Najlepšie cyklodovolenky na Slovensku
14.07.2020

Najlepšie cyklodovolenky na Slovensku

Ruku na srdce, kto z vás sa chystá tento rok stráviť dovolenku u nás, na Slovensku? Poďme spojiť príjemné s užitočným. Cyklodovolenka je výborným riešením, nakoľko všetci túžime po nových zážitkoch, ale musíme myslieť aj na svoje zdravie. 

Všetci vieme, že turistika je u nás veľmi obľúbená, no pomaly, ale isto ju dobieha obrovský konkurent - cykloturistika. Cyklistická sezóna je v plnom prúde a na Slovensku máme cyklotrás požehnane. Krásu našej krajiny môžeme spoznávať aj zo sedačky svojho najlepšieho dvojkolesového priateľa. Určite sa medzi nami nájdu takí, ktorí na bicykli prejdú denne aj 100 km, ale aj tí, ktorí obľubujú skôr oddychové trasy. Niektoré vieme zdolať s celou rodinou, iné si zase vyžadujú o trochu viac úsilia. 

Verte či neverte, práve za odmakanú drinu na bicykli si človek váži svoje zážitky o čosi viac. Okamihy na ktoré už do konca života nezabudneme nám dokáže priniesť práve spomínaná cykloturistika. Naša malebná krajina nám prináša rôzne zákutia, o ktorých viacerí z nás doteraz nevieme. V každej časti Slovenska máme čo objavovať, skúmať a obdivovať. Poďme sa na to spolu pozrieť. ?

Západné Slovensko

1. Devínska nádhera

Trasa: Dlhé Diely – Dúbravská Hlavica – Devínska Kobyla – Devínska Nová Ves

Náročnosť: stredná, trasa je dlhá 11 km

O tejto nenáročnej cyklotrase sme už určite viacerí počuli. Spája mnohé obľúbené miesta vhodné na výlety v okolí nášho rušného hlavného mesta. Trasu dokážu zvládnuť aj deti. Zjazd tejto cyklocesty sa odporúča na horských bicykloch, pretože jej značnú časť tvoria lesné cestičky. 

Čo vie lepšie spojiť všetky mestské časti na západnej strane Bratislavy ako cyklocesta? Budeme prechádzať cez Karlovu Ves, Dúbravku, Devín a Devínsku Novú Ves. Kto by to bol povedal, že vieme na chvíľu zabudnúť na všetky starosti a pozrieť si očarujúce lesné zákutia blízko hlavného mesta? Určite nezabudnite navštíviť Devínsky hrad so sútokom Dunaja a Moravy v pozadí.

Devínska Nádhera

Cykloturistická trasa Devínska nádhera

2. Od Modry až do Trstína

Trasa: Modrá-Kráľová - Častá - Doľany - Dolné Orešany - Horné Orešany - Smolenice - Trstím 

Náročnosť: jednoduchá, trasa je dlhá 31 km

Takisto ako aj predošlé odporúčanie, aj táto cyklotrasa patrí medzi tie najkrajšie na západnom Slovensku. Je ideálna pre rodinné výlety aj s menšími deťmi. Trasu z Modry do Trstína tvorí asfaltová cesta vhodná pre cestný aj horský bicykel. 

Dovolenka na bicykli je obľúbená hlavne kvôli oddychu, športovaniu a zároveň spoznávaniu nových miest, kultúrnych pamiatok a aj prírodných zaujímavosti, ktoré neuvidíme v bežné pracovné dni. Cyklotrasa ponúka naozaj množstvo miest pri ktorých sa oplatí aspoň na chvíľu zastaviť, napríklad hrad Červený kameň, či Smolenický zámok.

Smolenický zámok

3. Okruh po hrebeni vrchov Malých Karpát 

Trasa: Dobrá voda - Horná Pustá Ves - Dolná Pustá Ves - Lančár - Dolný Lopašov - Dobrá voda

Náročnosť: stredná, trasa je dlhá 47 km 

Počas tejto cesty vás budú sprevádzať neodolateľne krásne výhľady na prírodu, ale aj kultúrne pamiatky Prevažnú časť celej trasy tvorí lesný terén čo znamená, že ideálnym spoločníkom na jej bezproblémové zdolanie je horský bicykel

Začiatočným bodom trasy je obec Dobrá voda. Keďže ide o okruh začať môžete v podstate v ktoromkoľvek úseku. Na konci obce objavíte chodník, ktorý vedie na hrad Dobrá voda. Tento hrad je v podstate nenápadná a menej známa zrúcanina, ktorá však dokáže svojím zachovalým stavom a rozlohou prekvapiť nie jedného návštevníka. Hrad sa nachádza v chránenom pásme preto vám odporúčame prístup k nemu prejsť po vlastných nôžkach vedľa svojho bicykla.

Cykloturistická trasa po hrebeni Malých Karpát



Stredné Slovensko

1. Veľký Hodrušský okruh 

Trasa: Hodruša-Hámre - Dolné Hámre - Kopanice - Moderštôlňa - Pleso - Červená studňa - Kerling - Hodruša-Hámre 

Náročnosť: ťažká. trasa je dlhá 41 km 

Prejsť Veľký Hodrušský okruh je výzva. Je to jedna z najťažších cyklotrás a práve preto ten pocit po jeho zdolaní určite stojí za to. Bezprostredne patrí k jedným z najkrajších na Slovensku. A viete čo vás o tom presvedčí? Práve okruh, ktorým vedie. Výhľad z banského vrchu Kerling a okolie tajchu Moderštôlňa sú naozaj okúzľujúce. Cyklotrasu si môžete spestriť aj zachádzkou k tajchu Červená Studňa či Veľká Vodárenská.

Cykloturistická trasa veľký Hodrušský okruh

2. Okolo Liptovskej Mary 

Trasa: Liptovský Mikuláš - Liptovský Trnovec - Bobrovník - Vlachy - Krmeš - Galovany - Liptovský Mikuláš

Náročnosť: jednoduchá, trasa je dlhá 37 km

Najkrajšie miesto na Liptove? Určite cyklochodník okolo Liptovskej Mary. Na tejto trase vás nebudú trápiť žiadne náročné stúpania či nebezpečné jazdy, preto je odporúčaná aj pre pre menších cyklistov. Cestou cez Liptovsky Trnovec sa môžete zastaviť na brehu priehrady a pokochať sa výhľadom na Nízke a Západné Tatry

O pár metrov ďalej vás kolesá zavedú až ku známemu kostolíku, ktorý je symbolom Liptovskej Mary. Určite si nenechajte ujsť aj skanzen Havránok, ide o atrakciu, ktorá poteší nielen deti.

Cykloturistická trasa okolo Liptovskej Mary

Východné Slovensko

1. Belianska cyklotrasa

Trasa: Spišská Belá - Tatranská kotlina

Náročnosť: jednoduchá, trasa je dlhá 9 km

Trasa, ktorá by vraj raz mala ísť cez Ždiar až do Poľska. Aktuálne spája podtatranskú obec Spišská Belá s Tatranskou Kotlinou. Túto cestičku, obklopenú očarujúcou prírodou od jari do jesene využívajú cyklisti a korčuliari, v zime zase bežkári. Ani sa nečudujeme, že jej ľudia venujú pozornosť počas celého roka. Vedie síce popri hlavnej ceste ale aj tak ponúka prenádherný výhľad na Belianske Tatry. 

Po celej dĺžke nenájdeme žiadne veľké stúpanie, preto je trasa ideálna aj pre menších cyklistov. Cyklochodník je vybavený prístreškami aj lavičkami, kde si môžete “dobiť” energiu a užívať si pohľad na nádherné tatranské štíty. Odporúčame si výlet trochu vylepšiť aj návštevou Belianskej jaskyne.

Belianska cyklotrasa

2. Okruh po Tokaji 

Trasa: Černochov - Malá Tŕňa - Veľká Bara - Malá Bara - Ladmovce - Viničky - Borša - Černochov

Náročnosť: jednoduchá, trasa je dlhá 22,5 km

Viete kde sa nachádza viacero oslnivých cyklotrás? Predsa vo vinohradníckej oblasti Tokaj. V tejto časti južného Slovenska takmer všetky trasy obkolesujú vinice a vedú hlavne po pokojných cestách. Cyklotrasy sú vhodné aj pre rodiny s deťmi

Nie je nič úchvatnejšie ako spoznať odľahlý kút Slovenska trochu inak ako len autom. Cyklochodníky preto zámerne idú aj cez lokality, ktoré by sme určite bežne nenavštívili. Najväčšou atrakciou vybraného okruhu je rozhodne vyhliadková veža v obci Malá Tŕňa.

Cykloturistická trasa okruh po Tokaji

3. Hnilecká cyklomagistrála

Trasa: Dedinky - Mlynky - Hnilec - Nálepkovo - Švedlár - Mníšek nad Hnilcom - Helcmanovce - Prakovce - Gelnica - Jaklovce - Margecany

Náročnosť: stredná, trasa je dlhá 70 km

Hnilecká cyklomagistrála je rozsiahla trasa, ktorá vedie Hnileckou dolinou a prechádza cez 11 dediniek a 2 mestá. Na cyklotrase nás nestretnú žiadne stúpania. Trasa je klesavá. Nádherný výhľad na hladinu aj kopce si pozriete z okolia vodnej nádrže Palcmanská Maša. Ostatné dedinky, ktorými magistrála prechádza ponúkajú rôzne atrakcie. V Rakovci budete určite obdivovať banícke domy, v Hnilci a Švedlári vás rozhodne očaria tradičné drevenice. Ak by ste chceli zažiť aj trochu podzemia, kľudne si spravte v Gelnici odbočku a navštívte banskú Štôlňu Jozef.

Hnilecká cyklomagistrála

Pred tým ako vyrazíte na cyklodovolenku si nezabudnite správne nastaviť prehadzovačku a brzdy. Ak si nebudete vedieť pomôcť navštívte náš servis, kde vám s nastavením pomôžu naši profesionálni servisáci.

Veríme, že sme vám dali rôzne typy na miesta, ktoré sa oplatí navštíviť. Niektoré sú viac známe a niektoré zase menej. V tomto období je najlepšie spraviť niečo pre svoje zdravie, takže cyklodovolenka je vynikajúcim riešením. A predsa nikdy neviete, či sa niektorí z nás nestretneme na rovnakej cyklotrase. ?

Tím Najšport.