7 najkrajších cykloturistických trás v Dolnom Kubíne a okolí
22.03.2023

7 najkrajších cykloturistických trás v Dolnom Kubíne a okolí

Okresné mesto Dolný Kubín leží v peknom údolí, čoby kameňom dohodil od končiarov Oravskej Magury, Chočských vrchov či Veľkej (Šípskej) Fatry. Vďaka tejto strategickej polohe nájdete v Kubíne a v okolí Kubínskej holi desiatky perfektných cyklostrás. My by sme radi upriamili vašu pozornosť aspoň na niektoré z nich.

1. Dolný Kubín – Oravský Podzámok – Leštiny – Dolný Kubín

Začneme pomerne zľahka, stredne náročnou trasou dlhou necelých 35 km, ktorá vedie po štrkových či asfaltových komunikáciách. Po ceste nazbierate o niečo viac ako 600 výškových metrov, no predovšetkým množstvo pekných výhľadov a zážitkov z návštev kultúrnohistorických pamiatok. Za všetky spomenieme lokálnu dominantu Oravský hrad, v UNESCO zapísaný artikulárny kostolík v Leštinách či rodný dom Margity Figuly vo Vyšnom Kubíne.

1. trasa: Dolný Kubín - Oravský hrad - Leštiny

2. Z Vyšného Kubína cez Istebné do Zázrivej

Táto trasa oficiálne začína v Jasenovej, odkiaľ stúpa na Štyri chotáre a následne klesá k rieke Orave a smeruje do Istebného. Prejdete tamojšou malebnou Istebňanskou dolinou a postupne vystúpate až nad Zázrivú; samozrejme môžete pokračovať až do tejto rázovitej obce. V cieli budete mať v nohách približne 30 kilometrov po cestách rôzneho druhu (štrk, asfalt, poľná cesta). Cyklotrasu možno zaradiť medzi stredne náročné (ak si ju strihnete tam aj späť, jej náročnosť prirodzene stúpne).

2. trasa: Vyšný Kubín - Istebné - Zázriva

3. Cykloturistika na Kubínskej holi

Za úvahu by určite stál už samotný výšľap z Dolného Kubína na Kubínsku hoľu, no aj priamo z areálu horského strediska je možné vyraziť za naozaj peknou cykloturistikou. Nájdete tu tri značené cykloturistické cesty so spoločným východiskovým bodom, bufetom Vrcholovka. Najdlhšia meria približne 23 km a cez sedlo Príslop a Pikulu smeruje až na Mačkovo. Najľahšia a najkratšia je modrá, cez 3 km dlhá trasa, ktorá vás prevedie okolo chaty na Kubínskej holi až k jazeru (fajn záležitosť pre rodiny s deťmi).

3. trasa: Dolný Kubín - Kubínska hoľa

4. Okolo Oravskej Jasenice

Ak si chcete užiť ticho, neuveriteľne krásnu prírodu a rôznorodosť pod kolesami, určite neľutujte kilometre a vyberte sa smerom na Námestovo, do 30 km vzdialenej Oravskej Jasenice. Okolo Oravskej Jasenice totiž vedie rovnomenná, asi 20 km dlhá cyklotrasa, na ktorej si užijete perfektné výhľady, technické zjazdy i solídne stúpania. Ak nebudete mať dosť, môžete si trasu predĺžiť o výlet k Oravskej priehrade – je vzdialená len pár kilometrov od Oravskej Jasenice.

4. trasa - okolo Oravskej Jasenice

5. Biela Voda – Mokraď

Veľmi príjemná a naozaj nenáročná trasa začína v obci Osádka tak trošku paradoxne stúpaním z niečo vyše 600 do zhruba 750 m n.m. To je ale z kopcov prakticky všetko a ďalej už táto cyklotrasa len pozvoľna klesá, celých 13-14 kilometrov až do dolnokubínskej mestskej časti Mokraď. Ak by ste úsek Biela Voda – Mokraď chceli poňať trochu inak, môžete si ho dať ako okruh: začnete v Dolnom Kubíne a cez Vyšný Kubín a Leštiny sa dostanete až do Osádky. Cestou cez Pucov odporúčame zastávku pri Pucovských zlepencoch.

5. trasa: Osádka - Mokraď - Pucov - Vyšný Kubín

6. Z Dolného Kubína do Lúčok

Cykloturistický tip ako vyšitý pre vyznávačov kultúry relaxu, oddychu a wellness. Z vyššie zmienenej Osádky sa totiž môžete vybrať až do kúpelov Lúčky. Ak budete vyrážať z Dolného Kubína, spravíte na tejto trase zhruba 25 kilometrov. Cesta vedie po asfalte a je teda vhodná pre rôzne typy bicyklov. V samotných Lúčkach odporúčame navštíviť tunajší vodopád, prípadne pouvažujte nad nejakou nenáročnejšou procedúrou. Je tu tiež možnosť potiahnuť to cez Liptovskú Teplú a Bešeňovú až k Liptovskej Mare (zhruba 5 kilometrov navrch).

6. trasa: Dolný Kubín - Osádka - Kúpele Lúčky

7. Z Dolného Kubína na Sv. Vendelín a Predný Krnáč

Keďže okruhy sú takmer vždy zaujímavejšie, ako návrat po vlastných stopách, pridávame na záver ešte jeden. Začať môžete v Dolnom Kubíne či ešte lepšie Medzihradnom, kde trasa môže zároveň aj končiť. Vyberiete sa smerom na Srňacie a Šlahôrku, odkiaľ sa druhou stranou vrátite a prejdete si napríklad aj Predný Krnáč. Z trasy si môžete odskočiť na Kríže, prípadne cez Šoltýsky vrch do Pucova. Potenciálnych odbočiek je tu viacej a vďaka nim môžete násobne prekročiť odhadovanú kilometráž okruhu (18-20 km).

7. trasa: Dolný Kubín - Predný Krnáč

Určite sa zastavte v Najšporte na Kubínskej holi, kde si môžete požičať bicykel alebo elektrobicykel v najväčšej požičovni na Slovensku. Taktiež vás tu čaká prijemné posedenie s možnosťou objednania jedla a nápojov podľa aktuálnej ponuky. V prípade akýchkoľvek technických problémov s bicyklom vám pomôže nás skúsený servisný technik. Tešíme sa na vašu návštevu.

Ak sa vám článok o 7 najkrajších cyklotrasách v okolí Dolného Kubína zapáčil, prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport