Značka Völkl tak, ako ju (ne)poznáte
24.02.2022

Značka Völkl tak, ako ju (ne)poznáte

Völkl je nemeckou značkou založenou od roku 1923, ktorá sa zameriava predovšetkým na výrobu lyžiarskeho vybavenia pre zimné športy. Sídli v meste Straubing a zaraďuje sa k najmodernejším a najväčším výrobcom lyží v celej Európe. Spojenie tradičných postupov s najmodernejšími technológiami, spolupráce rôznych odborníkov a testerov prostredníctvom špičkových športovcov zaručujú skvelý dizajn a prvotriednu kvalitu. Bezkonkurenčnú nemeckú kvalitu značky Völkl musíte vyskúšať!

Značka Völkl od histórie po súčasnosť
TOP moderné technológie značky Völkl
Zaujímavosti o Völkl na záver

Značka Völkl od histórie po súčasnosť

Špičková značka Völkl sa nezrodila zo dňa na deň. Je za tým množstvo práce, trpezlivosti, bojovnosti a odhodlania Georga Völkla, ktorý ako majster výroby konských vozov dokázal naučiť svojho syna Franza Völkla tesárskemu remeslu. Ten od roku 1923 ide v šľapajach svojho otca a obohacuje výrobu o lode, sane a lyže, ktoré vtedy nazval Vöstras.

Od roku 1952 Franz Völkl sa stáva riaditeľom firmy Völkl a rozširuje a zdokonaľuje výrobu výrobkov. 3. generácia rodiny Völkl prichádza s modernizáciou výrobného procesu a ďalšími inováciami vyrábaných produktov. V 67. roku 20. storočia uzreli svetlo sveta technologicky unikátne legendárne lyže so zebrovým vzorom, čo prinieslo firme Völkl veľký úspech.

História značky Volkl

Aby značka Völkl mohla neustále napredovať a svoj sortiment rozširovať, potrebovala preniknúť viac do sveta pretekárskeho lyžovania. Stalo sa tak v roku 1970, kedy sa Völkl stal súčasťou Svetového pohára medzinárodných alpských lyžiarskych pretekov. Völkl získava mnoho úspechov, ktoré mu zaručujú veľké zisky a možnosť presunúť časť výroby do zámoria (USA) a kúpiť značku Marker, ktorá sa špecializuje na lyžiarske viazania.

V roku 1972 značka Völkl sa stáva súčasťou tenisu, kedy sa pokúsila o výrobu svojej prvej plastovej tenisovej rakety v zberovanom dizajne. Recenzie hráčov sú viac než uspokojivé. O rok neskôr Völkl vyvíja uhlíkové vlákno, ktoré je použité na lyžiach s názvom Völkl Renntiger. V roku 2005 sa opäť vracia Völkl k tejto legende, ktorú vylepšuje a premenúva na Völkl Racetiger.

Aj vďaka TOP lyžiarskemu vybaveniu Völkl sa mnohým športovcom podarilo získať mnoho víťazstiev Svetového pohára, ako i mnoho olympijských medailí či titulov majstrov sveta. Pod značkou Völkl pretekali napríklad: Hanni Wenzel, Maria Walliser, Anita Wachter, Frank Wörndl, Katja Seizinger, Martina Ertl, Hilde Gerg, Sonja Nef, Alexandra Meissnitzer a Nicole Hosp a mnohí ďalší.

Volkl od histórie po súčasnosť

Rok 1985 bol pre Völkl veľmi úspešný z toho dôvodu, že predaj vzrástol o 10 % a v tom prípade Völkl dostal novú šancu pre výrobu lyží P Series. Tieto lyže pod kompletným názvom Professional Skinetik Powerline Völkl technology sú naladené na ľudskú biomechaniku. S týmito lyžami úspešne pretekala aj 3-násobná majsterka sveta Marie Walliser. V roku 2005 sa končí éra P série týchto lyží a nastupuje na trh nový model P60, ktorý takisto bol veľkým hitom.

V roku 1994 Völkl vyvíja carvingové lyže Carver, ktoré sa postarali o úspešnú komerciu pre celú spoločnosť. Označenie Carver sa pripisuje na celom svete jedine značke Völkl. V tom istom roku sa Völkl objavuje na veľtrhu ISPO, kde predstavuje nový, výrazný a kužeľovitý model Snow Ranger. O 3 roky neskôr prichádza na trh zdokonalený snowboard, ktorého prototyp pochádza už z roku 1986. Aj keď výroba vysoko kvalitných a technologicky inovatívnych boardov podnietila Völkl k spolupráci so značkami Santa Cruz, Nitro, Rad Air a Sims, Völkl vyrába a predáva aj vlastné snowboardy.

Rok 1997 priniesol stavbu novej fabriky v Straubing-Sand a o 2 roky neskôr sa presúva do priestranného ultramoderného komplexu, ktorý zahrňuje výskum a vývoj pre výrobu lyží, snowboardov a tenisových doplnkov. V roku 1999 sa firma Völkl zapája do inovácií v tenisovom odvetví a odpredáva podiel Völkl Tennis GmbH Borisovi Beckerovi, ktorý sa potom v roku 2007 stáva súčasťou novej tenisovej značky Völkl, pod názvom Boris Becker Tennis.

Od roku 1999 sa Völkl zameriava na výrobu V-Ski kolekcie, kde predstavuje nové trendy a štandardy pre modely lyží a oblečenia prostredníctvom Völkl Freeski Team-u. O vysokej spoľahlivosti tejto značky sa zasluhujú aj športovci Völkl, ktorý sa umiestňujú na skvelých priečkach v disciplínach Big Air Masters a X-games. Rok milénia priniesol športové oblečenie na zimu pod názvom Völkl Performance Wear, ktoré je aj dnes vysoko kvalitným, funkčným, prvotriedne spracovaným výrobkom.

V roku 2001 prichádza na svet Motion viazanie s integrovaným systémom viazania, ktoré sa jednoducho nasunie po koľajničkách lyží bez nutnosti použitia skrutiek. O 6 rokov neskôr sa k lyžiarskemu viazaniu pripája aj prepínač Power Switch, ktorý sa jednoduchým manuálnym prepínaním nastaví podľa aktuálnych snehových podmienok a schopností lyžiara. Veľmi dômyselné, nemyslíte?

Neustály rast spoločnosti Völkl, ktorá je jedným z posledných a najväčších endemitov výroby lyží priamo v Nemecku zabezpečuje rozmach výrobkov do celého sveta. Už od roku 2015 sa stala súčasťou značky Völkl aj firma Dalbello, ktorá je výborným výrobcom lyžiarskych topánok. Vyše 100- ročná história a mnoho technologických inovácií prispelo k veľkej sláve značky Völkl.

TOP moderné technológie značky Völkl

Značka Völkl sa pýši špeciálnymi a kvalitnými modernými technológiami, ktoré jej zaručujú neoblomnosť a schopnosť odolávať konkurencii v športových odvetviach, ako je freeride, alpské a skialpinistické lyžovanie.

UVO 3D je otočnou technológiou založenou na tlmení vibrácií, ktorý vyvolávajú lyže Völkl pri pohybe. Vďaka technológii 3D Glass sa zlepší celkový výkon, stabilita lyží v akýchkoľvek snehových podmienkach. Technológia Powered by Steel je založená na podobnom princípe až na jeden rozdiel, že lyže sú pokryté oceľovou vrstvou, ktorá zaručuje pevnosť, stabilutu a kontrolovaný flex pre hladké lyžovanie aj vo vysokých rýchlostiach.

Top Technológie značky Volkl

Full Sensor Woodcore je technológia, ktorá zosilňuje konštrukciu lyže v oblasti viazania pomocou dreveného jadra. Technológia Full Sidewall vám zaistí rovnováhu v rôznych stupňoch zákrut. Lyže budete mať plne pod kontrolou či už pri nájazdoch alebo výjazdoch. Technológia Full Titanal vytvára špeciálnu vrstvu na lyžiach, ktorá je zložená z titánu a hliníku. Poskytuje tým dostatočnú stabilitu pri lyžovaní.

Technológia Tailored Carbon Tips je použitá na špičkách lyží prostredníctvom špeciálneho uhlíkového poťahu, vďaka čomu sú lyže torzne tuhšie. V Motion je ľahké, ale pritom vysokovýkonné all-mountain viazanie so všestrannými vlastnosťami. Už si len stačí vybrať tie pravé lyže či snowboard, ktoré vám zaručia bezpečnosť, stabilitu, ale i pôžitok z jazdy.

Zaujímavosti o Völkl na záver

Völkl je na svete skoro 100 rokov a stále si zachováva punc najväčšej lyžiarskej značky sveta, ktorá ostáva verná svojim koreňom. Vďaka uchovávaniu tradičnej remeselnej výroby s kombináciou technologicky najmodernejších technológií sa tímu Völkl podarilo vytvoriť skvelé zázemie pre lyžiarsku, snowboardovú, skialpinistickú i tenisovú verejnosť.

Značka lyží Volkl

Bohaté portfólio výrobkov zahŕňa pretekárske, rekreačné, freeridové a skialpinistické vybavenie pre každého športovca. I keď je značka Völkl zameraná hlavne na lyže, v ponuke nájdete aj tenisové potreby, snowboardy a funkčné oblečenie, lyžiarske palice a doplnky ako: vaky na lyže s kolieskami či cestovné tašky. Vysoká kvalita Völkl je označená aj starým známym popisom na tovare: “made in Germany”.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport