Objavte nový Trek E-Caliber
11.10.2021

Objavte nový Trek E-Caliber

Hľadáte ľahký, rýchli a obratný a navyše horský XC-čkový bicykel? Čo tak poobzerať sa po novom e-biku od Treku, ktorý sa dá používať ako klasický bicykel a zároveň aj, ako horský elektrobicykel. Tento stroj vás prekvapí svojím výkonom na akejkoľvek trati - zvládne naozaj všetko! Poďme sa bližšie pozrieť na jeho technické parametre, funkcie, výkon a zloženie.

Najľahší celoodpružený elektrobicykel na trhu
5 vecí, ktoré si na E-Calibri okamžite zamilujete
Čo na to hovorí celá rodina E-Caliber

Najľahší celoodpružený elektrobicykel na trhu

Nový E-Caliber je aktuálne považovaný za najľahší elektrobicykel. Jeho najvyššia verzia Trek E-Caliber 9.9 XX1 AXS váži v elektrickej verzii iba 16,35 kg (vo verzii rámu M), čo je absolútna topka v porovnaní s inými konkurenčnými modelmi pre rok 2021/2022.

Tento stroj je navyše osadený ľahkým OCLV Karbónovým rámom so zadným zdvihom tlmiča 60 mm a predným zdvihom vidlice 120 mm. O pohon sa stará výkonný, ale za to nenápadný motor Fauza Evation, ktorý môžete v prípade potreby demontovať. To s neho robí ideálne XC e-bike na vaše cyklopotulky. Bez motora a batérie sa dá nový E-Caliber používať rovnako, ako jeho neelektrický brat. Ušetriť tak môžete až 7 kg na váhe a to je už naozaj veľa. Pozrite si tiež článok - 5 top bicyklov tohtoročnej cyklistickej sezóny, kde nájdete info aj o neelektrickej verzií rodiny Trek Supercaliber.

Čo sa týka Treku, tak ten sa donedávna zameriaval hlavne na trailové elektrobicykle a enduro jazdcov. V súčasnosti poskytuje nový E-Caliber vyžitie aj pre corss country a XC jazdcov, ktorí si určite prídu na svoje. Rýchlosť, obratnosť a nízka váha elektrobicykla vám dovolí jazdiť za hranice svojich schopností. Ak ste jazdec, ktorý hľadá presne toto a máte dostatočný budget, tak o inej alternatíve radšej ani nepremýšľajte. Najhoršou správou sú aktuálne čakacie doby na bicykle a e-biky, ktoré siahajú až na 250 dňové oneskorenie dodávok. Tie sa dajú často u predajcov predobjednať a tak viete, že bicykel už budete mať rezervovaný. Viac sa o tejto problematike dočítate v článku - Bude dostatok bicyklov v roku 2021?

Najľahší celoodpružený elektrobicykel Trek E-Caliber

6 vecí, ktoré si na E-Calibri okamžite zamilujete

  • Rám OCLV je celý vyrobený z jedného kusu. Uhlíkové vlákna sú spájane najmodernejšou technológiou, ktorú Trek vyvíjal dlhé roky. Rám má výborne vlastnosti - tuhosť, pružnosť a extrémne nízku váhu.
  • IsoStrut bol vyvinutý priamo s Fox-om. Táto technológia predstavuje špeciálny systém tlmenia nárazov, ktorý bol transformovaný a zabudovaný priamo do rámu. Tlmič má rozsah 60 m a ponúka naozaj výborne vlastnosti - výkon, rýchlosť tlmenia a obratnosť podobnú HT verziám.
  • Karbónové kolesá od Bontrageru nie sú žiadnou novinkou, navyše máte na ne doživotnej záruku. Trek však zašiel ešte ďalej a vyvinule špeciálne kolesá Bontrager Kovee XXX, ktoré sú vyrobené z toho najkvalitnejšieho karbónu, disponujú extrémnou tuhosťou a odolnosťou. 
  • Vyberateľná batéria a motor sa postarajú o rýchlu zmenu z e-biku na klasický bicykel. Postačí iba vybrať batériu zo spodnej plastovej trubky, pričom tá tam stále zostáva a elektromotor jedným ťahom.
  • Minimalistické ovládanie elektromotora Fauza Evation je na riadidlách a plynulo zapadá do dizajnu bicykla, bez akýchkoľvek rušívích častí. Ovládanie je úplne jednoduché a intuitívne.
  • Inteligentná prehadzovačka v podobne SRAM XX1 Eagle AXS vás prekvapí svojim nadčasovým dizajnom a automatickým inteligentným prehadzovaním. Je bez zbytočných káblov, srdcom celého radenia, pretože komunikácia medzi riadiacou jednotkou a prehadzovačkou prechádza vzduchom. Na jedno nabitie vydrží až 20 hodín, takže sa nemusíte obávať žeby vás nechala počas jazdy v štichu.

Zamilujte si nový Trek E-Caliber

Čo na to hovorí celá rodina E-Caliber

Cenovo sa Trek E-Caliber pohybuje od 6799 € (model 9.6) do 12 999 € (model 9.9 XX1 AXS). Nájdete ho v rôznych farbách a komponentových osadeniach. Od týchto základných parametrov sa odvíja aj konečná cena jednotlivých modelov. 

Všetky sú však osadené kvalitným elektromotorom Fauza Evation prvej generácia, ktorý je poháňaný 250 Wh batériou. Systém disponuje troma režimami podpory jazdy a podpory šliapania až do 20 km/hod a to:

  • Ekonomický režim - podpora jazdy o výkone 100 W
  • Stredný režim - podpora jazdy o výkone 210 W
  • Najvyšší režim - podpora jazdy o výkone 250 W

Fauza spúšťa aplikáciu, ktorá poskytuje jazdcom úplnú voľnosť pri prispôsobovaní výkonovej krivky na všetky úrovniach asistencie.

Ak hľadáte vlastné prispôsobenie bicykla podľa vašich požiadaviek, odporúčame vám siahnuť ešte vyššie. Trek spustil prednedávnom inovatívny projekt, ktorý nesie názov Trek Project One, a môžete si ho navrhnúť aj u nás v Najšporte. Radi vám pomôžeme, pretože ide o prispôsobenie bicyklu alebo e-biku podľa individuálnych požiadaviek zákazníka. K tejto téme sme si pre vás pripravili podrobnejší článok - Počuli ste už o Trek Project One?

Páčil sa vám článok, prečítajte si ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport