6 tipov ako naučiť dieťa jazdiť na snowboarde
19.02.2021

6 tipov ako naučiť dieťa jazdiť na snowboarde

Ak patríte medzi nadšencov snowboardingu, tak určite túžite po tom dostať svoje deti na svah. Už dávno neplatí fakt, že deti musia najprv ovládať techniku lyžovania a až potom môžu “presedlať” na snowboard. V tomto článku nájdete tie najlepšie tipy a triky na výučbu techniky snowboardingu.

1. Kedy je ideálny čas, aby začali deti snowboardovať?
2. Aké vybavenie budete potrebovať
3. Aké doplnky budete pri snowboardovaní potrebovať
4. Pred tým, ako vaše dieťa začne snowboardovať
5. Postup, ako naučiť dieťa snowboardovať
6. Technika jazdy na snowboarde

1. Kedy je ideálny čas, aby deti začali snowboardovať?

Mnoho odborníkov si myslí, že deti musia ovládať aspoň základy lyžovania. Dnes už vieme, že je táto informácia mýtus. Ideálnym časom, kedy môže vaše dieťa začať so snowboardovanim je vo veku 7 až 8 rokov, ale ak máte pocit že to zvládne aj skôr, môže začať už vo veku 4 rokov. Často však nemá zmysel nútiť malé deti do niečoho, čo nechcú. Ak ale predsa, tak na začiatku počítajte s tým, že možno s vami nevydržia na svahu ani dlhšie ako 30 minút, no postupne sa to bude zlepšovať. Vaše ambície musia byť nastavené tak, aby poskytli dieťaťu dostatok priestoru pre zlepšovanie, ale i zábavu. Vyrovnajte sa s tým a nerozčuľujte sa :).

Kedy je ideálny čas začať so snowboardovaním

2. Aké vybavenie budete potrebovať

Snowboard a viazanie

Veľkosť snowboardu je v tomto prípade rozhodujúca. Len ťažko nájdete snowboard kratší ako 70 cm. Väčšina výrobcov totiž začína od dĺžky 70 - 80 cm. Mnoho z nich nájdete v požičovniach - ideálne aby bolo viazanie už namontované. Takáto doska je navrhnutá tak, aby minimalizovala zachytávanie okrajov a pomáhala mladému jazdcovi v prvých oblúkoch. Dávajte pozor. aby bolo viazanie kompatibilné s veľkosťou nohy malého snowboardistu.

Snowboardové topánky

Pre svoje prvé snowboardové výkony vo veku od 4 rokov vám odporúčame kvalitnú a odolnú snowboardovú obuv. Rovnako ako vy, tak aj dieťa potrebuje stabilnú obuv, ktorá ho nebude tlačiť a bude pohodlná.

Prilba a okuliare

Správne nasadená prilba a okuliare sú nevyhnutnou súčasťou snowboardovej výbavy. Prilba by mala sedieť presne na hlave, nemala by sa voľne pohybovať alebo padať. Niektoré deti neznesú lyžiarske okuliare, v tomto prípade tomu treba nechať trochu času a mať pevnú trpezlivosť.

Oblečenie

Presne tak ako vy, aj dieťa potrebuje kvalitné oblečenie, ktoré vydrží suché za akýchkoľvek okolností. Verte či nie, potrebuje to aj preto, že bude pravdepodobne viac na zemi, ako na doske. Sneh a ľad je mokrý, čo môže za krátky čas zrušiť všetky vaše snahy o akékoľvek napredovanie. Preto svoje ratolesti vybavte rukavicami, nohavicami, bundou alebo rovno detským overalom.

Aké vybavenie bude vaše dieťa potrebovať

3. Aké doplnky budete pri snowboardovaní potrebovať

Riglet Reel

Riglet Reel je v podstate zaťahovacie vodítko, ktoré je kompatibilné so snowboardom Burton. Riglet je možné nainštalovať na hrot alebo koniec dosky. Hodí sa to najmä pre deti vo veku približne 4 roky. Systém spočíva v ťahaní za špeciálnu šnúru, ktorá je ukončená ergonomickou rukoväťou. Umiestnenie na snowboardoch je predvrtané a predpripravené na takúto inštaláciu. Tento systém sa výborne hodí aj pre rôzne lyžiarske a snowboardové školy.

Riadidlá Burton

špeciálne riadidlá, ktoré pomáhajú deťom udržať stabilitu a rovnováhu pri prvom zoznamovaní sa so snowboardom. V súčasnosti sa začínajú omnoho viac využívať, ale na svahu ich prakticky nevidno.

Aké doplnky budete potrebovať na snowboardovanie

4. Pred tým ako vaše dieťa začne snowboardovať

Na začiatku je ideálne deťom nastaviť snowboardové viazanie tak, aby mohli jazdiť rovnako na obidve strany, resp. obidve nohy v duck stance v rozsahu 10 až 15 stupňov. Odporúčame prečítať si aj článok - ako nastaviť snowboardové viazanie. Po nejakom čase ľahko zistíte, či dieťaťu vyhovuje viac jazda na ľavú nohu tzv. regular alebo jazda na pravú nohu tzv. goofy. Počas výučby si skúste všimnúť, na ktorej nohe má dieťa väčšiu stabilitu. Prípadne si všimnite, ktorou nohou sa dieťa šmýka dopredu na ľadovej ploche.

5. Postup ako naučiť dieťa snowboardovať

Zoznámte svoje dieťa so snowboardom. Vysvetlite mu základy správania sa na svahu, všetko by malo mať jasné pravidlá, aj keď na začiatku nevydrží možno viac ako pol hodinu, buďte trpezliví. Nezabudnite, že je dôležité dieťaťu najprv ukázať pohyb, ktorý ho chcete práve naučiť ;).

Prvý krok na ceste za snowbaordingom

Najprv si vyberte rovinu a obujte mu iba jednu nohu do viazania, druhá bude vonku. Dieťa sa môže skúsiť na vypnutej nohe odrážať ako na skateboarde. Následne skúste nohy vymeniť a zistiť pri ktorej má lepšiu stabilitu a istejší pohyb. Neskôr môžete aplikovať aj rôzne cvičenia. Dôležité je aj zvládnuť techniku pádu. Dieťa by sa malo naučiť držať váhu na prednej nohe, následne môžete prejsť na ďalšie postupy. Pri výučbe sa ho snažte pridržiavať, poslúžia vám aj rôzne pomôcky, ktoré sme spomenuli vyššie. 

Druhý krok na ceste za snowboardingom

Následne môžete prejsť na výučbu zosúvania na zadnej a prednej hrane. Toto je ideálne precvičovať na kratšom, ale strmšom kopci na bezpečnom mieste. Dieťa je otočené kolmo na svah a váhu má v strede (čiže obidve nohy zaťažené rovnako.) Pri učení zosúvania sa na zadnej hrane je dôležité, aby dieťa držalo nohy iba na pätách a neprenášalo váhu na špičky, aby sa vyhlo zahraneniu a následnému pádu smerom dopredu. Pri prvých pokusoch sa postavte pred dieťa a držte mu ruky, kým si pohyb neosvojí a zvládne to samo. Rovnaký postup zopakujeme aj na prednú hranu. Dieťa drží nohy iba na špičkách (zahranenie a následný pád na chrbát a hlavu v smere svahu pri zosúvaní na prednej hrane je dosť rizikový).

Tretí krok na ceste za snowboardingom

Ak dieťa zvládne zosúvanie na zadnej aj prednej hrane, môžete prejsť na učenie oblúkov. Najskôr vyberte vhodné miesto, čo je v tomto prípade veľmi mierny a široký svah. Ideálne je začať tak, že sa dieťa pustí s vašou pomocou rovno do spádnice a ukončí pohyb zatočením a zastavením na zadnej hrane čiže na pätách, takzvaný J-turn. Toto môžete opakovať diagonálne naprieč šírkou svahu (tzv. girlandy). Ak má zvládnutý tento pohyb, rovnaký postup opakujte na prednú hranu, čiže dieťa skončí na špičkách. (Je dobré po celý čas prízvukovať, že váha je vždy na prednej nohe, pretože začiatočníci majú tendenciu mať váhu na zadnej, čo nie je dobre). Ak ste tieto cvičenia spolu zvládli, môžete ich postupne spojiť do jedného celku. Čiže dieťa s váhou na prednej nohe zaháji pohyb do spádnice a skončí na zadnej hrane, z čoho následne prejde opäť do spádnice a skončí na prednej hrane. Toto opakujte, až sa z toho stane plynulý pohyb a vzniknú oblúky. 

Posledný krok na ceste za snowboardingom

Keď všetko toto zvládne, bude ovládať základy snowboardovania a môže sa ďalej zdokonaľovať. Odporúčame jazdiť na modrej zjazdovke, skracovať S-íčka a podobne.

Pri výučbe sa dohodnite s lanovkárom, že idete prvýkrát na lanovku, aby vám ju spomalil, prípadne ak je čas, tak poskytol pár cenných rád. Predpokladom nástupu na lanovku je ovládanie základných pohybov - zosúvanie na prednej alebo zadnej hrane, prípadne jazda priamo s jednou nohou vypnutou. Čo sa týka využívania sedačkovej lanovky pre snowboardistov, je dobré sa hneď učiť nastupovať a vystupovať s jednou nohou vo viazaní a aj napriek častým pádom pri vystupovaní si osvojiť tento pohyb, pretože nie vo všetkých strediskách a na lanovkách vám lanovkári dovolia držať snowboard v rukách.

Postup ako naučiť dieťa snowboardovať

6. Technika jazdy na snowboarde

Techniku jazdy na snowboarde vám odporúčame zveriť do rúk profesionálnych inštruktorov, ktorí si vedia poradiť s akoukoľvek situáciou. Všetky postupy sú prepracované tak, aby boli bezpečné, hravé a s dôrazom na progres vášho dieťaťa. Ide hlavne o to, aby si dieťa zbytočne neosvojilo nesprávne pohybové návyky, ktorých sa bude len ťažko zbavovať. Taktiež, ak patríte medzi menej trpezlivých rodičov, vyhnete sa tak zbytočným nervom a prípadnému sklamaniu vášho dieťaťa z pomalého napredovania.

Ak vás článok zaujal, určite si prečítajte aj ďalšie:

Tím Najšport