Ako vybrať detské odrážadlo
24.08.2021

Ako vybrať detské odrážadlo

Detské odrážadlo je výborný pomocník, ktorý uľahčí dieťaťu vstup do sveta cyklistiky. Pohyb, zlepšovanie stability a koordinácie je pre dieťa v čase vývoja veľmi dôležitý. Ak je vaše dieťa dostatočne aktívne a začína si vytvárať kontakt s okolím, alebo ešte nie je dostatočne motoricky vyspelé na jazdu detským bicyklom, tak potom odráždalo bude najlepšou alternatívou ako začať.

Čo je to odrážadlo a ako sa používa?
Ako vybrať správnu veľkosť
Materiál, hmotnosť a spracovanie
Nikdy nezabúdajte na bezpečnosť
Ako zistíte, či je dieťa pripravené na detský bicykel?

Čo je to odrážadlo a ako sa používa?

Odrážadlo je v skratke zjednodušený detský bicykel bez pedálov, bŕzd, reťaze alebo akéhokoľvek radenia. Výborne sa hodí pre deti od trochdo piatich rokov. V niektorých prípadoch je schopné dieťa jazdiť na odrážadle už od dvoch rokov. Princíp používania spočíva v tom, že dieťa si sadne na odrážadlo a pomocou nôh sa odráža od zeme, pričom si vytvára rovnováhu, svalstvo a zlepšuje koordináciu. Je výborným štartom do sveta cyklistiky a hlavne jednoduchším krokom na spoznanie princípov jazdy na budúcom detskom bicykli.

Ak hľadáte na odrážadle brzdu a čudujete sa že tam nie je, tak verte, že všetko má svoj význam. Konštruktéri odrážadiel dobre vedia, že brzdy nemajú vo veku troch rokov žiadny zmysel. Jednak dieťa nedokáže s brzdou účinne narábať a z hľadiska bezpečnosti sa to tak isto neodporúča.

Čo je to odrážadlo a ako sa používa

Ako vybrať správnu veľkosť

Pri výbere správnej veľkosti je nevyhnutné, aby dieťa dosiahlo na zem oboma chodilami. Dajte pozor na najnižšiu polohu sedla, aby ste mali dostatočný rozsah, keď bude dieťa rásť a na opačnej strane tiež na to, aby sa neodrážalo iba špičkami, ale celým chodidlom. Dieťa musí dosiahnuť na riadidlá, aby mohlo odrážadlo bezpečne a plynulo ovládať. Niektoré lacnejšie odrážadlá nedisponujú nastaviteľnou výškou sedadla, preto vám odporúčame vybrať radšej tie, kde je to možné. Dajte si tiež pozor na stavbu a geometriu rámu. Predné koleso a vidlica by mali byť pod určitým uhlom, aby dieťa zvládlo prechádzať cez nerovnosti v pohode a bez problémov.

Ako vybrať správnu veľkosť odrážadla

Materiál, hmotnosť a spracovanie

Pri výbere si dávajte pozor na spracovanie celého odrážadla. Odporúčame vám, aby ste siahli po overených značkách odrážadiel, ktoré boli testované a vyvíjané odborníkmi a vyradili radšej tie, ktoré nespĺňajú ani základné požiadavky na bezpečnosť jazdy. Najčastejšie sa odrážadlá vyrábajú zo zliatin hliníka, ocele, prípadne kompozitu. Cenovo je najlacnejšia oceľ a najdrahší kompozit. Určitú alternatívu poskytujú hliníkové rámy, ktoré majú výborný pomer ceny a kvality. 

Dávajte si pozor na hmotnosť celého odrážadla, lacné napodobeniny majú veľmi peknú cenu, no zato vysokú hmotnosť, ktoré dieťa častokrát nedokáže pretlačiť malými nožičkami. Najlepšie spravíte, ak si dieťa vyskúša odrážadlo priamo v predajni, prípadne ho skúste zdvihnúť rukami. Len málo výrobcov uvádza skutočnú hmotnosť odrážadla - odpoveď na túto otázku nechám na vás.

Rovnako vám odporúčame siahnuť radšej po klasických gumených plášťoch, ktoré poskytujú lepšiu stabilitu a trakčné vlastnosti. Vyhnite sa plastovým kolesám, ktoré sú tvrdé a rýchlo sa opotrebujú. 

Nezabúdajte na stavbu malého odrážadlá, zadná stavba by mala byť stavaná tak, aby sa dieťa v prípade potreby vedelo postaviť a trénovať si rovnováhu.

Odrážadlo - materiál, hmotnosť a spracovanie

Nikdy nezabúdajte na bezpečnosť

Bezpečnosť musí byť vždy na prvom mieste. Nevyhnutnosťou je v tomto prípade prilba, ktorá dokáže často krát zabrániť aj drobným odreninám a zraneniam pri páde. Nehovoríme o pádoch kedy môže váha dieťa, prípadne bicykla zohrať rozhodujúcu úlohu, no nechcem vás strašiť. Často vidieť na cestách a v parkoch malé deti bez prilby, priznávam samého ma to niekedy vyvedie z miery.

Nikdy nezabúdajte na bezpečnosť

Ako zistíte, či je dieťa pripravené na detský bicykel?

To či je dieťa pripravené na detský bicykel zistíte veľmi jednoducho. Pokiaľ dieťa z odrážadla už vyrástlo a je vo veku viac ako 4 až 5 rokov, môžete presedlať na detský bicykel. Tu vám odporúčame zo začiatku použiť pomocné kolieska no po niekoľkých týždňoch alebo dňoch ich zhodiť a trénovať stabilitu bez nich. Samozrejme vždy buďte dieťaťu na blízko, pretože zo začiatku budete potrebovať silnú dávku trpezlivosti. Ak by ste sa chceli dozvedieť viac o tom, kedy a ako začať s detským bicyklom, tak si prečítajte náš ďalší článok - ako vybrať ideálny detský bicykel

Tím Najšport