8 najlepších lyží sezóny 2022/2023
18.01.2023

8 najlepších lyží sezóny 2022/2023

Obzeráte sa po zjazdových lyžiach a nových modeloch tohtoročnej kolekcie 2022/2023? Ste na správnom mieste, pretože sme pre vás pripravili 8 najlepších slalomových, obračkových, univerzálnych (all-mountain), freeridových či skialpových lyžiach. S výberom vám radi a ochotne poradíme online alebo osobne v našich predajniach Najšport.

Slovensko je bezpochyby krajinou lyžiarov s dlhodobou tradíciou, vďaka prekrásnej prírode, dýchberúcim výhľadom, dlhej zime, kvalitným lyžiarskym strediskám a dobrým snehovým podmienkam. Každoročne lyže lákajú množstvo nadšencov a výber vhodnej lyžiarskej výbavy k tomu jednoducho patrí. Výber správnych lyží môže byť niekedy poriadna dilema. Na trhu nájdete množstvo výrobcov, značiek, modelov, parametrov, technológií a dizajnov lyží. Vyznať sa v tom je niekedy ťažké a práve preto si pozrite nášho sprievodcu - Ako si vybrať tie správne lyže. Poďme sa pozrieť na top modely tohtoročnej sezóny, ktoré sú podľa nás najlepšie.

1. Lyže Atomic Redster S9 Revo S
2. Lyže Fischer RC One Lite 68 SLR
3. Lyže Elan Amphibio 16 TI Fusion X
4. Lyže Rossignol React 10 Ti Konect
5. Lyže Salmon E S/MAX 8
6. Skialpové lyže Dynafit Blacklight 88
7. Skialpové lyže Atomic Backland 80 SL
8. Skialpové lyže Black Crows Ova Firebird Ski Blue

1. Lyže Atomic Redster S9 Revo S

Spoznajte revolučné slalomové lyže Atomic Redster S9 Revoshock S, ktoré sa pýšia 65-ročnou pretekárskou tradíciou a modernými inováciami. Prelomová technológia Revoshock premení nechcené otrasy na dokonalú stabilitu počas agresívnej športovej jazdy. Špeciálny elastomer tlmí a pohlcuje nechcené nárazy a vibrácie lyže. Revoshock patrí medzi najmodernejšie technológie od spoločnosti Atomic. Lyže majú špeciálnu konštrukciu Ultrawall pre kontrolovaný prenos sily, priľnavosť hrany, bočnice a odolnosť pri nájazdoch do zákrut. Titánová vrstva TI Powered zabezpečí ideálne tlmenie nárazov, vysokú mieru stability a torznú flexiu. O pohodovú jazdu sa postará dynamické drevené jadro Power Woodcore z topoľa a jaseňa, ktoré lyžiam dodáva stabilitu, tlmí vibrácie pri vyšších rýchlostiach.

Lyže Atomic Redster S9 Revo S

2. Lyže Fischer RC One Lite 68 SLR

Lyže Fischer Rc One Lite 68 SLR sú určené predovšetkým na nižšiu až strednú rýchlosť. Disponujú výbornou ovládateľnosťou. Hodia sa pre každého lyžiarka ktorý ocení funkčnú kombináciu SW-Sidewall (špeciálne navrhnutá sendvičová konštrukcia kombinovaná s topoľovým drevom a ABS bočnicami poskytuje vyvážený ohyb a odraz) a Triple Radius (umožňuje lepšiu kontrolu a prenos sily počas nájazdu do zákruty). Tieto lyže sú navrhnuté pre akúkoľvek zábavu na svahu. Kombinácia dokonalej stability a trojitého rádiusu vám dodá sebavedomie a pohodlie počas celodennej lyžovačky. Špeciálna sieť uhlíkových vlakien technológie Carbon Tech má výnimočné torzné vlastnosti a tuhosť v ohybe. Výnimočnú životnosť lyži dodáva zapekaná sintrovaná sklznica Sintered Bases. On-Piste Rocker zaisťuje plynule zatáčanie v obúku, čím sa hodí ako univerzálna lyža aj pre all-mountain a zjazdovku.

Lyže Fischer RC ONE Lite 68 SLR

3. Lyže Elan Amphibio 16 TI Fusion X

Amphibio 16 Ti Fusion X sú dynamicky navrhované lyže, ktoré kombinujú univerzálnosť, silu, dominantnosť, rýchlosť a pohodlný vjazd do zákrut. Navyše technológie od značky Elán sú šetrné k životnému prostrediu. Používajú 100% zelenú energiu vo výrobnom procese a viac ako 70% objemu lyží je vyrobených z prírodných alebo recyklovaných produktov. Nová generácia Amphibio Truline pozdvihuje asymetrický dizajn lyží, špeciálne materiály, čím poskytujú väčšiu stabilitu, hladší a plynulejší oblúk. O pohodovou jazdu sa starajú aj ďalšie technológie Fusion X (nová generácia konštrukcie viazania, ktorá je o 30% ľahšia a vystužená titanom pre ešte lepí prenos síl do lyží), RST Construction (RST hrany optimalizujú prenos sily a energie na hranu), Laminated Woodcore (špeciálne tvarované drevené jadro pre optimalizovanie výkonu lyží) a Mono TI (využíva jednu titánovú vrstvu v kombinácií s dreveným jadrom pre zvýšený výkon a oporu).

Lyže Elan Amphibio 16 TI Fusion X

4. Lyže Rossignol React 10 Ti Konect

Tento model lyží Rossignol REACT R10 TI je nabitý technológiami. React R10 sú charakteristické karvingové lyže vhodné na upravené zjazdovky. Hodia sa pre skúsenejších lyžiarov, ktorý majú techniku lyžovania zvládnutú na jendnotku. Najtvrdšia verzia lyží v kategórii REACT má tak trochu pretekového ducha, i keď svoju univerzálnosť nemôže zaprieť. Vďaka použitým technológiám LCT a Flex Tip, sendvičovej konštrukcii a jadru s titánalovým vystužením budete cítiť energiu od prvého momentu. Geometria lyží má univerzálny rádius, takže skúsený lyžiar dokáže lyže pustiť do dlhších rýchlych oblúkov s pocitom stability, ale tiež dokáže oblúk zavrieť a jazdiť rýchlejšie. O kvalitu sa postarajú jedinečné technológie, ako Hard Snow Precision, Accessible Stability, Lively, Powerful Performance, Carvin Power, Quick-Turn Entry and Exit.

Lyže Rossignol React 10 TI Konect

5. Lyže Salmon E S/MAX 8

Ak chcete z každého dňa vyťažiť maximum, tak lyže Salomon E S/MAX 8 vám dodá sebadôveru pri vyrezávaní každej zákruty. Táto moderná, výkonná súprava kombinuje špičkové technológie s jedinečným tvarom, takže od prvého dňa môžete pracovať na zdokonaľovaní každého kroku. O pohodovú jazdu sa postarajú technológie Core Poplar Woodcore (drevené jadro ponúka stabilitu, životnosť a dobrý kontakt s povrchom), Single Ti (jedna titánová výstuha umiestnená zvrchu jadra lyží pre výbornú priľnavosť a efektívny prenos energie), Edge Amplifier SL (prepracovaný dvojdielny zosilňovač hrán zabezpečuje obratnosť a priľnavosť) a Edge Grip (vylepšený zosilňovač hrán poskytuje vynikajúci prenos energie na hrany, čo má za následok o 30 % vyššiu priľnavosť hrán).

Lyže Salomon E S-Max 8

6. Skialpové lyže Dynafit Blacklight 88

Dynafit Blacklight 88 sú ľahké, všestranné a špičkové skialpové lyže, ktoré ponúkajú presvedčivý výkon v alpskom teréne a za všetkých snehových podmienok. Blacklight 88 váži sotva 1 140 gramov (172 cm) s pásom 88 mm, čo z nich robia najľahšie všestranné lyže od Dynafit. Tento model bol vyvinutý pre rýchlych, ambicióznych lyžiarov, ktorí hľadajú spoločníka pre technicky náročný terén, ktorý sa vyznačuje vynikajúcim výkonom za všetkých snehových podmienok. Blacklight 88 má vrchnú vrstvu zo 100% „UD“ karbónu (jednosmerné usporiadanie vlákien). V porovnaní s klasickou uhlíkovou konštrukciou poskytuje UD karbón vyššiu pevnosť v ťahu a väčšiu odolnosť pri zachovaní nižšej hustoty. Blacklight 88 má 100% prémiové drevené jadro Paulownia. Napriek svojej nízkej hmotnosti získate mimoriadne stabilnú ovládateľnosť lyží. Aby bol zaručený najlepší možný prenos sily na lyžiach, je Blacklight konštruovaný s plnou bočnou stenou ABS. Základňa má navyše špeciálne závodné brúsenie pre ešte väčšiu rýchlosť.

Skialpinistické lyže Dynafit Blacklight 88

7. Skialpové lyže Atomic Backland 80 SL

Atomic Backland 80 SL sú skvelé lyže pre všestranné lyžiarske túry, sú vyrobené zo superľahkého laminátu SL, ultraľahkého dreveného jadra a uhlíkovej kostry na zníženie celkovej hmotnosti pre efektívny výkon do kopca. O niečo užšie ako Backland 86 SL, tieto hladké, stabilné a super ľahké lyže milujú stúpanie. Pevný na ceste dole, All Mountain Rocker umožňuje lyži preraziť v rôznych podmienkach a Carbon Backbone poskytuje výnimočnú obratnosť a stabilnú priľnavosť hrán pri zjazde. Vyrezaný zárez na špičkách umožňuje rýchle a jednoduché nahodenie pásov. Super ľahká, hladká a stabilná lyža sa nachádza medzi Backland UL a bežnými Backland lyžami. Spoznajte technológie HRZN Tech Tip, Ultra Light Woodcore alebo SL Fiberglass.

Atomic Backland 80 SL

8. Skialpové lyže Black Crows Ova Firebird Ski Blue

Ova Freebird sú ideálne lyže na skitouring, pretože ti behom dlhých/viacdňových prechodoch vďaka ich váhe 1090 g ušetria mnoho síl. Tieto lyže nevyžadujú silné nohy, pretože vďaka jemnému rockeru na špičke zatáčajú skoro samé. Jednoduchému ovládaniu pomáhajú zdvihnuté pätky, ktoré uľahčujú pivoting a rýchle prehranenie s okamžitou zmenou smeru. Stabilitu v mäkkom snehu a výborný grip na tvrdých podkladoch majú lyže vďaka titanalovej výstuži pod viazaním a torznej výstuži z karbónu a sklenených vlákien. Torzná výstuž je po celej dĺžke dreveného jadra zo spodnej i vrchnej strany lyže, vďaka čomu je lyža dokonale tuhá a tlmí vibrácie. Vďaka jednoduchému ovládaniu budeš mať perfektnú istotu aj pri zmene podmienok snehu, či na ľadovej platni a každý oblúk si vychutnáš do posledného uhlu.

Ova Freebird

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport