Vysoký výkon a kvalita, spoznajte nový Trek Procaliber
02.06.2021

Vysoký výkon a kvalita, spoznajte nový Trek Procaliber

Ako to už býva pri Treku pravidlom, každý jeden bicykel je jedinečný a skonštruovaný s vysokou presnosťou. Kvalita, dizajn, funkčnosť, hravosť v teréne a primeraná cena - aj tak by sa dal nazvať nový Procaliber, ktorý je v súčasnosti vlajkovou loďou značky Trek. V tomto článku sa detailnejšie pozrieme na azda najžiadanejší model Procaliber 9.7, ktorý si porovnáme s ostatnými v tejto kategórií. Pozrieme sa tiež na rám, vidlicu, komponenty, cyklo príslušenstvo, veľkosti, materiál, zaradenie a najnovšie technologické vychytávky - poďme na to!

Rám Procalibra
Najnovšie technológie
Kolesá
Odpružená vidlica
Prehadzovačka a radenie
Brzdy a ostatné vychytávky
Akú veľkosť si vybrať

Rám Procalibra

Nový Procaliber je jedným z najlepších MTB hardtailových bicyklov značky Trek. Pre model 9.7 bol použitý karbónový rám OCLV, ktorý nájdete aj v najvyššej celoodpruženej XC verzií bicykla Supercaliber. Tento superľahký, no zato veľmi odolný a pevný rám vás prekvapí svojou výbornou geometriou a špičkovou technológiou IsoSpeed. Dolná rámová trubka Straight Shot sa postará o extra tuhosť a citlivejšie ovládanie bez navýšenia na hmotnosti bicykla.

Rám Trek Procaliber

Najnovšie technológie

Knock Block

Je už niekoľko rokov prezentová technológia, ktorá prešla mnohými zmenami a vylepšeniami. Trek s ňou prišiel ako vôbec prvý na trhu s bicyklami. Jedná sa o špeciálnu ochranu rámu, ktorá je umiestnená v hlavovom zložení bicykla. Zabraňuje pretočeniu riadidiel, aby korunky vidlice nenarážali do rámu. Tým zostane bicykel oveľa viac chránený a vy si môžete vychutnať ničím nerušenú jazdu.

Knock Block - Trek technológie

Iso Speed

Technológia Iso Speed pozostáva zo špeciálneho tlmiaceho systému, ktorý je vložený do rámu v oblasti sedlovej a rámovej trubky. Tento tlmiaci prvok pohlcuje vibrácie a nerovnosti povrchu, takže v porovnaní s bežnými hardtailovými bicyklami je už na prvý pohľad jazda omnoho hladšia a pohodlnejšia.

Iso Speed - Trek technológie

Kolesá

Prekvapia aj superľahké 29 palcové karbónové kolesá Bontrager Kovee Elite 23, čo je v tejto cenovej kategórií pri porovnaní iných bicykloch úplná vychytávka. Tieto kolesá vám umožnia svižne stúpať do kopcov a poriadny rozbeh na dlhých rovinách.

Odpružená vidlica

O veľmi kvalitné predné odpruženie sa postará ľahšia verzia vidlice Rock Shox Reba RL, ktorá disponuje odpružením Solo Air. Tu sa jedná už o kvalitnú triedu vidlice, ktorá v sebe kombinuje vzduchové pruženie a olej. Vidlica disponuje Motion Controlom, ktorý sa zamyká priamo z riadidiel jazdca, takže poskytuje absolútnu kontrolu nad terénom.

Prehadovačka a radenie

O predhadzovanie sa postará kvalitná sada Sram X Eagle so širokým rozsahom prevodov. Má mimoriadne ľahký prevod vhodný pre prudké stúpania, pre maximálne šetrenie vašej energie. To všetko môžete pri tomto závodnom kúsku využiť na maximum. O presné radenie sa postará Sram GX Eagle pre 12 rýchlostné kazety.

Nový Trek Procaliber

Brzdy a ostatné vychytávky

Osadené sú kvalitné hydraolické brzdy Shimano MT500 s páčkou MT501, ktoré vás prekvapia svojím výborným brzdným účinkom v náročnom teréne, predovšetkým v blatistom a prašnom teréne. Váha tohto bicykla je len 10,46 kg, podotýkam pri veľkosti M, čiže pri ostatných veľkostiach nahor alebo nadol treba rátať s pár gramami navyše.

Akú veľkosť si vybrať

Tak ako aj pri Supercalibri aj inde platí, že veľkosť si vyberáte podľa vašej výšky postavy a dĺžky nôh od rozkroku po päty:

  • Veľkosť S - výška 153 - 166,5 cm (dĺžka nôh 72 - 79 cm)
  • Veľkosť M - výška 161 - 172 cm (dĺžka nôh 76 - 81 cm)
  • Veľkosť M/L - výška 165,5 - 179 cm (dĺžka nôh 77 - 84 cm)
  • Veľkosť L - výška 177 - 188 cm (dĺžka nôh 83 - 88 cm)
  • Veľkosť XL - výška 186 - 196 cm (dĺžka nôh 87 - 92 cm)
  • Veľkosť 2XL - výška 195 - 203 cm (dĺžka nôh 92 - 95 cm)

Veľkosť bicykle Trek Procaliber

Nový Trek Procaliber je v skratke úžasný závodný bicykel vhodný pre všetkých jazdcov, ktorí závodenie berú naozaj vážne. Má veľmi nízku váhu, dobré aerodynamické vlastnosti, je rýchly, svižný, hodí sa na všetky trailové preteky a MTB maratóny. Ak však plánujete full suspension (celoodpuženú) verziu, rozhodne siahnite po jeho mladšom bratovi Trek Supercaliber. Tento model si zachováva celoodpružené vlastnosti trailových modelov a svižnú geometriu Procalibera.

Prečítajte si aj podobné články z nášho blogu:

Tím Najšport