10 najlepších a najznámejších lyžiarov na svete
16.01.2023

10 najlepších a najznámejších lyžiarov na svete

Lyžovanie je od počiatku jeden z najzaujímavejších zimných športov. Najslávnejší lyžiari získali svoj úspech vďaka tvrdej drine, obrovskej disciplíne, odhodlaniu, motivácií a mimoriadnym schopnostiam. V tomto článku sa pozrieme na príbehy a úspechy najvýznamnejších osobnosti alpského zjazdového lyžovania a freestyle. Pripravili sme si pre vás 8 najznámejších a najlepších lyžiarov všetkých čias.

1. Lindsay Vonn
2. Bode Miller
3. Ingemar Stenmark
4. Hermann Maier
5. Mikaela Shiffrin
6. Alberto Tomba
7. Franz Klammer
8. Eddie the Eagle
9. Candide Thovex
10. Glen Plage

1. Lindsay Vonn

Táto svetovo najznámejšia ženská lyžiarka získala počas svojej kariéry až 82 víťazstiev na Svetovom pohári. Týmto prekonala rakúsky rekord, ktorý zo 70. Rokov minulého storočia držala Annemarie Moser. Ako jedna zo 6-tich žien, vyhrala preteky Svetového pohára vo všetkých piatich disciplínach. Medzi jej najúspešnejšie obdobie sa považuje rok 2010, kedy získala zlatú medailu v zjazde na ZOH a rok 2016 kedy získala Krištáľový glóbus za 20 víťazstvo vo Svetovom pohári. V celkovom hodnotení dokonca predbehla legendárneho švédskeho pretekára Igemara Stenmarka, ktorý získal v rokoch 1975 až 1984 len 19 glóbusov.

Lindsay Vonn

2. Bode Miller

Vyhral niekoľko zlatých medailí na majstrovstvách sveta a na ZOH. V roku 2005 a 2008 sa po výhre na majstrovstvách zapísal medzi najúspešnejších pretekárov v Amerike. Spolu až 33 víťazstiev v pretekoch Svetového pohára ho posunulo na top priečku v pozícií najlepších lyžiarov na svete. Vyhral tiež viacero pretekov v rôznorodých alpských disciplínach. V celej svojej kariére získal 6 olympijských medailí, čo je najviac z spomedzi všetkých lyžiarov. Je jedným z 5-tich lyžiarov, ktorým sa podarilo získať 4 olympijské medaily vo všetkých štyroch disciplínach. 

Bode Miller

3. Ingemar Stenmark

Je jeden z najuznávanejších svetových pretekárov a rodák zo Švédska. Tetno bývalý pretekár je aj v súčasnosti považovaní za najznámejšieho švédkseho športovca. Jeho prednosťou boli mnohé úspechy v pretekoch Svetového pohára. Medzi najobľúbenejšie patrili slalom a obrovský slalom, ktorý uprednostňoval pred zjazdom.Spolu získal až 86 víťazstiev na medzinárodných pretekoch. V rokoch 1976 - 1978 vyhral trikár celkový titul svetového pohára a vyhral všetkých sedem pretekov v obrovskom slalome. Stenmark sa presťahoval do Monaka. Neskôr, v roku 1989 sa rozhodol definitívne ukončiť svoju lyžiarsku kariéru ukončil svoju lyžiarsku kariéru.

Ingemar Stenmark

4. Hermann Maier

Tento rakúsky lyžiar sa zaraďuje medzi prvé priečky najlepších alpských pretekárov na svete. Charakterom jeho jazdy je agresívny štýl, ktorý mu priniesol netradičnú prezývku “the Herminator”. V rokoch 1998 - 2004 vyhral celkovo 4 tituly celkového víťaza Svetového pohára, dve zlaté olympijské medaily v roku 1998 a tri víťazstvá na majstrovstvách sveta. Okrem toho vyhral 54 pretekov v disciplínach Svetového pohára (24 Super-G, 15 zjazdov, 14 obrovských slalomov a jeden kombinovaný zjazd). Hermanna Maiera môžeme zaradiť medzi tretieho najúspešnejšieho pretekára, ktorý získal až 2000 bodov v alpskom lyžovaní.

Hermann Maier

5. Mikaela Shiffrin

Mikaela Shiffrinová sa stala najmladšou americkou pretekárkou v alpskom lyžovaní, ktorá vyhrala majstrovstvá sveta v roku 2013. V rokoch 2014 a 2018 získala zlaté medaily na zimných olympijských hrách a stala sa jednou z najúspešnejších alpských lyžiarok v histórii Svetového pohára. Pochádzala z lyžiarskeho prostredia, keďže jej otec bol lyžiarsky pretekár a mama inštruktorka. Lyžovať začala ako trojročná vo Vail v Colorade, ale keď mala osem rokov, presťahovala sa do New Hampshire. Svoje výnimočné schopnosti ďalej rozvíjala na Burke Mountain Academy vo Vermonte, kde v roku 2013 promovala.

Mikaela Shiffrin

6. Alberto Tomba

Tento taliansky pretekár bol v 80. a 90. rokoch minulého storočia významným alpským lyžiarom. Špecializoval sa hlavne na obrovský slalom a slalom, pričom využíval najmä svoju silu a výbušnosť nad obratnejšími súpermi. Albertova sila a charakteristická postava mu umožnili využiť naplno bránky, ktoré boli predstavené začiatkom 80. rokov. Týmto spôsobom mohol jazdiť po trati priamejšou líniou a udržať si optimálnu rýchlosť počas pretekov. Alberto Tomba získal 3 zlaté medaily zo ZOH, obhájil dva tituly majstra sveta a deväť sezónnych titulov na pretekoch Svetového pohára. Bol známi pod prezývkov “Tomba la Bomba” alebo “Tomba the Bomb“.

Alberto Tomba

7. Franz Klammer

Rakúšan Franz Klammer je jedným z najlepších pretekárov v zjazdovom lyžovaní všetkých čias. Päťkrát sa mu podarilo vyhrať Svetový pohár v zjazde, čo bol obrovský ekord už v 70. a 80. rokoch. Na svojom konte má až 26 víťazstiev vo Svetovom pohári, z toho 25 v zjazde. Vyhral aj kombinovanú súťaž - zjazd, koncom roka 1976. Veľmi dobre si počínal aj na veľkých šampionátoch. V roku 1974 vyhral kombinovaný pretek na majstrovstvách sveta vo St. Moritz.. V roku 1976 získal zlatú medailu v zjazde po tom, čo porazil Bernharda Russiho. Po víťazstve na majstrovstvách sveta v roku 1978 však jeho výkonnosť nakrátko poklesla. Až v roku 1981 vyhral ďalšie preteky Svetového pohára v Kitzbüheli. Rakúsko je vášnivým lyžiarskym národom, preto bol Franz Klammer v rokoch 1976 a 1983 zvolený za športovca roka. V roku 1985 odišiel do dôchodku.

Franz Klammer

8. Eddie the Eagle (Michael Edwards)

Ide o jedného z najslávnejších britských lyžiarov, ktorý sa učil lyžovať v anglickom lyžiarskom stredisku Gloucester. Jeho cieľom bolo vždy víťazstvo na zimných olympijských hrách. Neskôr sa presťahoval do USA v Lake Placid, kde sa snažil zvýšiť svoje šance na úspech v ZOH v Calgary v roku 1988. Začal trénovať ako skokan na lyžiach s Johnom Vicome a Chuckom Berghornom v Lake Placid. Po mnohých neuspechoch a sklamaniach sa napokon Eddie kvalifikoval na majstrovstvách svete v roku 1987. Stal sa britským svetovým rekordérom v skokoch na lyžiach. Vo väčšine pretekov nebol nijako výrazne úspešný, ale jeho príbeh a odhodlanie z neho urobili úspešného športovca.

Eddie the Eagle

9. Candide Thovex

Je známy pod prezývkou “lietajucí Francúz”, ktorý začal lyžovať v 3 rokoch. Už vo veku 14-tich rokov vyhral národný juniorský šampionát a v roku 1999 sa zúčastnil na podujatí Chad´s Gap. Išlo o obrovský skok, ktorý 16 ročný chlapec prekonal na prvý pokus. V súčasnosti patrí medzi elitu vo freestyle lyžovaní. Vďaka tomuto lyžiarovi zažal freestyle nevídaný úspech. Dnes točí mnoho akčných videí a azda najznámejšie je dvojdielne video z roku 2015 v spolupráci s Audi. Lyžoval na viacerých povrchoch vrátane hliny, lístia, asfalte, ľade či snehu.

Candide Thovex

10. Glen Plake

Je legendárny lyžiar, ktorého môžeme zaradiť medzi najznámejších, nakoľko účinkoval v mnohých televíznych reláciách, filmoch a pod. Jeho prítomnosť v médiách pomohla z rozvojom lyžovania, ako športu pre širokú verejnosť. Glen začal s lyžovaním vo veku 3 rokov v Sout Lake Tahoe. Stál sa špičkovým pretekárom v zjazdovom lyžovaní a freeridu. Zahral si vo filme Blizzard of Aahhhe, The Edge of Never, Step, License to Thrill a Fistful of Moguls. Počas svojej extrémnej lyžiarskej kariéry zdolal viac ako 100 extrémne náročných zjazdov v najväčších horách sveta. Zjazdil stenu Arete de Peuterey na talianskej strane Mt. Blacu v roku 2009, zostoup v Callangate v Peru a pohorie Kullu Pumori v Indii.

Glen Plake

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalší podobný blog:

Tím Najšport