Ako vybrať cyklistický dres, ktorý vám sadne ako uliaty
07.04.2022

Ako vybrať cyklistický dres, ktorý vám sadne ako uliaty

Za veľmi dôležitú a dobrú investíciu do života sa môže považovať čokoľvek, čo prináša osoh a radosť. Toto tvrdenie neobchádza ani výber cyklistických dresov, ktoré sú dôležitou súčasťou pre ľudí venujúcich sa cyklistike. O tom aký by mal byť cyklistický dres a aké sú dôležité faktory pri jeho správnom výbere vám prezradíme v našom článku.

Hlavné úlohy cyklistického dresu
Ako vybrať cyklistický dres?
5+ pravidiel správneho výberu

Hlavné úlohy cyklistického dresu

Ideálny cyklistický dres by vám mal sedieť vo všetkých smeroch. Kvalita, použitý materiál, dizajn, strih, ako aj cena sú veľmi dobrými vlastnosťami, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní sa. Ako si vybrať ten správny z množstva rôznych typov dresov tak, aby vám vyhovoval? Možností máte hneď niekoľko. Najprv by ste sa mali informovať o tom, aký štýl, materiál a prevedenie by pasovalo k vašej postave a štýlu cyklistiky, ktorú vykonávate. Pomocou internetového prehliadača nájdete parametre, ktoré si porovnáte s parametrami vašej postavy a preferenciami. Zájdete do špecializovaného obchodu a vyskúšate si niektoré z nich.

Keďže cyklistický dres by mal súčasťou šatníka každého nadšenca i profesionála v cyklistike jeho výber musíte dôkladne zvážiť. Cyklistický dres by mal byť nielen esteticky pekný, ale i funkčný, aby perfektne odvádzal pot a pritom vás udržal v suchu. Niektoré modely vás dokážu chrániť aj pred vetrom a chladom. Strih cyklistického dresu by mal byť ideálny, najlepšie vo vašej veľkosti, aby sa vám v ňom pohodlne sedelo na bicykli a pritom poskytoval voľnosť pohybu. Nezabúdajte na to, že na ceste musíte byť výrazný, preto si vyberajte dres výraznejšej farby, príp. taký, na ktorom vyniknú dostatočne veľké reflexné prvky. Takisto zvážte na akú sezónu si cyklistický dres kupujete a tomu prispôsobte aj jeho výber.

Ako vybrať cyklistický dres?

Základom správneho výberu je:

  • typ dresu (dámsky, pánsky, detský),
  • využitie (cestná, horská, BMX cyklistika, cyklokros),
  • podľa počasia (teplé, chladné, normálne),
  • ideálna veľkosť, priedušnosť, funkčnosť, ochrana pred nepriazňou počasia a kvalita.
  • Do teplých letných dní si vyberajte cyklistické dresy, ktoré sa dajú rozopnúť bez rukávov alebo s krátkym rukávom. Do toho chladnejšieho počasia odporúčame kúpiť zimný dres s dlhým rukávom, príp. so zateplením a vyšším límcom.

Tzv. zimné dresy sa dajú nosiť aj ako druhá vrstva v prípade výraznejšieho poklesnutia teploty. V bežnom počasí využijete cyklistický dres s krátkym rukávom a zipsom na krku v prípade potreby uvoľnenia. Keď sa budete riadiť týmito základnými pravidlami, ktoré vám teraz podrobnejšie predstavíme, určite nebudete váš výber ľutovať.

5+ pravidiel správneho výberu

1. Vhodná veľkosť

Pri návšteve špecializovaného obchodu alebo e-shopu si vyberajte dres podľa vašich mier tak, aby vás nikde neťahal a neškrtil. Jeho anatomický strih by vám mal pekne sedieť na všetkých častiach tela, ktoré zakrýva. Ak cítite mierne pnutie a príjemnú priliehavosť, je to v poriadku. Keď sa skúšaný dres vymyká vašej predstave, vymeňte ho za iný. Ak vyberáte dres na cestnú cyklistiku zvoľte viac priliehavý, tzv. aerodynamický strih, čím dosiahnete menší odpor vzduchu pri vysokých rýchlostiach a pri jazde proti vetru. Cyklistické dresy, ktoré sú šité do voľnejšieho strihu sa hodia na horskú či BMX cyklistiku, kde vám doslova “plápolajúce” oblečenie nebude vôbec vadiť. Na tzv. freeriding sa nosia cyklistické dresy, ktoré pripomínajú skôr civilné oblečenie, teda voľnejšie tielka a nohavice.

Vhodná veľkosť cyklistického dresa

2. Odvádzanie potu a priedušnosť

Pri športe akým je cyklistika musíte rátať s tým, že sa pri ňom viete poriadne zohriať a zapotiť. Je preto dôležité, aby bol dres perfektne priedušný a plnil funkciu odvádzania potu a vlhkosti z pokožky smerom von tak, aby ju pritom nechladil a udržal v suchu. Ľahké letné dresy, ako aj tie zimné, ktoré majú dlhé rukávy by mali byť vyrobené z funkčných materiálov s rýchloschnúcim efektom.

3. Ochrana pred nepriaznivosťou počasia (vietor, chlad, dážď, slnko)

Táto vlastnosť je veľmi potrebnou súčasťou kvalitných dresov. Od rôznej gramáže použitých látok v drese sa odvíja aj to, ako bude dres zateplený. Na trhu nie je veľa dresov, ktoré sú nepremokavé, ale za to je v nich použitá špeciálna technológia zaručujúca rýchle preschnutie oblečenie. Pri silnom vetre oceníte dres, ktorý vás pre dním chráni, a to vďaka technológii napr. Windstopper. Naopak pri veľkej horúčave hľadajte dres s UV ochranou. V závislosti od ročného obdobia sa menia aj vlastnosti dresov, preto si oblečte taký, do akého počasia sa vydáte na jazdu.

Ochrana pred nepriaznivým počasím

4. Výber správneho materiálu

Vo väčšine prípadov sa dnes dresy vyrábajú v rôznom percentuálnom zastúpení zmesových materiálov. Používa sa kombinácia polyesteru, bavlny, merino vlny, superleggera, a mnohých ďalších. Ako teda vybrať ten správny materiál? Je vhodná syntetika alebo prírodný materiál? Syntetické vlákna sú zväčša navrhnuté tak, aby rýchlo odvádzali pot bez chladenia a vlhka, taktiež aby v krátkom čase preschli a nelepili sa na pokožku. Skvelou možnosťou pre horúce letné dni sú dresy, ktoré odrážajú UV žiarenie, sú priedušné a akurát hrubé. Naopak v zime oceníte dresy s pridaním karbónových vlákien, ktoré odrážajú vami vyžarované teplo späť do tela, čím sa prirodzene váš organizmus ohrieva, redukuje spotreba kyslíka, uvoľňujú sa svaly a prekrvuje telo.

Prírodné vlákna ako napr. bavlna sa môže zdať ako výborné riešenie. No nie je tomu tak. Bavlna sa nielenže ohromne rýchlo prepotí, ale lepí sa aj na telo, čo nie je zrovna pohodlné a zdraviu prospešné. Veľmi vhodnou alternatívou k bavlne je predsa len merino vlna, ktorá sa zväčša používa ako spodná vrstva. Rýchlo schne. V prípade, keď ju premočíte potom alebo dažďom, nebude vás v žiadnom prípade chladiť, ale udrží teplo. Ďalšími benefitmi merina je nesavosť pachov a vhodnosť pre citlivú pokožku. Dresy vyššej cenovej kategórie sú doplnené o rôzne sieťoviny na nevyhnutných miestach pre odvod vlhkosti a dobrú priedušnosť. Taktiež sa vyrábajú aj antibakteriálne či vetru-odolné dresy, ktoré chránia hruď a plecia pred silným nárazovým vetrom.

Výber správneho materiálu cyklodresa

5. Dostupnosť aplikácií na drese

  • Predĺženie chrbtovej časti dresu a ploché vši - slúži na ochranu tak citlivých miest na tele ako sú obličky, kríže a chrbtové platničky. Pri jazde sa dres klasického strihu môže prirodzene vyhrnúť, pri tých predĺžených máte zabezpečený komfort. Ploché vši minimalizujú oder pokožky.
  • Rôzne vrecúška, úchytky a lemy - štandardné dresy disponujú 3 hlbokými, otvorenými vreckami umiestnenými na zadnej časti s elastickým lemom. Na dresoch môžete nájsť aj úchytky na kľúče alebo vrecká so zipsom, napr. na mince a iné cennosti.
  • Zips - skvelé aplikácie, ktorých zapnutie, čiastočné alebo úplné rozopnutie si regulujete sami. Zaručujú správnu mieru prevzdušnenia tela. CapLock zips je špeciálnym cyklistickým zipsom, ktorý sa pri otočení smerom nadol zablokuje a ostane v požadovanej výške. Ďalšou vychytávkou pri zipsoch sú aj ich prekrytia napr, na vrchu goliera dresu, ktorý vás ochráni pred poškriabaním alebo zacviknutím zipsu o pokožku na krku alebo brade. Dbajte na to, aby vám štýl, umiestnenie a dĺžka rozopnutia zipsu vyhovovala pri športe.
  • Reflexné prvky a ochrana SPF - viditeľnosť cyklistu na ceste aj počas nepriaznivého počasia je veľmi dôležitou súčasťou bezpečnej premávky. Žiarivé reflexné prvky sú umiestnené sú na lemoch dresov na chrbte, teda na miestach najviac viditeľných. Taktiež si vyberajte si dres s obsahom ochrany SPF, aby ste sa v letných horúčavách nespálili.

Cyklistický dres - zips, vrecká, reflexné prvky

6. Dizajn a údržba cyklistických dresov

V neposlednom rade prichádza na scénu aj dizajn, ktorým sa môžete prezentovať a charakterizovať. Počnúc od strihu, zloženia, dĺžky (krátke alebo dlhé rukávy, pripnutie návlekov) a farby dresu až po jeho využitie určuje celkový dizajn. Či už chcete zapadnúť do cyklo-kolektívu alebo vynikať, váš výber závisí od vašich preferencií. Na čistenie a údržbu cyklistického dresu postupujte podľa návodu uvedeného na etikete, aby ste predĺžili jeho životnosť.

Tím Najšport