Spoznajte značku Black Diamond
23.01.2023

Spoznajte značku Black Diamond

Značka Black Diamond na trhu pôsobí už od roku 1989. Jej ústredie je v americkom štáte Utah v mestečku Holladay a zameriava sa na výrobu športového vybavenia pre horolezcov, turistov, skialpinistov a lyžiarov. Spoločnosť je dlhodobo známa svojou veľmi kvalitnou a technologicky pokrokovou lezeckou a alpskou výbavou, ktorá je svojimi vlastnosťami vhodná takmer pre každého športovca. S výberom športového vybavenia vám radi a ochotne poradíme online aj v našich predajniach Najšport.

Poslanie spoločnosti Black Diamond
Black Diamond od skromných začiatkov po najvyššie hory sveta
Súčasnosť a technológie Black Diamond

Poslanie spoločnosti Black Diamond

Cieľom a poslaním spoločnosti je priblížiť horolezectvo, skialpinizmus a turistiku širokej verejnosti. Priniesť to najlepšie možné vybavenie či už sa rozhodnete vyraziť na skialpinistické lyže, liezť po skalách či ľade. Všetko to začalo nákovou a kladivom, no teraz sa spoločnosť rozrástla o globálnu sieť s mnohými pobočkami, kanceláriami a výrobnými halami na troch rôznych kontinentoch. Black Diamond je spoločnosť, ktorá vznikla nielen pre potreby horolezcov, skialpinistov a turistov, ale predstavuje predovšetkým ducha všetkých športov, hodnoty, ciele, minulosť, súčasnosť, ale aj budúcnosť. Od roku 1957 inovácie, kvalitný výrobný postup, tím ľudí a neustále testovanie vytvorili prekvapivý výsledok. Z tohto dôvodu má spoločnosť v budúcnosti veľmi ambiciózne ciele.

Poslanie spoločnosti Black Diamond

Black Diamond od skromných začiatkov po najvyššie hory sveta

Veľmi nadaný horolezec Yvon Chouinard začal krátko po skončení strednej školy vyrábať kvalitné ručne kované šrouby, ktoré neskôr predával v horolezeckých lokalitách (napr. Yosemitské údolie) priamo z kufra svojho auta. Jeho produkty si získali pozornosť v celej horolezeckej komunite. Zakrátko sa portfólio produktov rozšírilo o ďalšiu horolezeckú výbavu. Začal vyrábať špeciálne hliníkové karabíny, turistické cepíny a otvoril spoluprácu s americkou armádou. Výroba sa presunula do novej haly vo Venture v Kalifornii. Svoju vášeň Yvon presunul do horolezectva a navrhoval stále lepšie vybavenie pre exponovaný pohyb na ľade, snehu a skale. Úzko spolupracoval s horolezeckou elitou po celom svete, vďaka čomu si do konca 50 rokov 20 storočia získal povesť kvality.

Black Diamond sa v roku 1989 po mnohých súdnych sporoch s kvôli nedostatočnej ziskovosti rozhodol zmeniť investora. Spoločnosť sa premenovala z pôvodného názvu Chouinard Equipment Ltd na Black Diamond Equipment. Vrcholovým riaditeľom sa stal Peter Metcalif. Následne bola výrobná hala so 45 zamestnancami presťahovaná z Kalifornie do horského mestečka Salt Lake City v Utahu. Je to oveľa bližšie, ako doposiaľ, pretože blízke pohorie Wasatch Mountains ponúka jedinečnú príležitosť pre testovanie nových produktov na snehu i v skalách. Neskôr pôvodný zakladateľ Yvon Chouinard odišiel a založil spoločnosť Patagonia.

Vo švajčiarskom mestečku Reinach bola v roku 1996 založená európska pobočka Black Diamond Equipment Europe, vďaka čomu sa produkty dostali aj do iných častí sveta. Takmer o 10 rokov neskôr bola otvorená aj Čínska pobočka v meste Zhuhai, ktorá zároveň slúži, ako sekundárne výrobné zariadenie pre globálne distribučné centrá. V roku 2010 získala spoločnosť 90 miliónov dolárov od investora Clarus Corporoation. O 5 rokov neskôr oznámil Black Diamond že rozšíri svoje výrobné zariadenie v Utahu a sídlo v Európe presunú do rakúskeho Innsbrucku. Aktuálne je prezidentom spoločnosti John Walbrecht.

V súčasnosti patrí Black Diamond medzi popredných výrobcov horolezeckých (karabíny, expresky, sedacie úväzy, ferratová výstroj, rôzne istiace pomôcky, prilby, ľadovcové vybavenie, mačky, boulderové vybavenie), skialpinistických (skialpové lyže, splitboardy, palice, pásy, viazania a lavínové vybavenie) a turistických produktov (oblečenie). 

Black Diamond od histórie po súčasnosť

Súčasnosť a technológie Black Diamond

Dnes je Black Diamond popredným výrobcom horolezeckého, skialpového a turistického vybavenia. Špičková technológia uzamykateľnej karabíny Magnetron, ultraľahkej prilby Vapor a zariadenia Camalot posunulo značku dopredu a dodalo jej odvahu napredovať neuveriteľným tempom. V oblasti skialpinizmu spolupracujú so spoločnosťou Fritschi za čo môžeme vďačiť najmä modelu Fritschi Vipec, ale aj technológií usporiadania uhlíkových vlákien v sendvičovej konštrukcií skialpových lyží. Taktiež sa im môžeme poďakovať za revolučné lavínové vybavenie a airbag, ktorý je možné umiestniť do všetkých skialpových batohoch. Revolučný systém na záchranu skialpinistov a horolezcov pri zasypaní lavínou - AvaLung, ktorý im umožňuje dýchať cez hadicu na ramennom popruhu, ktorá je umiestnená na vonkajšej strane batohu. Toto umožňuje zasypanej obeti prežiť pod lavínou až neuveriteľných 58 minút, kým príde záchrana.

Black Diamond tiež predstavil novú líniu technického oblečenia, pričom bral do úvahy udržateľnosť, vplyv na životné prostredie, výkon a najnovšie inovácie. Za zmienku stojí určite technológia strečového softshellu Schoeller. Jedná sa o hybridnú tkaninu, ktorá sa v niektorých prípadoch kombinovaná s textíliou Primaloft, Power Stretch Fleece alebo Polartec. Je špecificky upravená na podmienky horolezectva, turistiky a sialpinizmu. Taktiež sa spoločnosť podieľa na inovácií produktov Gore-Tex Pro a Active Shell. Využíva tiež technologie vetruodolnosti Windstopper a iné.

Súčasnosť a technológie Black Diamond

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport