Veľké porovnanie bicykla a elektrobicykla. Aké sú výhody a nevýhody?
04.04.2022

Veľké porovnanie bicykla a elektrobicykla. Aké sú výhody a nevýhody?

Pre znalcov i pre nováčikov v oblasti cyklistiky tu máme prierez možnosťami, ktoré ponúkajú bicykle a elektrobicykle. Vysvetlíme vám rozdiely medzi oboma typmi bicyklov, zhrnieme ich parametre a funkcie, ako aj možnosti využitia a dizajn. Skúsime porovnať výhody a nevýhody týchto 2 typov bicyklov, pre ktoré sa oplatí zájsť do špecializovaného obchodu a využívať jeho výhody.

Porovnanie bicykel verzus elektrobicykel, výhody a nevýhody
9 Výhod elektrobicykla v porovnaní s bežným bicyklom
5+ Nevýhod elektrobicykla oproti klasickému bicyklu
Dôvody prečo si zaobstarať elektrický alebo klasický bicykel?
Zmerajte si dĺžku nohy a budete prekvapený

Porovnanie bicykel verzus elektrobicykel, výhody a nevýhody

Bicykel je rekreačný a dopravný prostriedok, ktorý vám pomôže dostať sa z bodu A do bodu B a vidieť krásne miesta. Taktiež slúži na tréning a rekonvalescenciu po úraze, na udržanie kondície cez alebo mimo cyklistickú sezónu. Bicykel ako taký je vybavený základnými prvkami (veľkosť a materiál rámu, kvalita použitých komponentov, možnosť pridania elektromotora), ktoré určujú aj typ bicykla. Všeobecne rozdeľujeme bicykle na klasické dámske a pánske (horské, trekingové, crossové, mtb a BMX, skladacie, cestné, mestské, detské) a elektrobicykle. Podľa toho akej jazde sa chcete venovať a aké máte skúsenosti a potreby si viete vybrať ten správny sami alebo za pomoci odborníka.

Výhody a nevýhody bicykla

Klasický bicykel sa od toho elektrického líši snáď iba tým, že je určite ľahší a nemá v ráme nainštalovaný elektromotor a batériu, ktorý vám pomáha lepšie zvládnuť ťažkosti v teréne. Pridanie alebo absencia elektromotora v bicykli je viditeľným rozdielom medzi klasickým a elektrickým bicyklom. Batériu elektrobicykla treba mať pred jazdou vždy plne nabitú, aby vás jej “vyšťavenie” nestálo veľa námahy. Na rozdiel od elektrobicykla sa klasický bicykel nemusí pred jazdou nabíjať a počas jazdy si nemusíte sledovať aký máte možný dojazd za pomoci batérie. Navyše klasický bicykel má gumy tenšie a prispôsobené na takú jazdu v teréne, ktorá korešponduje s použitým materiálom v nich. Elektrobicykle majú pneumatiky oveľa hrubšie, pretože sú vystavené vyššiemu tlaku celkovej konštrukcie bicykla, ktorá by ich svojou váhou mohla poškodiť, čiže sú aj ťažšie.

Výhody a nevýhody elektrobicykla

Nezabúdajte oba typy pred jazdou poriadne skontrolovať. Všímajte si či netreba dofúkať gumy, dotiahnuť matice na miestach, kde sú povolené. Uistite sa ako funguje osvetlenie a odrazové zrkadlá či sú na svojom mieste. Elektrobicykel vám poskytne dôležité informácie, ktoré potrebujete vedieť, keď jazdíte dlhšie trasy. Jedná sa o stav nabitia batérie, koľko km má dojazd, akú dlhú trasu ste prešli, sledovanie kondície a GPS, či informácie o režimoch asistencie. Ten klasický to bez pripnutia špeciálnej techniky sám nedokáže povedať.

9 Výhod elektrobicykla v porovnaní s bežným bicyklom

  1. Asistencia pri jazde pomocou batérie - Je skvelou výhodou pre tých, ktorí si netrúfajú zdolávať terén s veľkou náročnosťou. Skvelá pomocníčka, ktorá vás v žiadnom svahu nesklame.
  2. Batéria sa krátko a jednoducho nabíja - Toto je zárukou toho, že za necelé 3 až 6 hodín nabíjacieho času môžete svoj bicykel a seba perfektne pripraviť na jazdu, alebo využiť čas inak a efektívne. Navyše veľmi jednoduchým pripojením batérie do zásuvky máte o plné dobitie postarané takmer bez námahy.
  3. Kontrola nad elektromotorom - Vám zaručuje prehľad o tom, ako intenzívne pedálovať a aký asistenčný výkon vám e-bike poskytuje. Vďaka tomu viete koľko si môžete dovoliť šliapať skoro bez námahy, prípadne ako zvýšiť námahu a viac si výkonnostne zašportovať.
  4. Dizajn a parametre - Sa veľmi nelíšia od klasického bicykla, čím sa jeho ovládanie nezdá ťažké. Takmer rovnaké kolesá, riadidlá, tvar rámu, pedále a brzdy, ako i ostatné mechanické prvky fungujú na tom istom princípe ako u mechanického bicykla. Odlišujú sa len váhou a zmodernizovanými doplnkami, ktoré zaručujú pohodlnejšiu jazdu v akomkoľvek teréne.
  5. Údržba, servis a opravy - Sú zriedkavé a v záruke, čo napovedá, že pravidelnou starostlivosťou o e-bicykle je zaručená bezpečnosť, spoľahlivosť bez veľkého navýšenia ceny. Väčšie poruchy elektrického systému vám vyrieši jedine odborník, tie jednoduché opravy vie previesť aj opravár bežných bicyklov. U klasických bicyklov si veľa opráv viete uskutočniť aj vy sami a skoro zadarmo.
  6. Lepšie skúsenosti s jazdením - Motivujú k ďalším jazdám a pravidelným tréningom. Po tom ako nasadnete na e-bike a začnete šliapať, spustí sa elektromotor a vy cítite výraznú pomoc v pedálovaní bez výrazného zadýchania. Na rozdiel od klasického bicykla, pri ktorom musíte mať dobrú kondíciu, aby ste vyšliapali kopec bez výrazného zadýchania.
  7. Výkon elektromotora si regulujete sami - Podľa toho ako sa cítite a koľko síl ste ochotní pre jazdu obetovať. Pri jazde na bežnom bicykli túto možnosť nemáte zautomatizovanú tlačítkami a pod..
  8. Nepotrebujete vodičák - Pre jazdu na e-biku nepotrebujete vodičský preukaz, z čoho vyplýva, že e-biky nemusia byť registrované a nevyžadujú daň z vozidla ani poistenie, ktoré sa bežne vybavuje pre automobily. Platia však pri ňom podobné pravidlá cestnej premávky ako pri bežnom bicykli až na pár drobností.
  9. Jazda je povolená aj na bežných cyklotrasách - Čo e-jazdcov nediskriminuje od tých tradičných Navyše na elektrobicykli ste obratnejší, pretože viete rýchlejšie reagovať na zmeny v teréne, než ľudia používajúci klasické bicykle.

Elektricky bicykel vz. klasický bicykel

5+ Nevýhod elektrobicykla oproti klasickému bicyklu

  1. Cenová náročnosť - Pri kúpe nového elektrobicykla je nielen veľkou investíciou ale i zodpovednosťou za pravidelný servis, aby správne fungoval. Opravovať klasický bicykel je určite jednoduchšie.
  2. V prípade väčších porúch vyhľadajte odborníka - Servisovať takýto bicykel dovoľte výlučne špecialistovi v predajni, kde ste e-bike kúpili. Tu nájdete špeciálne komponenty v prípade výmeny pre váš konkrétny bicykel. Poruchový stav bežného bicykla opraví každý šikovný kutil, čo má remeselné zručnosti.
  3. Vybitie batérie - (Li-Ion alebo LiPo) sťažuje celkový dojazd, tým pádom cítite váhu svojho e-bicykla, ale i svoju váhu, ktorú musíte dopraviť do cieľa bez pomoci elektromotora. Batéria poháňa motor, čím veľmi napomáha pri šliapaní do pedálov, no neurobí celú robotu za vás. Pri šliapaní na klasickom bicykli nie ste viazaní na batériu a nabíjacie stanice.
  4. Rýchlosť na elektrobicykli je obmedzená (25 km/h) - Čo znamená, že ak sa vám podarí dosiahnuť vyššiu rýchlosť pri šliapaní, motor sa automaticky vypne a nepomáha. Elektrické bicykle nie sú nastavené na preteky, ale na pohodovú jazdu na ňom, na rozdiel od klasických bicyklov rôznych typov.
  5. E-bike podliehajú určitej legislatíve - Elektrobicykle podliehajú niektorým dopravným predpisom  ako iné motorové vozidlá, čo znamená fakt, že si musíte naštudovať nariadenia, ktoré usmerňujú jazdu po ceste na tomto type bicykla. Napr. povolená veková hranica pre jazdu na e-biku je od 14 rokov. Naopak pri jazde na bežnom bicykli po ceste sa veková hranica posúva nižšie ale za asistencie osoby staršej ako 15 rokov.
  6. Iné právne predpisy v zahraničí - Dodatočné predpisy platné v iných krajinách ovplyvňujú jazdu v zahraničí, preto si takúto cestu vždy zvážte, prípadne si naštudujte pravidlá platné v krajine, do ktorej plánujete bicykel vziať. Na klasický bicykel sa vzťahujú podobné pravidlá ako u nás.

Klasický bicykel vz elektrobicykel

Dôvody prečo si zaobstarať elektrický alebo klasický bicykel?

Elektrobicykel je považovaný za bežný bicykel s pridaním systému elektrického pohonu, ktorý pozostáva z batérie, motora, spôsobu integrácie výkonu motora do hnacieho ústrojenstva a spôsobu ovládania tohto výkonu a mnohými inými vymoženosťami. Klasický bicykel vám dáva väčšiu slobodu pohybu bez obmedzení, ktoré platia pre e-biky (pravidlá cestnej premávky, dobíjanie batérie a kontrola dojazdu).

Spoločnými menovateľmi pre oba typmi bicyklov sú hneď 3. E-biky a klasické bicykle eliminujú negatívny dopad na životné prostredie. Ekologickejší spôsob presunu po rôznych trasách, než za použitia dopravy, ktorá používa fosílne palivá. Jednoznačne jeden alebo druhý typ bicykla vám udrží telo vo forme a pomôže spoznávať zaujímavé zákutia sveta.

Páčil sa vám článok, prečítajte si aj ďalšie podobné blogové články:

Tím Najšport