7 zdravotných benefitov lyžovania, ktoré vás dostanú na svah
13.10.2023

7 zdravotných benefitov lyžovania, ktoré vás dostanú na svah

Patríte k milovníkov zimných športov a predovšetkým lyžovania? Pripravili sme si pre vás článok v ktorom sa budeme venovať zdravotným benefitom, ktoré vám môže lyžovanie poskytnúť. S výberom vhodnej lyžiarskej výstroje vám radi a ochotne poradíme online v e-shope alebo v predajniach Najšport, ktoré nájdete v Bratislave, Trenčíne a na Kubínskej holi. 

1. Vybudujte si ideálnu fyzickú kondíciu
2. Zlepšite si svalovú silu a výdrž
3. Spáľte prebytočné kalórie na svahu
4. Lyžovanie pomáha bojovať so stresom
5. Lyžovať môžete v akomkoľvek veku<
6. Objavte sociálne benefity lyžovania
7. Lyžovanie má pozitívny dopad na zdravie

1. Vybudujte si ideálnu fyzickú kondíciu

Lyžovanie ideálnym športom na udržanie alebo budovanie dobrej fyzickej kondície aj počas zimných mesiacov. Postačí ak si 1 či 2 krát do týždňa pôjdete zalyžovať a po pár lyžovačkách spoznáte ten rozdiel. Niekoho jednoducho nebaví chodiť v zime plávať, cvičiť doma alebo chodiť do posilňovne. Lyžovanie spolu so skialpom, snowboardingom alebo bežkovaním sú ideálnou alternatívou na doplnenie pohybu aj počas zimy. Je na vás čo si zvolíte a čo je vášmu srdcu blízke. Robte to čo vás baví a robí šťastnými. Taktiež sa tento šport hodí pre aktívnych športovcov, ktorí potrebujú doplniť aj iný rozsah pohybov a zahrnúť ho do zimného tréningového plánu.

2. Zlepšite si svalovú silu a výdrž

Jazda na lyžiach je aktívnym pohybom, ktorý dá zabrať hlavne vaším nohám. Prenášaním váhy z jednej strany na druhu, zmena tempa, rýchlosť a udržanie stability ovplyvňuje najmä svaly dolných končatín. Do celkového pohybu sa zapájajú aj ostatné svaly. Ruky sú pekným príkladom, ktoré do celkového pohybu rovnako zapájate, pokiaľ používate lyžiarske palice. Svalovú silu a výdrž, ktorú buduje lyžovanie môžete neskôr využiť aj v iných športoch. Musíme si tiež uvedomiť, že v tomto športe potrebujete stabilný a pevný stred tela - core, ktoré pomáha synchronizovať celý pohyb.

3. Spáľte prebytočné kalórie na svahu

Vedeli ste, že za hodinu aktívneho lyžovania dokážete spáliť od 400 do 600 kcal? Záleží od toho, či ste žena alebo muž a od ďalších faktorov (napr. fyzická stavba tela, vek, aktuálna kondícia, svalová hmota a pod.). Faktom zostáva, že za rovnaký tréningový čas rýchlejšie spaľujú muži. Rozhoduje predovšetkým genetika, ale aj iné ukazovatele. Je úplne jedno v ktorú hodinu sa vyberiete na svah, so spaľovaním to nemá nič spoločné. Niektorí lyžiari obľubujú tzv. fresh tracky a vstávanie skoro ráno im nerobí problémy. Čerešničkou na torte sú potom fascinujúce výhľady pri východe slnka a úplne prázdne zjazdovky. Ak máte v obľube si pospať, tak potom je ideálny čas na jazdenie medzi 9 až 12 hodinou doobeda alebo poobede, kedy vám obed už dostatočne vytrávil. 

4. Lyžovanie pomáha bojovať so stresom

Lyžovanie pomáha udržať vaše telo a myseľ v pohybe. Je preukázané že pomáha aktívne bojovať so stresom, nakoľko počas lyžovania sa vyplavuje do tela viac adrenalínu, endorfínu a dopamínu. Poďme si o povedať, aké majú funkcie:

  • Adrenalín sa uvoľňuje najmä v náročnom teréne, kedy dochádza k rýchlejšiemu výkonu, tepu a prekrveniu organizmu. Do svalov sa dostáva viac energie, rozširujú sa cievy, priedušky a zrýchľuje sa dýchanie. Telo v takejto stresovej situácií dokáže podať vyšší výkon.
  • Endorfíny sa spájajú s pocitom šťastia, radosti a celkovo dobrej nálady. Uvoľňujú sa ako reakcia na rôzne podnety, napr. aj pri fyzickej záťaži - lyžovanie.
  • Dopamín vám pomáha k navodeniu pocitu potešenia a radosti s dosiahnutého cieľa. Oveľa viac dopamínu sa uvoľňuje aj pri obľúbených koníčkoch, čim je aj lyžovanie. Jeho nízka hladina môže viesť k nízkej motivácií a oslabenému záujmu. 

Ak počas svojho pracovného a súkromného života prežívate stres, riešite rôzne situácie, tak pobyt v prírode s prekrásnymi výhľadmi, scenériou spojenou s aktívnym športom je možno tou ideálnou voľbou pre vás. 

5. Lyžovať môžete v akomkoľvek veku

Je preukázané že lyžovať môžete aj po štyridsiatke či päťdesiatke úplne bez problémov, ba naopak, priam sa to odporúča a to hlavne počas zimných mesiacov. Lyžovanie rozhodne nepatrí medzi športy, ktoré sú nejakým spôsobom vekovo limitované. Samozrejme nesmiete trpieť závažnými ochoreniami srdcovo-cievneho alebo pohybového aparátu (napr. problémy s chrbticou, kolenami a bedrami), ktoré by vás mohli limitovať. Podstatná je tiež chuť pustiť sa do niečoho nového, prekonať svoju komfortnú zónu a hľadať kompromisy. 

6. Objavte sociálne benefity lyžovania

Spoločné trávenie času s priateľmi alebo rodinou na svahu v zimných mesiacoch je vhodný na obnovenie sociálnych kontaktov medzi ľuďmi. Doba covidova, opatrenia, lockdowny a zatvorené strediská rozhodne neprispeli k socializácií, práve naopak. Ľudia sa od seba čoraz vzďaľujú a teraz nastal ten správny čas obnoviť staré kontakty, spoznať nových ľudí alebo len vyraziť s deťmi, manželkou/manželom či starými rodičmi na svah! Veríme, že lyžovanie je ideálnym spôsobom, ako tráviť a venovať spoločný čas ľuďom vo vašom blízkom okolí.

7. Lyžovanie má pozitívny dopad na zdravie

O pozitívnom dopade na fyzické a psychické zdravie sme si hovorili už v niektorých odstavcoch vyššie, poďme si to však zhrnúť do prehľadných odrážok:

  • Lyžovanie preukázateľne pomáha bojovať so stresom vďaka vyplavovaniu adrenalínu a hormónov - endorfínov a dopamínov.
  • Zlepšite funkciu srdcovo-cievneho systému - budete trénovať srdce a cievy.
  • Zlepšite si celkový rozsah pohybu, stabilitu a koordináciu.
  • Vybudujete si dostatočnú svalovú silu a výdrž celého tela.
  • Kondícií rozhodne nedáte zbohom počas zimných mesiacov a na jar tak budete lepšie pripravený.
  • Zlepšite si zdravie a ohybnosť aj vo vyššom veku.
  • Spoznáte nových ľudí a zlepšite si vzťah v rodine, čo sa odrazí na celkovej psychickej pohode.

Páčil sa vám tento článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogové články:

Tím Najšport