Kam s deťmi na lyžovačku
09.02.2022

Kam s deťmi na lyžovačku

Hľadáte miesto pre zimnú dovolenku, ktorá by sa páčila aj vašim deťom? Pri jej výbere zohľadnite množstvo faktorov, ako napr.: dostupnosť atrakcií a lyžiarskych škôlok pre deti, veľkosť a dispozičné riešenie lyžiarskeho a ubytovacieho areálu, dostupnosť občianskej vybavenosti, služby ubytovacieho zariadenia (polpenzia, plná penzia, detský kútik, animátori, atď.) a samozrejme cenová relácia, v ktorej sa chcete pohybovať.

1. Čo môžete čakať pri lyžovačke s deťmi?
2. Lyžiarske strediská na Slovensku vhodné pre deti: zoznam a charakteristika
3. TOP zahraničné lyžiarske strediská vhodné pre deti: zoznam a charakteristika

Čo môžete čakať pri lyžovačke s deťmi?

To ako sa bude vyvíjať vaša lyžovačka závisí od vašej pripravenosti na čokoľvek, od veku vašich detí a ich skúseností na svahu. Každá rodinná dovolenka je špecifická, preto si poriadne premyslite, čo od zimnej dovolenky očakávate a koľko času a peňazí ste ochotní do nej investovať. I keď rodina je nadovšetko, mali by ste si zachovať chladnú hlavu pri detských výstrelkoch a nenechať sa zlákať na veci a skúsenosti, ktoré by ste svojim deťom bežne nedovolili.

Takmer každé lyžiarske stredisko na Slovensku je vybavené priestormi pre deti, ktoré nelyžovali, ale chceli by to skúsiť alebo pre iné lyžiarske úrovne a vekové kategórie. Po prvýkrát postaviť svoje dieťa na lyže chce odvahu, trpezlivosť a určite aj dôveru v inštruktora, ktorému svoje dieťa zveríte. Citlivý a svedomitý prístup inštruktora môže vaše deti veľa naučiť a vytvoriť im krásne spomienky na túto činnosť. Lyžovanie je šport pre deti vhodný už od 3 až 4 rokov. Skôr by sme to neodporúčali siliť.

Potom ako si vyhľadajte a porovnajte parametre jednotlivých stredísk, prezrite si recenzie aj na inštruktorov, ktorí tam pracujú a vyberte si takého, ktorému môžete dôverovať. Vaše dieťa dôkladne pripravte najprv doma na dvore alebo na miernom briežku, kde to dieťa dôverne pozná a skúste mu vysvetliť základné princípy lyžovania. Ak sa mu to bude páčiť, podporte ho, aby necítilo neistotu v novej lyžiarskej škôlke, ale hravosť a dobrodružné odhodlanie niečomu sa priučiť.

Vyrazte na lyže s detmi

Lyžiarske strediská na Slovensku vhodné pre deti

Bachledova dolina

Bachledova dolina ukrýva celoročné rodinné horské stredisko Bachledka SKI&SUN, ktoré nájdete asi 30 km vzdialené od mesta Poprad. Bachledka SKI&SUN ponúka nádherné výhľady na Belianske Tatry a Zamagurie, taktiež aj lyžovačku vhodnú pre začiatočníkov i pokročilých lyžiarov. Bachledova dolina ponúka: svah pre začiatočníkov, 2 detské SKI parky, večerné lyžovanie, požičovňu lyžiarskej výstroje, skibus a bezplatné parkovanie, školu a škôlku lyžovania so snowcampom, ako i babysitting. Bachledka SKI&SUN je súčasťou tímu Tatry SuperSki, čo vám zaručuje skvelú lyžovačku až v 17-tich lyžiarskych strediskách u nás i v Poľsku.

Salamandra Resort

K veľmi navštevovaným lyžiarskym strediskám vhodným pre deti patrí aj Salamandra Resort – Štiavnické vrchy. Prečo to tak je? Lyžiarske stredisko je vybavené vlastným vlekom so zjazdovkou a svahom pre začiatočníkov, školou a škôlkou lyžovania s detským vlekom, babysittingom, požičovňou korčúľ a lyží, bežiek a snowboardov, klziskom, SKI servisom a SKI shopom, záchrannou službou, ponukou skvelej gastronómie, wellnessom SPA Banensium, bezplatným parkoviskom, 4-sedačkovou lanovkou s bublinami, bezkontaktný turniket, a blízkosťou historického mesta Banská Štiavnica s nezabudnuteľnou atmosférou.

Vrátna

Stredisko Vrátna v Krivánskej Malej Fatre je centrom zimných radovánok rodín i jednotlivcov na 14 km zjazdovkách vhodných pre začiatočníkov i pokročilých lyžiarov, snowboardistov, freeriderov. Vrátna je rozdelená na 3 lokality s umelo zasnežovanými modrými, červenými a čiernymi zjazdovkami. Jedná sa o Paseky, Poludňový Grúň a Chleb. V nich sa môžete vyšantiť do sýtosti. Pre začiatočníkov a deti je k dispozícii svah pre začiatočníkov, ako i škola lyžovania. Pre tých najmenších je tu aj babysitting, škôlka i detský park Kids zone s možnosťou sánkovania sa. 4-sedačková lanovka, 10 zjazdoviek a lyžiarskych vlekov, bezplatné parkovisko a skibus (trasa Terchová centrum - Paseky - Vrátna Výťah), servis a požičovňa lyžiarskeho vybavenia, občerstvenie.

Kubínska hoľa

SKI PARK Kubínska hoľa zaujme celú vašu rodinu! Na svahu pre začiatočníkov ako i v škole lyžovania si vďaka licencovanými inštruktorom zdokonalíte techniku lyžovania. O vaše deťúrence sa postarajú v škôlke babysitterky. Kubínska hoľa ponúka 14 km upravených lyžiarskych zjazdoviek vhodných aj pre freeriderov, pretekárov, ako i rekreačných lyžiarov. Na vrchol Kubínskej hole sa môžete vyviesť 4-miestnymi lanovkami alebo 8 vlekmi. V lyžiarskej a snowboardovej škole SKI ACTIV sa naučíte správnej technike jazdenia za pomoci vyškolených učiteľov, ktorí si poradia aj so zahraničnými klientmi.

Ďalšie lyžiarske strediská

Ak by sme mohli ešte spomenúť ďalšie skvelé lyžiarske strediská a areály boli by to tieto: SNOWLAND Valčianska dolina, Jasenská dolina, PARK SNOW Donovaly, Vysoké Tatry TMR (Starý Smokovec, Štrbské pleso, Tatranská Lomnica), Jasná TMR (Nízke Tatry, Chopok), SNOW PARADISE Veľká Rača, SKI PARK Vyšné Ružbachy, Skalka arena, Malinô Brdo, SKI Tále, Šachtičky, Orava SNOW, SKI Králiky, SKI Krahule, Roháče Spálená, Polomka Bučník, SKI Telgárt, Podbanské Rezort, Žiar - Dolinky, atď..

Lyžiarske strediska na Slovensku vhodné pre deti

TOP zahraničné lyžiarske strediská vhodné pre deti

Rakúsko

K rakúskym zimným strediskám vhodným pre rodiny s deťmi sa radí SkiWelt Wilder Kaiser Brixental. Infraštruktúra, ktorá pozostáva z dostatočne veľkej parkovacej plochy, moderných sedačkových a kabínkových lanoviek, lyžiarskych škôl a mnoho rôzne náročných lyžiarskych zjazdoviek, oddelených zón pre deti, tzv. Kinder-SkiWelt a Aktiv-Kinderland. Skvelé snehové podmienky zaručujú radosť zo zimnej dovolenky, komfort, spoľahlivosť a bezpečnosť. Po dni strávenom na lyžiach môžete navštíviť dedinu Hochbrixen, kde nájdete príjemné posedenie a oddych. Taktiež tu môžete obdivovať mnoho ľadových a snehových inštalácií.

K veľmi neobvyklým, ale o to zaujímavejším miestom pre zimnú lyžovačku s deťmi je ľadovcové stredisko Stubai. V tomto stredisku nájdete aj BIG Family Ski-Camp, svahy pre začiatočníkov, ako i lanový vlek a 4 dopravníkové pásy, rôzne atrakcie ako napr.:pretekársku trať, Fun Slope so skokmi a vlnami. Stubai navyše ponúka rodinnú zľavu: pri kúpe skipasu pre dospelého, deti mladšie ako 10 rokov lyžujú zadarmo.

Taliansko

Z talianskych lyžiarskych stredísk odporúčame Pontedilegno-Tonale, ktoré je vhodné predovšetkým pre rodiny s deťmi. Lyžiarsky rezort Pontedilegno-Tonale je vhodný pre všetky vekové kategórie, pretože tu nájdete veľa širokých svahov rôznej obtiažnosti s 23 lanovkami a 5 vlekmi, kde môžete zdokonaľovať svoju techniku. Pontedilegno-Tonale sa rozprestiera v nadmorskej výške od 1121 do 3 000 m. V tých nižších polohách sú umiestnené ľahké až stredne náročné zjazdovky. Tie ťažké nájdete na ľadovci Presena, konkrétne na strmých lesných tratiach v Temù a Ponte di Legno. Okrem lyžovania si na svoje prídete aj pri bežkovaní, pri zimnej turistike na snežniciach s deťmi v nosiči alebo pri jazde pri psích záprahoch. Úspešný deň môžete ukončiť, keď deti zaspia, v podniku Sky Bar pri drinku a panoramatickom výhľade na hory.

Švajčiarsko

Zermatt - Matterhorn je švajčiarskym lyžiarskym strediskom, ktoré rok čo rok láka všetky vekové kategórie. Pre jeho skvelú vybavenosť a celoročnú prevádzku si užijete Alpy počas všetkých ročných období. Či už sa sem vyberiete v teplejšom alebo chladnejšom období, nebudete ľutovať. Zermatt - Matterhorn sa rozprestiera v nadmorskej výške od 1562 do 3899 m a ponúka možnosti pre cyklistiku, turistiku letnú i zimnú, bežkovanie, lyžovanie. V takmer 4-tisícovej výške si môžete užiť 322 km zjazdovky pre všetky úrovne a športy. Nezabúda sa ani na tých najmenších, pretože sú k dispozícií až 3 areály, kde sa môžu v bezpečí učiť lyžovať, sánkovať a hrať sa. K dispozícii sú samozrejme visuté a sedačkové, kabínkové a pozemné lanovky, zubačka a lyžiarske vleky. Už len stačí si vybrať.

Lyžiarske strediská v zahraničný vhodné pre deti

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport