Pozrite si 5 top bicyklov cyklistickej sezóny 2021
17.06.2021

Pozrite si 5 top bicyklov cyklistickej sezóny 2021

Objavte tie najlepšie a najžiadanejšie bicykle cyklistickej sezóny 2021 z nášho uhlu pohľadu. Vybrali sme pre vás 5 bicyklov, ktoré sú podľa nás najlepšou variantov pre vás. Samozrejme, sme si vedomí faktu, že tohtoročná cyklistická sezóna je o modely a značky o niečo chudobnejšia. Jednotlivé modely sa rýchlo predávajú a v určitých veľkostiach sú často pre túto sezónu už nedostupné. Táto situácia by mala trvať ešte nasledujúci rok, no veríme že sa zmení k lepšiemu.

Pre viac informácií ohľadom problematiky naskladnenia a skladových zásob sme si pre vás pripravili samostatný článok - Bude dostatok bicyklov v roku 2021, v ktorom to rozoberáme do detailov. Naším cieľom je pomôcť každému jazdcovi nájsť si najlepší a najvhodnejší bicykel, bez ohľadu na potreby, štýl jazdy, rozpočet alebo úroveň cyklistických skúsenosti.

1. Kross Earth
2. Trek Supercaliber
3. Trek Emonda
4. Trek X-Caliber
5. Capriolo Oxygen

1. Kross Earth

Celoodpružený bicykel Kross Earth je u nás tohtoročnou novinkou. Kúpiť si ho môžete už od modelu Earth 1.0 v základnej výbave po 4.0 v špičkovej výbave pre profi jazdcov. My sa však bližšie pozrieme na Kross Earth 3.0, ktorý je prirodzeným nasledovníkom XC modelov full suspension bicyklov. Na jeho navrhovaní sa podieľali skúsení jazdci svetového pohára XC. 

Najnovšia verzia 2021 je vybavená výkonnejšími komponentami, ako jeho minuloročná verzia. O dokonalý zážitok sa postarajú špičkové technológie pohonu Shimano XT, ktorý je jedným z najobľúbenejších. Verzia využíva pokročilé technológie XTR, vďaka čomu si môžete užiť ešte väčší komfort a pohodlie pri radení a brzdení. O odpruženie sa postará vzduchová vidlica Rock Shox Reba RL a tlmič Rock Shox Deluxe Ultimate. O dokonalú priľnavosť sa starajú plášte Schwalbe Racing Ralph a Ray. Využíva pokrokovú technológiu Alu Superlite a D84 Carbon vďaka čomu je rám pevný a odolný tam kde treba, s maximálnym dôrazom na tuhosť a ľahkosť. Tento bicykel si môžete zakúpiť už od 3000 € (priemerná cena za rok 2021).

Celoodpružený bicykel Kross Earth

2. Trek Supercaliber

Trek Supercaliber nie je úplne hardtail ani čisto full suspension. Ide skôr o pretekársky alebo maratón XC celoodpružený bicykel. Jedna sa azda o najrevolučnejší pretekársky model v najvyššej rade, ktorý disponuje množstvom prepracovaných technológií a vychytávok, ktoré si zamiluje každý jazdec. Supercaliber posúva level rýchlostných celoodpružených horských XC-čiek na úplne iný stupeň a ďaleko presahuje svojich konkurentov.

Supercaliber priamo spolupracuje na vývoji s Fox-om, vďaka čomu bola vyvinutá technológia IsoStrut Fox Factory. Špeciálne prepracovaný systém tlmenia absorbuje nárazy na zadnú konštrukciu pre ešte lepší výkon, rýchlosť a obratnosť. Celoodpružený bicykel je osadený extrémne ľahkým celokarbónovým rámom OCLV so zdvihom 100 mm. Osadené sú kolesá Bontrager Kovee XXX 30 s nábojom DT Swiss. O kompletný pohon (prehadzovačka a radenie) sa stará najvyššia rada Sram XX1 Eagle 1x12. Všetky komponenty, vrátane sedlovky a riadidiel, sú karbónové pri najvyššom modely Trek Supercaliber 9.9 Okrem toho Trek ponúka niekoľko nižších modelov 9.8 alebo 9.7. Tento bicykel si môžete zakúpiť už od 9500 € (priemerná cena za rok 2021).

XC bicykel Trek Supercaliber

3. Trek Emonda

Od Treku tu máme pre vás pripravenú ďalšiu perličku na torte v podobe univerzálneho závodného modelu Trek Émonda. Tento cestný bicykel je sám o sebe vhodný pre vrchárov, závodné disciplíny a univerzálne použitie vďaka perfektným aerodynamickým vlastnostiam. Na univerzálnosti tohto modelu prispievajú aj špičkové hydraulické brzdy a priľnavé plášte. 

Podrobnejšie sme si v tomto článku posvietili na azda najospevovanejší model Émonda SLR 7, ktorý je absolútnou vrchárskou špičkou. O dokonalú ľahkosť a aerodynamiku sa postará rám OCLV Carbon Ultralight 800 a vidlica Émonda SLR full carbon. Pre profesionálnych aj rekreačných jazdcov je tento bicykel ideálnym variantom, pretože zachováva nízku hmotnosť, univerzálnosť, funkčnosť v jednom. Až 7 z 10 profesionálnych jazdcov si na závodných pretekoch z výberu Émonda, Madone alebo Domane vyberú práve Émondu. Ďalšou výhodou, ak porovnávame Emondy od roku 2018 po súčasný model 2021, je výrazná časová úspora až o niekoľko sekúnd. Tento bicykel si môžete zakúpiť už od 7000 € (priemerná cena za rok 2021).

Cestný bicykel Trek Émonda

4. Trek X-Caliber

Hardtailový X-Caliber od značky Trek má závodenie jednoducho v krvi. Geometria vám umožní jazdiť rôznorodé XC trate a poradí si s každou prekážkou. Bicykel je cenovo dostupný a osadený kvalitnými komponentami. Nájdete ho v modelových radách X-Caliber 7, 8 a 9. My sme si posvietili na najvyššiu radu 9, ktorú dostanete kúpiť už od 1350 € (priemerná cena za rok 2021). 

Model Trek X-Caliber 9 je vybavený dielmi pre závodenie. O pohodlné tlmenie nerovností sa postará predná odpružená vzduchová vidlica Rock Shox Judy Silver s uzamykaním priamo z riadidiel a zdvihom 100 mm. O pohon sa zasa postará kvalitná sada Shimano XT (prehadzovačka) a SLX (kazeta s pohonom 1 x 12). Široký rozsah prevodov je ideálny pre rýchlych jazdcov, ktorý obľubujú singletracky a na závodoch sú ako doma. O pevnosť a ľahkosť sa postará hliníkový rám Alpha Gold a príprava na bezdušové plášte Boost 141.

Hardtailový bicykel Trek X-Caliber

5. Capriolo Oxygen

Posledným bicyklom ktorý je cenovo a konštrukčne najdostupnejší je Capriolo Oxygen. Cena tohto bicykla sa pohybuje od 300 € (priemerná cena za rok 2021). Tento hardtail poskytuje výborný pomer ceny a kvality, radí sa medzi najpredávanejšie bicykle v kategórií MTB HT. Rám je síce oceľový, čo poslednú dobu nie je zvykom vidieť, no je odľahčený HITEN Steel Frame so základnou prednou odpruženou vidlicou. Bicykel je vhodný do rôznorodého, horského terénu. Poskytuje všetko čo potrebuje a využije príležitostný cyklista. Má 21 prevodov, 29” kolesá, kotúčové brzdy, pružinovú prednú odpruženú vidlicu 100 mm a ešte celkom priateľnú hmotnosť cca 18,5 kg (veľkosť M).

Hardtailový bicykel Capriolo Oxigen

Ak sa vám článok o 5 top bicykloch cyklistickej sezóny 2021 páči, tak si prečítajte aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport