Ako správne čítať lavínovú predpoveď
21.02.2023

Ako správne čítať lavínovú predpoveď

Predpoveď vzniku lavín je kľúčovým faktorom k pochopeniu potenciálnych nebezpečenstiev, ktoré vznikajú počas pohybu osôb v lavínovej oblasti. Rovnako, ako pripravujete svoju výstroj na skialpinizmus alebo splitboarding, tak musíte myslieť aj na základne plánovanie vášho výletu a na počasie. Kde, ako, kedy, s kým, v akom čase a predovšetkým počasí sa budete v horách pohybovať.

Lavínová predpoveď vám poskytne množstvo cenných informácií, no nezabúdajte, že je to len východiskový bod vašej prípravy. Vždy však záleží na vašom rozhodnutí, kam sa vydáte a akú mieru rizika ste ochotný podstúpiť. V tomto článku vám vysvetlíme, čo je lavínová predpoveď, kde ju môžete nájsť, ako ju správne čítať a aké informácie v nej nájdete. Potrebujete poradiť s výberom vhodnej lavínovej výbavy? Zastavte sa v našej predajni Najšport alebo si špičkovú lavínovú výstroj vyberte na našom e-shope.

Čo je to lavínová predpoveď?
Kde nájdete takúto predpoveď?
5 dielna stupnica lavínového nebezpečenstva
Ako podrobnejšie čítať lavínovú mapu

Čo je to lavínová predpoveď?

Lavínová predpoveď informuje o lavínovom nebezpečenstve a aktuálnych podmienkach snehovej pokrývky pre danú horskú oblasť, počas určitého časového obdobia. Predpovede na pravidelnej báze vydáva Horská záchranná služba - Stredisko lavínovej prevencie vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách, ako aj vo Veľkej a Malej Fatre. Poďme si priblížiť pár faktov, ktoré by ste mali vedieť:

  • Od roku 1994 sa používa medzinárodná 5 dielna stupnica lavínového nebezpečenstva, ktorá bola schválená už v roku 1993.
  • Predpovede sa vzťahujú na lavínový terén a svahy strmšie, ako 35 stupňov.
  • Predpoveď poskytuje podrobný opis lavínového nebezpečenstva pre konkrétne svahy a ich orientáciu vzhľadom na nadmorskú výšku a svetové strany.
  • Pripravujú sa pravidelne na dennej báze a obsahujú výstrahy pred lavínami, sledovanie najbližších 24 a 48 hodín.

Lavínová predpoveď v praxi

Kde nájdete takúto predpoveď?

Ak potrebujete nájsť lavínovú predpoveď pre vami vybraný región alebo horskú oblasť navštívte webovú stránku Horskej záchrannej služby. Informácie sú pravidelne aktualizované počas celej zimnej sezóny v časoch od 8:30 ráno. Veľmi podrobné informácie nájdete aj na stránke webového portálu Lavíny.sk. V súčasnej dobe však môžete použiť praktické aplikácie, ktoré si môžete rýchlo nainštalovať do svojich smartfónov. Jednou z nich je aj aplikácia HZS. Stiahnuť si ju môžete na tomto odkaze.

Informačné portály o lavínach v okolitých štátoch:

5 dielna stupnica lavínového nebezpečenstva

Umožňuje definovať mieru lavínového nebezpečenstva pre konkrétnu lokalitu alebo horskú oblasť označenú farebne na mape. K dispozícií je päťstupňový systém hodnotenia nebezpečnosti podľa farebnej škály a popisu (malé, mierne, zvýšené, veľké a veľmi veľké riziko):

  • Malé riziko - Snehová pokrývka je všeobecne dobre spevnená a stabilná. Uvoľnenie lavín je vo všeobecnosti možné len pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých plochách vo veľmi strmom, extrémnom teréne. Možné je len uvoľnenie spontánnych splazov a malých lavín.
  • Mierne riziko - Snehová pokrývka je na ojedinelých strmých svahoch* len mierne spevnená, ináč je všeobecne dobre spevnená. Uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení**, obzvlášť' na strmých svahoch* uvedených v lavínovej informácii. Veľké spontánne lavíny sa nepredpokladajú.
  • Zvýšené riziko - Snehová pokrývka je na mnohých strmých svahoch* len mierne až slabo spevnená. Uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažením**, obzvlášť' na strmých svahoch* uvedených v lavínovej informácii. V niektorých prípadoch sú možné stredné lavíny, výnimočne veľké spontánne lavíny.
  • Veľké riziko - Snehová pokrývka je na väčšine strmých svahov slabo spevnená. Uvoľnenie lavín je pravdepodobné na mnohých strmých svahoch už pri malom dodatočnom zaťažení**. V niektorých prípadoch sa predpokladá mnoho stredných lavín a často aj veľkých spontánnych lavín.
  • Veľmi veľké riziko - Snehová pokrývka je všeobecne slabo spevnená a rozsiahlo nestabilná. Predpokladá sa mnoho veľkých, v niektorých prípadoch aj veľmi veľkých, spontánnych lavín, dokonca aj v miernom teréne.

Stupnica lavínového nebezpečenstva

Vysvetlivky:

* Ohrozené lavínové lokality sú detailne popísané v lavínovej informácii (nadmorská výška, orientácia svahu, typ terénu):

  • mierne strmý terén: svahy plytšie ako 30 stupňov,
  • strmý svah: svahy strmšie ako 30 stupňov,
  • veľmi strmý, extrémny terén: nepriaznivý sklon (viac ako 40 stupňov), profil terénu, blízkosť hrebeňa, hladkosť podkladových vrstiev .

** Dodatočné zaťaženie:

  • malé zaťaženie: osamelý lyžiar alebo snowboardista, jazdiaci ľahko, nepadajúci, osoba so snežnicami, skupina s dobrými rozostupmi (minimálne 10 m) stále dodržiavajúci odstup,
  • veľké zaťaženie: dvaja alebo viacerí lyžiari alebo snowboardisti a pod., bez rozostupov (alebo bez intervalov), snežné stroje, nálože, osamelý turista alebo horolezec.

Ako podrobnejšie čítať lavínovú mapu

Tak, ako ste sa mohli dočítať vyššie, tak nie vždy stačí čítať iba základnú mapu, ktorá je zložená z 5 dielnej medzinárodnej stupnice hodnotenia lavín. Je nutné sa pozrieť na to podrobnejšie a taktiež odovzdať informácie o kvalite, stabilite snehu a prípadnému spusteniu lavíny HZS. Čítanie doplňujúcich informácií o lavínovom teréne sa vyplatí aj z toho dôvodu že sa dozviete komplexnejšie informácie napr. ktoré svahy sú nestabilné, od akej nadmorskej výšky, ich orientácia vzhľadom na svetové strany (server, juh, východ, západ).

Lavínová situácia na mape

Lavínová situácia - Detailné informácie o pohorí

Vedeli ste, že lavínový stupeň sa môže v priebehu dňa meniť? Iný môže byť dopoludnia a iný zasa popoludní. Tiež sa dozviete informáciu o nadmorskej výške a orientácií vzhľadom na svetové strany (S, J, V, Z). Čiernou farbou sú označené nebezpečné svahy, naopak bielou farbou sú označené svahy s nižším stupňom lavínového nebezpečenstva. Taktiež môžete pod obrázkom nájsť podrobný popis lavínového nebezpečenstva, predpokladaný stupeň na nasledujúci deň, popis počasia, snehovej pokrývky, ako aj umiestnenie nestabilných slohových útvarov.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport