Poznáme predpoveď počasia na zimnú lyžiarsku sezónu 2022/23
20.10.2022

Poznáme predpoveď počasia na zimnú lyžiarsku sezónu 2022/23

Zima sa už neúprosne blíži a vy sa neviete dočkať prvej snehovej nádielky. Na horách môžeme tento rok opäť očakávať slušnú nádielku snehu. Horšie na tom budú západné a južné časti Slovenska, kde by mala byť zima miernejšia až podpriemerná, čo je celkom dobrá správa vzhľadom na pretrvávajúcu energetickú krízu a rast cien elektrickej energie a plynu. Poďme sa pozrieť na aktuálnu predpoveď počasia na tohtoročnú zimnú lyžiarsku sezónu a fakty s ktorými momentálne vieme pracovať. Požičanie lyží už viac nemusíte odkladať! Zastavte sa v našej požičovni lyží alebo požičovni skialpov v Najšporte a požičajte si výstroj za pár eur na celú lyžiarsku sezónu.

Prečo bude tohtoročná zima chladnejšia?
Dlhodobé predpovede počasia na zimnú treba brať s rezervou
Počasie počas zimy na Slovensku a v Európe

Prečo bude tohtoročná zima chladnejšia?

Počasie v Európe, ale aj na Slovensku ovplyvní túto jeseň i zimu oceánsky a atmosférický jav zvaný El Niňo (ENSO). Vplyvom El Niňa sa povrchová teplota mora vo východnej rovníkovej časti Tichého oceánu znižuje o 3 až 5 stupňov. V Severnej Amerike tento jav spôsobil na začiatku októbra silné hurikány. El Niňou už tretí rok po sebe to ovplyvňuje počasie v celom Atlantickom oceáne a v Európe, o čom svedčí aj nadpriemerná hurikánová sezóna.

Taktiež treba brať do úvahy aj mohutný výbuch podmorskej sopky Hunga Tonga-Hunga Haapai v Tichom oceáne, ktorá ešte v januári 2022 dodala atmosfére veľké množstvo vody. Tento výbuch bol taký silný, že vymazal z mapy ostrov Hunga Tonga. Počas výbuchu bola uvoľnená veľká energia a vodné častice, ktoré sa rýchlo dostali do atmosféry a prudko sa ochladili. Podľa expertov to ovplyvní počasie aj v nasledujúcich mesiacoch. Čaká nás výraznejšie ochladenie a možnosť snehových zrážok.

Dlhodobé predpovede počasia na zimnú treba brať s rezervou

Najpresnejšie predpovede sú jednoznačne krátkodobé. Z dlhodobého hľadiska môžeme predpovedať počasie len s určitým percentom pravdepodobnosti. Slúžia nám na to rôzne digitálne modely, medzi najznámejší patrí ECMWF. Faktom je, že päť po sebe idúcich zím bolo nadpriemerne teplých. Z dlhodobého hľadiska je však šiesta po sebe idúca teplá zima veľmi nepravdepodobná. Samotný ECMWF však naznačuje, že zima bude počas troch zimných mesiac priemerná a nemáme rátať s výrazným ochladením. V kotlinách aj dolinách bude menej snehu, naopak v horách bude dostatočná snehová nádielka. Takže si môžete jazdu na lyžiach, snowboarde, bežkách či skialpe naplno vychutnať.

Podľa portálu Bloomberg sa Európa vyhne chladnej zime. Na západe a v strednej časti Európy sa podľa modelu Copernicus očakávajú výrazne nadpriemerné teploty a je až 50 % šanca, že prekročia dlhodobé rekordy. Podľa prognostického denníka Commodity Weather Group bude táto zima chladnejšia ako minulý rok, nie však výraznejšie ako 10-ročný priemer teplôt medzi decembrom a februárom. Pozrite sa na to, aké počasie bolo začiatkom tohto roku - Predpoveď počasia na zimnú sezónu 2012/2022.

Počasie počas zimy v Európe a na Slovensku

S príchodom jesene sa očakávajú priemerné teploty so suchým počasím bez výdatnejších zrážok. V novembri by mal nastať menší zlom a prvé výraznejšie ochladenie. Teploty by však mali zostať 1 až 2 °C nad dlhodobým normálom. Najchladnejšie počasie a najväčšie zmeny teplôt počas decembra a januára sa očakávajú v Západnej Európe, konkrétne vo Francúzsku a na juhu Španielska. Chladné počasie by pre El Niňo mali zasiahnuť aj severné a východné časti Európy.

Počasie na Slovensku by koniec koncov mohlo vyzerať podobne, ako minulý rok. Čaká nás menší počet zrážok a nadpriemerná teplota. Budú sa striedať suchšie a teplejšie obdobia s vlnami chladného počasia v podobe početných snehových búrok. Snehovej nádielky vo vyšších nadmorských výškach sa obávať nemusíte, práve naopak.

Treba mať na pamäti, že dlhodobé predpovede sú skôr orientačné a môžu sa od reality často odlišovať. Do celého procesu predpovede vstupuje množstvo premenných, ktoré dokážeme s určitou presnosťou predpovedať len na niekoľko dní.

Ak sa vám článok páčil, prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport