8 tipov, ako začať so skialpom
26.09.2022

8 tipov, ako začať so skialpom

Aj vy zbožňujete lyžovanie? Neviete sa dočkať prvého čerstvého snehu a pocitu, ako sami jazdíte po zjazdovke? Ak si ráno neprivstanete, tak sa pravdepodobne nevyhnete dlhým radom na lanovku a preplnenému parkovisku. Čerešničkou na torte sú často vyššie ceny skipasov, kvalita služieb a nejasný vývoj pandemickej situácie. 

Ak hľadáte zmenu, tak skúste zmeniť klasické lyže za skialpinistické. Verte či nie, súčasná situácia nemusí byť úplne na škodu! Naučte sa z toho vyťažiť aj pozitívne emócie a skúsenosti. Skialpinizmus sa určite stane vaším balzamom pre telo aj dušu. Konečne môžete zažiť niečo nové a vyraziť mimo lyžiarsku stopu. Spoznáte krásy našej malebnej prírody a siahnite si pri tom na dno svojich síl po fyzickej aj duševnej stránke. Určite uvidíte nespočetné množstvo výhľadov, vyjdete na nejeden prekrásny kopec, zažijete úplne iný pohľad na lyžovačku ako doteraz a zlepšite si techniku.

Stále neviete ako začať so skialpinizmom? Prečítajte si 8 tipov, ktorými sa musí riadiť a mal by poznať každý dobrý skialpinista. Ak potrebujete pomôcť s výberom skialpového vybavenia, radi vám poradíme na telefónnom čísle 0919 066 704 alebo sa zastavte v našej predajni Najšport. K dispozícií sú pre vás naši skúsení zamestnanci, ktorí vám s výberom skialpového setu ochotne poradia, pretože sami sa vo voľnom čase venujú skialpinizu.

1. Naučte sa najprv lyžovať na zjazdovke
2. Vyberte si ľahké a obratné lyže
3. Lyžiarkam venujte patričnú pozornosť
4. Aké viazanie je najlepšie a prečo?
5. Mohérové alebo nylonové pásy, majte v tom jasno!
6. Vyberte si správne doplnky
7. Zlepšite si kondíciu, vedomosti a zistite aké máte nároky na vybavenie
8. Absolvujte kurz a zadovážte si kvalitnú lavínovú výstroj

1. Naučte sa najprv lyžovať na zjazdovke

Naučiť sa lyžovať je kľúčové ešte pred tým, ako sa rozhodnete vyraziť na skialp. Najlepšie je začať na najbližšom lyžiarskom svahu. Ak máte skúsených priateľov, ktorí sú dobrí učitelia poproste ich nech vás zoberú so sebou. Prípadne sa prihláste do niektorej lyžiarskej školy a využite služby inštruktorov, ktorí vás naučia všetky potrebné zručnosti. K dispozícií sú tiež vynikajúce videá a niekoľko príručiek, ktoré nájdete aj na našej blogovej stránke. Úplne najefektívnejšou metódou je postup založený na zvládnutí čoraz náročnejšej výzvy. Ak po čase zvládnete základy lyžovania a zvládnete jazdiť na akomkoľvek svahu, tak sa môžete vybrať na skialp.

Už viete že skialpinizmus je jeden z najkrajších športov vo voľnom teréne. Ak to s ním myslíte naozaj vážne, budete potrebovať špičkovú skialpinistickú výstroj, ktorá niečo stojí. No s tým vám radi a ochotne poradíme. Úplným základom sú lyže, lyžiarky, viazanie, pásy a palice. Budete však potrebovať aj skialpové oblečenie, ruksak, prilbu, okuliare a lavínovú výbavu. Na ňu sa často zabúda, no pre bezpečnosť je nepostrádateľná.

Naučte sa lyžovať na zjazdovke

2. Vyberte si ľahké a obratné lyže

Hlavným rozdielom oproti klasickým lyžiam na zjazdovku je hmotnosť a vlastnosti. Skialpinistické lyže sú vyrobené z ľahkých materiálov od dreva až po špeciálnu výstuž, ktorá je vyrobená z karbónu, niekedy z titánalu (zmes titánu a hliníka). Najčastejšie sa používa sendvičová drevená konštrukcia s ľahkými no tuhými drevami ako je napríklad paulownia.

Treba brať do úvahy koľko času strávite výstupom, hore to je až 70 % a samotným zjazdom 30 %. Asi by sa neoplatilo ťahať hore ťažké lyže, zvoľte preto špeciálne lyže určené na skialp od popredných výrobcov ako je Atomic, Fischer, Dynafit, Scott, Völkl alebo Rossignol. Šírka lyží sa pohybuje od 75 mm do 100 mm pod viazaním. Dĺžku lyží by ste mali voliť niekde medzi nosom a výškou vašej postavy, všetko ale závisí od lyžiarskych skúsenosti, mieri vykrojenia lyží a pod.

3. Lyžiarkam venujte patričnú pozornosť

Lyžiarkam venujte najväčšiu pozornosť pri výbere skialpovej výstroje, pretože otlaky a nepríjemné pocity k lyžovačke jednoducho nepatria. Skialp si chcete predsa užiť, idete si oddýchnuť a zašportovať si. Prečo by ste mali trpieť? Pri výbere správnych lyžiarok by ste mali stráviť oveľa viac času ako pri výbere štandardnej obuvi. Vyčleňte si na to minimálne pol hodinu, pričom ich testujte v lyžiarskom postoji a aj na šikmej ploche pri stúpaní. 

Skialpové lyžiarky nesmú byť tesné, tlačiť na prstoch, päte, narte alebo v oblastí členku - čo je často najväčší problém. Veľkosť vnútornej papučky by mala korešpondovať s veľkosťou vašej nohy. Ak vám čokoľvek nesedí skúste inú veľkosť, prípadne iný model. Nezabúdajte však na to, že pri používaní papučka povolí asi pol čísla. V niektorých prípadoch je možné samotnú papučku alebo skelet formovať - využiť môžete službu bootfittingu aj u nás. Pri výbere by vás mala zaujímať aj šírka vnútornej papuče a flex index samotných lyžiarok.

Skialpová výstroj ktorá sedí

4. Aké viazanie je najlepšie a prečo?

Skialpové viazanie sa značne odlišuje od klasického zjazdového, pričom umožňuje vykonávať špeciálny pohyb pre výstup na vrchol a následný zjazd. Pohyb sa veľmi podobá jazde na bežeckých lyžiach. Pri výbere správneho skialpového viazania nás musí zaujímať typ (rámové alebo techové), hmotnosť, značka a materiál.

  • Rámové viazanie - Môžete použiť v kombinácií s klasickou lyžiarkou, pretože sa zapína presne rovnako. Nevýhodou takéhoto viazania je vyššia váha oproti techovému. V súčasnosti sa s rámovým viazaním stretnete u starších typoch skialpových lyží alebo v bazáre. Výhodu je že vypínanie v prípade pádu je podobné ako ste zvyknutý pri zjazdových lyžiach.
  • Techové (TLT alebo pinové) viazane - V skratke znamená (Tour Lite Tech). Jedná sa o najnovší systém viazania s veľmi nízkou hmotnosťou od 150 g do 1200 g, všetko záleží od materiálu a technických požiadaviek skialpinistu. Zapínanie spočíva v špeciálnych pinoch, ktoré sú umiestnené na prednej strane lyžiarky do ktorého sa viazanie zapína tzv. nacvakáva. Nevýhodou je že sú určené iba na špeciálne skialpové lyžiarky, ktoré disponujú systémom pre zapínanie TLT viazania.

5. Mohérové alebo nylonové pásy, majte v tom jasno!

Ak sa chcete dostať bez problémov na akýkoľvek kopec, budete potrebovať špeciálne pásy určené pre skialpinizmus. Takéto skialpové pásy sa odlišujú vlastnosťami napr. dĺžka chlpov, spôsob uloženia, tvar a zloženie. V minulosti sa na výrobu pásov používala srsť z tuleňa tzv. tulenie stúpacie pásy. Dnes sa našťastie používa syntetická náhrada v podobe nylonu a mohéru v rôznych pomeroch. Poďme si bližšie povedať viac o vlastnostiach jednotlivých materiálov.

Správny pomer oboch materiálov

  • Mohér - Má veľmi dobrý sklz nemrzne tak pod vplyvom veľmi chladného počasia. Nevýhodou oproti nylónu je že má oveľa kratšiu životnosť, horšie stúpanie v tvrdom snehu a na ľade.
  • Nylón - Má oveľa dlhšiu životnosť a lepšie stúpacie vlastnosti. Nevýhodou je že sklz vyžaduje oveľa väčšie úsilie ako pri mohéri.
  • Kombinovaný pomer - Napriek týmto výhodám a nevýhodám oboch materiálov sa používať kombinácia oboch v pomeroch 70 % mohéru + 30 % nylonu.

Spôsobu uchytenia

Spôsob uchytenia skialpových pásov je: 

  • napevno pomocou kovovej spony na pätke lyží.
  • gumovou sponou prostredníctvom spony, ktorá umožňuje stiahnutie pásov s lyžami na nohách.
  • kombináciou háčika na päte a gumenej spony na špičke.
  • Poslednou možnosťou je kombinácia gumenej spony a špeciálneho remienka.

O skialpové pásy sa musíte pravidelne starať a ošetrovať ich, aby vám čo najviac vydržali.

Sprievodca skialpom pre začiatočníkov

6. Vyberte si správne doplnky

Palice

Odporúčame vám zohnať si špeciálne teleskopické palice z ľahkých zliatin, ako je napr. hliník, kompozit (zmes karbónu, plastu a technických vlákien) alebo karbón. Výhodou hliníka je vysoká pružnosť, dobrá pevnosť a nízka cena. Výhoda kompozitu a karbónu oproti klasickým hliníkovým je ešte nižšia váha (čo v skialpe ocení každý), vysoká pevnosť a spoľahlivosť aj v nízkych teplotách. Výber paličiek by mali byť o približne 5 až 10 cm dlhšie ako štandardné zjazdové palice. Všimnite si, že košíky sú oveľa širšie (priemer okolo 10 cm), sú plne nastaviteľné a disponujú ergonomickou rúčkou na zmenu úchopu pri stúpaní a zjazde. Hrot takýchto palíc je vyrobený z ocele a karbidu.

Batoh

Skialpový batoh sa od klasického líši hlavne váhou, vlastnosťami, vhodným uchytením teleskopických palíc, skialpovej prilby a ochrannými prvkami, ktoré v skialpe veľmi oceníte. Okrem toho tieto batohy disponujú rezervoárom vody, ako je tomu napríklad u značky Camelbak. Pri jednodňových výletoch vám postačí batoh o objeme okolo 25 až 30 litrov v závislosti od prepravovanej výbavy a náročnosti túry. Pri viacdňovom výlete vám odporúčame batoh od 35 do 45 litrov.

7. Zlepšite si kondíciu, vedomosti a zistite aké máte nároky na vybavenie

Fyzická kondícia je základom

Skialpinizmom si výrazne zlepšíte fyzickú kondíciu. Už nebudete len zjazdovať, ale aj šliapať na vrch a jazdiť v neupravenom teréne. Zrazu zistíte, že používate úplne iné svaly ako doteraz a verte či nie stojí to za to! Vo všeobecnosti platí, že iba kvalitným tréningom viete vybudovať nielen dobrú kondíciu, ale aj patričnú svalovú hmotu. Odporúča sa začať od nižšej náročnosti a postupne pridávať na vzdialenosti a stúpaniach.

Získate základne vedomosti o skialpinizme

Naučíte sa pohybovať vo vysokohorskom teréne, ovládať základné techniky v skialpinizme a horolezectve. Naučíte sa ovládať základy lavínovej prevencie a chodiť vždy a všade so skúseným spoločníkom, ktorý vás posunie ďalej. Pred každým výjazdom si dobre naštudujte terén, prevýšenie (stúpanie/klesanie), vzdialenosť, počasie - vietor, zrážky, oblačnosť, teplotu a lavínové podmienky. Dávajte si pozor na preceňovanie vlastných síl a buďte vždy pripravený zasiahnúť. Preto noste aspoň základnú lavínovú výbavu a prostriedky na poskytnutie prvej pomoci.

Nároky na výbavu

Časom sa zvýšia aj vaše nároky na výbavu. Prvotná investícia nemusí byť tak vysoká, no keď vás to chytí, určite investujte do skialpovania viac peňazí ako ste si spočiatku mysleli. Na začiatku vám postačí základná skialpinistická výstroj, teda lyže, lyžiarky, palice, pásy, viazanie a prilba. Neskôr investujte do váhového rozdielu oblečenia, batohu, ľahšieho viazania alebo lyžiarok. Prípadne môžete investíciu do výstroja rozložiť na viac rokov. Uvedomte si, koľko peňazí necháte za pár rokov na skipasy a máte vystarané. Pri pohybe v exponovanom a vysokohorskom teréne je nevyhnutnou súčasťou aj kvalitná lavínová výstroj, ktorá pozostáva zo špeciálneho lavínoveho batohu, lopaty, sondy a vyhľadávača. Všetky tieto 4 veci sú veľmi dôležité a doslova rozhodujú medzi životom a smrťou.

Ako začať so skialpinizmom

8. Absolvujte kurz a zadovážte si kvalitnú lavínovú výstroj

Absolvujte špecializovaný kurz skialpinizmu a horolezectva. Naučte sa správne správať a pohybovať vo vysokohorskom teréne a zistite čo všetko potrebujete na bezpečný pohyb v horách. Skúsenosti hovoria samé za seba, preto vám ostrieľaný horský vodca alebo skialp inštruktor poradí niekoľko vychytávok a vlastné skúsenosti. Za doslova pár eur viete získať znalosti, ktoré mnohí nadobúdajú rokmi. V základe budete určite potrebovať lavínový vyhľadávač, sondu, lopatku a malú príručnú lekárničku.

Lavínový vyhľadávač

Zabezpečte si lavínový vyhľadávač, ktorý kombinuje analógový a digitálny systém na sledovanie miesta zasypaného. Nezabúdajte že práca s lavínovým vyhľadávačom sa musí pravidelne nacvičovať, ideálne v súčinnosti so skúseným skialpinistom alebo počas kurzu.

Sonda

Lavínovú sondu si môžeme predstaviť ako zloženú teleskopickú tyč, ktorá je vyrobená z ľahkých zliatin (aluminum a karbón). Jej reálne dĺžka je od dvoch do 3,5 metra.

Lopatka

V súčasnosti dostať kúpiť rôzne lopaty z ľahkých kovov alebo plastu. V každom prípade vám odporúčame zvoliť radšej tie z kovu nakoľko nikdy neviete predpokladať tvrdosť snehu alebo ľadu. Samozrejme, že na prašan vám postačí aj plastová lopatka, no treba si uvedomiť, že nie vždy skialpujete v ideálnych podmienkach. Dôležité je aby mala lopatka polohu v pravom uhle s možnosťou zaistenia a zmestila sa vám do batohu.

Ak vás článok zaujal, tak potom si určite prečítajte aj ďalšie zaujímavé články:

Tím Najsport