Ako si vybrať kvalitnú skialpovú prilbu
29.12.2022

Ako si vybrať kvalitnú skialpovú prilbu

Prilbám sme sa v našich článkoch venovali už nespočetne veľa krát, či už ide o cyklistické prilby, lyžiarske alebo snowboardové jedno majú vždy spoločné. Dokážu efektívne predchádzať zraneniam hlavy a doslova zachraňovať ľudské životy. No stále sa medzi nami nájdu športovci, ktorí nosenie prilby zásadne odmietajú. Štatistiky sú však sú veľmi jasné, až 83 % lyžiarov a skialpinistov nosia na svahu prilbu. Ak sa vrátime 15 rokov dozadu, tak prilbu nosilo len 25 % lyžiarov a skialpinistov. Vedeli ste že deti do 15 rokov majú povinnosť nosiť prilbu? V tomto článku vám odpovedáme všetky dôležité informácie, ako si vybrať správnu a kvalitnú skialpinistickú prilbu. S výberom vám radi poradíme v našich predajniach Najšport alebo na našom e-shope.

Komfort je základom
Kompatibilita so skialpovými okuliarmi
Aké normy musí takáto prilby spĺňať
Odvetranie skialpinistickej prilby
Konštrukcia a upínanie prilby
Prečo nosiť prilbu?

Komfort je základom

Skialpová prilba v sebe kombinuje prvky a bezpečnostné certifikáty lyžiarskej a horolezeckej prilby, ktorá disponuje vyšším stupňom odolnosti pre pohyb v teréne. Takáto prilba je veľmi ľahká, lepšie odvetraná, odolná a pevná. Mnoho skialpinistov však používa klasickú lyžiarsku alebo horolezeckú prilbu, ktorá však nespĺňa dvojitú certifikáciu, súčasne pre lezenie a lyžovanie.

Výber správnej skialpinistickej prilby je základom

Najdôležitejším faktorom pri výbere vhodnej skialpinistickej prilby zohráva veľkosť a obvod hlavy, ktorý predstavuje vnútorný obvod prilby v centimetroch. Zmerať si ho môžete pomocou klasického krajčírskeho metra. Pri výbere vám tiež pomôže praktická tabuľka.

Rozmer skialpovej prilby XXS XS S M L XL XXL
Obvod hlavy lyžiara (cm) 49-52 53-54 55-56 57-58 59-60 61-62 63-64

Skialpinistickú prilbu je vhodné vyskúšať pred samotným nákupom, pretože každý skialpinista ma rôzne tvarovanú hlavu - užšiu, širšiu alebo kratšiu. Prvý pocit z osadenia je najdôležitejší, prilba vás nesmie v žiadnom prípade tlačiť. Vždy majte na pamäti, že skialpové výstupy trvajú v priemere okolo 5 hodín a toto by ste určite nevydržali. Rovnako musí pevne sedieť na hlave, nesmie sa hýbať zo strany na stranu. Pre dokonale upevnenie používajte zadné koliečko a sťahovacie remienky pod ušami a pod bradou.

Kompatibilita s skialpovými okuliarmi

Tak ako každú prilbu, aj skialpinistickú je vhodné pred nákupom vyskúšať priamo s okuliarmi. V zásade platí, že nad horným rámom okuliarov by nemala byť príliš veľká medzera, aby nedochádzalo k podfukovaniu a odtláčaniu rámu. Plocha skiel by ideálne mala byť na rovnakej úrovni ako vonkajší plast prilby. Prilba by nemala tlačiť na nose alebo vytvárať veľké medzery v oblasti lícnej kosti, kadiaľ by mohol podfukovať sneh. Rovnako si dajte pozor na odvetranie, aby neboli prieduchy príliš natlačené na prilbe. V takom prípade môže časom dochádzať k zahmlievaniu, tu vám bohužiaľ nepomôže ani úprava skiel proti zahmlievaniu.

Aké normy musí takáto prilba spĺňať?

Pri výbere sa presvedčte či prilba disponuje certifikáciou CE EN 1007. Táto technická norma je určená pre lyžiarske a snowboardové prilby. Tento typ certifikátu dokazuje že prilba splnila všetky ochranné parametre v laboratórnych podmienkach, teda prilba niečo vydrží. Okrem tohto certifikátu musí mať aj takzvaný horolezecký certifikát CE EN 12492 a UIAA 106, ktorý schvaľuje ISMF (International Ski Mountaineering Federation). Niektoré typy sú certifikované navyše normou ASTM a CE EN. Všetky informácie o normách sa nachádzajú v príbalovom letáku pri každej skialpinistickej prilbe, alebo priamo v špecifikácii na stránkach výrobcu.

Celkovo technológie v skialpinizme v posledných rokoch napredujú, takže prilby disponujú čoraz lepším systémom pre ochranu skialpinistu. Tie najkvalitnejšie sa vyrábajú spojením špeciálnej škrupiny a peny absorbujúce nárazy priamo v jednom výrobnom procese. Okrem toho že sú krajšie po vizuálnej stránke, zvládnu oveľa drsnejšie zaobchádzanie. Podobne sú na tom aj ABS prilby, ktoré pod tlakom vstrekujú špeciálny plast, vďaka ktorému je prilba asi o 30 % odolnejšia, ako štandardné prilby

Skialpové prilby a ich význam

Odvetranie skialpinistickej prilby

Niektorí skialpinisti počas aktivít vo vysokohorskom prostredí ocenia maximálnu vzdušnosť skialpových prilieb. Prilby niekedy pripomínajú skôr cyklistické, ako tie na ktoré sme zvyknutý z lyžovania. Je to spôsobené tým, že pri výkone a stúpaní sa skialpinisti potia, čím potrebujú lepšie odvetranie. Naopak pri zjazde si môžu v prípade veľkej zimy nasadiť kuklu. Okrem dobrého odvetrania disponujú často aj veľmi nízkou váhou, ktorú pri veľkých stúpaniach radi oceníte.

Konštrukcia a upínanie prilby

Konštrukcia prilieb značne pokročila, nakoľko pozostáva z vnútornej vrstvy, ktorá pomáha znižovať nebezpečný rotačný pohyb prenášaný do mozgu v prípade nárazu a vonkajšej vrstvy (materiál https://www.najsport.sk/blog/ako-si-vybrat-kvalitnu-skialpovu-prilbu), ktorý rozptyľuje a pohlcuje silu nárazu. Takáto prilba poskytuje vyššiu ochranu hlavy a pôsobí preventívne - znižuje ťažké poranenia hlavy, kde môžeme zaradiť rôzne zlomeniny lebky, tržné rany či ťažké otrasy mozgu. V súčasnosti sa výrobcovia zameriavajú na materiály zo špeciálnych zliatin karbónu, spomínaného koroydu, kompozitu a polyuretánu. Pre ešte väčšiu bezpečnosť je materiál v určitých miestach kde je to potrebné zosilnený.

Prečo nosiť prilbu?

To prečo väčšina ľudí upúšťa od nosenia skialpovej prilby je vysoká fyzická námaha pri stúpaní, kde vzniká hromadenie tepla, ktoré nemá kde uniknúť. Niektorí sa preto rozhodli pri šliapaní pripnúť prilbu na batoh a pri zjazde znova osadiť. Tento spôsob nemusí byť príliš bezpečný, pretože takmer 76 % všetkých zranení nastáva pri zjazde. Zvyšné pripadajú teda na výstup. Myslíte však na to že v prípade exponovaného terénu hrozí aj riziko pošmyknutia a následného pád, prípade uvoľneniu skál alebo lavíny.

Prečo nosiť skialpovú prilbu?

Používanie akejkoľvek prilby pri skialpinizme je lepšie, ako keby ste nemali žiadnu. Nebude vás ale chrániť tak ako skialpová, preto vám odporúčame používať výhradne certifikované prilby na lyžovanie (EN 1077) a aj na lezenie (EN 12492, prípadne UIAA 106).

Ak vás článok zaujal určite si prečítajte aj podobne:

Tím Najšport