Kam vyraziť na bicykel a turistiku v Starom Smokovci
23.07.2021

Kam vyraziť na bicykel a turistiku v Starom Smokovci

Chystáte sa stráviť dovolenku alebo predĺžený víkend vo Vysokých Tatrách? Plánujete sa zdržiavať v okolí Starého Smokovca? Tak neváhajte a navštívte našu novootvorenú predajňu Najšport, ktorá sídli v budove Hrebienok Resort II. Okrem nových produktov si u nás môžete požičať napríklad bicykel, elektrobicykel, kolobežku, veci na turistiku a mnoho iného. Práve preto sme si pre vás pripravili článok s najkrajšími miestami a trasami pre bicykel či turistiku, poďme na to!

Cyklotrasa zo Smokovca na Sliezsky dom
Cyklotrasa zo Smokovca na Popradské pleso
Smokovský okruh na bicykli
Cestou cez Päť Spišských plies
Výstup na Východnú Vysokú
Slávkovský štít, tak ako ho (ne)poznáte
Vodopády Studeného potoka a Hrebienok

Cyklotrasa zo Smokovca na Sliezsky dom

Táto cyklotrasa patrí medzi najkrajšiu a druhú najvyššie položenú na Slovensku. Dostať sa tu môžete na bicykli napríklad aj zo Starého Smokovca. Zároveň ju môžeme zaradiť ako tretiu oficiálne najnáročnejšiu cyklotrasu s prevýšením 750 metrov a stúpaním 9 %. Miestami až 13 % stúpanie dá zabrať aj pokročilým cyklistom. Trasa zo Smokovca je dlhá takmer 11 km (spiatočná trasa 22 km). Okrem toho že preverí všetky vaše cyklistické schopnosti sa môžete tešiť na prekrásne výhľady na celú Velickú dolinu, Gerlachovský štít či Východnú Vysokú. Viac informácií a mapu nájdete na tomto odkaze.

Cyklotrasa zo Smokovca na Sliezsky dom

Cyklotrasa zo Smokovca na Popradské pleso

Druhou najzaujímavejšou cykloturistickou trasou vo Vysokých Tatrách je cieľová oblasť Popradské pleso, konkrétnejšie Chata pri Popradskom plese. Trasu zvládnete na cestnom aj horskom bicykli, pričom prechádza niekoľkými lokalitami. Je dlhá 18,5 km a spiatočná cesta 37 km. Nastúpate maximálne 600 m, čiže ju môžeme zaradiť medzi stredne náročnú. Prechádzať budete po Podtatranskej cyklomagistrále smerom na západ cez Tatranskú Polianku, Novú Polianku, Vyšné Hágy a potom odbočíte doprava smer Popradské pleso. Prudšie stúpanie začína až na začiatku Mengusovskej doliny. Odmenou za tento výkon budú prekrásne výhľady na Ostrvu, Vysokú a pleso. Viac info o trase nájdete na tomto odkaze.

Cyklotrasa zo Smokovca na Popradské pleso

Smokovský okruh na bicykli

Smokovský cyklo-okruh je vhodnou alternatívou pre horské (MTB) a krosové bicykle alebo elektrobicykle, nakoľko asi 45 % tvoria spevnené lesné cesty, 5 % nespevnené lesné cesty a 50 % asfalt. Trasa začína v centre Starého Smokovca, pokračujete po hlavnej ceste na Peknú vyhliadku, Horný Smokovec, Tatranskú Lesnú až do Tatranskej Lomnice. Tu je potrebné odbočiť doprava a pokračovať po značenej cyklotrase do Starej Lesnej. Z tejto obce až do Gerlachova vedie značená cyklotrasa prevažne lesom. Následne sa napojíte na miestnu komunikáciu a pokračujete do Tatranskej Polianky s cieľom v Smokovci. Okruh je dlhý 32,8 km a prevýšenie 505 m. Celú cyklotrasu by ste mali zvládnuť prejsť za 2 a pol hodiny. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Smokovský okruh na bicykli

Cestou cez Päť Spišských plies

Ide o jednu z najnavštevovanejších Tatranských lokalít. Päť prekrásnych ľadovcových plies sa nachádza v závere Malej Studenej doliny v blízkosti azda najznámejšej Téryho chaty. Ich názov je odvodený od histórie daného miesta. Dostať sa tu môžete z centra Starého Smokovca alebo sa previesť pozemnou lanovkou na Hrebienok. Odtiaľ pokračujete červenou značkou (Tatranská Magistrála) na Zámkovského chatu. Cestu si môžete predĺžiť o Vodopády Studeného potoka a navštíviť tak Bílikovú a Rainerovu chatu. Trasa prechádza Malou Studenou dolinou a končí vo výške 2015 m n.m. na Téryho chate. Pozrieť si tu môžete Malé, Nižné, Prostredné, Veľké a Vyšné Spišské pleso. Túra je dlhá približne 4 hodiny, stúpanie až 1100 metrov. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Cestou cez Päť Spišských plies

Výstup na Východnú Vysokú

Východná Vysoká patrí medzi najvyhľadávanejšie štíty vo Vysokých Tatrách. Má úctyhodnú výšku až 1429 m n. m., pričom trasu môžeme zaradiť medzi tie náročnejšie celodňové tatranské túry. Prevýšenie dosahuje viac ako 1400 metrov, no zato poskytuje prekrásne výhľady na celú centrálnu časť Tatier (Gerlachovský štít, Velický štít, Rysy alebo Lomnický štít). Výstup začína v Tatranskej Polianke prechádza cez Velickú dolinu na Rázcestie pri Velickom moste. Prechádza takmer súbežne Velickým potokom až sa dostanete na Velické pleso. Od horského hotela, kde sa môžete ubytovať pokračujete po zelenej značke popod Velický vodopád dlhou trasou až na Poľský hrebeň. Odtiaľ je to na vrch už len na skok, čaká vás však prudké stúpanie na veľmi krátkom úseku.

Výstup na Východnú Vysokú

Slávkovský štít, tak ako ho (ne)poznáte

Ak neviete kam vyraziť na túru v Tatrách, tak zvoľte tatranskú klasiku. Pohľad z tohto majestátneho kopca poskytuje prekrásny 360 stupňový výhľad na celé okolie. Tento končiar láka mnohých turistov. Na jeho zdolanie však budete potrebovať poriadnu dávku sebazaprenia a fyzickej kondície. Výhľady počas celej túry jednoducho stoja za to a každý správny turista by si to mal na Slavkovský štít (2452 m n.m.) aspoň raz za život namieriť. Celá trasa je náročná, trvá minimálne 5 hodín, je dlhá 7,2 km a stúpanie predstavuje 1490 m n.m. Dostanete sa tu priamo zo Starého Smokovca po modrej turistickej značke alebo z Hrebienka po červenej a modrej.

Slávkovský štít, tak ako ho (ne)poznáte

Vodopády Studeného potoka a Hrebienok

Vodopády studeného potoka môžeme zaradiť medzi top miesta vo Vysokých Tatrách. Studený potok v týchto miestach prechádza ideálnym zlomovým terénom a vytvára rôzne vodopády a kaskády. Obzvlášť krásne je toto miesto počas zimných mesiacov, po výdatnejších zrážkach a pri topení snehu. Okrem toho že leží vo Studenej doline, v blízkosti môžete navštíviť aj známu Bilíkovu chatu. Prístup je jednoduchý a vhodný takmer pre každého rekreačného turistu. Vyviesť sa môžete nahor na Hrebienok alebo si to vyšliapať priamo zo Starého Smokovca. Skladá sa z vodopádov: Malý a Veľký vodopád, Dlhý vodopad a Obrovský vodopád. Celý okruh vám zaberie takmer 3 hodiny, prevýšite približne 400 metrov a prejdete 7,8 km.

Vodopády Studeného potoka a Hrebienok

Ak sa vám článok o 7 najkrajších miestach, kam vyraziť na bicykel a turistiku v Starom Smokovci a okolí, tak si prečítajte aj ďalšie podobné články:

Tím Najšport