7 najlepších bikeparkov na Slovensku
12.06.2023

7 najlepších bikeparkov na Slovensku

Poďme sa spoločne pozrieť na 7 najlepších a najkrajších bike parkov, ktoré sú podľa nás najzaujímavejšie na Slovensku a určite stoja za návštevu. Mnoho z nich je súčasťou lyžiarskych stredísk, starých banských chodníkov alebo bývalých bikeparkov, ktoré dostali zelenú na rekonštrukciu a znovuotvorenie. Vyberte sa na bicykel alebo elektrobicykel do niektorého z nich. S výberom vám radi a ochotne poradíme v našom e-shope alebo v predajniach Najšport.

1. Bikepark Kálnica
2. Bikepark Donovaly
3. Bikepark Koliba
4. Bikepark Janov
5. Bikepark Malinô Brdo
6. Bikepark Paseky
7. Bikepark Kubínska hoľa

1. Bikepark Kálnica

Nachádza sa neďaleko Nového Mesta nad Váhom na západnej strane Považského Inovca. Nájdete tu celkom 10 tratí. Na svoje si prídu začiatočníci aj pokročilí jazdci. Medzi najľahšie trate patri Mamasita, ktorá je vhodná pre začiatočníkov. Pre stredne pokročilých jazdcov sa hodí modrá trať Funny Enduro, ktorá má mierné klesania a je plná zátačiek. Modrá trať Super Enduro je prispôsobená na klopené zatáčky, skoky, dropy a lávky.

Pre pokročilejších jazdcov sú určené červené trate. Trať Era, v ktorej sa strieda prudšie klesanie a mierne stúpanie. Hneď vedľa nej je umiestnená čierna trať Australia, ktorá ponúka plne funkčnú downhillovú trať s množstvom koreňov, šotoliny, zákrut a pod. Z tejto trate sa dá napojiť na ďalšiu čiernu trať Air. Červená trať Fox a čierna Big Air ponúka najväčšie skoky. 

Všetky trate sú počas sezóny udržiavané a vstup do areálu je spoplatnený 7 €. Na vrchol vedie lanovka - celodenný bikepass stojí 17 €. Všetky potrebné informácie nájdete na tomto odkaze.

Bikepark Kálnica - Nové Mesto nad Váhom

2. Bikepark Donovaly

Bikepark Donovaly sa nachádza medzi Banskou Bystricou a Ružomberkom. Toto známe lyžiarske stredisko disponuje iba jednou čiernou traťou s vysokou náročnosťou, je určená pre skúsenejších jazdcov. Má dĺžku 2100 m, najvyšším bodom je Nová Hoľa (1340 m n.m.) a prevýšením 420 m. Začiatok downhillového singletracku prechádza cez lúčny terén, korene traverzy, skoky, stupienky, rôzne oblúky a klopky. Na celej trati sa striedajú náročnejšie zjazdy cez les po šotoline, kameňoch a koreňoch s ľahkým lúčnym terénom. Na vrchol vedie sedačková lanovka. Viac informácií o cenách a otváracích hodinách sa dozviete na tomto odkaze.

Bikepark Donovaly

3. Bikepark Koliba

V blízkosti hlavného mesta Bratislava sa nachádza azda najznámejší bikepark Koliba, ktorý nájdete na vrchole Kamzík (439 m n.m.). Vybrať si môžete zo 4 tratí rôznej náročnosti - Blue Trail, Driver 8, Rohatka a Kameňák. Na vrch vedie z časti Železná studnička na vrchol sedačková lanovka. Cena lístka je 9 € na 3 jazdy. Výhodou je, že lanovka premáva pravidelne pri počte viac ako 5 bikerov. Všetky potrebné informácie o tratiach nájdete na tomto odkaze.

  • Trať Blue Trail patrí medzi ľahkú zjazdovú trať s nízkou obtiažnosťou. Je vhodná pre začínajúcich jazdcov. Celková dĺžka trate je 1560 m.
  • Driver 8 je určená pre pokročilejších freeride jazdcov, ktorý obľubujú skoky a je dlhá 1350 m. Nájdete tu lavice, klopenky, dvojvlný alebo drevený mostík.
  • Rohatka má 1920 m a je vhodná pre pokročilých jazdcov. Na trati nájdete veľké skoky, strmé zákruty s koreňmi a šutolinou.
  • Kameňák je azda najnáročnejšia trasa určená pre skúsených jazdcov s celkovou dĺžkou 1480 m. Na svoje si prídu jazdci kvôli prudkému klesaniu, šutoline a zákrutám.

Bikepark Kobila - Bratislava

4. Bikepark Janov

Bikepark Janov sa nachádza juhozápadne od Prešova. Ponúka 4 zábavné a technicky prepracované trate. Najľahšou z nich je Funtraill, ktorá je navrhnutá a vybudovaná pre začiatočníkov. Obsahuje rôzne zábavné prvky. Trať Downhill je v poradí druhou vybudovanou a zaraďuje sa medzi náročnejšie. Trať disponuje koreňovými úsekmi, prudkým klesaním, klopenkami a pod. Celková dĺžka je 750 m. Treťou v poradí je trať Technic, ktorá napovedá o technických úsekoch - klopenky, vlny, skoky a je vhodná pre stredne pokročilých jazdcov. Poslednou z nich je Illegal, ktorý je vybudovaný bez väčších zásahov, no zato je zaradený do náročnejšej obtiažnosti. Dĺžka trate je v tomto prípade iba 500 m.

Bikepark Janov - Prešov

5. Bikepark Malinô Brdo

Bikepark Malinô Brdo leží južne od Ružomberka a je súčasťou pohoria Veľká Fatra. Bol otvorený v roku 2009 a dnes každoročne láka stovky cyklistov. Disponuje 12 trasami o celkovej dĺžke 10 km a rôznymi úrovňami obtiažnosti. Najdlhšia downhillová trať má dĺžku 2200 metrov, kde počas jednej jazdy prekonáte výškový rozdiel 400 m. Na vrchol vedie kabínková lanovka, ktorá premáva pravidelne počas letnej sezóny. Priemerná cena lístka je od 16 € do 28 €. Tiež sa tu nachádza požičovňa bicyklov, elektrokolobežiek a horských kár. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Bikepark Malinô Brdo - Ružomberok

6. Bikepark Paseky

Bikepark Paseky leží južne od Terchovej v Krivánskej časti Malej Fatry. Nachádzajú sa tu 3 downhillové trate, pričom tento rok sú spustené len 2 trate - Downhill a Funny Flow Trail. Enduro trať je z technických príčin dočasne zatvorená. Enduro trail je z nich najdlhšia, meria 2300 m s celkovým prevýšením 380 m. Downhill trail je určená pre zjazdové bicykle s celkovou dĺžkou 1750 m a prevýšením 380 m. K tejto trati vedie sedačková lanovka. Obe trate sú určené pre pokročilejších jazdcov. Azda najľahšou z nich je Funny Flow Trail o dĺžke takmer 400 m a prevýšením iba 65 m. Je samozrejme určená pre začiatočníkov a deti. Celodenný lístok vás bude stáť 11 €, 10 jázd 50 €. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Bikepark Vrátna - Paseky

7. Bikepark Kubínska hoľa

Bikepark na Kubínskej holi leží asi 3 km od okresného mesta Dolný Kubín. Toto známe lyžiarske stredisko funguje aj počas letnej sezóny ako bike park. Ponúka množstvo zaujímavých downhillových, trailových a freeridových tratí svetového významu. Napríklad Downhill Trail je jedna z najdlhších a najťažších pretekárskych tratí na Slovensku. Začína na vrchole Kubínska hoľa a končí pri dolnej stanici lanovky, má celkovú dĺžku 2200 m a klesanie 300 m. Je vhodná pre skúsenejších a pokročilých jazdcov, nakoľko preverí všetky vaše skúsenosti. Obsahuje prírodný povrch s množstvom kameňov, šotoliny, koreňov, skokov, zákrut, drevených mostíkov a dlhých lúčnych prejazdov. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Menej zdatný jazdci môžu vyskúšať Family Trail, pričom sa jedná o vytýčenú trať na zjazdovke bez akýchkoľvek skokov a prekážok. Dĺžka je len 750 m a prevýšenie takmer zanedbateľné - 170 m. Naopak skúsenejší freeride jazdci, nech radšej vyskúšajú Freeride Trail, ktorá má dĺžku 1500 m a prevýšenie 300 m. Trať je určená pre zdatných bikerov a má strednú náročnosť. Objaviť môžete rôzne skoky, nerovnosti a mostíky.

Bikepark Kubínska hoľa - Dolný Kubín

Ak máte záujem vyskúšať bike park na Kubínskej holi, tak neváhajte a zastavte sa v našej požičovni bicyklov a elektrobicyklov na Kubínskej. K dispozícií je taktiež servis a občerstvenie priamo v našej predajni Najšport - Kubínska hoľa. Budeme sa tešiť na vašu návštevu. V prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať. Budeme veľmi radi, keď sa s nami podelíte o svoje zážitky.

Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport