Ako vybrať výstroj na via ferratu
02.07.2021

Ako vybrať výstroj na via ferratu

Vyskúšajte lezenie po zaistených cestách a chodníkoch, inými slovami via ferraty. Ide o úžasný šport, ktorý kombinuje turistiku s horolezectvom. Čakajú na vás veľké stúpania, klesania, lezenie po skalnom povrchu za pomoci systému zaistených oceľových lán, stupačiek, schodov rôznej obtiažnosti od A do F. Ferratový šport je skvelý spôsob, ako zažiť svet lezenia kontrolovanejšie a oveľa bezpečnejšie.

Na svete vzniká každým dňom množstvo nových zaistených chodníkov, inak tomu nie je ani na Slovensku. Dlhodobo bol tento šport oficiálny len v Rakúsku, Taliansku alebo vo Švajčiarsku. Dnes už aj na Slovensku poznáme niekoľko zaujímavých via ferrat, ktoré vás dokážu prekvapiť svojím exponovaným terénom a rôznymi stupňami náročnosti. V tomto článku vám poradíme, ako si vybrať ideálny ferratový set a čo všetko budete na zvládnutie zaistených ciest potrebovať.

Via ferraty a jej základné pravidlá
Základná výbava na via ferraty
Sedací a celotelový úväz
Tlmič pádu (Inhibítor)
Horolezecká prilba
Ferratová obuv
Ferratové rukavice

Via ferraty a jej základné pravidlá

Prečo vôbec potrebujete nejaké vybavenie na via ferraty? Niekto si možno myslí že zvládne prejsť kúsok skalného chodníka bez problémov, aj bez akéhokoľvek vybavenia, dokonca sa s tým chváli. Zvládnuť často zvládne, ide však o základnú a dá sa povedať banálnu bezpečnosť. Je potrebné si uvedomiť, že na ferrate neriskujete len svoj život, ale svojim správaním môžete ohroziť aj iných ľudí, najmä však ľudí, ktorí lezú pod vami. Majte toto vždy na pamäti, keď sa rozhodnete liezť bez patričnej výstroje.

Obzvlášť opatrné je sa - aj z vlastnej skúsenosti môžem doporučiť, vyvarovať lezeniu, ak je skala príliš klzká (napr. deň pred tým výdatne pršalo alebo je čerstvo po daždi). Druhou možnosťou, kedy treba túru presunúť na iný termín je, ak očakávate v danej lokalite búrky, vyberte sa preto skoro ráno a zbytočne neriskujte. Oceľové lano v kombinácií s mokrým vápencovým povrchom je ako jedna veľká sieť bleskozvodov. A aby som nezabudol, nikdy na takúto túru nechoďte sami, obzvlášť ak nemáte žiadne skúsenosti.

Ako na via ferratu

Základná výbava na via ferraty

Základná výbava musí obsahovať sedací úväz, tlmič pádu a prilbu. Tento set je súčasťou základnej ferratovej výbavy a jeho cena začína od 120 €. Tieto produkty nájdete aj na našom e-shope na tomto odkaze. Samozrejme, vyššie ceny odzrkadľujú kvalitnejší a pohodlnejší sedák, prilbu s lepšími možnosťami nastavenia a výkonnejší tlmič pádu

Pokročilejšia výbava by mala obsahovať ferratové rukavice, slnečné okuliare s kvalitným filtrom a polarizáciou, obuv na via ferraty, náhradné lano, prípadne nejaké expresky, karabíny alebo zlaňovací systém.

Sedací úväz a celotelový úväz

Existujú tri rôzne typy lezeckých postrojov a to sedací úväz, hrudný postroj a celotelový úväz. Na via ferraty sa najčastejšie používa sedací úväz. Pre menšie deti a juniorov je vhodný celotelový úväz. Ak však plánujete nosiť veľmi ťažký batoh, tak aj v tomto prípade je vhodný celotelový úväz, pretože v prípade pádu by vás váha batohu mohla strhnúť dozadu a pretočiť. Celotelový úväz je bezpečný z hľadiska zmeny ťažiska v prípade pádu.

Väčšina sedacích úväzov sa môže štandardne používať aj na via ferraty, nakoľko sú pohodlnejšie, majú mäkké nožné pútka a polstrovanie bedrového pása. Všetky pútka, vrátane bedrových a stehenných, sú plne nastaviteľné a kompatibilné bez ohľadu na oblečenie, ktoré máte na sebe. Predná časť sedacieho úväzu vám umožní ľahko pripnúť tlmič pádu jednoduchým uzlom alebo karabínou. Váha sedáku sa pohybuje od 490 g do 550 g.

Sedací úväz

Tlmič pádu (Inhibítor)

Tlmič pádu sa používa spolu so sedacím uväzom, pričom tvoria neodmysliteľnú dvojicu. Navzájom sú pripevnené jednoduchým uzlom alebo karabínou. Inhibítor vám umožňuje pripnúť sa špeciálnou ferratovou karabínou na oceľové lano zaisteného chodníka. Je zložená s upevňovacej slučky, systému pohlcovania energie v prípade pádu a dvoch dynamických krátkych lán na konci zakončených špeciálnou ferratovou karabínou. Váha takého ihibítora sa pohybuje od 520 g do 580 g.

V prípade pádu sa tlmič pádu aktivuje a absorbuje energiu tým, že sa začne automaticky trhať a zmierňovať pád postupne a dynamicky. Nie náhle, čo by malo za následok zranenia. Na ferratách som sa stretol s “expertami”, ktorí mali na sedací úväz pripevnené len jednoduché statické lano, dokonca ani nie požadovanej šírky. V prípade pádu s takýmto podomácky vyrobeným zariadením by mohlo dôjsť k vážnym zraneniam, ba až odtrhnutiu lana. Funkčný tlmič pádu funguje ako dlhé dynamické lano, ktoré absorbuje energiu pádu tým, že sa predĺži. V prípade 1 alebo viacerých ťažkých pádov je potrebné inhibítor jednoducho vymeniť, nakoľko vám už nedokáže zabezpečiť plnohodnotnú ochranu.

Tlmič pádu

Horolezecká prilba

Určite vám odporúčame používať horolezeckú prilbu, nie nejakú cyklistickú alebo korčuliarsku. Samozrejme, v prípade núdze ju môžete použiť, no horolezecká prilba spĺňa troška iné štandardy a normy než cyklistická. Na druhej strane, cyklistické prilby majú často tieniaci šilt proti slnku, ktorý vám bude pri lezení zavadzať a brániť výhľadu nahor. 

Použitie prilby je vo vysokohorskom exponovanom teréne nevyhnutnosťou. Môžeme predpokladať koľko smrteľných úrazov bolo spôsobených padajúcimi kameňmi na ferratových chodníkoch. Prilba vie zachrániť život a výrazne stlmiť pád ťažkých bremien (kamene, šotolina a pod.). Väčšina z nich je vyrobená vstrekovaním materiálu pod tlakom tzv. ABS systémom, ktorý vytvorí až o 30 % pevnejšiu škrupinu pri porovnaní s klasickými prilbami. Takže priplatiť si v tomto prípade sa rozhodne vypláca. Hmotnosť prilby je od 280 do 350 g.

Horolezecká prilba

Ferratová obuv

Výber ferratovej obuvi závisí od technického úseku a náročnosti ferraty. Pokiaľ sa vyberiete na akúkoľvek ferratu na Slovensku, postačia vám nízke ferratové topánky. Naopak, ak sa chystáte niekde do Álp a plánujete stráviť vo vysokohorskom prostredí nejaký čas, prípadne bude ferrata prechádzať aj ľadovcami, rozhodne si zvoľte vysokú ferratovú obuv kategórie B/C alebo C

Ferratová obuv by mala byť ľahká, s tvrdou podrážkou v podobe prednej climbing zóny a mäkšími gripmy pozdĺž obuvi. Je vhodné, aby bola celokožená, s prednými a bočnými gumenými okopmi. Tiež by mala obsahovať tlmiace prvky v oblasti päty a šnúrovanie by malo byť od špičky až po pätu, podobne ako je to pri lezečkách. Podrobnejšie sme sa výberu turistickej obuvi venovali v samostatnom článku - Ako vybrať ideálnu turistickú obuv.

Obuv na via ferraty

Ferratové rukavice

Ferratové rukavice môžeme tiež zaradiť k základnej výbave, takéto rukavice sú vybavené koženou dlaňovou časťou pre lepšiu priľnavosť k oceľovému lanu. Ochránia vaše ruky počas náročných výstupov, kedy je vhodné, aby bol kontakt s lanom čo najlepší. Rovnako vás ochránia, ak sú niektoré časti lana skorodované, drsné či roztrapkané. Znižujú tvorbu mozoľov, najmä ak nie ste na lezenie zvyknutý. V prípade núdze môžete použiť aj cyklistické rukavice.

Ak vás článok zaujal, prečítajte si niektorý z našich ďalších článkov:

Tím Najšport