Dobite si energiu jarnou cyklotúrou. Toto sú tie najlepšie slovenské trasy
21.03.2023

Dobite si energiu jarnou cyklotúrou. Toto sú tie najlepšie slovenské trasy

Jar klope na dvere a vy sa už neviete dočkať prvých teplých slnečných lúčov, ktoré vás budú sprevádzať na ceste za dobrodružstvom? Výborne. Podľa kalendára vieme, že každoročne prvý jarný deň pripadá na 20.03. a s ním prichádza aj jarná rovnodennosť. Dni sa predlžujú a noci pomaly skracujú. Je dlhšie svetlo. Bola by veľká škoda nevyužiť príjemný deň na niečo užitočné, ako je napr. starostlivosť o vaše zdravie prostredníctvom fyzickej aktivity. Čo tak vyraziť na cyklistiku po vyznačených chodníkoch?

S výberom vhodného bicykla, elektrobicykla alebo cyklistického príslušenstva vám radi a odborne poradíme v predajniach Najšporte. Zastavte sa v naších predajniach v Trenčíne, Dolnom Kubíne a v Bratislave, tešíme sa na vašu návštevu.

Jar a dobíjanie energie
Vitamín D, energia, pohyb - straty a nálezy
TOP 5 najlepších slovenských trás vhodných pre cyklistiku
Na čo nezabudnúť

Jar a dobíjanie energie

Slnečné dni ako také vedia človeku pomôcť predchádzať mnohým zdravotným problémom či už na fyzickej alebo psychickej úrovni. Nie nadarmo sa hovorí, že kam nechodí slnko, tam chodí lekár. Slnečné lúče pomáhajú vytvárať v našom tele priaznivé prostredie, ktoré ľudské telo uzdravuje a doslova nabíja. Pravdaže nemáme na mysli pravidelné návštevy solária alebo enormné “opekanie” na slnku pri mori len preto, aby ste mali krásnu bronzovú pokožku. Naopak myslíme si, že pravidelné, ale nie prehnané vystavovanie prirodzeným slnečným lúčom počas roka môže napomáhať k uzdraveniu tela a mysle. Podľa rôznych štúdií sa odporúča vystavovať telo jarnému slnečnému žiareniu na pravé poludnie po dobu najviac 30 minút.

Prečo? Pri prenikaní slnečných lúčov do nášho tela sa celý organizmus zahrieva a prebieha v ňom tisíce reakcií, ako je napríklad aj tvorba vitamínu D z cholesterolu, ktorého účinok na človeka je veľmi priaznivý. Vitamín D podporuje obranyschopnosť organizmu, chráni telo pred chronickou únavou, cukrovkou, artritídou a osteoporózou aj vďaka lepšiemu vstrebávaniu vápnika. Počas menej slnečných dní si tento vitamín môžete dopriať v kvalitnej strave, ktorá zahrňuje: vajcia, hovädziu pečeň, morské ryby a rybí olej, mlieko a mliečne výrobky, ako aj rôzne ovocné šťavy.

Jar a dobíjanie energie na bicykli

Vitamín D, energia, pohyb - straty a nálezy

Prijímanie, ako aj tvorba vitamínu D klesá v silne znečistenom prostredí s nedostatkom denného svetla, ako aj pri opaľovaní, keď si nanášate veľké množstvo opaľovacieho krému. Zároveň, čím máte tmavšiu pleť aj hladiny melanínu stúpajú, a preto nedokážu absorbovať vitamín D, ako tie svetlejšie odtiene pokožky. No napriek tomu, že v každom tele prebiehajú tieto procesy individuálne, nemusíte sa tejto činnosti báť. V letných mesiacoch si treba dať pozor, pretože na pravé poludnie je získavanie vitamínu D veľmi nebezpečné z dôvodu rýchleho prehrievania organizmu oveľa vyššími teplotami, než sú na jar.

Pravidelným pohybom na bicykli alebo e-biku v rôznom počasí a ročnom období telo otužujete a vaša pokožka sa okysličuje a prekrvuje, tým pádom je pružnejšia a zdravšia. Benefity, ktoré pohyb prináša je neúrekom. Posilnite svoje srdce, spevnite svaly a uvoľnite napätie zo seba prostredníctvom pohybu. Vyskúšajte prechádzky, turistiku alebo bicyklovanie. Nájdite si čas pre seba a získajte energiu z prírody, prostredníctvom pohybu a z pestrej stravy.

Jarná cyklistika - objavte jej čaro

TOP 5 najlepších slovenských trás vhodných pre cyklistiku

Slovensko je plné krásnych, náročných, ľahkých a poznávacích cyklotrás, a preto bolo medzi nimi veľmi ťažké vybrať. My vám ponúkame aspoň pár tipov na výlet bicyklom a e-bikom, kde môžete tráviť svoj voľný čas plnohodnotne, zdravo a radostne.

1. Tokajský okruh

Jednoduchá cyklotrasa vhodná aj pre detských cyklistov. Je lokalizovaná vo vychýrenej vinohradníckej oblasti zvanej Tokaj. Aká by to bola cyklotrasa po južnom Slovensku, keby ju nelemovalo stromoradie, políčka či vinice. Pokojná cesta vedie cez Černochov do Malej Tŕne, pokračuje na Veľkú a Malú Baru do Ladmoviec, ďalej cez Viničky do Borše a končí vo východzom bode. Jej dĺžka dosahuje 22,5 km a radí sa teda k jednoduchším cyklotrasám. Spoznajte tento odľahlý ale krásny kus Slovenska, kde si začnete písať svoj prvý cyklodenník.

2. Okolo rieky Dunaj

Ľahká, ale dlhá cyklotrasa, ktorá vedie z Bratislavy na hraničnom priechode Berg, pokračuje cez vodné dielo Gabčíkovo a končí v Štúrove. Popri toku Dunaja budete pokračovať po asfaltovej ceste s takmer žiadnym prevýšením, no musíte mať dobrú kondíciu. Na slovenskej strane prejdete 168 km. Zvyšných 3485 km si môžete vyskúšať na európskej cyklotrase EuroVelo 6, ktorá vás povedie z Nemecka do Budapešti.

3. Vážska cyklomagistrála

Najstaršia značená slovenská cyklotrasa je dlhá 130 km a vedie cez Trnavský, pokračuje Trenčiansky a končí v Žilinskom kraji. Ak sa po nej vyberiete na bicykli, môžete sa tešiť na rovinatú cestu lemovanou vybudovaným kanálom Váhu a krásnou prírodou a pamiatkami Považia. Dobrodružstvo sa môže začať už v Maduniciach, ďalej pokračuje cez Nemšovú, odtiaľ do Trenčína, Nového Mesta nad Váhom, Hornej Stredy, potom do Piešťan a končiac opäť v Maduniciach.

4. Taje Slavošovského tunela

Nepoužívaný Slavošovský tunel, ktorý je dlhý len 2,4 km je považovaný za veľkú atrakciu z toho dôvodu, že cez neho vlaky nikdy a ani v súčasnosti nepremávajú. Na svete je táto podivuhodná stavba od roku 1941 a spája obce Slavošovce a Magnezitovce. Cyklotrasa vedúca cez tento tunel v obci Slavošovce je považovaná za celkom ľahkú túru. Neďaleko tohto tunela je k dispozícii ďalšia atrakcia, ktorou je Koprášsky viadukt a tunel s rovnomenným názvom. Do batoha si preto nezabudnite pribaliť okrem občerstvenia a náhradného oblečenia aj čelovku, aby ste v ňom niečo aj videli.

5. Kráľova hoľa

Ťažká cykloturistika začínajúca a končiaca v obci Šumiac je dlhá 14 km. Pri výdatnom stúpaní, ktorý vám vie sťažiť robustný vietor sa vám budú otvárať krásne výhľady na majestátnosť Kráľovej hole a okolitých končiarov. V polovici cesty sa môžete tešiť na občerstvenie na Chate pod Kráľovou hoľou a úžasný pohľad na región Spiš a Tatry.

Na čo nezabudnúť

V prvom rade je to správna príprava pred cyklotúrou. Strečing, zdravá strava a pravidelný tréning vám len dopomôžu k tomu, aby ste sa na cestách a aj neskôr cítili skvele, rýchlejšie sa regenerovali po fyzickej aktivite v náročnej túre. Cyklistické oblečenie, ktoré budete mať na sebe, môžete pred spiatočnou cestou vymeniť za čisté, ktoré budete mať pripravené vo vašej batožine. Samozrejme nezabudnite na dostatočný pitný režim, zdravý cukor pre udržanie energie, ochranu hlavy, opaľovací krém s UV filtrom, kompas a mapu, prípadne GPS trasu v nabitom mobile. Ak je to možné, nahláste svoju cestu rodine alebo priateľom, aby o vás niekto vedel v prípade potreby či nehody. Na záver: prajeme šťastnú cestu bez zbytočných obmedzení a nehôd!

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogové články:

Tím Najšport