Značka Atomic tak, ako ju (ne)poznáte
28.09.2021

Značka Atomic tak, ako ju (ne)poznáte

Spoločnosť Atomic Austria GmbH je známy rakúsky výrobca a dovozca lyží, lyžiarok a viazaní, prilieb a okuliarov, lyžiarskych palíc i ochrannej výbavy pri zimných športoch. Taktiež Atomic zaradila k výrobe aj produkciu oblečenia. V roku 1955 ju založil Alois Rohrmoser Salzburgu. Viete, že lyžiarske vybavenie značky Atomic je dnes distribuované do celého sveta? V súčasnosti môžete od spoločnosti Atomic očakávať len uspokojivé výsledky.

Atomic v kocke
Atomic od histórie až po súčasnosť
Atomic a krušné časy
Moderné technológie značky Atomic
Aktuálne postavenie značky Atomic na trhu

Atomic v kocke

Atomic ako značka je veľmi populárnou hlavne u športovcov, alpských zjazdárov i lyžiarov-voľnoštýliarov. Výbavu značky Atomic však využívajú aj bežci na lyžiach a biatlonisti. Niet sa čomu diviť. Kvalita produktov Atomic je nadčasová. Poďte sa pozrieť s nami do histórie tejto značky a jej technológií, ktoré lámu rekordy vo výrobe produktov.

Atomic v kocke

Atomic od histórie až po súčasnosť

V roku 1955 značka Atomic vzniká pod vedením Aloisa Rohrmosera, ktorý zamestnával len 4 zamestnancov. Už vtedy sa im za rok podarilo vyrobiť 40 párov lyží. V 60-tych rokoch minulého storočia sa ich produkcia navýšila dokonca na 5000 lyží ročne. V roku 1971 spoločnosť Atomic zvýšila množstvo zamestnancov vo výrobe a vybudovala ďalšiu továreň v Altenmarkt im Pongau, ktorá funguje dodnes.

O desať rokov neskôr sa firme Atomic podarilo dosiahnuť veľký úspech v tom, že sa stala prvou spoločnosťou, ktorá dokázala otvoriť závod v krajinách východného bloku. Spoločnosť Atomic rozšírila svoj sortiment do Chepelare v Bulharsku a v roku 1989 sa stala prvým dodávateľom komplexného vybavenia pre lyžiarov. Dodávala lyže s viazaním, s topánkami a palicami. Roky 1991 a 1992 boli ozdobené úspechom veľmi vysokej produkcie lyží. Vyprodukovalo sa až 831 000 párov lyží! Dnes spoločnosť Atomic vyrába 600 000 párov lyží za 1 rok.

Atomic od histórie po súčasnosť

Atomic a krušné časy

Za každým úspechom je tvrdá drina a ťažkosti. Ak si s nimi firma poradí, potom zvládne čokoľvek. Aj Atomic postihla finančná kríza. Dôvodom bola narastajúca konkurencia vo výrobe snowboardov a navyše aj nevhodne zvolená technológia “Schalenski”, ktorá sa neosvedčila. V roku 1994 sa spoločnosť Atomic dostala do konkurzu, zakrátko sa jej však ujala skupina Amer Sports Group - kúpila Atomic za 918.7 milióna šilingov, čo je v prepočte asi 66,8 miliónov eur. V marci roku 2006 boli konkurzné konania voči Atomicu zrušené.

Moderné technológie značky Atomic

S dnes už dobre známou technológiou Doubledeck prišiel Atomic v roku 2008. Vtedajšia novinka automaticky prispôsobila polomer a flexibilitu štýlu lyžiara k aktuálnym lyžiarskym podmienkam. O rok neskôr vyvinula lyžiarsku obuv LiveFit, ktorá sa dokázala prispôsobiť tvaru lyžiarovho chodidla. Spoločnosť Atomic sa dnes zapája do vývoja ekologickejších výrobných metód s cieľom prispieť k znižovaniu globálneho otepľovania. Vo výrobnej továrni v Altenmarkt napríklad využíva systém vykurovania pomocou drevených peliet.

Pri výrobe topánok a lyží z rady Renu používa firma 100% recyklovateľné a obnoviteľné materiály ako termoplastický elastomér PEBAX, korok, bavlnu a bambusové vlákna. Spoločnosti Atomic sa podarilo vyrobiť takú obuv, ktorá je ohľaduplná k životnému prostrediu a zároveň poskytuje rovnakú úroveň komfortu a výkonu ako iné modely.

Atomic dlho nečakala a vyvinula ďalšiu skvelú novinku, technológiu Memory Fit. Nielenže má tepelnú úpravu, ale dokáže topánku prispôsobiť tvaru vašej nohy. Niekedy sa stane, že vám topánky na nohe nesedia rovnomerne, tlačia alebo sú nepohodlné. Memory Fit to všetko vyrieši. Za niekoľko minút si dokážete prispôsobiť topánku, manžetu aj vložku. Memory Fit je použitá na topánkach Redster, Hawx a Backland. Ak si potrebujete optimalizovať tvar kúpených topánok, v teple vám materiály zmäknú, vy sa do nich obujete, a ako budú chladnúť, začnú sa prispôsobovať vašim nohám.

Výrobná linka Atomic v súčasnosti

K technológiám, ktoré sa venujú lyžiarskej obuvi pribudla aj ARC technológia, ktorá zabezpečila rovnomerné prehnutie lyží po celej ich dĺžke. Vďaka tomu si môžete užiť jazdu v teréne po rôznych povrchoch snehu. Technológie Rocker sú použité v rôznych prevedeniach zakrivenia lyží Atomic. Výroba sa zamerala na tvorbu troch bočných profilov lyží. Novovyvinuté camberi dokážu optimalizovať individuálne vlastnosti každej jednej lyže a vedia sa prispôsobiť jej určeniu. Poznáme teda Camber, Rocker Camber a Adaptive Camber. Pri správnom výbere typu zakrivenia lyží je dobré vedieť, kam sa chystáte lyžovať.

Na upravené zjazdovky vám budú stačiť Traditional Camber, ktoré zaručujú maximálnu stabilitu, plynulosť a presné držanie hrán. Patria sem lyže D2 Race GS, D2 VF 75 a Cloud 9. Ak lyžujete na mäkkom snehu, stavte na Rocker Camber, ktorého prehnutie zaistí optimálnu stabilitu tým, že špička a päta sú zdvihnuté nahor pre maximálny zdvih v prachovom snehu. Vyberte si lyže Bent Chetler, Blog a Charter. Ak máte radi adrenalín a chcete sa zabaviť aj mimo zjazdovky na tvrdom snehu, stavte na dlhý profil Adaptive Camberu s adaptívnym sklonom. Zahnutá špička lyže nadnáša v prašane a zvyšok zaručuje maximálnu stabilitu na povrchu snehu. Lyže Nomad, Coax a Seventh Heaven sú pre tento koníček ako stvorené.

Aktuálne postavenie značky Atomic na trhu

Dnes sa Atomic zameriava na nový environmentálny program týkajúci sa klímy a udržateľnosť výrobných procesov. Spoločnosť Atomic sa snaží o čo najmenšiu ekologickú stopu. Mottom, ktorým sa Atomic riadi pri výrobných procesoch, je: znižuj, recykluj, obnovuj. Napríklad lyže Nomad Renu sú vyrobené z jaseňa a orechového dreva a neobsahujú energeticky náročné hliníkové komponenty. Navyše povlak a povrch je tvorený z 50% recyklovaného materiálu. Podiel sklolaminátu a epoxidovej živice je znížený až o jednu tretinu v porovnaní s konvenčnými lyžami.

Atomic výroba dnes

Ekologický a zodpovedný výrobný proces, recyklácia a triedenie rôznych druhov odpadu, ktoré môžu pri výrobe vzniknúť, zaručujú efektivitu a bezúhonnosť značky. Atomic je značkou, ktorá patrí medzi špičku v sektore zimných športov a je obľúbená medzi slovenskými lyžiarmi. Atomic má dokonca na trhu 24% trhový podiel a drží sa pred veľkými firmami, ako sú Fisher alebo Rossignol. Atomic je na špici už niekoľko rokov a nechystá sa ustúpiť.

Ak sa vám článok páčil, prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport