Vyrazte na večerné lyžovanie
04.01.2021

Vyrazte na večerné lyžovanie

Večerné lyžovanie je vyslovene lyžovanie po západe slnka a dnes je ponúkané v mnohých lyžiarskych strediskách po celom svete, takže na zjazdovkách môžete stráviť viac času. Lyžiarske strediská, ktoré majú v ponuke aj lyžovačku vo večerných hodinách zvyčajne ponúkajú lacnejší lístok na večerné lyžovanie pre lyžiarov, ktorí si cez deň nemajú možnosť zalyžovať napríklad z dôvodu práce. 

O koľkej začína večerné lyžovanie?
Lyžiarska technika pri večernom lyžovaní
Je večerné lyžovanie zábava?
Môžu nočné lyžovanie absolvovať aj deti?
Ako sa obliecť?
Zhrnutie: aké sú výhody a nevýhody večerného lyžovania?

Večer sú zjazdovky osvetlené elektrickým osvetlením, vďaka ktorému lyžiari vidia všetko tak ako je potrebné. 

O koľkej začína večerné lyžovanie? 

Zvyčajne sa začína hneď po skončení lyžovania po západe slnka. Každé lyžiarske stredisko to má inak. V niektorých dokonca večerné lyžovanie pokračuje ako nočné lyžovanie až do skorých ranných hodín. :-) Lyžovanie cez deň je určite pocitovo teplejšie, ale verte nám, aj rušnejšie. Je pravda, že viac zjazdoviek je otvorených cez deň, ale večer však môžete očakávať minimálne o 50 % lyžiarov menej

Nočné lyžovanie

Lyžiarska technika pri večernom lyžovaní 

Večer bývajú svahy zľadovateľnejšie ako počas dňa, takže musíte svoju techniku upraviť tak, aby zvládla aj takýto povrch. Lyžovanie na zľadovatenom snehu je ťažšie, pretože je tu menšie trenie, ktoré ovplyvňuje vašu rýchlosť, samotné lyžovanie alebo zastavenie. Pri otáčaní doľava a doprava budú vaše lyže kĺzať ďalej zo svahu a mali by ste počítať s tým, že budete lyžovať v zákrutách s väčším polomerom. O niečo širší postoj vám pomôže zabezpečiť stabilnejšiu polohu tela pri lyžovaní. 

Je večerné lyžovanie zábava? 

Lyžovanie pod hviezdami je veľmi zábavné a mnohokrát aj romantické. Je to “oddychové” lyžovanie pretože sú naozaj prázdnejšie zjazdovky. Mnoho lyžiarov má takto možnosť absolvovať slušný počet hodín lyžovania. Veľmi veľkou výhodou je, že je tu menšia pravdepodobnosť kolízie s iným lyžiarom. 

Nebezpečenstvo vám nehrozí hlavne v tom prípade, ak sa budete udržiavať v teple a zostanete na dobre osvetlených upravených svahoch. Dávajte si však pozor, pretože ako sme už spomínali, zjazdovka bude ľadovejšia ako obvykle a bude náročnejšie vidieť nadchádzajúce hrbole alebo žľaby v snehu.

Nočné lyžovanie je zážitok

Môžu nočné lyžovanie absolvovať aj deti?

Samozrejme, že áno. Deti, ktoré vedia už lyžovať si môžu pokojne užiť aj nočné lyžovanie. Deti však musia byť pod dozorom dospelých. 

Ako sa obliecť?

Netreba zabudnúť, že pri večernom lyžovaní sa treba teplejšie obliecť. Akonáhle zapadne slnko, bude teplota do východu slnka stále chladnejšia a chladnejšia. Odporúčame vrstviť oblečenie a pred lyžovaním sa zohriať teplým čajom

Dôležité je mať na sebe tri kvalitné základné vrstvy: tepelnú základnú vrstvu, teplú strednú vrstvu a nepremokavú vonkajšiu vrstvu. 

Odporúčame, aby vám vo výbave nechýbala poriadná prilba a lyžiarske okuliare. Samozrejme, že po prilbu je vhodné použiť aj kuklu, alebo nákrčník. Ruky by mali zostať taktiež v teple a preto noste kvalitné rukavice - odporúčame materiál Gore-tex. 

Aby ste mali teplé nohy, nesmiete príliš pritiahnuť dolné spony, noste tenké lyžiarske ponožky

Zhrnutie: aké sú výhody a nevýhody večerného lyžovania? 

Výhody: 

  • menej ľudí 
  • nová skúsenosť 
  • dostupná cena
  • získate viac hodín lyžovania
  • cez deň môžete toho viac postíhať 

Nevýhody: 

  • vonku je chladnejšie 
  • môže byť ľadovatejľí alebo tvrdý sneh
  • horšie zrakové podmienky 
  • nie sú otvorené všetky svahy
  • sú potrebné lyžiarske okuliare

Ak vás článok zaujal, odporúčame prečítať si aj náš blog ako sa naučiť lyžovať alebo o 8 tipoch ako začať so skialpom

Tím Najšport