Kedy je najvyšší čas vyradiť starú lyžiarsku výstroj?
27.01.2021

Kedy je najvyšší čas vyradiť starú lyžiarsku výstroj?

Poznáte to asi všetci, máte doma staré lyže, lyžiarky alebo palice. Okrem toho že vám zaberajú miesto v skrini či pivnici, sada na ne prach a je vám ho trápne vytiahnuť na svah. Existuje niekoľko spôsobov ako naložiť so svojou starou lyžiarskou výbavou, prípadne sa jej zodpovedne zbaviť. Poďme si teda povedať, ako najlepšie postupovať pri vyradení vašej starej lyžiarskej výstroje.

Kedy vymeniť staré za nové?
Správne dobrý skutok a výstroj darujte
Zaneste vašu staršiu lyžiarsku výstroj do bazáru
Ako je to s recykláciou lyží
Cieľ je zavádzať nové technológie a znižovať emisie

Kedy vymeniť staré za nové?

Všetky materiály použité vo vašich lyžiach alebo lyžiarkach sa časom opotrebovávajú a strácajú svoje prirodzené vlastnosti. To môže mať zásadný vplyv na bezpečnosť a kvalitu jazdy. Takáto výstroj znižuje váš výkon a komfort na svahu. Ideálny čas kedy siahnuť po nových lyžiach je:

  • Lyže sa vám pri vyšších rýchlostiach vibrujú, rozkmitajú sa a to vás obmedzuje v jazde.
  • Majú vizuálne nedostatky - sú poškriabané, majú hlboké ryhy a poškodenia.
  • Hrany na lyžiach majú menej ako 1 mm. Sú poškodené, veľmi zhrdzavené, niekoľkokrát opravované a stále vypadávajú.
  • Sklznica je veľmi poškodená, veľmi zbrúsená, neboli dlho voskované a ryhy siahajú až do jadra lyží.
  • Sú staršie ako 10 rokov a nespĺňajú základné bezpečnostné prvky.
  • Viazanie nefunguje a môže spôsobiť vážne zranenie a pády nielen vám ale aj okoloidúcim lyžiarom.
  • Ovplyvňujú vás zlými jazdnými vlastnosťami a bránia vám k napredovaniu. Jedným slovom “už vám viac nevyhovujú a hľadáte niečo iné”.

Kedy je potrebné vymeniť staré lyže za nové

Spravte dobrý skutok a výstroj darujte

Ak máte doma staré lyžiarske vybavenie a napriek svojmu veku je stále v dobrom stave, zvážte jeho darovanie blízkej rodine, priateľom alebo ho jednoducho zaneste do bazáru. Darovanie starého výstroja je také jednoduché a navyše spravíte dobrý skutok. Zaniesť ho tiež môžete napríklad do lyžiarskeho klubu, pomôcť sociálne slabším rodinám, podporiť mladé talenty alebo len tak darovať do školy.

Zaneste vašu staršiu lyžiarsku výstroj do bazáru

Vedeli ste že staršie lyže a lyžiarky, ktoré nie sú staršie ako 5 rokov, detské až 10  rokov môžete doniesť aj k nám do bazáru a vybrať si napríklad novú výbavu? Staršie od vás vieme v takomto prípade odkúpiť a znížiť tým cenu nových lyží. Má to však jeden háčik, výstroj nesmie byť veľmi stará, musí byť v dobrom technickom stave s minimálnym poškodením.

Zaneste staršiu lyžiarsku výstroj do bazáru

Ako je to s recykláciou lyží

Poďme si tiež povedať niečo o tom ako funguje recyklácia týchto produktov a aké sú dopady na životné prostredie. Väčšina materiálov je nebezpečná pre životné prostredie, preto uloženie na skládku neprichádza do úvahy. Lyže a snowboardy sú vyrobené s dreva, kovu (hliník, karbón, titán a pod.) a rôznych chemických látok, ako je plast, polykarbonáty, lamináty, kompozitné peny či špeciálne lepidlá. 

Ak je lyžiarske vybavenie príliš opotrebované, zničené a staré buďte kreatívny a urobte si z nich lavičky, stoly, stoličky alebo umelecké diela, ktoré si zavesíte na stenu. Článkov a inštruktážnych videi je na youtube hneď niekoľko, tak sa určite nechajte inšpirovať

Ak ste vyčerpali všetky ostatné možnosti, je čas myslieť na zodpovednú recykláciu. Bohužiaľ, kvôli spôsobu výroby lyží, snowboardov alebo lyžiarok je ich recyklácia značne obmedzená. Je to spôsobené tým že jednotlivé vrstvy by sme museli od seba oddeliť a recyklovať samostatne - hliník, drevo, laminát, plast a pod. Na Slovensku v súčasnosti neexistuje iná možnosť len vyhodiť lyže takpovediac do koša. V USA však existujú spoločnosti, ktoré sú zamerané na recykláciu. Jedným z nich je Snow Sport Industries Recyclng, Recycle Utah alebo Waste-Not Recycling. Pri recyklácii sa odstráni oceľ, hliník, titán, zmes sklených vlákien, drevo a plast. Zaoberajú sa tiež vývojom nových materiálov ktoré by boli v lyžiarskom priemysle opätovne plnohodnotne recyklovateľné.

Recyklácia lyží a lyžiarskeho vybavenia

Cieľ je zavádzať nové technológie a znižovať emisie

Počas výroby vzniká množstvo odpadu a emisii. Preto tie najväčšie spoločnosti, ako Rossignol, Atomic, Elan či Dynafit vyvíjajú nové technológie a aplikujú do svojej výroby postupy na znižovanie uhlíkovej stopy. Drevo ktoré používajú pochádza z udržateľných zdrojov. V lyžiach používajú recyklované plasty a zariadenia sú poháňané obnoviteľnými zdrojmi energie. Dokonca v súčasnosti už dostať aj rôzne špeciálne eko-vosky, ktoré sú 100 % vyrobené na rastlinnej báze. Pýtate sa prečo práve eko-vosky na lyže? Zistilo sa že bežné vosky obsahujú určité množstvo perfluóralykových látok, ktoré majú vplyv na životné prostredie, predovšetkým na spodné vody.

Ak vás článok, tak si určite prečítajte aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport