Ako vybrať lyžiarsku prilbu? Základná výbava každého lyžiara
27.10.2023

Ako vybrať lyžiarsku prilbu? Základná výbava každého lyžiara

Lyžiarska prilba by mala byť súčasťou správneho lyžiarskeho výstroja, aj keď na Slovensku je od roku 2015 povinná len pre lyžiarov mladších ako 15 rokov. Ak sa na to pozrieme hlavne z bezpečného hľadiska, mať prilbu by mala byť samozrejmosť pre všetkých lyžiarov bez rozdielu na vek.

Okrem najdôležitejšieho faktoru - bezpečnosť, ide aj o komfort a vlastné pohodlie pri lyžovaní. Prilba vás totiž okrem všetkého chráni pred chladom a vetrom. Pýtate sa, ako si vybrať tú správnu? A ako spoznať, či vám prilba na lyžovanie dobre sedí? S výberom vám radi a ochotne poradíme online v našom e-shope alebo v kamenných predajniach Najšport, kde na vás čaká množstvo overených produktov za skvelé ceny. Tešíme sa na vašu návštevu.

Prvý krok - zistite správnu veľkosť lyžiarskej prilby
Bezpečnosť na prvom mieste
Veľkosť, tvar a hmotnosť prilby na lyžovanie
Príslušenstvo, kompatibilita a vzhľad
Nezabudnite na lyžiarske okuliare
Aká konštrukcia lyžiarskej prilby je najlepšia?
Lyžiarske prilby pre ženy
Čomu treba venovať pozornosť pri nákupe prilby?
Treba meniť lyžiarsku prilbu po páde?
Cena a kvalita prevedenia

Prvý krok - zistite správnu veľkosť lyžiarskej prilby

Pri výbere lyžiarskej prilby je dôležité zvážiť veľkosť a tvar vašej hlavy. Rôzne značky a modely sa môžu líšiť vo svojom strihu, takže sa uistite, že prilba padne presne na vašu hlavu. Meranie obvodu hlavy vám pomôže nájsť správnu veľkosť. Prilba by mala sedieť pohodlne a pevne, ale zároveň by nemala tlačiť. Ak chcete naozaj zodpovedajúcu lyžiarsku prilbu, potrebujete najskôr poznať obvod svojej vlastnej hlavy. Merajte si ju asi centimeter nad obočím. Nasledujúca tabuľka ukazuje výpočet obvodu hlavy v cm pre štandardné veľkosti prilieb. Veľkostná tabuľka pomôže hlavne tým, ktorí sa rozhodnú kúpiť si prilbu priamo cez e-shop. Okrem toho, treba mať na pamäti pre koho bude lyžiarska prilba určená - štandardne sa stretávame s pánskymi, dámske a detskými prilbami. Každá z týchto prilieb disponuje špecifickými veľkosťami, ktoré sú určené výhradne pre dámsky, pánsky, detsky či juniorský tvar hlavy.

Ako vybrať správnu veľkosť prilby

Bezpečnosť na prvom mieste

Pri výbere lyžiarskej prilby je dôležité mať na pamäti bezpečnosť. Uistite sa, že prilba spĺňa všetky bezpečnostné normy a certifikácie, ako napríklad CE EN 1077 pre alpské lyžovanie. Toto označenie by malo byť uvedené na všetkých kvalitných prilbách

Veľkosť, tvar a hmotnosť prilby na lyžovanie

Prilba by mala byť ľahká, aby nezaťažovala vašu krk a hlavu. Hmotnosť prilby môže byť dôležitá, najmä ak plánujete dlhé lyžovanie. Okrem toho je dôležité, aby prilba bola pohodlná. Vnútorná výstelka by mala byť mäkká a prispôsobiteľná vášmu tvaru hlavy.

Aby prilba splnila základné funkcie, čiže bezpečie a pohodlie vašej hlave, musí v prvom rade poriadne sedieť. Dobrá prilba by mala držať na hlave aj bez zapnutej pásky pod bradou. Znamená to, že by sa nemala príliš posúvať, keď zatrasieme hlavou. Najlepšie je začať s väčšou veľkosťou prilby a až potom v prípade potreby vyskúšať menšiu veľkosť. Ak skúsite posunúť prilbu do strany a ona ostane takmer bez pohnutia na mieste, čiže sa po vlasoch neskĺzne na bok, potom ste práve našli tú správnu veľkosť!

Keď si už vyberiete prilbu, ktorú si chcete kúpiť, neponáhľajte sa a vyhraďte si trochu času na testovanie. Nasaďte si prilbu a poprechádzajte sa v nej pár minút po obchode, aby ste sa uistili, že vás prilba nikde netlačí. Ak vám začne byť prilba nepohodlná, snažte sa nájsť inú, vhodnejšiu.

Veľkosť, tvar a hmotnosť prilby na lyžovanie

Príslušenstvo, kompatibilita a vzhľad

Niektoré prilby majú rôzne príslušenstvá, ako sú odnímateľné štíty alebo clony. Skontrolujte, či sú tieto doplnky kompatibilné s prilbou, ktorú vyberáte, a či si ich môžete kedykoľvek jednoducho pridať alebo odobrať.

Samozrejme, estetika a vzhľad tiež hrá rolu. Vyberte si prilbu, ktorá vám vizuálne sadne a s ktorou budete radi na svahu. Dostupné sú rôzne farby, vzory a štýly, takže si môžete vybrať takú, ktorá vám najviac vyhovuje.

Ideálne by mali mať špeciálnu mäkkú výstelku a to aj na spone. Pásik nesmiete príliš utiahnuť, aby ste mohli dýchať, prehĺtať a aj hýbať hlavou. Pre pohodlné nosenie prilby je veľmi dôležité aj samotné zapínanie. Aby ste sa uistili, či je prilba vhodná aj pre použitie v teréne, skúste túto menšiu výzvu -  upevnite si ju v rukaviciach. Ak zistíte už v obchode, že je to komplikované, zložité a príliš ťažké, o to horšie vám to pôjde na svahu v mraze, vetre alebo s omrznutými rukami.

Nezabudnite na lyžiarske okuliare

Ak si kupujete prilbu treba pamätať aj na ochranu očí. Lyžiarske okuliare by mali byť vždy kompatibilné s prilbou. To znamená, že tieto dva komponenty by sa rozhodne mali dopĺňať. Nezabúdajte, že aby sedeli nielen farebne, ale hlavne tvarovo! Rám lyžiarskych okuliarov musí zodpovedať tvaru helmy a medzi okuliarmi a prilbou by mala byť len úzka medzera, aby ste mali dobre chránené čelo a dutiny pred mrazom a vetrom. Šírka upevnenia na zadnej strane prilby by mala zodpovedať šírke pásku okuliarov, ktorý má držať.

Nezabudnite na lyžiarske okuliare

Aká konštrukcia lyžiarskej prilby je najlepšia? 

Každá prilba sa skladá z dvoch vrstiev. Vonkajšia, tvrdá škrupina a vnútorná, mäkká vrstva, ktorá má za úlohu absorbovať energiu pri náraze. Poďme sa pozrieť na základne konštrukcie lyžiarskych prilieb:

Konštrukcia In Mould 

Prilby, ktoré sú vyrobené technológiu in mould majú obe vrstvy spojené. Do vonkajšej tvrdej vrstvy je vstrekovaný extrudovaný polystyrén. Vďaka tomu vzniká veľmi ľahká prilba, ktorá však nemá príliš možností na odvetrávanie. Prilby, ktoré sú vyrobené touto technológiou sú však cenovo dostupnejšie.

Konštrukcia Hardshell

Prilby, ktoré sú vyrobené technológiou Hardshell majú väčšinou vonkajší plášť z uhlíka. Vnútorná vrstva je opäť tvorená extrudovaným polystyrénom. Vďaka použitiu dvoch rôznych, vzájomne prepojených vrstiev vznikajú miesta, kam môže integrované účinné vetranie. Netreba zabúdať, že tieto prilby majú omnoho väčšiu hmotnosť.

Hybridná konštrukcia

Taktiež sa však vyrábajú aj prilby, ktoré sú hybridné, čiže kombinujú výhody obidvoch technológií - Hardshell a In Mould.

Aká konštrukcia lyžiarskej prilby je najlepšia? 

Lyžiarske prilby pre ženy

Z hľadiska konštrukcie sa prilby pre ženy nijako nelíšia. Okrem farby, čo je druhoradá záležitosť, je jediným rozdielom spôsob vykrojenia prilby v zadnej časti - je to tak pre dlhovlasé lyžiarky a ich vrkoče.

Čomu treba venovať pozornosť pri nákupe prilby?

Dôležitá je nielen vložka vnútri prilby, ale aj výstelka podbradníku a najmä spony. Ideálne je, ak je ochranný materiál odnímateľný a to pre možnosť pravidelného čistenia. Vetracie otvory by mali umožňovať individuálne  nastavenie a tiež úplné zavretie, aby ste sa mohli chrániť v prípade veľmi nízkych teplôt alebo silného vetra.

Čomu treba venovať pozornosť pri nákupe prilby?

Treba meniť lyžiarsku prilbu po páde?

Väčšinou sa odporúča prilbu po vážnom páde vymeniť, hlavne ak prišlo k úderu do hlavy. V prípade prilieb s technológiou In Mould dôjde po páde takmer vždy k ich deformácií, čo znamená, že výmena prilby je v tomto prípade bezpodmienečne nutná. Prilby, ktoré sú vyrobené technológiou Hardshell sú vďaka svojej konštrukcii schopné rozložiť vonkajšiu silu nárazu po celej prilbe, takže k deformácií dochádza veľmi ojedinele. Samozrejme, že najlepšie spravíte, ak po silnejšom náraze prilbu vizuálne skontrolujete a jej ďalšie používanie skonzultujete so špecializovaným športovým predajcom. Stále však platí, že prilbu je odporúčané meniť každé tri roky, maximálne každých päť rokov, a to bez ohľadu na to, či k nejakému nárazu prišlo alebo nie.

Cena a kvalita prevedenia

Nakoniec by ste mali zvážiť svoju rozpočtovú situáciu. Lyžiarske prilby sú k dispozícii v rôznych cenových rozpätiach. Hoci je lákavé ušetriť, nešetrite na bezpečnosti. Kvalitná prilba by nemala byť na prvom mieste cenovým rozhodovacím faktorom.

Cena a kvalita prevedenia lyžiarskej prilby

Výber lyžiarskej prilby môže byť zásadný pre vašu bezpečnosť a pohodlie na svahu. Dávajte pozor na bezpečnostné normy, správnu veľkosť, ventiláciu a pohodlie. Zároveň si vyberte takú prilbu, ktorá vám bude vizuálne vyhovovať a s ktorou budete radi. S tou správnou lyžiarskou prilbou budete pripravení vyraziť na svah s dôverou a bezpečnosťou.

Ak vás táto téma zaujala, odporúčame prečítať si aj ďalšie články:

Tím Najšport