Vymeňte auto za bicykel. Šetrite peniaze a dochádzajte do práce na bicykli
14.04.2022

Vymeňte auto za bicykel. Šetrite peniaze a dochádzajte do práce na bicykli

Často počúvame, že bicyklovanie vám môže ušetriť čas a peniaze, ktoré by ste inak minuli tankovaním plných nádrží alebo kupovaním cestovných lístkov v mestskej hromadnej doprave. Cyklistika je na druhom mieste hneď po chôdzi, čo sa týka najlacnejšieho spôsobu dopravy do práce.

Komplexne sa pozrieť na jednotlivé čísla je veľmi zložité, nakoľko musíte brať do úvahy množstvo faktorov a premenných. Medzi tie najhlavnejšie môžeme zaradiť kúpnu cenu auta, servis auta, neustále zvyšujúce sa ceny pohonných hmôt, cenu poistného, priemernú spotreba vášho auta v meste a mimo neho. Z hľadiska bicykla by sme taktiež nemali zabudnúť na obstarávaciu cenu, servis a údržbu.

Koľko peňazí ušetrí bicyklovanie?
Náklady na jazdu na bicykli v porovnaní s autom
Priemerné týždenné výdavky auto vz. bicykel

Koľko peňazí ušetrí bicyklovanie?

Jednoznačnou odpoveďou je, že jazda na bicykli alebo e-biku do práce vám rozhodne šetrí peniaze. Ak keď musíte zaplatiť za bicykel, cyklistické príslušenstvo (napr. prilba, svetlo, zvonček, cyklistická fľaša, okuliare a pod.) a cyklistické oblečenie. Je to však v konečnom dôsledku len zlomok ceny v porovnaní s nákupom a prevádzkou motorového vozidla. Nesmieme tiež zabúdať na fakt, že auto treba pravidelne tankovať, servisovať a minimálne raz ročne zaplatiť poistenie. Dobrou správou nie je ani neustále zvyšovanie ceny pohonných hmôt a fakt že nafta pomaly, ale isto dorovnáva cenu benzínu. Doba covidová a eskalácia vojnového konfliktu u naších susedov s cenami poriadne zamávala. 

Na druhej strane, ak máte staršie auto možno zaplatíte menej poistné, pretože vám postačí iba povinné zmluvné poistenie, ktoré sa v priemere pohybuje od 90 do 130 €. Pokiaľ však máte nové auto, určite k tomu treba zarátať aj poplatok za havarijne poistenie a PZP, čo už môže v niektorých prípadoch prekročiť hranicu 600 €. Nesmieme tiež zabúdať že aj prepis nového auta alebo len prepis nového majiteľa môže rádovo vyjsť aj na stovky eur.

Bicykel verzus auto

Náklady na jazdu na bicykli v porovnaní s autom

Základný horský, krosový alebo mestský bicykel si kúpite už od 250 € v lepšej výbave už okolo 500 €. Špičkový bicykel si dnes kúpite od 600 do 1200 € a pre porovnanie e-bike už okolo 2500 € v základnej výbave a v top výbave okolo 4500 - 6000 €. Len pre porovnanie koľko stojí kúpa priemerného ojazdeného (približne 5000 - 12 000 €) a nového auta (10 000 - 35 000 €). Nesmieme však zabúdať že ceny ojazdených a nových motorových vozidiel rastú dvakrát tak rýchlo, ako ceny bicyklov za posledných 5 rokov. Musíme tiež brať v úvahu že za posledné 2 roky narástla aj cena samotných bicyklov a predovšetkým komponentov v radoch o niekoľko desiatok percent.

Vymente auto za bicykel

Priemerné týždenné výdavky auto vz. bicykel

V tomto výpočte sme zahrnuli priemerné výdavky na automobil a bicykel v prehľadnej tabuľke, poďme sa spoločne na to pozrieť a porovnajme si jednotlivé riadky. Výpočet spočíval v priemernej obstarávacej hodnote automobilu a bicykla, tak isto priemernej dĺžky dochádzania do práce, ktorá môže byť individuálna. Taktiež sme tu započítali všetky náklady spojené s prevádzkou a údržbou auta verzus bicykla.

Tabuľka priemerných týždenných výdavkov AUTO vz. BICYKEL

Priemerné týždenné výdavky Auto Bicykel
Nákup, splátky, leasing, bazár 32 € 4 €
Náhradné diely, poistky, servis 10 € 1 €
Pohonné hmoty (palivo) 35 € 0 €
SPOLU 77 € 5 €

Výsledok je v tomto prípade veľmi zaujímavý. Pokiaľ budete dochádzať do práce autom, tak vás náklady môžu vyjsť až 77 € za týždeň, mesačne to činí hodnotu okolo 308 € a ročne takmer 3700 €. V prípade bicykla by to bola hodnota maximálne 5 € na týždeň, mesačne 20 € a ročne okolo 240 €.

Okrem týchto nákladov, ktoré vám cestovanie autom doslova vyťahuje peniaze z vačku sa treba zamyslieť aj nad budúcnosťou. Klimatické zmeny ohrozujú budúcnosť nášho spôsobu života, ekonomiky a planéty. Rovnako nepriaznivo vplývajú na naše zdravie a prírodné prostredie, ktoré si všetci ceníme. Cyklistika koniec koncov poskytuje vysoko efektívnu možnosť dopravy a je súčasťou riešenia pre nízko-uhlíkovú budúcnosť hlavne v našich veľkomestách.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport