Najkrajšie cyklotrasy na Slovensku
30.07.2021

Najkrajšie cyklotrasy na Slovensku

Vyrazte za krásami našej krajiny so svojím najlepším priateľom na dvoch kolesách. Čo môže byť lepšie, ako objaviť krásy Slovenska zo sedla vášho bicykla? Cykloturistika sa dostala do popredia nie len kvôli preferovaniu zdravotného štýlu, ale aj vďaka ľuďom, ktorí majú sedavé zamestnanie, čo znamená, že vyhľadávajú aktívny pohyb

Ak ste rozmýšľali nad tým, kam na bicykli zavítať a na nič nové ste neprišli, máme pre vás riešenie. Vybrali sme, podľa nášho názoru, tie najkrajšie z cyklotrás aké na Slovensku máme. Verte či nie, nebolo to úplne najľahšie, nakoľko je u nás z čoho vybrať. Poďme spolu bicyklom po Slovensku.

Štefánikova cyklomagistrála
Čaro hornej Nitry
Vážska cyklomagistrála
Zdrž Hrušov a Vodné dielo Gabčíkovo
Slavošovský tunel
Sliezsky dom
Kmeťov vodopád
Slovenský raj

Štefánikova cyklomagistrála

Táto cyklotrasa je na území Bratislavského kraja a vedie hrebeňom Malých Karpát.  Začína na bratislavskej Kolibe a prvé kilometre pôjdete po asfaltovej ceste až do lokality Pod Chlmcom. Následne si užijete čerstvý vzduch po kvalitných lesných cestách. Neskôr sa už opäť po asfaltovej cestičke dostanete až na Biely Kríž. Za Bielym Krížom budete pokračovať príjemným lesným prostredím cez hrebeň Malých Karpát až na Pezinskú Babu, kde trasa končí. V budúcnosti by mala pokračovať až na mohylu Milana Rastislava Štefánika, podľa ktorého je táto cyklotrasa pomenovaná.

Cyklotrasa Bratislava

Čaro hornej Nitry

Viete, kde má stredné Slovensko svoju perličku v cykloturistike? Samozrejme, že kto tipoval hornú Nitru, má pravdu.

Cyklonadšenci tu objavia svoje. Horná Nitra nám ponúka veľké množstvo horskej aj cestnej cyklistiky. Na stredné Slovensko láka turistov Bojnický zámok. Okolie je veľmi dobre vybavené možnosťami parkovania, takže je na cyklovýlety ako stvorené. Len tak pre zaujímavosť, pri mnohých cyklotrasách na tomto území budete mať na očiach práve jeden z najkrajších zámkov Európy, ktorým je už spomínaný Bojnický zámok.

Pre MTB bajkerov je ideálna cyklotrasa Štyroch chotárov v pohorí Žiar. Okolie Veľkej Lehôtky nad Prievidzou ponúka kvalitné terény aj pre enduro jazdcov. Za spomenutie určite stojí aj Pálfyho trail nad Bojnicami. Odporúčame vyskúšať v tejto oblasti vybudované traily nad Lehotou pod Vtáčnikom. Východisková trasa pre všetky traily sa nachádza pri lyžiarskom vleku. Nájdete tu aj orientačná mapa, ktorá vám dá presné informácie o dĺžke a obtiažnosti trailov, ale aj ako sa k nim dostať.

Horna Nitra

Vážska cyklomagistrála

Vážska cyklomagistrála je najstaršou značenou oficiálnou cyklotrasou na území Slovenska. Pôvodne mala pod 28 km, ale dnes dosahuje už 130 km. Táto cyklomagistrála totiž prechádza Trnavským, Trenčianskym a zároveň Žilinským krajom a vlastne kopíruje umelo vybudovaný kanál Váhu od jeho začiatku až po koniec. Vďaka tejto cyklotrase môžete spoznať celé Považie, ktoré patrí k lákavým regiónom cestovného ruchu na Slovensku.

Vážska cyklomagistrala

Zdrž Hrušov a Vodné dielo Gabčíkovo

Určite ste postrehli, že južne od Bratislavy sa Dunaj rozlieva do zdrže Hrušov a Vodného diela Gabčíkovo. Hrádze, ktoré sa nachádzajú po bokoch veľkej vodnej plochy určite poznajú viacerí.  Na týchto hrádzach si  vychutnáte pohodovú jazdu príjemným prostredím. Celé okolie vám pripomenie atmosféru pri mori. Po ceste natrafíte na veľký počet atrakcií. V Gabčíkove môžete sledovať vyzdvihovanie lodí, pri Hamuliakove nájdete areál vodných športov a aj galériu moderného umenia Danubiana. Veľký bonus je možnosť skúsiť cestu kompou z Hamuliakova alebo Vojky.

Gabčíkovo

Slavošovský tunel

Máme tu niečo aj pre tých, ktorí majú radi mrazivú hororovú atmosféru. Medzi jedny z najkrajších cyklotrás sme zaradili aj Slavošovský tunel, ktorý sa nachádza v okrese Rožňavy. Táto “tmavá diera” je dlhá približne 2,4 km. Tunel vznikol počas druhej svetovej vojny a niektoré ručne opracované žulové kvádre majú dvesto kilogramov. Na stenách miestami zahliadnete zintrovú výzdobu ako v jaskyniach. Z oboch smeroch tunela, čiže od Slavošoviec alebo Magnezitoviec, nájdete smerové tabule a namaľované šípky. 

Zo strany Slavošoviec sa nachádzajú gýčové drevené atrakcie. Kúsok ďalej smerom k Magnezitovciam nájdete ďalší tunel - Koprášsky tunel, ktorý sa určite oplatí tiež navštíviť. Samozrejme, pri návšteve týchto dvoch tunelov určite nezabudnite na výbavu, máme namysli hlavne kvalitne dobré cykilistické svetlo

Slavošovský tunel

Sliezsky dom

Viacerí z nás určite vedia, že Vysoké Tatry nie sú len o pešej vysokohorskej turistike. Cyklotrasa z Popradu k Sliezskemu domu naozaj preskúša vašu fyzickú kondíciu. Je charakteristická samozrejme svojím stúpaním. Najvyššie prevýšenie, 670 m prekonáte v poslednom sedem kilometrovom úseku nad Tatranskou Poliankou. Nezabudnite byť ostražití, celé okolie navštevuje aj veľa peších turistov. Počas cesty na vás čakajú cesty s rôznymi povrchmi. Sliezsky dom je horský hotel, ktorý stojí vo Velickej doline. Po dokončení trasy získate ako odmenu nádherné výhľady na Velické pleso alebo Gerlachovský štít. Ak budete vo Vysokých Tatrách zastavte sa v našej novootvorenej predajni Najšport Starý Smokovec alebo navštívte našu požičovňu elektrobicyklov.

Sliezsky dom

Kmeťov vodopád

Vedeli ste o tom, že Kmeťov vodopád je najväčší slovenský vodopád? Nie je však veľmi známy, pretože je mimo hlavných turistických trás Tatier. Jeho kaskády dosahujú výšku až 80 metrov. Ku Kmeťovmu vodopádu sa dostanete cez jednu z najkrajších, samozrejme tatranských dolín.  Až po vodopád vedie spevnená asfaltová cesta, ktorá sa neskôr mení na obyčajnú turistickú, po ktorej by cyklisti už ťažko pokračovali. Ku vodopádu teda treba vyšliapať kus aj peši, určite odporúčame nezabudnúť aj na zámky na svoje bicykle.

Kmeťov vodopád

Slovenský raj

Medzi najčarovnejšie miesto na Slovensku patrí rozhodne Slovenský raj. Všetci, ktorí chcú trochu “vypnúť” a pocítiť pocit šťastia na nádhernom mieste, bude táto lokalita naozaj raj. Najlepším bodom na začiatok cyklovýletu je Spišská Nová Ves, ktorá je považovaná za vstupnú bránu. V súčasnosti existuje osem cyklotrás, ktoré sú v ochrannom pásme národného parku. Rozhodne si budete mať z čoho vyberať. Mnohé z nich prechádzajú cez banícke chodníky a malé údolia.

Slovenský raj

Prešli ste už na Slovensku prešli viacero rôznych cyklotrás a radi by ste zavítali aj niekam do zahraničia? Prečítajte si aj ďalšie naše typy, prípadne objavte nejaké nové cyklotrasy:

Tím Najšport