10 tipov ako si vybrať ten správny snowboard
03.11.2023

10 tipov ako si vybrať ten správny snowboard

Pri výbere správneho snowboardu treba brať do úvahy predovšetkým vaše skúsenosti, jazdné vlastnosti, telesné i fyzické predpoklady. Dôležitým faktorom je výška a hmotnosť jazdca, nie napríklad dizajn, logo alebo značka. Pre začiatočníka je vhodný univerzálny snowboard, aby sa mohol jazdec lepšie vyprofilovať. Naopak skúsení jazdci sa môžu špecializovať na freeride (jazdu v voľnom teréne), freestyle (jazda na špeciálnych upravených tratiach, jazdu cez prekážky, skoky) alebo allround (jazda po zjazdovkách, univerzálna doska). S výberom vhodného sponwobardu vám radi a ochotne poradíme v Najšporte. Zastavte sa v ktorejkoľvek predajni Najšport alebo si produkt vyberte online. Tešíme sa na vašu návštevu.

1. Výber správnej dĺžky snowboardu
2. Šírka snowboardu je rozhodujúca
3. Hmotnosť jazdca
4. Tuhosť a pružnosť snowboardu - Flex index
5. Typy prehnutia - rocker alebo camber?
6. Aký si kúpiť snowboard?
7. Toto o snowboardoch musíte vedieť
8. Ako si vybrať viazanie na snowboard
9. Aké snowboardové topánky potrebujete
10. Poradíme vám s výberom snowboardovej prilby

1. Výber správnej dĺžky snowboardu 

Všeobecne platí, že snowboard by mal byť po bradu, eventuálne medzi nosom a bradou. Krátka doska vás môže v oblúkoch pretáčať, pri veľmi dlhej doske budete mať problém ísť do oblúkov a doska bude ťažšie ovládateľná.

Tabuľka výberu správnej dĺžky snowboardu vzhľadom na hmotnosť jazdca:

Hmotnosť jazdca Dĺžka dosky
32 - 54 kg 144 cm
34 - 57 kg 148 cm
45 - 68 kg 151 cm
52 - 75 kg 154 cm
62 - 82 kg 158 cm
70 - 86 kg 162 cm
80 - 100 kg 166 cm

Hodnoty v tabuľke sú len orientačné, nakoľko výber snowboardu zahŕňa predovšetkým individuálne požiadavky jazdca a techniku jazdy.

Ako vybrať snowboard

2. Šírka snowboardu je rozhodujúca

Veľmi dôležitým faktorom pri výbere snowboardu je jeho šírka, aby ste pri jazde v oblúkoch nedosahovali špicami alebo pätami na povrch svahu. To je problém veľmi úzkej dosky vzhľadom na veľmi dlhú nohu. Pri širokej doske, zase neurobíte poriadny oblúk. Jazdci, ktorý majú veľkosti topánok nad UK 10,5 (EUR 45) by si mali kupovať širšie dosky s označením Wide Snowboard (cca 26 cm), aby sa špicami nezabárali do svahu. Okrem toho sa vyrábajú dosky s označením Mid-Wide Snowboard (užšia šírka) a Super-Wide Snowboard (široké dosky, pre veľmi veľké veľkosti nôh).

3. Hmotnosť jazdca

Každý snowboard má určenú hmotnostnú toleranciu, rozpätie medzi minimálnou a maximálnou hmotnosťou jazdca. Priveľmi ľahký jazdec snowboard dostatočne neprehne v oblúku, nevyužije celú efektívnu dĺžku hrany a vlastnosti dosky. Priveľmi ťažkí jazdci môžu dosku poškodiť a zbytočne preťažiť. Tým pádom dochádza k neefektívnemu zjazdu, oblúku, problémom v napredovaní a celkovej flustrácií z jazdy.

4. Tuhosť a pružnosť snowboardu - Flex index

Mäkšie dosky sú väčšinou vhodné pre začiatočníkov, lepšie sa ovládajú. Naopak pri rýchlejšej jazde sú mäkšie dosky menej ovládateľné, v oblúkoch nestabilné a nedokážete sa svižne odrážať ako z tvrdšieho snowboardu. Na tvrdšie dosky už potrebujete skúsenosti, prax pre agresívnejšiu jazdu. Lepšie drží na hrane a na tvrdom povrchu. Výber snowboardu preto závisí na štýle, skúsenostiach a hmotnosti jazdca. Ľahší jazdci by mali mať mäkší snowboard. 

Snowboardy sa označujú: 

  • Soft (mäkké snowboardy).
  • Mid-Stiff (stredne tvrdé snowboardy).
  • Stiff (tvrdé snowboardy).

Pružnosť dosiek sa rozlišuje aj podľa konštrukcie. Freeridové a All-mountain dosky majú tzv. diectional flex. Čiže mäkšiu špičku a tvrdšiu pätu pre lepší prenos sily na hranu a po celej doby oblúku. Freestylové snowboardy majú pružnosť rovnakú na špičke aj päte. 

Dámske snowboardy zohľadňujú špecifiká ženskej postavy. Ich ťažisko je nižšie ako u mužov, majú menšie chodidlá a iný pomer výška/hmotnosť. To sa potom odzrkadľuje na geometrii a konštrukcii snowboardov. Dámske sú užšie, mäkšie, závity pre pripevnenie viazania sú o niekoľko milimetrov posunuté k stredu snowboardov.

Tuhosť a pružnosť snowboardu

5. Typy prehnutia - rocker alebo camber?

Dôležitým faktorom pri výbere dosky je typ prehnutia snowboardu. Či už je to camber, rocker, flat, alebo ich hybridné variácie 3D camber, double camber a pod. Aký je v nich rozdiel, to zistíte, keď ich položíte na rovnú podlahu a pozriete sa na snowboard z profilu. Uvidíte ich prehnutie a miesto kde sa dotýkajú zeme.

Začiatočníkom budú najviac vyhovovať typy rocker. Skúsenejším jazdcom naopak opačné prehnutie camber, kde máte dosku pod väčšou kontrolou, máte lepšie a presnejšie ovládanie snowboardu. Flatový tvar zabezpečuje stabilitu v každom teréne, ale jeho využitie je najmä v snowparkoch. Hybridný tvar flying-V je kombináciou camberu a rockeru a je určené pre univerzálne využitie all-mountain snowboardu. 

Jednotlivé produkty snowboardovej výbavy musia byť vyvážené. To znamená ak si kupujete mäkšiu dosku, potom musíte mať aj mäkšie snowboardové topánky, viazanie a naopak. Výrobcovia v katalógoch a na weboch majú doporučené kombinácie výbavy a doplnkov. Ak si kupujete celú výbavu, potom sa začína výberom topánok. Podľa veľkosti, tvaru, mohutnosti eventuálne značky sa zvolí viazanie a potom doska.

Typ prehnutia rocker a camber

6. Aký si kúpiť snowboard?

Freeride snowboardy

Používajú sa vo voľnom teréne a majú viazanie posunuté dozadu. Čiže má dlhšiu špičku ako pätu. Špička býva širšia ako päta. Sú stabilnejšie, tvrdšie, majú väčšie vykrojenie oblúka (sidecut) a spomínaný directional flex. 

All-mountain snowboardy 

Sú vhodné na klasické zjazdovky, do voľného terénu aj do snowparkov. Ich konštrukcia je menej tuhá. Dosky disponujú takisto vlastnosťou directional flex a sú na univerzálne využitie. 

Freestyle snowboardy

Používajú ich skúsení jazdci na akrobatické lyžovanie. Sú to tzv. twin tip dosky s rovnakým tvarom špičky aj päty. Dosky sú širšie s menšími uhlami nastavenia viazania. Kratšia špička aj päta umožňuje lepšiu rotáciu dosky. 

Alpine alebo carving snowboardy

Ide o snowboardy na zjazdovky. Sú to dlhé a tvrdé dosky - s tvrdým viazaním a topánkami. Sú ideálne pre výrazné dlhé oblúky, ale si s nimi veľmi nezaskáčete.  

Boardcross snowboardy

Tvarom a tvrdosťou niečo medzi Alpine a All-mountain snowboardami. Používajú sa mäkké topánky a viazania. Do čerstvého snehu nie sú vhodné, keďže majú málo zdvihnutú špičku a sú užšie.

Aký si kúpiť snowboard

7. Toto o snowboardoch musíte vedieť

Dĺžka – Lenght

Celková dĺžka od špičky po pätu, je udávaná v centimetroch

Šírka – Windth

Šírka snowboardu je označená ako waist width – čiže šírka v najužšom mieste. Je to dôležitý ukazovateľ vo vzťahu špičky a pätky. Čím je ich rozdiel vyšší, tým je doska vykrojenejšia – tzv. sidecut. Platí, že čím je väčšia noha – tým širší je snowboard.

Efektívna hrana – Effective edge

Je to dĺžka hrany, ktorá je pri oblúkoch v kontakte so snehom a meria sa v cm alebo mm. Snowboardy s dlhšou efektívnou hranou sú stabilnejšie v oblúku. S menšou hranou sú naopak lepšie ovládateľné a v oblúkoch jednoduchšie.

Vykrojenie – Sidecut

Je to rozdiel medzi najširším miestom snowboardu (špička, päta) a najužším (stred). Udáva sa v mm pri hĺbke vykrojenia (sidecut depth), alebo v metroch (sidecut radius), čo je polomer, ktorý doska vytvorí pri oblúkoch, tzn. ako sa bude točiť. Čím väčší oblúk, tým rýchlejšie sa doska otáča na hrane a tým menší oblúk „reže“ do svahu a naopak. 

Sandwichová konštrukcia

Je to spôsob ako sú ukladané jednotlivé vrstvy snowboardu, jedna na druhú

Jadro – PU alebo Woodcore

Jadro je základom dosky a najlepším materiálom je drevo. Dosky z polyuretánovej peny sú menej odolné, majú menšiu životnosť, majú horšie vlastnosti a nemali by si ich kupovať začiatočníci. Sú lacné a kúpite ich aj v hypermarketoch. Ak sa chcete snowboardingu venovať, potom si treba kúpiť poriadnu dosku s dreveným jadrom. Alebo dosky s RIM jadrom – čo je kombinácia dreva a peny.

Drevené jadro – Woodcore

Je to niekoľko vrstiev vertikálne položených drevených dosiek, ktoré zabezpečujú snowboardu pevnosť, pružnosť a tvarovú pamäť. Môžu byť vyrobené z jedného, alebo z viacerých druhov dreva. 

Laminát – Fibreglass

Jadro je zhora aj zospodu chránené vrstvami laminátovej tkaniny pre väčšiu pružnosť a pevnosť. Čím viac vrstiev, tým vyššia kvalita. Dosky s dvomi vrstvami sú mäkšie a lepšie ovládateľné pri menších rýchlostiach. Horšia držia stopu na hrane. Tvrdšie dosky s tromi štyrmi vrstvami sú používané na agresívnejšiu jazdu. Najlepšie, ale aj najdrahšie, sú dosky s kombináciou kevláru a karbónu. Kevlar zvyšuje pevnosť, karbón pružnosť dosky. 

Sklznica – Base

Sklznica sa najčastejšie vyrába z polyuretánu (P-Tex). Čím je viac porézna (priepustná), tým absorbuje viac vosku a odpudzuje viac vody, doska je preto rýchlejšia. Poréznosť sklznice je je udávaná v tisícoch. Čím je vyššie číslo, tým je sklznica poréznejšia. Môžeme ich rozdeliť na extrudované (extruded base) a sintrované (sintered base). 

Extruded polyetylenová pena je vyrezaná do tvaru sklznice, ktorá je pomalšia. Jej výhodou je nízka cena a jednoduchosť opravy. Sintered je najpoužívanejší materiál, ktorý  odolnejší, lepšie absorbuje vosk a sklznica je preto rýchlejšia. Sklznice s prímesou grafitu sú najdrahšie, najlepšie, najrýchlejšie, ale potrebujú viac vosku. Sú vždy čierne. Súčasné nové sklznice sa vyrábajú  už so štruktúrovaným povrchom pre lepší na odvod vody a na zvýšenie rýchlosti. 

Hrany - Edges

Hrany sú dôležitou súčasťou snowboardov, bez nich by ste neurobili žiaden oblúk. Najnovšie snowboardy majú zvlnené hrany, alebo hrany z bronzu. 

Viazanie – Inserty

Na rozdiel od lyží sa viazanie na snowboardy nevŕta. Snowboardy už majú diery (inserty) predvŕtané od výrobcu, kam sa viazanie jednoducho pripevní. Dôležité je, aby sa sklznica v mieste insertov neprepadala.

Vrchná vrstva – Topsheet

Topsheet alebo vrchná vrstva snowboardu chráni spodné vrstvy tlmí vibrácie. Je to vrstva používaná aj na dizajn snowboardu.

Materiál snowboardu

8. Ako si vybrať viazanie na snowboard

Vyberte si ideálne snowboardové viazanie u nás v Najšporte. Vedeli ste, že najpoužívanejšie viazania sú tzv. mäkké viazania. Klasický typ má dve sťahovacie pásky. Typ Flow funguje na princípe lyžiarskeho viazania našľapovaním topánky, zacvaknutím päty. Je veľmi citlivé na prenos pohybu a rozloženie sily. Okrem toho u nás nájdete aj špičkové splitboardové viazania.

Veľkosť snowboardového viazania

Klasické viazanie:

  • S (JR) - vhodné na topánky 0-4 (UK),
  • M (SM) - vhodné na topánky 4-7 (UK),
  • L (ML) - vhodné na topánky 7-14 (UK),
  • XL - vhodné na topánky 11-14 (UK).

Viazanie Flow:

  • - vhodné na topánky 2-4 (UK),
  • M - vhodné na topánky 4-7 (UK),
  • L - vhodné na topánky 7-10 (UK),
  • XL - vhodné na topánky 10-14 (UK). 

Snowboardové viazanie

9. Aké snowboardové topánky potrebujete

Snowboardové topánky musia sedieť na nohe na doraz – nemali by tlačiť, ani byť veľké. Topánky totiž vždy povolia, preto si zvoľte vždy o pol čísla väčšie, ako odporúča výrobca. Najrozšírenejšie je európske číslovanie EU a Mondo. Udáva sa v centimetroch. Na rozdiel od amerického US a anglického UK, ktoré sa meria v palcoch.

Tabuľka veľkosti topánok snowboardových topánok:

CM EU UK US
20 32 12k 13c
21 33 13k 1
21,5 34 1 2
22,5 35 2 3
23 36 3 4
24 37 4 5
24,5 38 5 6
25 39 5,5 6,5
25,5 39,5 6 7
26 40 6,5 7,5
26,5 41 7 8
27 41,5 7,5 8,5
27,5 42 8 9
28 42,5 8,5 9,5
28,5 43 9 10
29 44 9,5 10,5
29,5 45 10 11
30 45,5 10,5 11,5
30,5 46 11 12
31 47 12 13
31,5 48 13 14

Náš tip - Deťom sa kupuje o číslo väčšia varianta, u menších detí to môže byť aj o dve čísla. Treba počítať aj s tým, že topánka sa jazdením uvoľní asi o pol čísla.

10. Poradíme vám s výberom snowboardovej prilby

Od lyžiarskych sa líšia okrem tvaru a dizajnu aj mäkkými a odnímateľnými krytmi uší. Deti môžu používať lyžiarske helmy aj počas snowboardovania. Snowboardovú prilbu vyberáme zmeraním obvodu hlavy tesne nad ušami.

Tabuľka veľkosti prilieb na snowboard:

Veľkosť prilby Obvod hlavy (v cm)
XS 52 - 54
S 54 - 56
M 56 - 58
L 58 - 60
XL 60 - 62

Snowboardová prilba - ako vybrať

Okrem výberu kvalitného snowboardu, budete ho potrebovať počas sezóny servisovať. Pravidelný servis prispieva k zlepšeniu jazdných vlastnosti, šetreniu vašich nákladov a k predĺženiu životnosti snowboardu. Ak máte záujem servisovať váš snowboard u nás, tak sa zastavte na servis snowboardov v Bratislave alebo Trenčíne. Okrem servisu u nás nájdete aj požičovňu snowboardov. Zastavte sa u nás radí vám poradíme.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najsport