Čomu sa vyhnúť pri jazde na elektrobicykli
19.06.2023

Čomu sa vyhnúť pri jazde na elektrobicykli

Elektrobicykle sú trendom, na ktorý reflektuje čoraz väčší počet ľudí. Radíte sa aj vy k e-bikerom, prípadne uvažujete nad kúpou motorizovaného bicykla? Prečítajte si náš článok a osvojte si pár jednoduchých zásad, aby vaše výjazdy boli veselšie a bezproblémové.

Zoznámte sa, prosím
Nepreceňujte bike ani seba
Voľte adekvátnu náročnosť
Prilba ako základ výbavy
Turistické chodníky a chránené územia
Mobil, bicykel – čo skôr?

Zoznámte sa, prosím

Klasický bicykel verzus elektrický bicykel – konštrukčne sú veľmi podobné, no každý má svoje špecifiká. Pri prechode zo štandardného biku na e-bike (alebo naopak) si nový stroj najskôr vyskúšajte, zoznámte sa s ním, s jeho hmotnosťou či trochu inak položeným ťažiskom, aby ste vedeli, čo pri jazde môžete očakávať.

Zoznámte sa s elektrobicyklom

Nepreceňujte bike ani seba

Správne zvolená dĺžkanáročnosť výjazdu – to je doslova alchýmia, ktorú ovládajú predovšetkým vyjazdení cyklisti. Ak do tejto sorty zatiaľ nepatríte, určite by ste nemali preceňovať svoje schopnosti a kondíciu. Skúsenosti na e-biku naberajte pozvoľna a tak, aby bol každý váš výjazd „do pohody“ (a bez bolesti chrbta, zadku či rúk pri intenzívnom brzdení).

Voľte adekvátnu náročnosť

Nielen na dĺžke záleží - s vyššie uvedeným súvisí aj správna voľba náročnosti terénu. Na e-bicykli nemusíte chodiť do technicky náročných lokalít, kde môže hroziť pád, zranenia či poškodenie samotného bicykla. Také niečo cyklistu akurát znechutí a možno aj na dlhý čas odradí od jazdenia; a to rozhodne nikto z nás ani vás určite nechce.

Náročnosť tréningu na bicykli

Prilba ako základ výbavy

Prilba nie je hanba. Pri jazde na klasickom aj elektrickom bicykli prilbu vrele odporúčame. Padnúť z bicykla sa totiž dá v ťažkom teréne i na úplnej rovinke a radšej mať puknutú prilbu, ako rozbitú hlavu, no nie? Prilbu by mal mať každý biker nehľadiac na to, či jej nosenie zákon prikazuje alebo odporúča.

Turistické chodníky a chránené územia

Ak sa ocitnete na značenom turistickom chodníku, počítajte s prítomnosťou turistov – neobiehajte ich rýchlo alebo príliš tesne. Ak sa ocitnete za ich chrbtom, dajte o sebe vedieť („Dobrý deň, môžem prejsť? S dovolením, prosím.“). Pri presune cez chránené územia si overte, kadiaľ môžete jazdiť a kadiaľ už nie (možný dôvod: vysoký stupeň ochrany, miesto hniezdenia vzácnych živočíchov a pod.)

Mobil, bicykel – čo skôr?

Počas jazdy na elektrobicykli neobsluhujte telefón. Surfovanie po internete, odpisovanie na SMS či telefonický hovor – to všetko oberá cyklistu o pozornosť, ktorú by pri jazde na bicykli mal venovať svojej trase (nehovoriac o cestnej premávke). Multitasking je síce in, no značne zaťažuje hlavu – a v prípade jazdy na bicykli s mobilom v ruke môže byť aj nebezpečný.

Mobil alebo bicykel, čo skôr

Na záver len malý dodatok: nezabúdajte na to, že cyklisti sú jedná veľká rodina. Zdravenie či odpovedanie na pozdrav iných cyklistov patria k základnom slušnosti, na ktoré by sa nemalo zabúdať. Šoféri, cyklisti, chodci, športovci – buďme k sebe slušní, tolerantní, ohľaduplní. Riskantné manévre, rozčuľovanie a nadávky nepomôžu nikomu z nás.

Ak vás článok zaujal, určite si prečítajte aj ďalšie podobné články z oblasti elektrocyklistiky:

Tím Najšport