Ako upraviť lyžiarky na mieru - Bootfitting
07.10.2020

Ako upraviť lyžiarky na mieru - Bootfitting

Chystáte sa vyraziť na svah s novými lyžiarkami alebo premýšľate nad úpravou starých? Či sa rozhodnete investovať do nových alebo zostávate jazdiť v starších, vždy môžete u nás využiť službu bootfittingu. Tepelné tvarovanie lyžiarok podľa vašich požiadaviek môže ovplyvniť kvalitu, pohodlie a celkový dojem z lyžovačky. O tom ako vybrať lyžiarky resp. lyžiarske topánky sme napísali už nejeden článok.

Vyhnite sa bootfittingu správnym výberom lyžiarok
Základná úprava lyžiarskych topánok
Bootfitting (všetky druhy lyžiarok)
Kedy použiť bootfitting
Výhody 3D tvarovaných vložiek

Vyhnite sa bootfittingu správnym výberom lyžiarok

Poďme sa pozrieť na najčastejšie problémy s ktorými sa môžete stretnúť a na ich pomerne jednoduché riešenie. Vedeli ste koľko minút bežne trvá bootfitting? Verte či nie, dá sa to stihnúť už do 45 minút, pokiaľ sa u nás objednáte vieme to vybaviť na počkanie. V prípade zložitejšieho problému to môže trvať aj 48 hodín, nakoľko týchto procesov je niekoľko a tie najzložitejšie vyžadujú až niekoľko hodín práce

V celom tomto procese zohrávajú najdôležitejšiu úlohu tieto 3 základné faktory - dĺžka chodila, šírka chodidla a flex index lyžiarky. Ako s tým začať? Zmerajte si veľkosť a šírku chodidla. Môžete to spraviť v pohodlí domova alebo sa zastavte u nás a bez problémov vám zmeriame naraz všetky parametre chodidla. Vždy si kupujte lyžiarky presne na nohu. To znamená že nikdy nie väčšie alebo menšie. Ak sa konce prstov len mierne dotýkajú lyžiarky vždy sadnú. Vnútorná papuča dokáže 3 - 5 mm povoliť a prispôsobiť sa vašej nohe. Počas skúšania majte obuté lyžiarske ponožky. Skúšanie by malo byť dlhšie ako 20 minút. Vyhraďte si dostatok času a nevyberajte lyžiarky na poslednú chvíľu. Môžete na to veľmi ľahko doplatiť.

Lyžiarky Tecnica bootfitting

Základná úprava lyžiarskych topánok

Medzi základné úpravy lyžiarskych topánok môžeme zaradiť:

  • Mikro klipsy umožňujú nastavenie (skracovanie a predlžovanie klipsne) umožňuje doladiť napnutie a správny fit. Otáčaním v smere hodinových ručičiek skracujete spony a fit lyžiarky zaťahujete. Otáčaním proti smeru hodinových ručičiek predlžujete pracku a robíte tým fit lyžiarky voľnejšími.
  • Nordica ACP (Adjustable Cuff Profile) umožňuje rozšírenie a prispôsobenie lyžiarky pre širšie lýtka. Stretneme sa s tým najmä u lyžiarskych topánok značky Nordica. Pomocou dvoch skrutiek na zadnej strane dolaďujeme celkové nastavenie.
  • Nordica Thermo Custom Fit tepelne tvarovateľná vnútorná vložka, ktorá zabezpečí väčšie pohodlie a podporu nohy. Vďaka prispôsobiteľnej vložke Thermo-Flex je možné strategický umiestniť tak, aby obopínali kontúry vašich nôh.
  • Nordica InfraRed je úplne nový systém prispôsobenia topánok Tri-Fit® od spoločnosti Nordica umožňuje nahrievanie problémových miest infralampou. V podstate ide o mechanické pretvarovanie škrupiny lyžiarky, aby zodpovedala presným obrysom vašej nohy.

Základná úprava lyžiarskych topánok

Bootfitting (všetky druhy lyžiarok)

Bootfitting je najrozšírenejším a najobľúbenejším spôsobom úpravy lyžiarskych topánok, ktorý zohľadňuje špecifiká každej nohy a umožňuje perfektné prispôsobenie lyžiarskej obuvi na mieru. Bootfitting prispôsobuje lyžiarsku topánku lyžiarom, ktorým nevyhovuje ich štandardný tvar. Ide o problémy s klenbou nohy (vysoká alebo nízka klenba), širším chodidlom, vybočeným palcom alebo rôzne haluxy. Bootfitting umožňuje upraviť takmer všetky druhy lyžiarskych topánok nad flex index 90. Odporúča sa však nepoužívať tepelné tvarovanie lyžiarok na lyžiarsky staršie ako 6 rokov. Podobne aj na lyžiarky, kde bol bootfitting aplikovaný viac ako 3 krát za sebou. Môže dôjsť k poškodeniu plastu vplyvom opotrebenia materiálu.

Bootfittingom je možné upraviť vnútornú vločku (papuču) a skelet lyžiarky. Najčastejšie miesta ktoré sa tvarujú sú v oblasti členky alebo palcového kĺbu. Neodporúča sa napríklad úprava vnútornej dĺžky lyžiarok, nakoľko môže dôjsť za istých okolností k jej poškodeniu. Tak isto sa neodporúča nahrievanie skialpových lyžiarok, ktoré sú technologicky odlyšné. Pri skialpinizme totiž potrebujete ľahké topánky prispôsobené aj na chôdzu. Sú úplne iné, ako na zjazdové lyžovanie. Konštrukčne aj materiálne.

  • Atomic Memory Fit je technológia od Atomicu, ktorý sa okrem tvarovania skeletu zameriava aj na prispôsobenie vnútornej vložky lyžiarky. Doba tvarovania je približne 12 minút.
  • Dalbello My Fit je proces tvarovania vnútra lyžiarky aj skeletu. Trvá prilbižne 20 minút v špeciálnej tepelnej rúre.
  • Salomon Custom Shell 360° je technológia tvarovania celej topánky od Salomonu, bez vnútornej vložky trvá 20 minút. Pracuje sa s patentovaným materiálom Kaprolene, používanom na výrobu protetických pomôcok. Vnútro sa tvaruje samostatne technológiou Custom Fit 3D – vložka je predtvarovaná a pri lyžovaní sa automaticky prispôsobí nohe.
  • Fischer Vacuum Fit tvaruje celý skelet bez vnútra za použitia kompresného vaku, stlačeného vzduchu, ktorý vnútri topánky vytvára tlak a tvaruje lyžiarku. Používa sa patentovaný Vacu-plast.
  • Technológia Tecnica C.A.S pracuje iba s vnútornou vložkou, ktorá sa po zahriatí v špeciálnej rúre prispôsobí nohe, aj skeletu. Unikátna technológia na princípe „von aj dnu“. Nemusí sa ochladzovať.
  • Head Form Fit pracuje na podobnom princípe. Je založená aj technológia Head. Zahrieva sa skelet s vnútornou vložkou, ktorá sa prispôsobuje nielen nohe, ale aj skeletu, kde vyplňuje prebytočný priestor. Takisto sa nemusí ochladzovať.

Bootfitting úprava lyžiarok na mieru

Kedy použiť bootfitting

Nevhodná obuv je často príčinou deformácie chodidiel a následnej chronickej bolesti. Bootfitting ocenia najmä ľudia s nasledujúcimi zdravotnými problémami s chodidlami:

  • Bolesť na vnútornej strane nohy je spôsobená metatarzálnym kĺbom a naviculárnou kosťou. Riešením je stabilizácia nožnej klenby, výroba ortopedickej vložky. Úprava lyžiarskej topánky v oblasti metatarzálneho kĺbu a v oblasti navikulárnej kosti.
  • Bolesť na vonkajšej strane nohy je spôsobená 5 metatarzálnym kĺbom. Riešením je stabilizácia nožnej klenby, výroba ortopedickej vložky. Úprava lyžiarskej topánky, lokalizovanie skeletu na vonkajšej strane topánky a v oblasti metatarzálneho kĺbu.
  • Riešením na bolesť v oblasti vnútorného a vonkajšieho členka je stabilizácia nožnej klenby, výroba ortopedickej vložky. Úprava lyžiarskej topánky, lokalizovanie skeletu na vonkajšej aj vnútornej strane členka a v oblasti vonkajšieho a vnútorného členka.
  • Široké chodidlo spôsobuje bolesť na vnútornej aj vonkajšej strane chodidla. Riešením je stabilizácia nožnej klenby, výroba ortopedickej vložky. Úprava lyžiarskej topánky v oblasti prednej časti chodidla. Rozšírenie skeletu z vnútornej aj vonkajšej strany.
  • Široká noha stiahnutá v prednej časti chodidla spôsobuje mnohé problémy - lyžiarka je priveľmi tesná, alebo krátka a spôsobuje bolesť na koncoch prstoch. Riešením je tvarovanie skeletu lyžiarky v oblasti prednej časti a prstov.
  • Široká noha stiahnutá v prednej časti prstov spôsobuje mnohé problémy - široká noha stiahnutá vnútri lyžiarky spôsobuje bolesť z vnútornej aj vonkajšej strany v oblasti metatarzálnych hláv. Riešením je stabilizácia nožnej klenby, výroba ortopedickej vložky. Úprava lyžiarskej topánky, lokalizované tvarovanie v oblasti metatarzálnych hláv. Rozšírenie skeletu z vnútornej, aj vonkajšej strany.
  • Široká noha stiahnutá vo vnútornej  prednej časti skeletu.Lyžiarka je priveľmi tesná, alebo krátka a spôsobuje bolesť na koncoch prstoch. Tvarovaním sa predlžuje vnútro skeletu. Stabilizácia nožnej klenby, výroba ortopedickej vložky. Úprava lyžiarskej topánky v prednej časti. Rozšírenie a predĺženie skeletu v oblasti prstov.
  • Okrem vnútorných vložiek lyžiarskych topánok sa boot fittingom tepelne upravujú a používajú aj anatomicky tvarované 3D ortopedické vložky.

Bootfitting na mieru

Výhody 3D tvarovaných vložiek

  • Znižujú riziko úrazu v oblasti chodidla, členkov a kolena.
  • Zlepšujú postoj, chôdzu, beh, odľahčujú dopad aj odraz.
  • Chráni klenbu, šľachy, kĺby, chrbticu a znižuje zaťažovanie Achillovej päty.
  • Znižuje bolesti členkov, kolien, panvy, ramien, bedrovej a krčnej chrbtice.
  • Zvýšenou pružnosťou tlmí otrasy.
  • Zvyšuje stabilitu pri športových aktivitách.
  • Zvyšuje silu odrazu.
  • Zvyšuje rovnováhu a kontrolu pohybu.
  • Zvyšuje dynamiku pohybu.
  • Zvyšuje výkon.
  • Noha je ideálne vedená v ose.

Ortopedické 3D vložky

Lyžovanie má byť nielen o radosti z pohybu, alej o komforte na svahu. Niekoľko hodinové jazdenie na zjazdovkách, ale aj postávanie v bufetoch či vysedávanie na lanovkách si vie každý lyžiar spríjemniť kvalitnými lyžiarkami, ktorých vlastnosti je možné ešte zdokonaliť tepelným spracovaní - bootfittingom. Je to luxus, ktorý si môže dovoliť každý lyžiar. Ocenia ho všetci, nielen tí, čo majú zdravotné problémy s chodidlami. Veď lyžovanie má byť radosť a pohoda. Ak vás článok zaujal určite si prečítajte aj ďalší článok o tom ako vybrať tie správne lyžiarky.

Tím Najšport