Bude sa tento rok lyžovať? Prehľad aktuálnych informácií
10.12.2021

Bude sa tento rok lyžovať? Prehľad aktuálnych informácií

Mnohí z vás sa už neviete dočkať prichádzajúcej zimnej sezóny. Lístie zo stromov pomaly opadlo, začínajú udierať prvé mrazy a vaša zimná výbava na lyžovanie, bežkovanie či snowboardovanie sa trasie nedočkavosťou. Akonáhle padne prvý sneh a je stabilné počasie, mnoho nadšencov vyráža do prírody užiť si zimné radovánky na snehu. Patríte k nim aj vy?

Rozmýšľate nad predĺženým víkendom v horách, kde si zimu užijete naplno? Zimná dovolenka v zahraničí alebo v srdci našej slovenskej prírody stojí určite za to! Ako sa na vytúženú lyžovačku pripraviť a čo vás čaká v tohtoročnej zimnej sezóne 2021/2022, ktorá je poznačená pandémiou Covid-19, vám priblížime v nasledujúcich riadkoch.

Komplikácia menom Covid-19
Aktuálne opatrenia v lyžiarskych strediskách
Spoznajte značku Atomic
Ako sa to dotkne lyžiarskych stredísk na Slovensku?
Inšpirácia k opatreniam proti Covid-19 zo zahraničia

Komplikácia menom Covid-19

Na prvý pohľad sa môže tento fenomén zdať ako nezvládnuteľný, no v konečnom dôsledku to nemusí byť až také hrozné. Na zimnú dovolenku môžete vyraziť aj v okolí vášho domova a nemusíte tak čakať v radoch na lanovku či vlek, aby ste sa dostali na vrchol a znovu zjazdili vaše obľúbené lyžiarske stredisko. Opatrenia, ktoré vyplývajú z nariadenia vlády Slovenskej republiky je potrebné dodržiavať, ale netreba prepadať panike a depresívnym myšlienkam. Keď si to prehodnotíte, ide len o vaše zdravie a ako s ním budete zaobchádzať je len a len na vašom svedomí. Či už sa dáte zaočkovať vakcínou proti Covid-19 z preventívnych dôvodov a budete pritom naďalej dodržiavať hygienické a protipandemické opatrenia alebo si zvolíte cestu bez očkovania a podpory imunity iným spôsobom, pričom budete taktiež veľmi opatrní. Každému zvolenému spôsobu momentálne prislúchajú určité pravidlá a obmedzenia.

Očkovanie, ako také je citlivá téma, preto by sme nemali robiť rozdiely medzi očkovanými a neočkovanými a spoznať ľudí takých aký naozaj sú. Máme na mysli zodpovedných a nezodpovedných ľudí. Ak je to možné pohybujte sa na menej frekventovaných miestach, trávte viac času v prírode a s rodinou a podporujte si imunitu pravidelným otužovaním, vyváženou stravou a zdravým pohybom.

Taktiež udržanie zdravého duševného zdravia napríklad štúdiom, pohybom, venovaním sa svojim hobby aktivitám, či zmierňovanie konzumného spôsobu života by sa malo stať našou každodennou rutinou. Uvedomenie si toho, čo máte a váženie si času s blízkymi je tým najlepším liekom pre vás. Veľmi dobrým základom, na ktorom musíme všetci spoločne stavať je dobrá nálada, správne a zodpovedné rozhodnutia, trpezlivosť a tolerancia. Pretože aj tieto aspekty života zohrávajú kľúčovú úlohu v riešení danej situácie a prinavrátenie ľudstvu do normálneho chodu života bez strachu a obáv.

Aktuálne opatrenia v lyžiarskych strediskách

V pravidelných intervaloch, na týždennej báze sa vám budeme snažiť prinášať informácie o aktuálnom vývoji opatrení v lyžiarskych strediskách v súvislosti s Covid-19.

Aktualizované (10.12.2021): Lyžiarske strediská sa aktuálne pripravujú na otvorenie zimnej sezóny 2021/2022. Prípravy sú v plnom prúde a svahy sa zasnežujú. Ako to vlastne celé bude a v akom režime sa bude lyžovať? Podľa informácií ktoré máme, by mali byť lyžiarske strediská otvorené už od piatku 10.12.2021 v režime OP! To znamená, že lyžovať môžete ísť pokiaľ budete zaočkovaný alebo ste prekonali COVID-19 podľa právoplatných nariadení. Väčšina lyžiarskych stredísk však otvára až v sobotu 11.12.2021. Čo je výbornou správou pre pre všetkých nadšencov lyžovania, ktorí sa už nevedia dočkať prvej jazdy na čerstvom snehu. Čo sa týka opatrení sprístupnené budú vleky a otvorené lanovky, uzavreté lanovky, tzv. kabínkové budú môcť byť otvorené maximálne na 25% kapacity s podmienkou vetrania a dezinfekcie.

V režime OP tiež budú môcť byť od 25.12.2021 otvorené hotely a penzióny, umožnené bude spoločné ubytovanie pre členov spoločnej domácnosti, wellness pre ubytovaných, donáška stravy na izbu. Ubytovanie bude možné len pod podmienkou negatívneho testu (PCR, antigénový test alebo samotest v hoteli).

(Zdroj: https://www.health.gov.sk)

Spoznajte značku Atomic

Pozrite si tiež kvalitné a značkové produkty Atomic, ktoré nájdete v našej predajni na Galvaniho 2/A v Bratislave. S výberom lyžiarskeho sortimentu vám radi a ochotne poradia naši skúsení špecialisti. Neváhajte a zastavte sa v ktorejkoľvek z našich predajní a vyberte si lyže, lyžiarky, palice, prilby, okuliare alebo zimné oblečenie značky Atomic, ktoré splní všetky vaše očakávania.

Lyže, lyžiarky, palice Atomic

Ako sa to dotkne lyžiarskych stredísk na Slovensku?

I keď zimná sezóna klope na dvere, lyžiarske strediská doma i v zahraničí sú nútené prijímať opatrenia, pre aktuálnu virologickú situáciu. Hoci sa lyžiarske strediská pripravujú na zimnú sezónu - upravujú svahy, kontrolujú technický stav vlekov či lanoviek, musia si na bližšie informácie ešte počkať. Za ten čas, kým sa príjmu nové opatrenia týkajúce sa zimného cestovného ruchu sa majitelia gastro a iných prevádzok v areáloch lyžiarskych stredísk pripravujú na 2 scenáre. Jedným z nich je, že lyžiarske strediská a podniky okolo môžu byť otvorené za určených podmienok, tou druhou je skôr likvidačný scenár kvôli uzatvoreniu prevádzok a predpokladaným stratám príjmu.

Situácia sa každým dňom mení, ale musíme konštatovať, že sme veľmi blízko k šťastnému koncu obmedzení. Keď to porovnáme s minulým rokom 2020, situácia je čosi lepšia. Je možné, že je to kvôli tomu, že sa populácia Slovenska a sveta očkuje, dodržuje opatrenia, alebo je to kombinácia viacerých faktorov, ktoré doposiaľ nepoznáme. Môžeme tvrdiť, že ochorenie Covid-19 nám dalo šancu sa pozrieť na svet inak, spomaliť a hľadať riešenia, ktoré povzbudzujú k solidarite a k snahe väčšej stability vo svete a v prírode. Aj keď sa nám na prvý pohľad zdá, že sa všetko pokazilo, nie je to úplne tak. Vírusy tu sú aj boli, etapy ľudskej existencie sa potýkali taktiež s mnoho problémami a preklenulo sa cez to. Nie sme v tom sami. Nádej umiera posledná.

V prípade, že Slovensko príjme opatrenia uzavretia prevádzok príp. s povinnými PCR testami a očkovaním, je tu nádej skvelej zimnej dovolenky aj pre tú menšinu, ktorá sa nemôže/nechce očkovať zo zdravotných alebo iných dôvodov. Síce v obmedzení, ale i tak sa dá zimná lyžovačka užiť plnými dúškami. Nájdite si vo vašom okolí miesta, ktoré sú vhodné na bežkovanie a zjazd, nie sú tam masy ľudí a skúste aj takúto outdoorovú dovolenku. Nemusí byť síce taká pohodlná, čo sa týka vyvezenia sa na vrchol kopca, ale môže byť svojim spôsobom iná a tým aj krásna. Taktiež aj v tomto prípade tzv. outdoorového dovolenkovania zostaňte opatrní, zodpovední a zbytočne neriskujte.

Inšpirácia k opatreniam proti Covid-19 zo zahraničia

Napríklad také Rakúsko už prijalo opatrenia na tohtoročnú lyžovačku. V priestoroch lyžiarskych stredísk sa môžete pohybovať len ak máte nasadený respirátor FFP2 a ste zaočkovaní a otestovaní s PCR, príp. ste ochorenie Covid-19 prekonali a máte od toho doklad spolu s PCR testom. V tomto prípade návštevníci lyžiarskych stredísk nebudú musieť dodržiavať rozostupy, pretože sa 3G pravidlo bude zaručene vzťahovať na každého jedného turistu. Protipandemická regula Rakúska sa týka lanoviek, ubytovacích zariadení a gastronómie. Každý štát má očividne vlastné pravidlá, pretože sa snaží z tejto neľahkej situácie nejako pohodlne vykľučkovať. Avšak netreba vešať hlavu. Ten, kto chce, hľadá účinné riešenie ako na to a kto nie, hľadá príčinu, ako sa to nedá spraviť. Do ktorej kategórie by ste sa zaradili vy?

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport