Ako sa naučiť lyžovať, kompletný sprievodca lyžovaním
13.02.2023

Ako sa naučiť lyžovať, kompletný sprievodca lyžovaním

Lyžovanie je príjemný zimný šport, pri ktorom si užijete množstvo zábavy, odreagujete sa, otestuje si svoju kondíciu a príjemne zrelaxujete. Platí to nielen pre skúsených lyžiarov, ale aj pre úplných začiatočníkov. Ak ste ešte nikdy na lyžiach nestáli, ale máte chuť, odvahu a odhodlanie začať, potom sme pre vás pripravili malý kurz základov zjazdového lyžovania. Základnú teóriu, ktorá vám môže pomôcť zorientovať sa ako a kde začať. Lebo aj tí najlepší sa museli naučiť celú lyžiarsku abecedu a začať úplne od nuly. S výberom vám radi a ochotne poradíme v našich kamenných predajniach Najšport alebo online na našom e-shope.

Základné typy a rozdelenie zjazdoviek
Vyskúšajte lyžiarsky trenažér
Základy lyžovania
Pripnutie viazania
Učíme sa lyžovať
Chôdza s lyžami
Stromčeková metóda
Základný lyžiarsky postoj
Naučte sa robiť oblúky a správne padať
Začínajte na malých kopcoch
Ako jazdiť na zjazdovke
Kto má na svahu prednosť
Ako nastupovať na lanovku
Tipy a triky na záver

Základné typy a rozdelenie zjazdoviek

Zjazdovky sú v rámci celej Európy štandardizované a označované rovnakými symbolmi (zelené, modré, červené a čierne zjazdovky):

Zelené zjazdovky

Veľmi ľahká zjazdovka, vhodná pre začiatočníkov. Svahy majú iba mierny sklon, sú bez prekážok, dostatočne široké a nie sú dlhé.

Modré zjazdovky 

Sú to zjazdovky pre mierne a stredne pokročilých lyžiarov, svahy sú už strmšie a jazdiť by ste na nich mali, iba ak už ovládate základy lyžovania. Dokážete sám zastaviť a urobiť niekoľko oblúkov.

Červené zjazdovky 

Sú to zjazdovky pre pokročilých lyžiarov. Svahy sú strmé, často krát menej upravené, s prírodnými prekážkami, s množstvom vyjazdeného snehu. Sú úzke a dostatočné dlhé, vhodné pre lyžiarov s výbornou kondíciou a skúsenosťami. Sú to zjazdovky, na ktorých sa stáva najviac úrazov a zranení. Nie sú vhodné pre začiatočníkov a mierne pokročilých lyžiarov. 

Čierne zjazdovky 

Sú to zjazdovky vhodné pre skúsených a profesionálnych lyžiarov, pretekárov s vynikajúcou kondíciou. Ak sa necítite komfortne a neveríte si, na čiernych zjazdovkách by ste nemali lyžovať. Odporúčame sa nich jazdiť minimálne vo dvojici.

Platí pravidlo, že ako začiatočník by ste mali na úvod jazdiť na zelených zjazdovkách, pričom aj náročnosť jednotlivých zjazdoviek sa môže meniť od každého strediska, jeho prostredia, snehových podmienok, množstva lyžiarov, počasia... Niekde môže byť modrá zjazdovka ťažšia, ako v inom zimnom stredisku.

Základne typy zjazdoviek

Vyskúšajte lyžiarsky trenažér

Veľkou výhodou je, ak si ako úplný začiatočník môžete vyskúšať lyžiarsky trenažér, alebo simulátor.  Čo je absolútna novinka súčasnosti. Lyžiarsky trenažér sa veľmi podobá pohybu na zjazdových lyžiach. Disponuje množstvom senzorov, ktoré sledujú váš pohyb v každej sekunde. Simulátor vie presne odhadnúť, kde sa aktuálne nachádzate, ako rýchlo robíte oblúk, alebo ako veľmi tlačíte na hrany. Trenažér vytvára rôzne podmienky na svahu napr. ťažký sneh, zľadovatená zjazdovka alebo prašan. Môžete jazdiť slalom, obrovský slalom, prípadne si zvoliť reálne trate Svetového pohára.

Výskušajte lyžiarsky trenažér

Základy lyžovania

Ak máte lyžiarky z požičovne, potom vám pri ich výbere poradí personál požičovne – odporučí typ lyžiarky,  jej veľkosť, tuhosť (tvrdosť). Nohy musia byť v lyžiarke praktické nehybné, takmer na doraz – palec by sa mal jemne dotýkať vnútornej vložky (papuče) lyžiarky. Viac informácií sa dozviete v článku - ako vybrať tie správne lyžiarky. Pri chôdzi je lepšie robiť dlhšie kroky a prenášať hmotnosť s päty na špičky. Spodná noha by mala byť pri chôdzi natiahnutá. 

Pripnutie viazania

Pri našľapovaní lyží je dobré si nájsť rovinu, kam si môžete lyže položiť bez toho, aby vám zo svahu „utekali“. Uložte si ich približne štvrť metra od seba a palice si zapichnite z vonkajšej strany jednej aj druhej lyže. Chyťte palice, špičku lyžiarky zasuňte do viazania a silne pätou prišliapnite viazanie tak, aby sa zacvaklo do príruby. Dôležité je, aby ste sa naučili lyže aj odopínať. Ak máte lyže „obuté“, paličkou silno zatlačte na páku na viazaní za pätou a vyberte lyžiarku z viazania. Postup si opakujte niekoľkokrát. Pre dobrý pocit istoty. Je to dôležitá vec pri páde na svahu, alebo ak vám lyže vypnú na terénnych nerovnostiach, či máte lyžiarky zle „obuté“.

Pripnutie viazania

Učíme sa lyžovať

Najjednoduchšie a najrýchlejšie sa naučíte lyžovať, ak si zaplatíte kurzy lyžovania na mieste, kde pôjdete lyžovať. Vyberte si vašu vekovú kategóriu a dĺžku kurzu (ak ste úplný začiatočník potrebujete minimálne 4 – 5 dní). Každé zimné stredisko ponúka podobné služby aj s požičovňou lyží a lyžiarskeho vybavenia, permanentkami na vlek či lanovky a servisom

Chôdza s lyžami

Prvá a základné vec, ktorú by ste sa mali naučiť je chodiť s lyžami. Na lyžiach budete chodiť často – či už na vlek, k ubytovaniu, alebo pri presune po svahu. Začať chodiť by ste mali po rovine, ako pri bežnej chôdzi a pritom sa odrážať paličkami. Lyže by mali byť v paralelnej polohe pri každom kroku. Vyskúšať by ste mali aj pohyb na lyžiach, keď obe palice zapichnete do snehu pred seba a odrážate sa z miesta. Využívajte pritom ramenné svaly a nie svaly paží. Neskúšajte chodiť ako na bežkách. Pri zjazdových lyžiach je potrebné používať úplne inú techniku. Ak chcete zmeniť smer, otočiť sa, potom sa na jednej strane odrazte silnejšie ako na druhej.

Chôdza s lyžami

Stromčeková metóda

Ďalším spôsobom chôdze je tzv. stromčeková metóda, keďže stopu zanecháva podľa tvaru stromu. Takisto si ju vyskúšajte na rovine. Prednú nohu nakloníte smerom k svahu, pokrčíte kolená, lyže roztiahnite ďalej od seba a pomocou stehien sa odrážate smerom dopredu. Štýlom raz jedna noha, potom druhá. Palice držte vedľa tela a odrážajte sa nimi. Pri pohybe na strmšom svahu, alebo na svahu s väčším sklonom môžete kráčať aj bokom k svahu, kedy postupne zdvíhate hornú lyžu a spodnú k nej prisuniete. 

Nerobte veľké kroky, stačí ak budete mať lyže pri pohybe najviac 30 cm od seba. Keďže každý pohyb pri chôdzi na lyžiach sa vyznačuje inou technikou aj silou potrebnou na chôdzu. Pre začiatočníkov je výhodnejšie využívať klasickú chôdzu, alebo chôdzu bokom. Stromčeková metóda je náročnejšia na koordináciu a kondíciu. Keď zvládnete základy chôdze na lyžiach až potom začnite skúšať zjazdový postoj a jazdu dolu svahom.

Stromčeková metóda

Základný lyžiarsky postoj

Pokrčte kolená, tak aby ste sa holennými kosťami opierali o vnútro lyžiarky, pocit že prepadnete dopredu je iba podvedomý. Nestane sa tak pre dĺžku lyží. Ale nepredkláňajte sa až priveľmi, aby ste dokázali lepšie zvládnuť oblúky a vedeli využívať pohyblivosť bokov a rovnováhu. Zoberte si palice a pevne chyťte do rúk. Ak sa vám lyže svojvoľne pohybujú dozadu, tak dajte špičky od seba. Ak dopredu, dajte od seba päty. Lyže tak zabrzdíte. Podobne dokážete zastaviť aj na svahu. Je to tzv. pluhovanie. Päty zatlačíte smerom von, špičkami k sebe. Čím viac budete päty rozťahovať, tým pôjdete pomalšie. Ale nesmú sa vám lyže v špičkách prekrížiť, inak spadnete.

Základný lyžiarsky postoj

Naučte sa robiť oblúky a správne padať

Keď zvládnete pluhovanie, môžete sa posunúť ďalej ako robiť oblúky. Aby ste dokázali na svahu zastaviť, čo je asi najdôležitejšou činnosťou každého lyžiara. Ak sa chcete na svahu otočiť a urobiť väčší oblúk, musíte lyže nasmerovať tam, kde chce ísť. Viac zatlačiť na vonkajšiu lyžu, ktorá by mala smerovať od tela a lyže vám tak automaticky zatočia. Pri menšom oblúku by ste mali členok na vonkajšej lyži natočiť tak, aby ste po svahu išli po hrane lyží. Ak chcete zastaviť, potom by ste mali byť  v polohe na pluhovanie, otočiť sa smerom k svahu, spomaliť a zastaviť.

Ak už zvládnete ako na svahu zastaviť, je treba vedieť ako padať. Je vždy dôležité, aby ste padali smerom k svahu a do strany, lebo šanca, že sa nezraníte je väčšia a nebudete padať ďaleko. Pád zmierňujte bokmi a ramenami, pri páde nedávajte pred a pod seba ruky. Snažte sa byť pri páde uvoľnený a nie strnulý, aby vaše telo dokázalo reagovať na zmenu pohybu, aby ste sa ešte viac nezranili. Svaly by mali byť čo najviac uvoľnené a nie našponované a tuhé. 

Naučte sa robiť oblúky a správne padať

Začínajte na malých kopcoch

Tieto zjazdovky majú malý sklon, je tam klasická POMA – lanový vlek, alebo kobercový vlek, či sedačka. Pre začiatočníkov je POMA, veľkým stresom a problémom, keďže na jazdu s lanovým vlekom potrebujte dobrú koordináciu aj stabilitu na lyžiach. Metodika nastupovania aj vystupovania je mierne zložitá, treba k nej prax a preto sa úplným začiatočníkom doporučujú sedačkové či kobercové lanovky. Pri lyžovaní sa pokúste udržať si lyže paralelne vedľa seba, v malej rýchlosti, poprípade v pluhu, aby ste mohli zastaviť. 

Lyže by mali smerovať pozdĺž svahu, nie kolmo dole. Ak spadnete, lyže si postavte rovnobežne so svahom. Prvé jazdy (celý deň či dva) by ste mali na svahu iba pluhovať, postupne sa pomaly otáčať a robiť oblúky. Naučte sa prenášať hmotnosť z jednej lyže na druhú, v smere do ktorého chcete ísť. Najskôr by to mali byť veľké oblúky, aj cez celú šírku zjazdovky, keď to budete vedieť, môžete skúsiť kratšie a rýchlejšie oblúky. 

Ako jazdiť na zjazdovke

Vždy sa pozerajte pred seba, nie na svoje lyže. Ak sa príliš zakloníte, nebudete vedieť urobiť oblúky a spadnete. Ak sa príliš predkloníte spadnete takisto. Ideálne je mať mierne pokrčené kolená, ruky pred sebou – v štýle roznášam obed. Keď už zvládnete malý kopec, naučíte sa chodiť v lyžiach, nasadať a vysadať z vleku, urobiť oblúky na obe strany a bez problémov zastaviť, potom je čas vyskúšať si lyžovanie na miernom kopci. Ale nie sám, iba s inštruktorom, alebo so skúseným lyžiarom. 

Na úvod by to mala byť zelená zjazdovka, kde je vlek od hora dole. Najskôr jazdite pluhom, postupne s väčšími oblúkmi. Aby ste bezpečne vedeli zastaviť a spustiť sa dole. Neprekrižujte lyže, nad ktorými potom stratíte kontrolu a môžete nekontrolovateľne spadnúť. Využívajte rôzne techniky jazdy a využívajte kopec, ktorý vám vyhovuje a kde sa cítite pohodlne. Na úvod nestriedajte zjazdovky, chce to získať prax, čas a trpezlivosť. Modré, červené či čierne zjazdovky vás počkajú a o nič neprídete. Naučiť sa poriadne lyžovať za týždeň je síce možné, ale poriadnym lyžiarom sa stanete až po pár rokoch pravidelného tréningu.

Ako jazdiť na zjazdovke

Kto má na svahu prednosť

Platí základné pravidlo, že lyžiari, ktorí sú pred vami (pod vami) majú vždy prednosť. Je vašou povinnosťou sa im pri vyhnúť, čo platí aj pri páde. Doporučuje sa dodržiavať dostatočný odstup, aby ste v prípade potreby dokázali včas zastaviť, vyhnúť sa lyžiarovi pred vami, eventuálne poskytnúť pomôcť, ak to bude situácia vyžadovať. Stále preto sledujte, čo sa na svahu deje a jazdite takou rýchlosťou, pri ktorej nebudete ohrozovať seba, ani iných lyžiarov. V žiadnom prípade nikdy nezastavujte na svahu v miestach, kde vás nie je možné vidieť a je pravdepodobná kolízia s iným lyžiarom. Nie je hanbou zastaviť aj v strede svahu, na prehľadnom mieste, vydýchať sa, oddýchnuť si a pokračovať ďalej. Najlepšie je zastaviť na hrebeňoch svahu, pred jeho zlomom.

Ako nastupovať na lanovku

Nepredbiehajte sa, stojte v rade. Sedačkové lanovky sú pre dvoch a viac ľudí. Sú bezpečné, pohodlné a pri nastupovaní stačí, aby ste sa mierne prikrčili v kolenách, dali si dole z rúk paličky a pri samovoľnom pohybe sedačky si do nej pohodlne sadli. Snažte sa pozerať, ako to robia lyžiari pred vami. Na lanovke seďte pokojne, nerobte zbytočné pohyby, nenakláňajte sa do strany, ani dopredu. Pri vystupovaní z lanovky vstávajte ako zo stoličky, bez použitia paličiek. Ak by ste mali problémy, je tam obsluha, ktorá vám pomôže, eventuálne lanovku zastaví.  

Tipy a triky na záver

  • Udržte sa na nohách, naučte sa padať, nemajte strach, buďte trpezliví a disciplinovaní. Pamätajte si, že aj tí najlepší lyžiari padali, padajú a začínali rovnako, ako vy.
  • Používajte nielen kvalitné lyžiarky, lyže, ale aj celú lyžiarsku výbavu. Termoprádlo či kompresnú bielizeň, ktorá absorbuje vlhkosť, vodu a pot - zabraňuje aby vás prefúklo. Lyžujte vždy v helme a v okuliaroch.
  • Na svahu oddychujte, šetrite sa a nepreceňujte svoje sily, nepreháňajte to, nekonzumujte alkohol, snažte sa doplňovať tekutiny.
  • Sledujte okolie a lyžiarov pred sebou. Dodržujte bezpečnú vzdialenosť a rýchlosť jazdy tak, aby ste mohli a vedeli vždy bezpečne zastaviť.
  • Majte vždy pri sebe mapu strediska, sledujte výstražné a informačné tabule, vyhýbajte sa lavínovým svahom.

Páčil sa vám článok o tom, ako sa naučiť lyžovať? Prečítajte si aj ďalšie podobné články, ktoré na seba nadväzujú:

Tím Najšport