Ako vybrať kvalitné a pohodlné cyklistické nohavice
09.05.2023

Ako vybrať kvalitné a pohodlné cyklistické nohavice

Cyklistické nohavice sú nevyhnutnou súčasťou výbavy každého rekreačného i profesionálneho cyklistu. Cyklonohavice sú tiež dôležité pre zvýšenie komfortu, správneho posedu a zlepšenie aerodynamických vlastností. Vhodný výber nohavíc na bicykel v kombinácií s praktickým sedlom môže prispieť k nekonečným hodinách pohodlnej a bezstarostnej jazdy. Poďme sa spoločne pozrieť na to, ako vybrať ideálne nohavice, ktoré splnia všetky vaše očakávania. S výberom vám radi a ochotne poradíme online na našom e-shope alebo v kamenných predajniach Najšport

1. Základné rozdelenie nohavíc na bicykel
2. Materiál cyklistických nohavíc
3. Nájdite si ideálny strih
4. Cyklistiká vložka
5. Praktické vychytávky

Základné rozdelenie nohavíc na bicykel

V základe rozdeľujeme cyklistické nohavice podľa dĺžky na krátke, trištvrťové a dlhé:

  • Krátke elastické cyklonohavice - Jedná sa o najpredávanejšie cyklistické nohavice so širokým spektrom využitia počas letných dní a teplejších dní. Sú vyrábané v rôznych dĺžkach, variantoch s reflexnými prvkami, s integrovanou alebo odnímateľnou sedacou vložkou, s upínaním v podobe trakov alebo iba pása s manžetou. 
  • Trištvrťové cyklonohavice - Veľkou výhodou týchto nohavíc je že udržia vaše kolená v teple počas chladnejších dní. To ocenia najmä starší jazdci, ktorí majú problémy s kolenami alebo ženy, ktoré vyžadujú zvýšený tepelný komfort práve na tieto partie. Dámske verzie disponujú rozšírenou spodnou časťou, vďaka čomu sú pohodlnejšie a elegantnejšie. Nájdete ich v teplejšej variante pre prechodné obdobie alebo v odľahčenej variante na leto.
  • Dlhé elastické cyklonohavice - Tieto nohavice sú vhodné najmä do chladného jesenného a skorého jarného počasia. Hrubšie prevedenie s vyšším obsahom neoprénu môžete využiť najmä v zimnom období. Majú najčastejšie vodeodolný alebo vetruodolný materiál. Niektoré najvyššie modely majú okrem tejto povrchovej úpravy aj špeciálnu membránu, ktorá zaisťuje ešte vyšší komfort hlavne počas daždivých dní. Dlhé cyklonohavice niekedy nemajú integrovanú vložku, preto ich viete použiť aj na iné zimné športy napr. bežecké lyžovanie.
  • Okrem toho v našej ponuke nájdete aj pohodlnejšie nohavice ktoré sa hodia na MTB a horskú cyklistiku a to:

Rozdelenie cyklistických nohavíc

Materiál cyklistických nohavíc

Pri výrobe cyklistických nohavíc sa v súčasnosti používajú výhrade syntetické vlákna. Zloženie predstavuje približne 80 % nylon alebo polyester a zvyšných 20 % tvorí elastan. Ďalšou obľúbenou zmesou tkanín je 77 % polyester a 23% spandex. Pri výbere cyklistických šortiek sa používa často kombinácia nylonu a polyesteru. Polyester dodá dostatočnú pružnosť a nylon zasa poskytne kompresiu a odolnosť. Tieto tkaniny bývajú zmiešané s lycrou, elastanom alebo spandexom v rôznych pomeroch. Uistite sa, že vaše cyklonohavice majú aspoň 15 % tejto zmesi. Čím vyšší obsah tým vyššia strečovosť. Tieto úplety sú konštruované tak, aby sa natiahli do všetkých 4 smerov. Ich najväčšou výhodu je nízka váha a vysoká odolnosť.

Materiál cyklistických nohavíc

Nájdite si ideálny strih

Strih nohavíc by mal byť voľný, bez akýchkoľvek nepríjemných obmedzení. Cyklistické nohavice však musia držať na svojom mieste. Pokiaľ však stojíte vo zvislej polohe, tak v oblasti zadku by mali byť trochu voľnejšie. Je to spôsobené tým, že akonáhle sa dáte do cyklistickej polohy, nohavice sa prispôsobia vášmu telu a materiál sa natiahne. Veľkostne by ste mali zvoliť rozmer podľa vašich parametrov, ako je napr. Obvod pása, bokov či vnútorná dĺžka nôh (ráta sa z vnútornej strany stehna, od rozkroku po pätu). Najlepšie spravíte ak si tieto dĺžky a obvody zmeriate klasickým krajčírskym metrom, ktorý nájdete doma. Nezabúdajte, že každé cyklistické nohavice od rôznych výrobcov sú iné, majú rozdielny strih, veľkostné parametre a číslovanie. Pred tým, ako si vyberiete vhodnú veľkosť sa uistite, že máte k dispozícii oficiálnu veľkostnú tabuľku výrobcu. Napríklad značka Castelli, používa inú veľkostnú tabuľku, ako Bontrager alebo Santini. Štandardne skoro všade nájdete klasické číslovanie XS, S, M, L, XL a 2XL.

Nájdite si ideálny strih

Cyklistická vložka

Cyklistické vložky sú najužitočnejšou súčasťou cyklistických nohavíc. Ich primárnou úlohou je, aby ste sa cítili v posede pohodlne, komforte, užili si dlhú jazdu bez otlakov, odierania a nepohodlia. Táto špeciálna podšívka sa nachádza v rozkroku, niekedy je dokonca odnímateľná ale väčšinou je pre maximálne pohodlie všitá priamo na spodnej časti cyklonohavíc. Materiál je plne syntetický, disponuje antibakteriálnou úpravou, obsahuje rôzne gélové výplne (ktoré sú menej vhodné, pretože horšie transportujú pot) či mäkké polstrované časti. Najvhodnejšie je, aby bola vložka strednej šírky, pretože príliš hrubé alebo naopak veľmi tenké vložky majú práve opačný efekt, ako by ste očakávali. 

Cyklistická vložka do cyklonohavíc

Praktické vychytávky

Cyklisticke nohavice sú osadené praktickými gumičkou, silikónovými pásmi, pohodlnými švami, vreckom a reflexnými časťami.

  • Gumička v páse by mala byť dostatočne široká, aby cyklistické nohavice držali vždy na svojom mieste a nesťahovali sa počas jazdy.
  • Pokiaľ sú nohavice riešene predĺženými trakmi, tak tie sú pravdepodobne tou najlepšou variantou, čo sa týka dlhých tratí a športovejšej jazdy. Gumička v páse sa skôr používa pri rekreačných cyklonohaviciach, kde sa kladie dôraz na pohodlie a praktické používanie.
  • Silikónové pásiky sú umiestnené z vnútornej strane stehna a zabraňujú posúvaniu nohavíc smerom k zadku alebo rozkroku. Vďaka kvalitnému spracovaniu držia vždy na svojom mieste. Rozhodne by vás nemali sťahovať, tlačiť alebo trhať chlpy na nohách. Musia byť tiež dostatočne široké a vyrobené s optimálneho materiálu.
  • Cyklonohavice sa veľmi často nosia priamo na holom tele, takže vložka a švy by mali byť pohodlne umiestnené a nemalo by dochádzať k odieraniu. To sa často môže stať pri veľmi lacných cyklistických nohaviciach, no popredné značky, ako Castelli, Silviny, Santini a pod už presne vedia čo robia.
  • Vrecka na cyklistických nohaviciach takmer nenájdete, skôr na drese v zadnej časti. Zaujímavosťou je, že niektoré značky osádzajú vrecká na bočnej strane stehna. V cyklistike je to však nepraktické.
  • Okrem toho sú bývajú súčasťou aj rôzne reflexné prvky, ktoré zvyšujú bezpečnosť cyklistu a celkovú viditeľnosť v cestnej premávke.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport