Najlepšie cyklodovolenky u našich susedov
07.08.2020

Najlepšie cyklodovolenky u našich susedov

Je cyklistika vaším koníčkom? Odporúčané trasy na Slovensku ste už úspešne zvládli a teraz očakávate nové výzvy? Inšpirujte sa naším výberom najlepších cyklodovoleniek u susedov a nájdite medzi nimi ďalšiu svoju srdcovku.

Rakúsko
Česko
Poľsko
Ukrajina
Maďarsko

Rakúsko

Donauradweg (stredne náročná, rodinný výlet aj s deťmi) – úvodný tip venujeme jednej z najkrajších a najobľúbenejších európskych trás vôbec. Taktiež nesie názov Dunajská cyklotrasa. Dominantou okolia sú rieky a jazerá, pričom celá oblasť pôsobí veľmi pokojným, romantickým dojmom. Prvou zastávkou na bicykli je Schlogener Schlinge. Ďalej nasleduje známa vinárska oblasť Wachau.

image2

Po tom, ako si užijete výhľad z bicykla na rieku Dunaj, odporúčame navštíviť aj opátstvo v meste Linz alebo ďalšie kultúrne skvosty v lodnej oblasti Grein. Veľkolepým zážitkom je mestské divadlo a hrad Greinburg.

Alpe – Adria – Radweg – táto cyklotrasa je jasným dôkazom, aká nádherná príroda a ideálne podmienky na downhillové trasy s horským bicyklom zažijete v Salzbursku. Pozor, ide o náročnú 410 km dlhú cyklotrasu. Preveziete sa údolím Gasteiner Tal, južnou stranou pohoria Vysoké Taury. Trasu môžete ukončiť v Korutánsku alebo prejsť ešte pár km k pohraničiu s Talianskom.

Česko

Hľadáte tip na dlhšiu, pritom nenáročnú cyklotrasu s rôznymi odbočkami pre príjemný rodinný výlet alebo osvieženie pri vode? Naše indície vás dostanú na cyklotrasu vo východomoravskej oblasti. Konkrétne ide o trať v okolí Baťovho kanála – medzi Kroměřížom a Hodonínom.

Trasa je dlhá 80 km. Výhodou je prevažne asfaltový povrch a len minimálne nároky na odolnosť komponentov bicykla. Je takmer bez prevýšení a očakávať môžete len veľmi krátke úseky na cestných komunikáciách. Po odbočení z hlavnej cyklotrasy sa vám naskytne možnosť zájsť na výlet do Bielych Karpát a ten kombinovať s plavbami na lodi.

image3

Vedeli ste, že v Česku sú tie najlepšie singletracky v rámci celej Európy? Tieto úzke trate s rôznymi stupňami obťažnosti začali svoju tradíciu pod Smrkem v Jizerských horách (ďalšie napr. vo Svätom Petrovi alebo v Rokytnici). Všetky tieto strediská ponúkajú jazdu v teréne na horských bicykloch, dostupný je aj servis a požičovňa, rovnako ako cyklistické oblečenie a základná výbava.

Poľsko

Načo až tak ďaleko za hranice? Veď tie najlepšie cyklotrasy máme hneď v pohraničných oblastiach. V súvislosti s tým vyberáme trasy s výhľadom na Tatry a Pieniny.

Podtatranské výhľady (Ždiar – Osturňa – Jurgów – Podspády) – trať je dlhá len 24,5 km, no dosť náročná a vhodná pre pokročilých cyklistov. Odporúčame jazdiť na MTB modeli. Trasa sa začína za obcou Ždiar-Strednica, približne po 1 km sa pripája na lesnú cestu. Je pokrytá asfaltom. Pokračujete až do obce Osturňa. Tá je v blízkosti štátnej hranice. Nasleduje horské stúpanie a po odbočení doľava (orientujeme sa miestnym značením) sa ocitnete v Jurgówe. Výhodou je minimálna premávka a už len necelé 2 km do oblasti Podspády.

image6

Pieninská cesta (Szczavnica – Červený kláštor) – veľmi obľúbená nenáročná rodinná cyklotúra. Dĺžka trate len 10,5 km. Zvládnu ju aj začiatočníci, len si musíte dávať pozor na dosť neupravený asfaltový terén. Taktiež sa vyžaduje ohľaduplnosť voči peším turistom. Využívajú totiž rovnaký koridor pri scenérii Tri Koruny a v okolí Dunajca.

Ukrajina

Pozor najmä na kvalitu horskej cykloturistiky a svoje fyzické schopnosti. Veľkým lákadlom sa za posledné sezóny stala horská oblasť Gorgany. Prvý úsek bez problémov prejdete len pár km za pohraničnou obcou Ubľa smerom do Myslivky.

Z tejto dedinky odbočujete na známy singletrack pri jazere Roshen. Podľa mnohých je to len akože bike friendly úsek. Potrebujete robustný horský bicykel a poriadnu kondíciu (úzka, neudržiavaná trať pomedzi stromy).  Ďalšie úseky sú zvládnuteľné, môžete očakávať krásnu prírodu a romantické okolie jazera. Ak pokračujete ďalej, riskantnou je ešte trať pri obci Bystrytsia. Ide o opustenú horskú oblasť s minimálnymi ubytovacími a stravovacími službami.

image5

Maďarsko

Leto bez osviežujúcich kúpeľov a bicykla? Tak o túto svoju tradíciu určite neprídete ani na pohraničí s Maďarskom. Príjemným rodinným výletom je cyklotrasa okolo Balatonu a jej zavŕšenie v modernom cykloparku v Balatonkenese alebo v Balatonfoldvári. Aj keď ide až o 210 km dlhú viacdňovú túru, jazdíte len po minimálne prevýšenom teréne a rovnako vás potešia tie najkrajšie odlesky oblohy pri výhľade na jazero... No dá sa tomu nepodľahnúť? ☺

image1

Tím Najšport.