8 najkrajších bikeparkov v Česku
18.10.2021

8 najkrajších bikeparkov v Česku

Za Slovenskom a Rakúskom vo výstavbe parkov nezaostáva ani Česká republika, práve naopak. Bike parky tu rastú, ako huby po daždi. Vyskúšajte novovybudované trailové chodníky, downhillové a enduro trate s množstvom prekážok, zaujímavými skokmi, klopenkami, lávkami a množstvo iného cyklistického vyžitia. Poďme sa spoločne pozrieť na osem bikeparkov, ktoré sú podľa nášho názoru najlepšie v Česku. Plánujete jazdiť na Slovensku alebo v Rakúsku? Prečítajte si tiež články: 8 najkrajších bikeparkov v Rakúsku alebo 7 najlepších bikeparkov na Slovensku.

1. Trutnov trails
2. Špindl bike park
3. Bike resort Peklák
4. Bike park Kouty
5. Bike park Ještěd
6. Bike park Rock-It-Nice
7. Bike park Kopřivná
8. Single trails Dolná Morava

1. Trutnov trails

V blízkosti Trutnova nájdete naozaj pestrú zmes single trailu, ktoré sú vhodné pre všetkých bikerov, či už ste profesionál alebo začiatočník, určite sa tu zastavte. Všetky trate sú rozlíšené podľa náročnosti od čiernej až po modrú a majú celkovú dĺžku 17 km. Nástup na všetky trate je orientovaný pri trailentre Lhota v Trutnovena parkovisku Pod Sedmidomím. Väčšina trailov je orientovaná na kopci Kozi kameny (632 m.n.m). Nástupná, resp. zelená trasa nesie názov Panský stúpak a má dĺžku takmer 3,5 km. Medzi najťahšie červené traily patrí Trail pod Jeskyňkou, ktorý je zakončený červenou traťou Myší díra a Boulder trail. Červené zjazdy nesú názov Perníkový trail a Modřínový trail. Najľahšie modré trate nesú názov Floutek Trail a Kozí Trail. Okrem toho si môžete vybehnúť do okolitého Adršpachu alebo Krkonoš.

Trutnov bike trails

2. Špindl bike park

Známy bike park leží v lyžiarskom stredisku Špindlerův Mlýn. Bike park vznikol už v roku 1994 a o rok neskôr slávil prvé downhillové preteky. Centrom bike parku je Sv. Peter, odkiaľ štartuje lanovka na vrchol Pláň. Nájdete tu 6 zaujímavých tratí vrátane Puptracku. Trate sú určené pre začiatočníkov i expertov. Na svoje si prídu nadšenci downhillu, endura, XC, ale aj cross country. Začiatočníci uvítajú Skills centrum, kde si vedia zdokonaliť jazdu. K dispozícií je Pumptrack s množstvom klopených zatiačiek, vĺn, nerovnosti a pod. Trať Feeride je najdlhšia, má 2,8 km a prevýšenie 450 m. Čaká na vás freeridová trať s množstvom klopených zákrut, skokov a laviek. Okrem toho tu nájdete najnáročnejšiu trať Race, ako aj hravú lesnú trať Deep forest. Na svoje si prídu aj jazdci XC a downhill, ktorý môžu vyskúšať 7 km dlhú trať Touristic.

Špindl bike park

3. Bike resort Peklák

V tomto bike parku nájdete minimálne 22 km tratí s rozdielnou náročnosťou v pohorí Javorníky. Toto pohorie susedí so Slovenskom a na oboch stranách nájdu využitie jazdci downhillu, trailov, XC alebo cross country. Na nástup ku tratiam slúži cesta Dechovka, alebo môžete použiť vlek. 6 km tratí nadväzuje na vleky. Nájdete tu trate o 3 stupňoch náročnosti - Hip hop, Záhradka a Pumpa.

Bike resort Peklák

4. Bike park Kouty

Bike park Kouty leží neďaleko obce Kouty. Na vrchol Medvědi hory (1100 m n.m.) sa dostanete šesť-sedačkouvou lanovkou, ktorá sa radí medzi najrýchlejšie v Čechách. Štart sa nachádza v mieste Liščí potok (600 m n.m.). Na vrchole kopca začínajú všetky trasy na ktoré postupne nadväzujú ďalšie cyklotrasy v okolí Mravenečníku a hornej nádrže Dlouhe Stráni. Celý okruh mám 15 - 20 km. Nájdete tu trasy od najľahších (modrá) až po najťažšie (čierna). Medzi ľahšie trate patrí modrá Uhlířská stopa, ktorá je určená pre mierne pokročilých jazdcov. Pre nadšencov freeridu je k dispozícií červený trail Stará medvědice, ktorá má množstvo kolpeniek, zákrut, vlnitého terénu, koreňov a lesnej šotoliny. Červená freeridová trasa Hřebenovka je určená pre skúsených jazdcov - hlinené skoky, klopenky, lavice, freeride skoky a pod. Najťažšia čierna trať Koutníkov sen má prevýšenie až 500 m a trať je určená pre skúsených jazdcov.

Bike park Kouty

5. Bike park Ještěd

Kúsok od Liberca leží azda najznámejší bike park Ještěd. Na vrchol kopca Ještěd (1012 m n.m.) sa dostanete štvor-sedačkovou lanovkou zo Skalky. Nájdete tu 4 trate rôznej náročnosti od najľahšej po najťažšiu. Pravidelne sa tu organizujú preteky českého poháru v downhille. Pre začiatočníkov je k dispozícií modrá Turistická trasa (B1) na ktorej nájdete freeridovú časť doplnenú o rôzne prekážky pre trénovanie techniky. Červená stredne ťažká trať nesie názov La Spachetta (B1 a B1B). Nájdete tu klopenky, skoky a niekoľko drevených prekážok v náročnom teréne. Najťažšia ťažká časť nesie názov El Masacre Downhill (čierna trasa B3) - korene, kamene, šotolina, technická časť sa hodí pre bicykle s naozaj veľkými zdvihmi. Okrem toho tu nájdete Kiosk Skalku, servis bicyklov, požičovňu bicyklov a kolobežiek. K nástupišťu lanovky sa s parkoviska dostanete električkou.

Bike park Ještěd

6. Bike park Rock-It-Nice

Sa nachádza v srdci Krkonošských hôr. Bike park leží v Rokytnic nad Jizerov na svahoch okolitých kopcov a lyžiarskeho strediska Horní Domky. Takmer každý ocení výborne postavené trate pre začiatočníkov aj expertov. Okrem toho tu nájdete požičovňu bicyklov doplnenú o zjazdové a ochranné pomôcky. Vrchol trailov sa nachádza vo výške 912 m, odkiaľ máte možnosť ísť po modrej, červenej alebo čiernej trati. Nájdete tu pestrú zmes skokov, klopenie, šotoliny, a zmes všetkého možného. Na svoje si prídu aj pokročilý jazdci, ktorých schopnosti preverí čierna trate vedúca popod lanovku.

Bike park Rock-It-Nice

7. Bike park Kopřivná

Sa nachádza uprostred Jaseníkov pri Malej Morávke pod Pradědem. Lyžiarsky areál je vybavený modernou šesť-sedačkovou lanovkou so špeciálnym nosičom bicyklov. Bike park ponúka až 6 trailových tratí o celkovej dĺžke 12 km. Na svoje si prídu najmenší jazdci, rodiny s deťmi, začiatočníci, ako aj skúsení bikeri. Nájdete tu požičovňu bicyklov, e-bikov, bike tábor, školu zjazdu alebo testovacie centrum značky Kellys, ktorý spolupracuje s tímom Kellys Factory Team. Najľahšie trate Family 1 a Family 2 sú určené pre rodiny s deťmi a všetky vekové kategórie. Trať Funtrail je vhodná aj pre začínajúcich jazdov. Je plná kameňov, zátačiek a vhodná pre rodinný odpočinok. Trať Single track poskytuje zaujímavú prírodnú enduro trať o dĺžke 3 km na ktorej nájdete koreňový terén vedúci lesom, klopenky a množstvo zákrut. Trať Spicy Freeride je ručená na zlepšovanie techniky s množstvom dropov, zatačiek, skokov a wallride. Trať orientovaná v kanadskom štýle nesie názov Gravity line a je vhodná iba pre skúsených jazdcov. Pre najskúsenejších jazdcov je tu čierna trať Downhill, ktorá je plná kameňovitých a koreňových pasáži, technických skokov, prekážok a klopeniek. Na úplný záver je tu Skill centrum pre trénovanie techniky jazdy.

Bike park Kopřivná

8. Single trails Dolná Morava

Jedná sa o pomerne mladý areál, ktorý vznikol len pre nedávnom. Nájdete tu 4 trate z rôznou technickou náročnosťou. Slesky flow trail je druhý najdlhší trail vhodný pre mierne pokročilých jazdcov. Je technicky nenáročný s miernou šotolinou, klopenkami s nádhernými výhľadmi na Dolnú Moravu. Jeho dĺžka je 7 km. Druhým v poradí je Mlýnský trail, ktorý má dĺžku 8 km  Jedná sa o trať pre začiatočníkov a rodiny s deťmi. Strmší Lesní trail je vhodný pre pokročilých bikerov. Nájdete tu skosky, prejazdy, klopenky, lávky a pod. Má dĺžku 5,2 km. Technický najnáročnejší trail nesie názov Mamutí trail. Je výzvou pre skúsených bikerov. Nájdete tu vlny, klopenky, drevené lávky a technicky náročné úseky so šotolinou. Trať má dĺžku iba 3,2 km, no zato je vhodná iba pre pokročilých a expertov.

Single trails Dolná Morava

Páčil sa vám článok o 8 najkrajších bikeparkoch v Rakúsku? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport