7 najkrajších cyklistických trás v Bratislave a okolí
21.04.2022

7 najkrajších cyklistických trás v Bratislave a okolí

Teplé počasie už klope na dvere a vy sa už neviete dočkať, kedy konečne zahájite cyklistickú sezónu? Najvyšší čas oprášiť svoj bicykel, dofúkať mu gumy, podrobiť ho kontrole. Zabezpečte si pohodlné cyklistické oblečenie, nádobu na vodu, správne občerstvenie a za priaznivých podmienok vyrazte napr. do okolia hlavného mesta Slovenska. Poďme sa pozrieť na najkrajšie cyklistické trasy v Bratislave.

1. Dolnozemská cesta
2. Vinohradnícka cyklomagistrála
3. Stupavský okruh
4. Marianská cyklocesta
5. Cerová dráha
6. Železná studnička - Pod Kačínom - Lamač
7. Figaro - Kamzík

1. Dolnozemská cesta

Dopravná tepna Bratislavy, ktorá vedie od mosta Apollo, Prístavného mosta na Rusovce, Jarovce, Čunovo a pokračuje do Rajky (cez Svätojakubskú cestu až na územie Maďarska. Cyklotrasa vedie po červenej značke cez Podunajskú nížinu a Podunajskú rovinu a cez Bratislavu - Petržalku, Háje, Lúky - Bratislava. Počas jazdy budete prechádzať cez asi 2,87 km dlhý udržiavaný les, 2 km dlhý cyklistický chodník, 2,38 km dlhé trávnaté plochy a nespevnené chodníky, taktiež aj cez obytnú oblasť, s dĺžkou 1,90 km.

Taktiež vďaka orientačným bodom ako je Prístavný most, Draždiak, Petržalka - Dolnozemská cesta, V hrabinách a Janíkové pole sa na cyklotrase určite nestratíte. Počas jazdy sa môžete občerstviť, či zastaviť v jednom z podnikov, kde môžete načerpať silu z dobrého jedla a kvalitného spánku v jednom z ubytovaní. Ak vám bude niečo chýbať z cyklistickej výbavy, potrebné veci zoženiete napr. v predajniach Pro Cycling alebo Chilli's bike.

Dolnozemnská cesta - Cyklotrasy Bratislava

2. Vinohradnícka cyklomagistrála

Je ďalšou cyklotrasou po červenej, ktorá vedie cez Svätý Jur, Bratislavu, Vajnory, Centrálnu Raču a Raču. Na tejto trase budete prechádzať 2 okresmi (Pezinok a Bratislava) a Podunajskou nížinou i Podunajskou rovinou. 1,34 km budete stúpať, ďalšie 3 km klesať a potom vás čaká už len 1,61 km dlhá rovinka. Orientačné body, ako: Rača, Pri vinohradoch, Táborky, Pod Prešovňou, Bolnáre, Pod Vinohrady, Mechy, Pustý kostolík, Trávniky, Na pažiti, Svätý Jur a Šúrsky kanál vám pomôžu udržať sa v správnom smere. Takisto popri ceste natrafíte na občerstvenie i možnosť ubytovať sa. Vinohradnícka cyklomagistrála ponúka aj možnosť napojiť sa na turistickú trasu Štefánikova magistrála.

Vinohradnícka cyklomagistrála - Cyklotrasy Bratislava

3. Stupavský okruh

Naozaj pestrá 45 km dlhá cyklotrasa, ktorá vedie po zelenej značke cez udržiavaný les po nespevnenej ceste a chodníku, obytnú oblasť, lúku a záhradkárske osady. Profil trasy je spestrený o 23 km stúpania, 18 km klesania a zvyšok je už len rovina. Stupavský okruh prechádza cez Malé Karpaty a Borskú nížinu. Okrem toho prejdete cez 4 okresy: Malacky, Bratislava, Bratislava IV., Pezinok. Cyklotrasa vás prevedie okrem Bratislavy aj cez Nové Mesto, Vinohrady, Stupavu, Záhorskú Bystricu, Borinku, Lozorno, Svätý Jur, Neštich a Raču. Popri ceste natrafíte na množstvo skvelých zariadení ponúkajúcich občerstvenie a ubytovanie. Vďaka orientačným bodom, ako napr.: Stupava, Borinka - Obecný úrad, Zlatá studnička I, U Slivu III, II, I sa vám bude bicyklovať ľahšie a istejšie. Cyklotrasa ponúka aj pár príjemných zastávok napr. Borinka, Bratislavský lesný park, Sedačková lanovka - Železná studienka - Koliba.

Stupavský okruh - Cyklotrasy Bratislava

4. Marianská cyklocesta

Zelená cyklotrasa, ktorá vás prevedie cez Borskú nížinu. Ležia na nej aj etapy trasy, ako: Bratislava (11,1 km), Záhorská Bystrica (6,5 km), Devínska Nová Ves (4,6 km) a Marianka (686 m). Prechádzať budete cez rôzne komunikačné trasy, ako i nespevnenú cestu. Počas cesty si môžete pozrieť rôzne pamiatky, ako napr.: Marianku, Budovu bývalej radnice v Devínskej Novej Vsi, Kostol svätých Petra a Pavla v Záhorskej Bystrici, mestskú časť Bratislavy - Devínska Nová Ves, Vilu Košťálová, Cyklomost Slobody. Popri bicyklovaní sa môžete aj občerstviť a ubytovať. Orientačné body, ako: Marianka, Devínska Nová Ves, Cyklomost Slobody, Dolné Zamajerské vám pomôžu v navigácii.

Marianská cyklocesta - Cyklotrasy Bratislava

5. Cerová dráha

Modrá cyklotrasa prechádza cez Malé Karpaty. Ponúka 11 km dlhú trasu vedúcu cez udržiavaný les, nespevnený chodník a nespevnenú cestu, z ktorých 5,3 km budete stúpať, 5,1 km klesať a 570 m si užijete rovinku. Pri jazde na bicykli alebo elektrobicykli budete prechádzať cez Bratislavu, Nové Mesto, Vinohrady a Záhorskú Bystricu. Popri ceste si určite všimnite Bratislavský lesný park a vodný tok Vydrica. Cyklotrasa Cerová dráha križuje aj turistické trasy: Krasňany - Záhorská Bystrica, Zbojníčka - Malinský vrch, Rača - Rača, okruh, ktoré môžete navštíviť. Aj na tejto trase sa môžete občerstviť a ubytovať na viacerých miestach.

Cerová dráha - Cyklotrasy Bratislava

6. Železná studnička - Pod Kačínom - Lamač

Cyklotrasa, ktorá vedie po modrej značke cez Bratislavu, Nové Mesto, Vinohrady, Záhorskú Bystricu a Lamač, prechádza územím Malých Karpát. 6,3 km dlhá trasa vás povedie cez udržiavaný les a obytnú oblasť, kde budete 2,6 km stúpať, 3,2 km klesať a 486 m si užijete rovinatý profil cesty. Určite neminiete náučný chodník Červený most, ktorý vedie na Železnú studničku a slávny Kamzík. Okrem toho tu nájdete aj Chodník Jurka Szomolányiho. Občerstvenie i možnosť ubytovania je dostupné aj počas vašej cesty touto cyklotrasou. Orientačné body - Železná Studnička, Pod Kačínom, Kačín, Pri Hájovni, Hrubá Pleš, Plánky a Háj vás povedú do cieľa.

Zelezná studnička - Pod Kačínom - Lamač - Cyklotrasy Bratislava

7. Figaro - Kamzík

Je žltou cyklotrasou, ktorá prechádza cez Malé Karpaty, Podunajskú nížinu a Podunajskú rovinu, cez mestá Bratislavu, Nové Mesto, Vinohrady, Ahoj (neoficiálna časť BA), Koliba. Figaro - Kamzík vás povedie cez udržiavaný les a lúku po nespevnenom chodníku a nespevnenej ceste, ako aj cez obytnú zónu. Profil 3,2 km dlhej cesty pozostáva z 2,9 km stúpania a 323 m klesania, ktoré plynule prejde do roviny. Nezabúdajte na občerstvenie a odpočinok, ktoré nájdete v blízkosti etáp cyklotrasy.

Počas skvelej jazdy si nezabúdajte všímať orientačné body: Figaro, Roličky, Rösslerov les, Farársky les, Cvičnú lúku a Kamzík - lúka, ktoré vás pekne povedú do cieľa. Popri jazdení na vás čakajú aj pekné miesta turistických chodníkov. Spomenieme Krásnu Hôrku - Figaro, Slavín - Biely kríž, či známu Cestu hrdinov SNP. Figaro - Kamzík taktiež križuje Štefánikovu cyklomagistrálu a Green Bike Tour a spoločné úseky zdieľa s cyklotrasou Novomestské podhorie, Podkarpatská radiála či 5-ty okruh.

Figaro - Kamzík - Cyklotrasy Bratislava

Dovolenka na Slovensku

Medzi najviac frekventované trasy sa považujú väčšinou tie, ktoré vám prinesú oddych, pokoj, krásne pohľady na krajinu a dobrý tréning. Či už ste začiatočník alebo pokročilý cyklista, stále máte čo objavovať. Poďte sa spolu s nami pozrieť do krásnych zákutí Bratislavy a vyberte si cyklotrasu z našej ponuky. Veríme, že na bicykli či elektrobicykli spoznáte veľa pekných kútov Slovenska a užijete si dovolenku či voľný víkend naozaj naplno! Prečítajte si tiež článok - Najkrajšie cyklotrasy na Slovensku.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport