Bude dostatok skialpových lyží v roku 2022?
27.09.2021

Bude dostatok skialpových lyží v roku 2022?

Už začiatkom roka 2021 ste si mohli všimnúť zvýšený záujem o skialpinizmus, no samotných skialpových lyží, lyžiarok, viazania a iného príslušenstva bol napriek tomu nedostatok. Nové modely sa vypredali závratnou rýchlosťou. Ak si myslíte že tento rok alebo budúci (sezóna 2021/2022) bude situácia podstatne lepšia, tak sa určite mýlite. Asi vás však sklamem - pravdepodobne to bude ďaleko horšie, poďme si v skratke povedať prečo.

Prečo bude nedostatok skialpinistických lyží a vybavenia
Vedeli ste, že záujem o skialpy narástol o približne 150 - 200%
Aká je reakcia výrobcov na termíny dodania

Prečo bude nedostatok skialpinistických lyží a vybavenia

Výroba lyží a skialpov sa kvôli pandémií koronavírusu dostala do extrémne zlej situácie. Fabriky v Číne a v Európe sa kvôli lockdownom zatvárali, dodávatelia znižovali výrobu a počty predobjednaných produktov klesali. To spôsobilo obrovskú dieru na trhu, ktorú sa snažili výrobcovia dohnať rôznymi spôsobmi. Narušil sa celý dodávateľský reťazec a aby toho nebolo málo, všetko si to nakoniec odniesol koncový spotrebiteľ. Zaplátať túto dieru na trhu nebude rozhodne jednoduché, preto pre najbližšiu sezónu očakávame oneskorenie dodávok približne o 1 až 2 mesiace a opakovanie situácie z minulého roka.

Bude nedostatok skialpinistických lyží?

Vedeli ste, že záujem o skialpy narástol o približne 150 - 200%

Na druhej strane krásne počasie, veľa snehu vo vysokých horských oblastiach, prázdne lyžiarske strediska, všade lockdowny - ľudia mali zrazu veľa voľného času na svoje aktivity a koníčky. A práve trávenie voľného času v prírode spôsobilo zvýšený záujem o skialpinizmus. Strediska zostali takmer počas celej lyžiarskej sezóny zatvorené, no záujem o individuálne športy rýchlo rástol. Nedostatok skialpových lyží spolu s vysokým dopytom spôsobil rýchle vypredanie skladových zásob. Záujem bol taký enormný, že pri naskladnení nových modelov, prakticky do dvoch týždňov nebolo čo predávať. Celá situácia pomohla k dopredaju starších (minuloročných) modelov, no ani to nestačilo, aby sme uspokojili záujem našich zákazníkov počas hlavnej skialpinistickej sezóny.

Záujem o skialpy narástol o 150 %

Aká je reakcia výrobcov na termíny dodania

Už teraz máme avízo od niektorých kľúčových dodávateľov a značiek, že posúvajú termíny naskladnenia o niekoľko týždňov až mesiacov. Termíny dodania skialpinistickej výstroje sú zo strany dodávateľov predbežné a často iba orientačné. Síce máme informáciu o naskladnení určitých modelov v konkrétnych termínoch, no nevieme z určitosťou povedať či budú dostupné všetky veľkosti a kusy tak, ako bolo zadané v predobjednávke. Niektoré veľkosti a modely môžu prísť kľudne na začiatku alebo až v strede hlavnej sezóny. 

Dobrou správou je, že niektorí výrobcovia sa navzájom dohodli, že nebudú meniť dizajn a modelové rady pre ďalšiu skialpovú či lyžiarsku sezónu. To je výborná správa pre zákazníkov, pretože niektoré modely skialpinistických lyží zostanú rovnaké pre sezónu 2021 a 2022. Niektoré značky a modely máme na sklade v obmedzenom množstve, preto by ste sa mali s ich kúpou poponáhľať.

Reakcia výrobcov na oneskorenie dodávok skialpinistických lyží

Nové modelové rady by však mali mať už o niečo vyššiu cenu (10 - 20%), pričom pre budúce roky 2022 - 2025 cena rozhodne neklesne. Ak čakáte na výpredaje, tak vás pravdepodobne opäť sklameme - skialpov bude nedostatok a dodávatelia ceny neustále zvyšujú. Situácia sa bude opakovať podobne, ako s bicyklami či elektrobicyklami. Viac sa dozviete v článku - Bude dostatok bicyklov v roku 2021? Je dosť možné, že niektoré modely budú výhradne na predobjednávku, takže sa nebudete musieť báť, že budúci rok nebudete skialpovať.

Ak sa vám článok páčil, tak si prečítajte aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport