Bude dostatok bicyklov v roku 2021?
03.03.2021

Bude dostatok bicyklov v roku 2021?

Ak premýšľate nad kúpou nového bicykla alebo elektrobicykla, rozhodne by ste sa mali poponáhľať. V tomto roku totiž hrozí nedostatok bicyklov, ako aj zvýšenie cien. Pandémia nového koronavírusu spôsobila enormný záujem o bicykle a výrobcovia nestíhajú vyrábať. Situácia by sa mala stabilizovať najskôr o dva roky, no všetko je zatiaľ v nedohľadne.

Prečo je nedostatok bicyklov
Ako na to reáguju výrobcovia dvojkolesových tátošov
Záujem o bicykle sa takmer strojnásobil

Prečo je nedostatok bicyklov

Pandémia nového koronavírusu spôsobila obrovský záujem o bicykle či elektrobicykle a to nielen na Slovensku, ale aj vo svete. Podobne sú vypredané cykloobchody aj v Európe a naskladňovanie nových modelov pre sezónu 2021 malo nastať už okolo Vianoc. Už teraz je jasné, že výrobcovia ako Trek, Ghost, Mondraker, Giant čí Dema sa s výrobou a doručovaním oneskoria.

Prečo je nedostatok bicyklov

Ako na to reagujú výrobcovia dvojkolesových tátošov

Okrem nedostatku bicyklov trpia výrobcovia aj oneskoreným dodaním cyklistických komponentov a príslušenstva. V praxi to teda znamená, že rámy bicyklov a elektrobicyklov sú teoreticky vyrobené v požadovanom množstve, no všetko to stojí na dodaní špecializovaných komponentov z Taiwanu a Číny. Medzi najznámejších výrobcov takýchto komponentov môžeme zaradiť napríklad značku Shimano alebo Sram.

Aj náš hlavný ťahúň, značka Trek, hlási problémy s dodaním niektorých modelov bicyklov kvôli oneskoreniu dodávok. Koronavírus, lockdowny a následné omeškanie výroby spôsobilo enormný nedostatok prehadzovačiek, reťazí, osiek, kľúk, bŕzd či kolies, bez ktorých sa žiadny bicykel nezaobíde. Výrobcovia prakticky nemajú z čoho skladať nové modely.

Dodanie nových modelov 2021 sa presúva na neskoršie dátumy, ako je koniec apríla alebo júna 2021, kedy je štatisticky najväčší záujem o kúpu nového bicykla. Niektoré modely už sú k dispozícii aj v našej predajni a na sklade, no problém bude s ich opätovným doskladnením. Tým pádom sa môže stať, že niektoré bicykle a modely už koncom mája jednoducho nebudú dostupné a svoj vysnívaný model už nekúpite. Preto sa treba s kúpou poponáhľať.

Výrobcovia reagujú na narastajúci dopyt po bicykloch a znížené dodávky komponentov tak, že postupne zvyšujú ceny bicyklov. To znamená, že v priemere by mali ceny rásť od 5 do 10 %, ale nie je výlúčené, že pri niektorých modeloch budú ceny rovnaké ako minulú cyklistickú sezónu.

Ako na nedostatok bicyklov reagujú výrobcovia

Záujem o bicykle sa takmer strojnásobil

Cyklosezóna 2020 sa niesla v znamení obrovského záujmu o bicykle. Na jar bolo príjemne teplo, leto vyšlo na jednotku a tak sa niet čomu čudovať, že záujem o vyvetranie hlavy a cyklistiku stúpol. V najbližšej sezóne 2021 očakávame rovnaký scenár a enormný záujem o horské bicykle. Ľudí to pochopiteľne ťahá do hôr, na menej navštevované miesta s nižšou koncentráciou športovcov. 

Toto sú tri hlavné dôvody, prečo by ste sa mali s kúpou bicykla poponáhľať. Rozhodnite sa už teraz a nečakajte zbytočne na prvé lúče slnka a zaplnené cykloobchody. Ceny sú zatiaľ stabilné a podobné tým minuloročným. Rozhodne sa nespoliehajte na výpredaje bicyklov, pretože ako sme už spomínali vyššie, najbližšie dve sezóny ich bude nedostatok.

Záujem o bicykle rastie

Ak vás článok zaujal, určite si prečítajte aj podobné:

Tím Najšport