Ako vybrať detský bicykel
04.08.2023

Ako vybrať detský bicykel

V tomto článku vám poradíme s výberom vhodného detského bicykla. Úplne prvá vec, ktorú musíte urobiť, aby ste dieťaťu alebo juniorovi pomohli zamilovať si bicyklovanie je vybrať ideálnu veľkosť  rámu. Ako iste viete, cyklistika je šport, ktorý prináša veľa výhod pre vaše ratolesti. Jedna z nich je dobrá fyzická zdatnosť, tréning rovnováhy, ale aj možnosť stráviť čas s rovesníkmi.

V súčasnej dobe už neplatí, že deti musia jazdiť na príliš veľkých bicykloch. Aktuálne nájdete v našej ponuke širokú radu veľkosti bicyklov pre vaše dieťa. Vždy pamätajte na to, že detský bicykel by mal čo najviac uľahčiť vstup do sveta cyklistiky a nie ho skomplikovať. Dieťa si tak vytvorí zábavný spôsob v podobe športu a lepšie si užije svoj voľný čas mimo obrazoviek mobilu a počítača. Preto je veľmi dôležité vybrať ten správny bicykel v ideálnej veľkosti. Ak by ste si nevedeli poradiť, s výberom vhodného bicykla vám radi a ochotne poradíme na našom e-shope alebo v predajniach Najšport.

Kedy je ideálny čas začať s bicyklovaním?
Rozdelenie detského bicykla podľa veľkosti
Dajte si pozor na túto základnú chybu
12” detské bicykle
14 a 16” detské bicykle
20” detské bicykle
24” detské bicykle
26” detské a juniorské bicykle
Aké sú najčastejšie chyby pri výbere detského bicykla?

Kedy je ideálny čas začať s bicyklovaním?

Ideálny čas, kedy je vaše dieťa schopné začať s cyklistikou je individuálny. Niektoré deti to zvládnu už v druhom, iné až v treťom roku života. Pre toto obdobie je ideálnou voľbou odrážadlo, ktoré umožňuje dieťaťu nabrať dostatočnú istotu v odraze a pohybe. Je tiež vhodné na prvý tréning rovnováhy. 

Ak je dieťa o niečo staršie, tak môžete začať aktívne premýšľať nad detským bicyklom s pedálmi. Vhodnou alternatívou je 20” (palcový) bicykel. Bicyklovanie môže robiť vášmu dieťaťu zo začiatku problém, preto je vhodné zvážiť ideálny čas, kedy presedlať z odrážadla na bicykel. Pre rýchlejšie učenie a tréning rovnováhy slúžia pomocné kolieska, ktoré budú skvelým spoločníkom v prvých dňoch výučby.

Kedy majú deti začať s bicyklovaním?

Rozdelenie detského bicyklu podľa veľkosti

Poďme si povedať niečo o tom, ako vybrať správnu veľkosť detského bicykla. Štandardne sa detské bicykle vyrábajú vo veľkostiach 12”, 16”, 20”, 24” a 26” (palcov). Pre každú z uvedených veľkostí existuje vekové a výškové odporúčanie. Pokiaľ kupujete bicykel na e-shope, môžete použiť orientačnú tabuľku veľkostí, ktorú nájdete v popise pri každom bicykli alebo použiť tabuľku pod textom. Ideálne však je, aby si dieťa bicykel vyskúšalo a následne zvolilo vhodnejšiu veľkosť.

Tabuľka veľkosti detských a juniorských bicyklov

Výška cyklistu Veľkosť kolies Vek cyklistu Zaradenie
80 - 95 cm 12" 2 - 4 roky Detský horský bicykel
90 - 105 cm 16" 5 - 7 rokov Detský horský bicykel
105 - 120 cm 20" 7 - 9 rokov Detský horský bicykel
120 - 140 cm 24" 9 - 12 rokov Juniorský horský bicykel
140 - 155 cm 26" 12 - 15 rokov Juniorský horský bicykel
nad 155 cm 27,5" (XS, S) od 14 rokov Bicykle pre dospelých

Aká je ideálna veľkosť detského bicykla

Dajte si pozor na túto základnú chybu

Nezabúdajte na to, že cyklistika má byť pre vaše dieťa zábavou, preto je dôležité, aby mu bicykel v každom ohľade sedel. Sme si vedomí, že deti rastú ako z vody a preto im jednotlivé veľkosti dlho nevydržia. Zo všetkého jedného dňa vyrastú a je potrebné im kúpiť väčšie. Či sa jedná o lyže, snowboard, oblečenie alebo obuv - tak to proste je. Zásadne vám odporúčame, aby ste zbytočne nepreskakovali veľkosti s domnienkou, že dieťa do neho skôr či neskôr dorastie.

Tým že preskočíte veľkosti vášmu dieťaťu nielenže skomplikujete už aj tak náročnú výučbu, ale môže sa stať, že na bicyklovanie ako také zanevrie - jednoducho ho už nebude baviť.

12” detské bicykle

12 palcové detské bicykle s nižším posedom sú ideálne pre najmenších jazdcov. V tomto kroku sa môžete rozhodnúť či pôjdete cestou odrážadlá alebo rovno klasického bicykla s pridanými pomocnými kolieskami. Tento typ bicykla je určený pre deti od 2 do 4 rokov a pre výšku od 80 do 95 cm.

Ovládanie detského bicykla je veľmi jednoduché a intuitívne. Takýto bicykel nedisponuje žiadnymi prevodmi, má len prednú brzdu. Zadná brzda je riešená pohybom pedálov dozadu preto, lebo detské rúčky by nemuseli zvládnuť ubrzdiť.

12 palcové detské bicykle

14” a 16” detské bicykle

Podobné ovládanie ako pri 12 palcových bicykloch nájdeme aj u 14” alebo u 16" bicykloch. Približne od 5 roku je potrebné zvoliť 14" alebo 16 palcový detský bicykel. Aj tu nájdete pomocné kolieska a rovnako jednoduché ovládanie, pretože väčšina malých jazdcov začína s cyklistikou okolo 5 - 6 roku života. Tento typ bicykla je vhodný pre deti od 95 do 105 cm.

14 a 16 palcové detské bicykle

20” detské bicykle

20 palcové detské bicykle sú určené pre deti vysoké 105 - 120 cm. Majú rozmer kolesa 20" a sú vhodné pre deti vo veku 6 - 9 rokov. V tomto veku deti vstupujú do sveta prevodov. Aby bolo prvé zoznámenie s radením čo najľahšie - detský bicykel je vybavený radením priamo na gripe (na riadítkach), prostredníctvom otáčania gripu dopredu a dozadu. U týchto modeloch sa začína vyskytovať aj predná odpružená vidlica, ktorá pri nižších modeloch nemá zásadný význam. Pre jazdu na rozbitejšom povrchu slúžia o niečo širšie plášte. Dieťa tak bude mať oveľa väčšiu istotu, že ma bicykel pod kontrolou.

20 palcové detské bicykle

24” detské bicykle

Sú určené pre cyklistov od 120 do 145 cm, ktorý ešte nedosiahnu na veľkosti bicyklov pre dospelých. 24 palcové detské bicykle majú tiež jednoprevodník s prehadzovačkou, tak ako u 20” modelov. To zaručuje, že mladí jazdci sa môžu naplno venovať zlepšovaniu techniky, vybehnúť vonku s kamarátmi a tráviť tak čas na čerstvom vzduchu. Tento typ bicykla sa hodí pre deti a juniorov vo veku od 9 do 12 rokov.

24 palcové detské bicykle

26” detské ajuniorské bicykle

Už z nie tak dávnej minulosti vieme, že 26” detské bicykle sme mohli vidieť bežne na modeloch pre dospelých. Tento rozmer bol doplnený 27,5”, 28” a 29” bicyklami. Na juniorských bicykloch ich však stále môžeme vidieť. Tieto bicykle sú určené pre deti od 12 do 15 rokov, ktorých výška presahuje 145 cm. V tejto kategórií si môžete vybrať z detského 26” bicykla alebo skôr stiahnuť rovno po dospeláckych 27,5” bicykloch v nižších rámových veľkostiach okolo XS alebo S. Taktiež záleží, ktorý bicykel bude vášmu juniorovi lepšie sedieť.

Presedlať rovno na väčšie bicykle je vhodné aj pre juniorov, ktorí majú predpoklady, že budú ešte rásť. Pri dospeláckych modeloch je výber omnoho pestrejší. Na výber máte množstvo kategórií bicyklov od cestných, cez krosové, až po horské celoodpružené bicykle.

Aké sú najčastejšie chyby pri výbere detského bicykla?

Hoci výber správnej veľkosti detského bicykla je v podstate jednoduchý, rodičia robia stále množstvo chýb. Medzi tie najčastejšie patri:

  • Príliš veľká veľkosť detského bicykla - Rodičia často túžia po detskom alebo juniorskom bicykli, ktorý vydrží čo najdlhšie. S týmto cieľom zámerne kupujú príliš veľký bicykel, na ktorom sa dieťa cíti neisté a nepohodlne. Argument, že dieťa časom dorastie do väčšej veľkosti bicykla nie je pravdiví. Jazda na príliš veľkom bicykli je pre dieťa riskantná až nebezpečná, navyše namáhavá a nepohodlná. Nevhodná veľkosť bicykla môže dieťa jednoducho a rýchlo odradiť od cyklistiky.
  • Príliš malá veľkosť detského bicykla - Problémom je aj príliš malá veľkosť detského bicykla. Dieťa sa na ňom trápi a jazda je tak nestabilná. Navyše, na takomto bicykli nebude stačiť svojim rovesníkom. To všetko môže viesť k strate motivácie jazdiť na bicykli.
  • Výška hornej rámové trubky - Niekedy sa pri výbere správnej veľkosti rámu rieši aj to, aby dieťa pohodlne stúplo na nohy a obkročilo hornú rámovú trubku. Teda, aby výška hornej rámovej trubky od zeme bola kratšia ako dĺžka vnútornej nohy. Avšak tento prístup pochádza z minulosti, kedy sa bicykle vyrábali iba v niekoľkých veľkostiach. Pri súčasných modeloch detských bicyklov s modernou geometriou to už nie je problémom. Správna veľkosť detského bicykla je zásadná nielen pre zdravý, prirodzený pohyb a bezpečie, ale aj pre radosť, s akou na ňom dieťa jazdí. Ak bicykel vyhovuje dieťaťu a cíti sa na ňom prirodzene, môžete si byť istí, že si jazdu na ňom rýchlo obľúbi.

Ak vás článok o tom, ako vybrať ideálny bicykel pre vaše dieťa zaujal, odporúčame vám popozerať sa aj po ďalších podobných článkoch:

Tím Najšport