Poradíme vám, ako si rýchlo a jednoducho obuť lyžiarky
08.03.2022

Poradíme vám, ako si rýchlo a jednoducho obuť lyžiarky

Naučte sa niekoľko základných vychytávok a uľahčite si obúvanie lyžiarskych topánok. Je jedno či sa nachádzate na parkovisku pred vaším obľúbeným lyžiarskym strediskom alebo si ich práve skúšate v lyžiarskom obchode. V tomto krátkom článku vám poradíme, ako na to, čo robiť a čomu sa naopak vyvarovať pri obúvaní a vyzúvaní lyžiarok. Navyše sa dozviete aj niekoľko tipov a praktických rád, ktoré vám uľahčia túto, pomerne jednoduchú záležitosť.

Najčastejšie problémy pri obúvaní lyžiarky
Ako si obuť lyžiarky rýchlo a efektívne
Tipy a praktické rady

Najčastejšie problémy pri obúvaní lyžiarky

Pred samotným obutím lyžiarky si je vhodné skontrolovať niekoľko aspektov. Lyžiarske ponožky, ktoré si práve obúvate na lyžovačku musia byť suché, tak isto musí byť suchá, resp. úplne vysušená vnútorná papučka (vložka) lyžiarky. Ak lyžujete niekoľko dní, tak vám odporúčame ju cez noc úplne vysušiť. Použiť môžete tiež niektoré z praktických vysúšačov v našej ponuke. Tieto dve podmienky zabezpečujú, že noha rýchlo a jednoducho vkĺzne do lyžiarky. 

Ďalším základným problémom pri obúvaní môže byť nízka teplota lyžiarok a nevhodné skladovanie. Nikdy si nenechávajte lyžiarky vymrznúť pred lyžovačkou v sklade, garáži, aute alebo nebodaj vonku. Nechajte ich voľne niekoľko hodín pri izbovej teplote, uvidíte, že obúvanie bude oveľa jednoduchšie. Plasty sú potom oveľa pružnejšie a jednoducho sa s nimi manipuluje. Pri veľmi nízkych teplotách totiž z dlhodobého hľadiska môže dochádzať k poškodeniu plastu.

Poslednou možnosťou sú nevhodné ponožky, príliš hrubé ponožky zhoršujú obúvanie lyžiarky, v tomto prípade vám odporúčame uprednostniť skôr strednú hrúbku ponožiek a zakúpiť si skôr výhrevné vložky, pokiaľ máte vysoké nároky na tepelný komfort. Ďalšou alternatívou je používať funkčné lyžiarske ponožky na báze polyesterových vlákien a merino vlnky, ktoré výborne odvádzajú pot a regulujú teplotu nohy.

Najčastejšie problémy pri obúvaní lyžiaroka

Ako si obuť lyžiarky rýchlo a efektívne

V tomto bode si povieme, ako postupovať pri obúvaní za splnenia oboch predchádzajúcich bodov, poďme na to:

  • Uvoľnite všetky pracky (resp. klipsne) lyžiarky a dajte ich mimo zapínanie.
  • Uistite sa že sú všetky klipsne uvoľnené a otočené v správnej polohe.
  • Uvoľnite suchý zips v hornej časti komína lyžiarky.
  • Chyťte pevne lyžiarku za vrchné pútko papučky.
  • Opatrne ťahajte za jazyk sťahovacej vložky smerom nahor a dopredu.
  • Vložka následné otvorí komín lyžiarky a umožní chodidlu ľahko vkĺznuť do škrupiny lyžiarky.
  • Aby ste sa uistili, že je noha a najmä päta v správnej polohe, niekoľkokrát s pätou lyžiarky poklepte po podlahe.
  • Vytiahnutie si ponožku a založte jazyk a komín skeletu lyžiarky do správnej polohy.
  • Následne si začnite zapínať pracky na lyžiarke. Postupujte smerom zospodu nahor, teda od špičky prstov ku komínu.
  • Zapínajte len toľko koľko potrebujete, na dolaďovanie použite mikro-nastavenie, ktoré sa nachádza na pracke lyžiarky. Nastavenie je v tvare závitu keď ho odkrúcate, tak zvyšujete rozsah a naopak sťahovaním späť zmenšujete rozsah.
  • Upozorňujeme vás, že nikdy nesťahujte lyžiarky príliš napevno, najmä ak sú to staršie modely. Mohli by ste strhnúť niť a oprava nie je jednoduchá, nakoľko náhradné diely sa dajú zohnať len veľmi ťažko, ak vôbec!
  • Po obutí lyžiarskej topánky sa uistite, že noha sedí na správnom mieste a že nie je vyvíjaný príliš veľký tlak v niektorých bodoch.
  • Pokiaľ nie, tak môžete bez problémov vyraziť na lyžovačku, pokiaľ vás topánka niekde tlačí, tak čítajte ďalej.

Ako si obuť lyžiarky

Tipy a praktické rady

Pokiaľ máte stále problém s tým že vás lyžiarky tlačia na prstoch, zrejme budete potrebovať väčšiu veľkosť. Najnovšie modely už disponujú tzv. predtvarovanými vložkami so špeciálnou penou, ktorá sa vplyvom teploty a tlaku prispôsobí vášmu chodidlu a odstráni tak nadmerný tlak. Väčšina takýchto vložiek sa dokáže prispôsobiť aj pol centimetra, no odporúčame vám vydržať v lyžiarke aspoň 20 min. Lyžiarky by však mali byť pevne na nohe, mali by byť troška tesnejšie, to niekomu kto pred tým nelyžoval spôsobuje rôzne pocity.

Pokiaľ vás lyžiarka tlačí na bokoch alebo narte, tak pravdepodobne budete potrebovať širší model. Výrobca lyžiarok Atomic vyrába sériu Ultra, Prime a Magna pre úzke, štandardné a široké chodilo. Viac sa o týchto lyžiarkach dočítate v blogovom článku - Atomic Hawx lyžiarky, ktoré dokonale sadnú. Taktiež sa s týmto rozložením stretneme aj u značky Tecnica, ktorá to rozdelila na LV (úzke chodidlo), MV (štandardné chodidlo), HV (široké chodidlo).

Stále vám to nestačí alebo máte problémy s haluxami alebo klenbou chodila? Vyskúšajte naše špeciálne lyžiarske vložky na nízku, strednú alebo vysokú klenbu chodidla, ktoré pomôžu odstrániť nepríjemné pocity tlačenia. Krajným a často nevyhnutným riešením problému môže byť aj bootfitting. Jedná sa o špeciálne tepelné tvarovanie lyžiarky, podľa individuálnych požiadaviek zákazníka. Tvarovanie rozdeľujeme na tvarovanie papučky, skeletu a bodový bootfitting (haluxy a výrastky). Viac sa o tejto problematike dočítate v blogovom článku - ako upraviť lyžiarky priamo na mieru - bootfitting alebo sa môžete rovno objednať na bootfitting u nás na tomto odkaze.

Praktické tipy a rady na záver

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport