10 najväčších cyklistických pretekov v roku 2022
25.04.2022

10 najväčších cyklistických pretekov v roku 2022

Medzi najpopulárnejšie športové aktivity na svete sa radí jednoznačne cyklistika! Davy ľudí s napätím sledujú každoročné preteky v rôznych disciplínach a svojim priaznivcom držia palce. Patríte k fanúšikom cestnej cyklistiky aj vy? Tieto najzaujímavejšie cyklistické preteky by vám určite nemali ujsť.

1. Miláno - San Remo
2. Tour of Flanders (Okolo Flámska)
3. Paris - Roubaix (Paríž-Roubaix)
4. Liège - Bastogne - Liège
5. Il Lombardia (Okolo Lombardie)
6. Giro d'Italia
7. Tour de France
8. Vuelta - España
9. Tirreno - Adriatico
10. Tour de Suisse

1. Miláno - San Remo

Prvý pretek z tzv. 5 monumentov cyklistiky sa jazdí každoročne už od roku 1970 v Taliansku a začína na námestí Piazza Castello a končí v Sanreme. Trasa dlhá 299 km je popretkávaná kopcami rôznej náročnosti a cestami, ktoré sú dláždené tzv. mačacími hlavami (pavé). Počas stúpania pretekári zdolávajú kopce Cipressa a Poggio, kde sa preverí ich zdatnosť. Pelotón sa na týchto miestach často rozdelí. V závere pretekov prichádza očakávané napätie pre diváka, pretože počas posledných 6-tich km cez Poggio sa ukáže, ktorý pretekár je ten najlepší. Zaujímavosťou je, že do histórie La Primavery sa svojou 7-násobnou výhrou zapísal aj jazdec Eddy Merckx.

Miláno - San Remo - Cyklistické preteky

2. Tour of Flanders (Okolo Flámska)

Najmladší pretek z 5-tich monumentov cyklistiky a zároveň jeden z najťažších. Jazdí sa v Belgicku od roku 1913. Trasa, ktorá je dlhá 263,7 km, je spestrená sériou krátkych a ostrých kopcov a úsekmi s pavé. Jazdci sú ušetrení od horského terénu. De Ronde alebo Ronde van Vlaanderen sú synonymami tohto úchvatného a pritom veľmi náročného preteku, ktorý prechádza cez miernejšie či veľmi ťažké “brdky”, ako: Oude Kwaremont, Kortekeer, Achterberg, Wolvenberg, Paterberg a Valkenberg. Veľká dráma sa odohráva len jeden deň, takže boj o víťazstvo každým najazdeným kilometrom stúpa. Najväčší počet víťazstiev v Tour of Flander v minulosti získali Tom Boonen, Fabian Cancellara, Johan Museeuw, Achiel Buysse, Fiorenzo Magni či Eric Leman. Dnes môžete fandiť okrem iných aj týmto menám: Tadej Pogačar, Matej Mohorič, Christophe Laporte s Woutom van Aertom.

Tour of Flanders - Cyklistické preteky

3. Paris-Roubaix (Paríž-Roubaix)

Najväčšie cyklistické preteky vo Francúzsku mimo Tour de France, ktoré sú v prevádzke už od roku 1896! Veľmi ťažká, doslova pekelná trasa s dĺžkou 257 km s nerovným povrchom každoročne láka mnoho pretekárov. Tieto jednodňové cyklistické preteky si vyslúžili aj nápadité prezývky ako Hell of the North, Queen of the Classics či La Pascale, keďže jazdci zdolávajú neľahký terén (prašný, horúci, suchý alebo naopak mokrý, klzký a blatistý). Pretek začína v Compiègne severovýchodne od Paríža a končí v Roubaix. Jazdci musia disponovať výbornou telesnou i mentálnou kondíciou, aby tento pretek zvládli bez veľkej ujmy na zdraví. Medzi slávnymi menami v týchto pretekoch figurujú Roger De Vlaeminck a Tom Boonen, ktorý môžu byť vzormi pre pretekárov 2022. Na tohtoročnej súpiske môžete vidieť tieto tímy: Bahrain - Victorious s Matejom Mohoričom a Janom Tratnikom, Alpecin-Fenix s Mathieuom van der Poelom, Jumbo-Visma s Woutom van Aertom či INEOS s Michalom Kwiatkowskim.

Paris-Roubaix - Cyklistické preteky

4. Liège - Bastogne - Liège

Najstaršie preteky, ktoré vyhovujú klasikárom i vrchárom, sa začali už v roku 1892 v Belgicku. Trasa pretekov Liège - Bastogne a späť, nazývaných aj La Doyenne, je dlhá 259,5 km a vedie cez Ardeny. Jej náročnosť zvyšujú početné stúpania a nepriaznivé počasie, ktoré tu bežne panuje. Posledných 100 kilometrov býva doslova pekelných. Pretekári prechádzajú cez kopce Côte de La Roche-en-Ardenne, Côte de Saint-Roch, Côte Mont-le-Soie, Côte de Wanne, Côte de Stockeu, Côte de la Haute-Levée, Col du Rosier, Côte de Desnié, Côte de La Redoute, Roche-aux-Faucons a mestá Aywaille, Rendeux, Bertogne, Bastogne, Vielsalm, SPA, Sprimont. V Liège-Bastogne-Liège kedysi dominoval pretekár Eddy Merckx, ktorý získal až 5 víťazstiev. Napr. Tadej Pogačar z tímu UAE Emirates sa týchto pretekov vo Valónsku chce zúčastniť, aby obhájil prvenstvo z minulého roka.

Liège - Bastogne - Liège - Cyklistické preteky

5. Il Lombardia (Okolo Lombardie)

Posledný z 5-tich monumentov cestnej cyklistiky je v plnom prúde už od roku 1892. Termín pretekov je vždy určený na jeseň v Taliansku. Trasa Tour of Lombardy je dlhá 247 km a prechádza okolo jazera Como. Il Lombardia je veľkým počtom výškových metrov, čo ocenia vrchári. Jazdci budú štartovať v Como a pokračovať cez ikonické výstupy Sormano, Civiglio a Ghisallo. Tak ako prvé 4 monumenty, ani tento nezaostáva a vyslúžil si za tie roky pekné prívlastky, napr. Race of the Falling Leaves (Preteky padajúceho lístia). Il Lombardie sa zúčastnil aj Fausto Coppi, ktorému sa podarilo v minulosti získať až 5 víťazstiev.

Il Lombardia - Cyklistické preteky

6. Giro d'Italia

Najslávnejšie talianske preteky, ktorých trasa je dlhá približne 3500 km, sa prvýkrát uskutočnili už v roku 1909. Giro d'Italia sa zaraďuje ku trojici Grand Tours - najväčších trojtýždňových pretekov v Európe. Inšpiráciu našli v Tour de France. Giro prebieha 23 - 24 dní a skladá sa z 21 pestrých etáp, ktoré vedú aj cez Alpy. Víťaz Gira sa oblečie do ružového dresu, na pretekoch však prebieha aj súťaže o iné dresy (pre najlepšieho vrchára, šprintéra). Pre rok 2022 bude štart Giro d'Italia v Maďarsku, kde sa pôjdu prvé tri etapy vrátane individuálnej časovky (druhá v poradí). Tá je na programe aj úplne na záver, v poslednej etape v uliciach prekrásnej Verony. V predbežnej nominácii na preteky figurujú mená ako Luis León Sánchez, Richie Porte, Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali či Mark Cavendish.

Giro di Italia - Cyklistické preteky

7. Tour de France

Najpopulárnejší a jeden z najväčších cyklistických pretekov. Jeho história sa začala písať v roku 1903. Podujatie s etapami rôznych náročností, ktoré musia cyklisti absolvovať v čo najkratšom možnom čase, trvajú 21 až 23 dní. Cyklisti prejdú viac ako 3500 kilometrov, na ktorých ich čaká 9 rovinatých, 6 horských a 5 kopcovitých etáp vrátane 5 vysokohorských finišov a 1 individuálnej časovky. Tour de France sa koná vo Francúzsku, čomu je prispôsobená aj trasa pretekov. Zvyčajne cyklisti tiahnu po obvode Francúzska, miestami s presahom do okolitých krajín. Preteky 2022 začínajú netradične v Kodani časovkou. Po troch dňoch v Dánsku nasleduje presun do Francúzska, kde na pretekárov čaká zvyšných 18 etapách. Špičky ako Enric Mas, Tim Merlier, Filippo Ganna či Julian Alaphilippe Julian a mnohí ďalší by sa veľmi radi zúčastnili pretekov aj tento rok.

Tour de France - Cyklistické preteky

8. Vuelta - España

Aj tieto cyklistické preteky boli inšpirované slávnou Tour de France. Vuelta funguje už od roku 1935, taktiež trvá 23 až 24 dní a je zložená z 21 etáp rôznej náročnosti. Trasa pretekov meria viac ako 3300 km a križuje územie Španielska. Pre víťaza celkovej klasifikácie je pripravený maillot rojo - dres červenej farby, víťaz bodovačky získava zelený dres podobne ako na TDF. Začiatok tohtoročných pretekov (tímová časovka a ďalšie dve etapy) je zasadený na územie Holandska (Utrecht,'s-Hertogenbosch, Breda).

Vuelta - España - Cyklistické preteky

9. Tirreno - Adriatico

Sedemdňové etapové preteky sa jazdia od roku 1966 a spájajú Tyrhénske a Jadranské more. Viac ako 1000 kilometrov dlhá trasa ponúkne tiahle roviny, kopce i hory, kde sa jazdci dostanú do výšky viac ako 1200 metrov nad morom. Preteky sa síce konajú začiatkom marca, ale slúžia aj ako jeden z testov výkonnosti pred májovým Girom. V roku 2022 Tirreno ovládol fantastický Tadej Pogačar, ktorý sa zároveň stal najlepším jazdcom do 25 rokov a vyhral tiež bodovaciu súťaž. Obhájil tak titul z roku 2021 a pomaličky dobieha 6-násobného víťaza Rogera de Vlaemincka.

Tirreno Adriatico - Cyklistické preteky

10. Tour de Suisse

Deväťdňové cyklistické preteky, ktoré sú skvelou predprípravou na Tour de France. Počiatky okolo Švajčiarska siahajú do roku 1933, teda ešte pred vznik pretekov Vuelta a España. Odvtedy si mnoho cyklistikov preveruje svoje sily a vytrvalosť vo Švajčiarsku na viac ako 1172,7 km dlhej trase s niekoľkými etapami vedúcimi cez Alpy; historicky najviac titulov (4) tu získal Talian Pasquale Fornara.

Tour de Suisse - Cyklopreteky

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport