Ako naučiť dieťa bicyklovať?
17.08.2020

Ako naučiť dieťa bicyklovať?

Deti milujú spoznávať nové veci. K prvým jazdám na bicykli ich motivujte medzi 3. a 6. rokom. Začínajte pozvoľne, z ich vlastnej iniciatívy a v dobrej kondícii. Vo veku 6 a viac rokov sa už dieťa stáva viac opatrné, uvedomuje si možné riziká. Hrozí, že sa na bicykli bude učiť na viac etáp, zdĺhavejšie a v staršom veku od toho aj tak upustí. Aby sme rodičom dodali správnu motiváciu a skvelé odporúčania, prinášame tento blog venovaný učeniu detí na bicykli.

Príjemná hravá forma
Predpríprava na odrážadle
Benefity z jazdy
Prechodná etapa
Čo neodporúčame pri prvých jazdách na bicykli?

image6_1

Príjemná hravá forma

Ak poviete dieťaťu, že ho chcete niečo nové naučiť, bude robiť všetko napriek. Bez stresu a nátlaku ho k prvej jazde na bicykli dostanete pomocou odrážadiel, trojkoliek a kolobežiek. Prečo až tak zoširoka? S jazdou na dvoch kolesách sa spájajú zvýšené nároky na stabilitu, ovládanie riadidiel a pedálov – nevyhnutný je súlad medzi reagovaním na zmeny v teréne a ovládaním vlastného tela. Pre malých drobcov je to naozaj makačka!

image2_2

Predpríprava na odrážadle

Detské odrážadlá sú menšie bicykle bez pedálov, ktoré si funkčne zachovávajú rovnaké riadenie, kolesá a špecifiká v nastavovaní výšky sedla. Nemajú kľuky ani stredové zloženie. Odrážadlá sú vhodné pre deti už od 2 do 4 rokov a vyberáme z takých modelov, aby sa naň vedelo dieťa samo posadiť a postupne odrážať.

image3_1 

Pozor, bežne sa deti zoznamujú s odrážadlom len ťarbavým vlečením a nemotornou chôdzou. Tu ešte nemôžeme hovoriť o odrážaní, ale je to úplne prirodzené. Upozorňujeme však na väčšie opotrebovanie kolies a záťaž pre rámové zloženie. Vhodné sú kvalitnejšie modely z ocele (alebo hliníkových) materiálov a s klasicky vypletenými kolesami s ráfikmi. Na rozdiel od tých s plastovou verziou majú dlhšiu životnosť. Tieto kvality sú neustále inovované na detských odrážadlách značky Dema a Ghost.

Benefity z jazdy

  • Zvládnuť a pochopiť podstatu rovnováhy a riadenia
  • Nespoliehať sa len na oporu vlastných nôh – tie ich „brzdia“ a znemožňujú celkový komfort
  • Postupne samo začne dieťa dvíhať päty zo zeme a silnejšie sa odrážať. Naberá väčšiu rýchlosť, tá ho núti k zapojeniu koordinácie celého tela
  • Pri väčšej rýchlosti už inak prekonáva zákruty a nerovnosti terénu – zisťuje, kedy je lepšie nakloniť sa do strán a kedy jazdiť vystreto

Náš tip – pre deti je vhodné odrážadlo s nastaviteľnou výškou sedadla a užitočným doplnkom sú aj brzdy. Napomáha im to už pri odvážnejšej jazde a navyše sa zoznamujú s komponentmi na bicykli. Pred kúpou skontrolujte vzdialenosť brzdovej páky (a mohutnosť prevedenia) od riadidiel - vzhľadom na kratšie (slabšie) detské prsty.

image1_1

Prechodná etapa

Veľmi diskutabilnou sa stala jazda na bicykli s pomocnými kolieskami. Vraj dieťa spohodlnie a zabudne na všetko, čo sa naučilo na odrážadle. Omyl! Dieťa lepšie spoznáva bicykel po funkčnej komponentovej stránke. Učí sa našľapovať na pedále, používať brzdy tak, aby sa po (prudkom) brzdení neocitlo na zemi. Takisto spoznáva kľukové otáčanie, no najmä celý proces ho drží v predstave, že z bicykla sa nedá spadnúť.

image5_1 

V tejto etape striedajte pomocné kolieska s trojkolkou a aby si dieťa stále pripomínalo správnu koordináciu a držanie tela. Môžete použiť aj trojkolesové kolobežky.

Čo neodporúčame pri prvých jazdách na bicykli?

  • Zaťažovať deti dlhšími trasami do kopca či na nerovnom teréne. Ideálne na hladkej asfaltovej ceste. Taktiež sa vyhýbajte trávnikom, ktoré znemožňujú celkovú jazdu a riadenie. Jazdite po blízkom okolí a až pri vyššom sebavedomí a bez strachu (10 a viac rokov)  absolvujte prvé trasy ďaleko od domova.
  • Nikdy nezabúdajte na prilby a chrániče a aby ich jazda bavila, investujte aj do rozkošných doplnkov na bicykel.

 image4

Rodičia, ruky preč! Prvé nemotorné jazdy im zľahčujte len držaním za trup alebo za sedadlo. Nepridržiavajte im riadidlá, nemá to zmysel, keď chceme viesť dieťa k samostatnosti.

Tím Najšport.