na dýchanie v prípade úplného zasypania. V súčasnosti nájdete na trhu hneď niekoľko typov batohov, no každý z nich si splní svoju úlohu.

airbag

Vysielačky a rádiotechnika

Komunikácia v exponovanom teréne, často mimo signálu je bežnou realitou. Ak teda nechcete zostať zaskočený zoberte si na skialpový výstup kvalitné vysielačky. Obrovskou výhodu je, že môžete komunikovať v rámci skupiny alebo so sparingpartnerom bez problémov aj na niekoľko kilometrov. Viete tak oznámiť priateľom mimo dohľadu aktuálnu situáciu vaším pohľadom. Každý člen by mal mať pri sebe vysielačku a vedieť ju na 100 % používať. Taktiež môže pomôcť pri rôznych nehodách lepšie lokalizovať zraneného alebo smerovať pomoc tam, kde je to potrebné. Vždy si dávajte pozor na to, aby boli baterky nabité a aby vysielačky fungovali bez problémov.

Aplikácia s GPS navigáciou

Keďže v dnešnej dobe smartfón vlastní skoro každý, bolo by na škodu nevyužiť množstvo funkcií ktoré vie poskytnúť. Je jedno či vlastníte mobilný telefón s operačným systémom iOS alebo Android, vždy nájdete aplikáciu ktorú určite využijete - od trasovania, informácií o počasí (teplota, vietor, zrážky, lavínové nebezpečenstvo a pod.), nadmorskej výške, polohe, lokalizácií a pod. Využiť tiež môžete veľmi známu aplikáciu Strava alebo aj niekoľko menej známych ako je PeakFinger, Ski Tracks a pod. Podrobne sme sa športovým aplikáciami venovali v článku 10 najlepších aplikácií pre cyklistov, ktoré môžete využiť aj pri svojich potulkách na skialpoch.

PeakFinger

Je jednoduchá mobilná aplikácia s vývojom už od roku 2010. Aplikácia pomocou GPS spáruje váš smartfón a vykreslí vám na mape presný horizont okolo vás s popiskami vrcholov. Panoramatický relief je vykreslený pomocou špeciálneho modelu, ktorý spracúva topografické dáta projektu SRTM s priblížením do 30 metrov. Hlavným zdrojom informácií sú open street mapy. Výhodou tejto aplikácie je, že je veľmi presná s celosvetovou databázou vrcholov a zaberá vám v mobile len necelých 3 MB. Táto aplikácia vám pomôže výborne sa orientovať v teréne aj napriek jeho neznalosti. Využíva offline mapy, ktorú si vopred stiahnete takže nepotrebujete počas skialpu pripojenie na internet, iba zapnutú GPS, čo výrazne šetrí vašu batériu. Aplikáciu PeakFinder si môžete stiahnuť na tomto odkaze.

PeakFinger

Ski Tracks

Pomocou aplikácie Ski Track si môžete počas lyžovania alebo skialpovania merať rýchlosť, čas, stúpanie a klesanie (celkové prevýšenie) ako aj ďalšie údaje. Všetky informácie môžete merať a porovnať ich s kamarátmi. Aplikácia beží na pozadí vášho smartfónu, takže batériu vybíja len minimálne. Kľudne ju preto môžete mať zapnutý celý deň. Dokonca nepotrebujete mobilné dáta a signál, čo sa výborne hodí pre skialpinistické trasy, kde môže byť signál problémom. Plná verzia je platená no vystačíme si aj s bezplatnou, ktorá ponúka tiež množstvo dôležitých funkcií. Aplikáciu Ski Track si môžete stiahnuť na tomto odkaze.

SkiTracks

Aplikácia horskej záchrannej služby

Predstavuje špeciálnu aplikáciu, ktorá zastrešuje viaceré informácie. V prípade núdze si vieš prostredníctvom tejto appky privolať pomoc alebo núdzovú správu s presnou vašou polohou a ďalšími informáciami. Aplikácia funguje na rozhraní OS Android a iOS. Okrem týchto funkcií vám pomôže s plánovaním túr, označením záujmových miest, vyznačením staníc HZS, externých defibrilátorov (AED), horské chaty, meteostanice s aktuálnymi informáciami o počasí vrátane webových kamier. Pre skialpinistov budú prínosom aktuálne snehové podmienky - lavínové nebezpečnenstvo, výstrahy pre konkrétny deň či oblasť, pravidlá pohybu v horách ako i základy prvej pomoci. Aplikáciu HZS si môžete stiahnuť na tomto odkaze.

horska-zachrana-sluzba

Naučte sa študovať snehové podmienky

Správne nástroje na zistenie aktuálnych informácií o snehovej pokrývke sú dôležitým faktom, pokiaľ sa nespoliehate na predpovede počasia, ktoré sa môžu lokálne odlyšovať. Na začiatku postačí ak investujete do vhodného merača uhla sklonu svahu a snehovej pílky. Pílka pomôže pri vyrezávaní bokov masy snehu a pri testoch stability. Inklinometer vám dá jasnú informáciu o strmosti svahu. Pokročilejší jazdci môžu investovať do špeciálnej karty, ktorá obsahuje lupu na zväčšenie snehu a zistenie informácií priamo zo snehovej pokrývky.

skialp

Ak vás článok zaujal určite si prečítajte si 7 typov pre začínajúcich skialpinistov, v ktorom sa dozviete ako vybrať tú správnu skialpinistickú výstroj. Prípadne si prečítajte podobný článok 8 tipov ako začať so skialpom.

Tím Najšport