Poznáme predpoveď počasia na zimnú lyžiarsku sezónu 2023/24
23.10.2023

Poznáme predpoveď počasia na zimnú lyžiarsku sezónu 2023/24

Jeseň je v plnom prúde a my sa tešíme, že sa môžeme s vami podeliť o aktuálne informácie o predpovedi počasia na zimnú lyžiarsku sezónu na Slovensku. Je skvelé vedieť, až aj túto sezónu 2023 - 2024 môžeme očakávať slušnú nádielku snehu najmä na horách a vo vyšších nadmorských výškach, čo je pre milovníkov lyžovania a zimných športov určite výborná správa.

Južné a západné časti Slovenska síce môžu očakávať miernejšiu až teplú zimu, ale stále by ste mali mať na pamäti, že počasie je vždy nepredvídateľné a svoju silu môže ukázať na poslednú chvíľu.

Skvelým spôsobom, ako tráviť voľný čas s rodinou, deťmi a priateľmi je vyraziť na lyže, bežky, snowboard či skialpy. Pokiaľ nemáte možnosť si kúpiť novú výstroj, zastavte sa v našej požičovni lyží alebo skialpov, kde si môžete požičať vybavenie za pár eur, kľudne aj na celú sezónu. S výberom vám poradíme a výstroj odborne nastavíme v našich predajniach Najšport.

Opierať sa treba o reálne dáta a dlhodobejšie predpovede brať s rezervou
Prečo bude tohtoročná zima teplejšia?
Zhrnutie počasia za november 2023 až február 2024
El Niňo a pár slov na záver

Opierať sa treba o reálne dáta a dlhodobejšie predpovede brať s rezervou

Predpovedné modely vždy berú do úvahy aktuálny a odhadovaný tlak, vietor, rosný bod, teplotu, vlhkosť, oblačnosť, optické úkazy a schopnosť zachytiť lokálne vplyvy prostredia. Najpresnejšou predikciou stále zostáva krátkodobá predpoveď, ktorá dokáže veľmi dobre odhadnúť charakter počasia s presnosťou od 6 do 48 hodín. Strednodobú a dlhodobú predpoveď treba brať už z rezervou, pretože počasie môže ovplyvniť množstvo premenných faktorov. 

Zaujímavosťou je, že sa v médiách často dočítame informácie o extrémnej zime, dobe ľadovej alebo 100-ročných mrazoch, ktoré udrú práve túto zimu. Faktom je, že opierať sa treba o reálne dáta a modely, pretože len tie nám dokážu priblížiť, aká zima nás skutočne čaká. Aktuálne vyhliadky na zimu tieto tvrdenia zo septembra 2023 jednoznačne vyvracajú, nečaká nás žiadna doba ľadová, ale priemerne teplá zima.

Prečo bude tohtoročná zima teplejšia? 

Podľa najnovších meteorologických analýz a meraní očakávame, že zima bude mať miernejší až teplejší charakter. Tohtoročná jeseň je už za polovicou a jednoznačne môžeme povedať, že boli prelomené niekoľké rekordy. Teploty boli nadpriemerne vysoké, no zaujímavosťou je, že zrážkovo bola priemerná. Pokiaľ tohtoročnú jeseň porovnáme z jeseňou 2022, tak bola teplotne veľmi podobná, avšak zrážok bolo málo. Podľa modelov CFSv2, ktorý pravidelne aktualizuje Seasonal Climate Forecast by mala byť zima v Európe teplotne nadpriemerná, čo znamená v priemere o 1 °C vyššia, ako je dlhodobý priemer. Lepší pohľad nám prináša model ECMWF, avšak vždy z presnosťou maximálne 10 - 15 dní dopredu čo sa týka grafov stredného rozsahu predpovedí, meteogramov, až po predpovedanie extrémneho počasia. Koniec koncov, zima bude teplotne nadpriemerná a zrážkovo tiež nadpriemerná.

Zhrnutie počasia za november 2023 až február 2024

Počasie môžeme prirovnať k tomu minuloročnému čo sa týka teplôt, zrážkovo však bude bohatšia. Podľa najnovšieho modelu ECMWF Seasonal Forecast môžeme vyšších polohách (napr. hory, lyžiarske strediská) alebo vyššie položených kotlinách očakávať dostatok snehových zrážok a priemerne zimné teploty. Na juhu a západe Slovenska sa očakávajú vyššie teploty a naopak menej zrážok. Stále však treba rátať s prechodom chladnejšieho vzduchu zo severu, ktoré bude narúšať teplé prúdenie z juhu až juhozápadu. V praxi to znamená, že sa budú striedať obdobia s nadpriemernou dennou teplotou a obdobia mrazov. Do toho však treba rátať aj prechodné javy s výdatnými zrážkami v podobe krátkodobých snežných búrok.

El Niňo a pár slov na záver

Túto zimnú sezónu nás teda nečaká žiadna výrazná dlhodobá zima, doba ľadová a ani storočné mrazy, pretože sa nesie v periodicky opakujúcom sa jave zvanom El Niňo. Táto anomália v podmorských prúdoch Tichého oceánu spôsobuje prísun teplej povrchovej vody k západnému pobrežiu Južnej Ameriky. Relatívne malý vplyv má aj na Európu a Severnú Ameriku, kde skôr spôsobuje rôzne výkyvy a anomálie (napr. snehové víchrice počas zimy, hurikány a tornáda na jeseň). Podrobnejšie sme sa téme El Niňa venovali v minuloročnom článku - Poznáme predpoveď počasia na zimnú lyžiarsku sezónu 2022/23.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport