Značka Salomon, tak ako ju (ne)poznáte
16.01.2023

Značka Salomon, tak ako ju (ne)poznáte

Ak zháňate športové vybavenie pre rôzne outdoorové športy, ste na správnom mieste. Francúzska značka Salomon ponúka neskutočne kvalitné a skvele nadizajnované vybavenie, ktoré využijete ako začiatočník alebo pokročilý športovec. Kombinácia moderných technológií a remeselnej zručnosti zaistí perfektné prevedenie výrobkov značky Salomon. Všetky pekné a zároveň funkčné kúsky sú vhodné pre deti a dospelých, na zimné i letné športy.

Ako sa to všetko začalo
Salomon od histórie po súčasnosť
Aké sú TOP technológie a modelové rady značky Salomon?
Zaujímavosti zo sveta Salomon

Ako sa to všetko začalo

Písal sa rok 1947, kedy François Salomon sa spolu s manželkou a synom rozhodli založiť značku Salomon. Názov Salomon je odvodený od francúzskeho priezviska zakladateľa tejto výraznej značky. Keďže Salomon miloval šport a horské prostredie, potreboval vyvinúť taký sortiment, ktorý by spĺňal požiadavky športovca a prispôsobil sa aktuálnym podmienkam prostredia. Postupom času môžete vidieť, že sa mu to podarilo. Rok čo rok v jeho šľapajách šiel aj jeho syn Georges Salomon, ktorý sa veľa od otca naučil. Neskôr aj prevzal žezlo nad smerovaním značky. G. Salomon sa riadil krédom, ktoré znie: “Fascinuje ma čo budem zajtra robiť”. Motto aplikoval nielen do svojho života, ale i do vývoja značky Salomon a jej produktov.

Ako to všetko začalo - Salomon

Salomon od histórie po súčasnosť

V centre Annecy sa v roku 1947 vytvorila dielňa, v ktorej sa spracovávalo drevo vhodné na výrobu lyží Salomon. Drevený materiál sa pílil a skompletizoval do prvých prototypov lyží s hranami. Neskôr okolo 60-tych rokov minulého storočia vzniklo aj prvé viazanie na lyže s názvom Salomon “le lift”. Pevnejšie lyžiarske viazanie nahradilo doposiaľ zavedené koženkové remienkové viazanie a v roku 1966 sa k nemu pridala aj samonavíjacia pätka. Veľmi rýchlo sa šírili zvesti o francúzskej manufaktúre, kde sa deň po dni technológie na výrobu lyží a viazania neustále zdokonaľovali. Značka Salomon si našla svojich odberateľov, ktorých víťazstva si užíval aj sám pán Salomon.

Výrobný závod Salomonu

V roku 1972 bola značka Salomon úspešnou aj vďaka tomu, že vyrábala špičkové viazanie. Dopyt po sortimente stúpal a ešte v tom roku vystúpil do závratných výšin. Predalo sa viac ako milión párov lyžiarskeho viazania! Salomon sa snažil neustále vyvinúť niečo nové, nielen preto, lebo bol po tom dopyt, ale preto, lebo ho to veľmi bavilo. Salomonova neskrotná túžba napredovať a tvoriť sa postupom času upokojila, a to výrobou prvých skialpinistických topánok. V roku 1979 si jeho výrobky našli aj svojich majiteľov. Rok 1980 priniesol novú súpravu topánok a viazania pod názvom Salomon Nordic System, ktorú si vyskúšali Francúzi i Švédi. O 5 rokov neskôr si firma Salomon mohla gratulovať. Zarobila viac ako 250 miliónov eur za svoje produkty!

Dnes značka Salomon sídli v Metz-Tessy pod patronátom Amer Sports fínskeho konglomerátu, ktorý má na starosti aj iné firmy. Spomenieme francúzsku firmu Mavic a rakúsku firmu Atomic, fínsku Suunto, či americkú Wilson Sporting Goods a kanadskú Arc´teryx. Firma Salomon dnes vyrába rôzne športové produkty, počnúc od lyžiarok, lyží s viazaním, cez lyžiarske palice a lyžiarske prilby, lyžiarske okuliare a doplnky (batohy a vaky, chrániče a vaky na lyžiarky).

Salomon od histórie po súčastnosť

Aké sú TOP technológie a modelové rady značky Salomon?

Už od roku 1990 sa začali TOP technológie značky Salomon prejavovať. Možno to bolo zapríčinené aj zvýšenou poptávkou po tovare tejto značky, a teda i snaha uspokojiť zákazníka zo strany výrobcu. V tomto roku sa predalo mnoho skialpinistických topánok a topánok na XC. Zároveň sa hranice posunuli ďalej, a to vo výrobe lyží S900 a turistickej obuvi pre letné športy. V roku 1992 sa navyše lyže Salomon objavili aj v Albertville na olympijských hrách.

O 5 rokov neskôr prišla móda snowboardov a Salomon sa tým začal zaoberať. Vyrobil snowboardy s viazaním a topánkami. Zároveň sa pustil do výroby zimného oblečenia s technológiou Softshell a nového páru topánok XA Raid Race. V roku 2005 dochádza k veľkej zmene, kedy spoločnosť AMER Sports kupuje spoločnosť Salomon. Po jej záštitou Salomon naďalej vyrába nové a nové produkty. V roku 2008 uviedol na trh výrobky s technológiou Custom Fit.

Technológie značky Salomon

O 3 roky neskôr prišli na svet topánky Quest a “fit”, ktoré sa vyznačujú perfektnými vlastnosťami vhodnými pre zjazd a skialp, kedy sa využije ich funkcia “walk”. V roku 2013 topánky Salomon Quest a “fit” uprednostnila pred inými E. Forsbergová, ktorá sa stala majsterkou sveta v Skyrunningu (horskom behu). V tom istom roku dochádza aj k zmene loga značky Salomon a takisto sa aj vyrobili prvé prispôsobivé vložky pod názvom Custom Fit 3D.

O 2 roky neskôr, v roku 2015 značka Salomon uviedla na svetový trh aj svoje prvé Backcountry. Netreba opomenúť, že všetok svoj sortiment Salomon testoval a vyvíjal v spolupráci so športovcami. Ani lyže backcountry neboli výnimkou. Spoločnosť Salomon myslela aj na horolezeckú “menšinu” a priniesla na trh radu X ALP venovanú čisto horolezcom. V roku 2016 firma Salomon vyrobila výstroj QST a freeridové vybavenie. Dlho neotáľala a už o 2 roky neskôr vyvinula lyžiarske viazanie S/LAB Shift.

Medzi top technológie v lyžovaní od značky Salomon patrí:

  • Custom Shell: Táto technológia umožňuje prispôsobiť plastový skelet lyžiarky tvaru nohy lyžiara. Zabezpečuje tak lepšie pohodlie a kontrolu.
  • Edge Amplifier: Nový systém viazania a konštrukcie lyže, ktorý zlepšuje prenos energie z lyžiara na hrany lyže. To znamená lepšiu ovládateľnosť a rýchlejšiu reakciu lyže.
  • XDR: Táto technológia je zameraná na all-mountain lyže. XDR lyže poskytujú vynikajúcu stabilitu, kontrolu a všestrannosť na rôznych typoch snehu.
  • Twinframe2: Táto inovácia v oblasti konštrukcie lyžiarskych topánok sa zameriava na optimalizáciu tuhosti a hmotnosti. Výsledkom je lepší prenos energie a väčšia citlivosť.
  • C/FX: Kombinuje uhlíkové vlákna a lamiel z lnu, čím zvyšuje výkon lyží bez zbytočného zvyšovania ich hmotnosti. Táto technológia je ideálna pre lyžiarov, ktorí hľadajú lyže s vysokým výkonom, ale s nižšou hmotnosťou.
  • Shift Binding System: Revolučný systém viazania, ktorý kombinuje výhody alpinistického viazania s možnosťou prechodu do režimu pre skialpinizmus. Poskytuje tak výbornú všestrannosť pre lyžiarov, ktorí chcú kombinovať zjazdové lyžovanie s výstupmi v teréne.

Tieto technológie sú príkladom inovácií, ktoré Salomon prináša do sveta lyžovania, čím zvyšuje komfort, výkon a bezpečnosť lyžiarov.

Značka Salomon je známa svojimi inovatívnymi a kvalitnými produktmi v oblasti lyžovania a outdoorových športov. Tu sú niektoré z ich najznámejších modelových rad:

  • S/Max: Táto rada je zameraná na zjazdové lyžovanie a ponúka vysoký výkon pre agresívne lyžovanie na upravených svahoch. Lyže S/Max sú známe svojou rýchlosťou a precíznym ovládaním.
  • QST: Rada QST je určená pre all-mountain lyžovanie. Tieto lyže sú navrhnuté tak, aby poskytovali výborný výkon na rôznych typoch terénu a snehu, od upravených svahov až po hlboký prašan.
  • XDR: XDR lyže sú všestranné all-mountain lyže, ktoré poskytujú dobrú stabilitu a ovládateľnosť v rôznych snehových podmienkach a na rôznych typoch terénu.
  • X-Pro a S/Pro: Tieto rady lyžiarskych topánok sú známe svojou pohodlnosťou a výbornou prispôsobivosťou. Vďaka technológii Custom Shell je možné topánky prispôsobiť tvaru nohy lyžiara.
  • MTN Lab: Toto je rada zameraná na skialpinizmus a freeride lyžovanie. Lyže a vybavenie MTN Lab sú navrhnuté tak, aby boli ľahké a zároveň poskytovali vynikajúci výkon v náročnom teréne.
  • Shift: Tento model viazania je revolučný v tom, že kombinuje výhody alpinistického viazania s možnosťou prechodu do režimu pre skialpinizmus.

Tieto modelové rady od Salomonu pokrývajú široké spektrum potrieb lyžiarov, od rekreačných po vysoko výkonných športovcov, a sú známe svojou kvalitou a inováciami.

Zaujímavosti zo sveta Salomon

Vedeli ste, že firma Salomon natočila TV epizódu pod názvom “Eclipse”? Môžete ju nájsť na kanáli youtube a pozrieť si ju. Niet sa čomu diviť, že Salomon získal ocenenie za najlepší film o snehu na festivale horských filmov v Banffe. Nielen tento krátky film s krásnou hudbou v pozadí stojí za to, ale i dychberúce zábery a rozhovory s ľuďmi! Salomon sa zaujíma aj o zdravý životný štýl a vyzýva ľudí, aby sa išli prejsť do prírody a trávili čas viac von, než v interiéri. Tento štýl života ozdravuje nielen telo, ale i dušu. Taktiež Salomon podporuje postavenie žien v spoločnosti a v prírode v kampani WMN.

Zaujímavosti zo sveta Salomon

Salomon je jednou zo značiek, ktorá si môže pripisovať úspechy iných. Jedná sa o množstvo víťazstiev a skvelých umiestnení športovcov na významných hrách sveta. Spoločnosť Salomon sa podieľala na 18-tich medailách na zimných olympijských hrách v Pjongčangu. Spomenieme vám aj Kiliana Jorneta, ktorý zdolal vrchol Mont Everestu až dvakrát a Liv Sansoz, ktorá vyšla na 82 alpských štvortisícoviek v kompletnom vybavení Salomon. Francois D'haene a Courtney Dauwalter vyhrávali zas UTMB aj vďaka skvelej výbave značky Salomon.

Zhrňme si to všetko do niekoľkých bodov

  • Založenie a pôvod: Salomon bola založená v roku 1947 v Annecy vo Francúzsku. Pôvodne sa zameriavala na výrobu lyžiarskych hrán a oceľových častí pre lyže.
  • Rozšírenie do outdoorových športov: Počas 70. a 80. rokov 20. storočia rozšírila Salomon svoje pôsobenie aj na iné oblasti zimných športov, vrátane výroby lyžiarskych topánok a viazaní. V 90. rokoch sa firma začala venovať aj letným outdoorovým aktivitám, ako sú turistika a trail running.
  • Inovácie v lyžiarstve: Salomon je známy svojimi inováciami v oblasti lyžiarskeho vybavenia, vrátane vytvorenia prvej integrovanej lyžiarskej topánky a lyžiarskeho viazania, čo zlepšilo výkon a bezpečnosť lyžiarov.
  • Expanzia a akvizície: V roku 1997 bola spoločnosť Salomon Group, ktorá zahŕňala značku Salomon, kúpená finskou spoločnosťou Amer Sports. Toto rozšírilo portfólio značky Salomon aj na iné športové oblasti.
  • Udržateľnosť a ekologické iniciatívy: Salomon sa v posledných rokoch zaviazal k znižovaniu ekologického dopadu svojich produktov a operácií, vrátane používania udržateľných materiálov a znižovania odpadu.
  • Široký sortiment produktov: Dnes Salomon ponúka široký sortiment produktov nielen pre zimné športy, ale aj pre turistiku, trail running, horskú cyklistiku a ďalšie outdoorové aktivity.

Tieto zaujímavosti odrážajú rôznorodú históriu a inovačné úsilie značky Salomon v oblasti športového vybavenia a outdoorových aktivít.

Páčil sa vám článok o značke Salomon? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport