Spoznajte francúzskeho výrobcu bicyklov Lapierre
27.04.2022

Spoznajte francúzskeho výrobcu bicyklov Lapierre

Francúzska značka Lapierre™ so sídlom v Dijone sa podieľa po viac ako 70 rokov na výrobe bicyklov najvyššej kvality, neprekonateľného dizajnu a s použitím tých najlepších technológií. Ak ste doteraz o značke Lapierre ani nechyrovali, po prečítaní nášho blogu sa vaše poznanie určite zmení.

Lapierre od histórie po súčasnosť
Bicykle a elektrobicykle Lapierre
60-te narodeniny Lapierre
Novinky bicyklov a elektrobicyklov Lapierre od roku 2012 až dodnes

Lapierre od histórie po súčasnosť

Začiatky zrodenia francúzskej značky Lapierre sa datujú od roku 1946, kedy Gaston Lapierre začínal podnikať v Côte-d'Or - Burgundsko, vo výrobe bicyklov. O 24 rokov neskôr firmu Lapierre preberá Jacky Lapierre, ktorý zintenzívnil výrobu a postaral sa o to, aby sa v roku 1972 v priemyselnej zóne Dijonu postavila továreň na zvýšenie objemu vyrobených produktov. Okrem bicyklov sa tu vyrábali a predávali náhradné diely a rôzne kolekcie bicyklov, čím sa o značke Lapierre veľmi rýchlo dozvedela komunita cyklistov a nadšencov cyklistiky.

80-te roky minulého storočia priniesli ďalšie úspechy spoločnosti Lapierre, pretože ako jedna z mála vedela, kde je na obchodnom trhu diera a čím ju treba zaplátať. Inak povedané, zamerala sa výrobu pretekárskych MTB bicyklov. Ak predpokladáte, že dosiahli veľký úspech, uvažujete správne. Dokonca Lapierre mala dostatok financií na to, aby mohla sponzorovať úspešných športovcov. V 90-tych rokoch 20. storočia už vedenie firmy preberá Gilles Lapierre, ktorý sa postaral o to, aby spoločnosť Lapierre stúpala opäť o level vyššie.

Predal akcie firmy Lapierre holandskej spoločnosti Accell Group a zaistil tak spoločnosti neutíchajúcu slávu. Od roku 2000 sa zameral na pevnú marketingovú stratégiu, ktorá mala priniesť výrobe cestných bicyklov rovnaký úspech ako za éry tých horských. Lapierre sponzorovala aj dijónsky cyklistický klub SCOD Lapierre, ktorý sa dostal až na DN1 úroveň. Jazdec tímu Lapierre Romain Mary sa v roku 2000 stal vo Francúzsku národným šampiónom v amatérskej divízii DN1 Elite.

Históriy cyklistickej značky Lapierre

Bicykle a elektrobicykle Lapierre

V roku 2001 bicykle Lapierre predstavujú celoodpružený horský bicykel X-Control s patentovaným systémom zadného odpruženia FPS, ktorý jazdcom zaistil pohodlie a istotu. Za prvého jazdca na tomto type bicykla je považovaný Jerome Chiotti, ktorý vyhral aj majstrovstvá Francúzska v horskej cyklistike. O rok neskôr sa firma Lapierre rozhodla podpísať zmluvy s profesionálnym tímom Française des Jeux, čo jej zaistilo prestíž na súťažiach, ako je aj Tour de France. Prichádza úspech za úspechom aj vďaka víťazstvám jazdcov Teamu Groupama - FDJ, Nicholasa Vogondymu a Bradleyho McGeeho.

Rok 2003 priniesol výrobu kolekcie bicyklov Freeride a DH, ktorá výrazne doplnila už jestvujúcu kolekciu horských bicyklov. Na DH bicykloch vtedy jazdil aj Nicolas Vouilloz, ktorý sa stal 10 krát majstrom sveta v downhille. Na Tour de France tím Lapierre získava 4 dresy aj vďaka šprintérovi Badenovi Cookovi, Audrey Cleauovej (majstrovstvá sveta na dlhých tratiach) a Sabrine Enaux (francúzska šampiónka v XC maratóne). V tom istom roku Lapierre predstavuje aj ľahkú karbónovú technológiu LP 0.9C., vďaka ktorej vznikol len 900 g vážiaci cestný rám.

V roku 2004 sa firme Lapierre podarilo vyrobiť prvú kolekciu dresov. Okrem toho spoločnosť Lapierre nadviazala spoluprácu s Lafuma, ktorá sa špecializovala na výrobu outdoorového textilu a vybavenia. Spoločne vytvorili prvú radu batožiny a technického textilu vhodného pre cyklistiku. O rok neskôr prichádza na svet inovatívny model X-Control Evo2 spolu s vylepšeným systémom zadného odpruženia FPS2.

Spolu s vylepšovaním starších technológií bolo v záujme spoločnosti Lapierre rozšíriť distribúciu svojich produktov aj do Spojených štátov amerických, Kanady, Španielska a Nemecka, čo sa jej aj podarilo. Lapierre sa zároveň stal hlavným partnerom najväčšej medzinárodnej MTB akcie Roc d'Azur. Okrem iného by vás mohli nadchnúť aj víťazstvá športovcov, ako: Francis Mourey (víťaz majstrovstiev Francúzska v cyklokrose), Jean-Christophe Péraud (majster Európy v XC) a Nicolas Vouilloz (šampión rally, víťaz pretekov Alpe d'Huez Megavalanche).

60-te narodeniny Lapierre

2006 rok oslavuje okrúhle jubileum spoločnosti Lapierre, kde sa zároveň uvádza na trh skladací horský bicykel Passport a nový program "à la carte", Web Series, ktorý umožňuje výber komponentov pre cestné bicykle cez on-line konfigurátor. Vďaka tejto aplikácii si môžu európsky jazdci vyskladať bicykel podľa vlastných požiadaviek a do 2 týždňov ho majú doma.

V roku 2007 sa Lapierre stáva medzinárodnou značkou, pretože svoj trh posúva do Ázie, Severnej Ameriky a do ostatných európskych krajín. Zároveň vylepšuje zadné odpruženie a geometriu bicyklov, výkon a platformu odpruženia OST pre bicykle s dlhým zdvihom. Tieto parametre spĺňajú napríklad aj allmountainové bicykle Zesty, Froggy a Spicy. Zaujímavosťou a úspechom zároveň je fakt, že spoločnosť Lapierre získala ocenenia, ako: “Objav značky roka” v Španielsku, “Horský bicykel roka” za X-Control 710 a “Cestný bicykel roka” za X-Lite Webseries a taktiež si na svoje konto pripísala množstvo cyklistických víťazstiev.

Roky 2008 až 2011 priniesli veľa nového. Po prehodnotení cestného sortimentu, po rokoch vývoja a výskumu, uzrel svetlo sveta ľahký a technologicky vyspelý karbónový monokokový rám X-Lite II. Spolu so spoločnosťou JCDecaux, ktorá sa zameriava na cestné bicykle vytvorili tak novú sériu elektricky asistovaných mestských bicyklov Sit-and-go! a Start-and-go! Veľkou raritou bol aj 29-kolesový bicykel ProRace 29 bol bicyklom Pauline Ferrand-Prevot, na ktorom aj vyhrala 4 kolá Svetového pohára v Dalby Forest. Okrem nových radov bicyklov, víťazstiev, Lapierre vylepšuje systému odpruženia OST na OST+, pri ktorom pocítite väčšiu citlivosť a lepšiu účinnosť pri šliapaní. 

V roku 2011 boli opäť vytvorené limitované edície mestských bicyklov, tzv. “Modrý a Ružový bicykel” v spolupráci s ragbyovou značkou Eden Park.

Lapierre Dion - Francúzsko

Novinky bicyklov a elektrobicyklov Lapierre od roku 2012 až dodnes

Spolupráca so spoločnosťou RockShox sa ukázala ako prínosná, pretože spolu dokázali vytvoriť 1. elektronicky riadený zadný tlmič. E:i Shock funguje na systéme odpruženia, ktorý je riadený akcelerometrami a snímačmi zaznamenávajúce otrasy od zeme a kadenciu šliapania cyklistu. Vďaka tomu je možné určiť nastavenie tlmiča, ktoré sa dá veľmi rýchlo prestavovať.

V roku 2013 sa vyrobili 2 horské bicykle rady Overvolt a o rok neskôr sa rozširuje ponuka “à la carte” o MTB modely do online konfigurátora Lapierre Ultimate (bývalý Web-series). V roku 2015 sa zas vylepšuje ponuka Overvolt o oveľa výkonnejšie elektrobicykle (napr. model Overvolt Brigade) a nové modely MTB, cestných a mestských bicyklov.

Pribúdajúce skúsenosti priniesli aj inováciu TDT (Trap Door Technology), ktorá funguje na princípe tzv. padajúcich dvierok, tak, že spodná časť spodného držiaka sa vysunie a spolu s ňou aj držiak batérie. Uľahčí to demontáž bicykla a ťažisko batérie sa presúva o čosi nižšie. Ostatné komponenty sú pekne integrované do tela e-bicykla. Vidieť to môžete na modely Xeliuse SL.

Okrem neustáleho vývoja technológií a napredovaniu spoločnosti Lapierre nezaostáva ani výroba kvalitných e-bikov a bicyklov rôzneho zamerania. V súčasnosti môžete nájsť TOP modely elektrobicyklov a bicyklov aj u nás na Slovensku. Medzi ne patria napr. elektrobicykle Lapierre Overvolt AM 75th a Lapierre E-Zesty AM 9.2 a taktiež bicykle Lapierre Zesty AM CF 7.9 alebo Lapierre Crosshill 5.0 2022  a mnohé ďalšie. 

Na výber bicyklov či elektrobicyklov máte veľa možností. Stačí navštíviť našu stránku najsport.sk alebo niektorú z našich predajní Najsport, kde nájdete všetky podrobné informácie o týchto špičkových francúzskych tátošoch.

Novinky z dielne Lapierre

Páčil sa vám článok, prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport